Als je voor het eerst in een magazijn stapt heb je geen idee waar je moet zoeken. Overal staan rekken met producten in de breedte en in de hoogte, met schappen die voorzien zijn van productnummers, barcodes etc. Er zijn verschillende methodes van order-picking zoals pick-by-voice waarbij je een stem hoort, of pick-by-light met licht die je in de juiste richting wijst. Een nieuwe vorm die steeds meer aan populariteit wint is pick-by-vision, een manier van orderpicking waarbij je een speciale AR bril gebruikt om de juiste producten te vinden in dat enorme magazijn. Wat is pick-by-vision en hoe zal dit de toekomst van orderpicking veranderen?
Wat is Pick-by-Vision?
Binnen de logistiek is het van belang om snel en accuraat bepaalde producten te lokaliseren. Met pick-by-vision is het mogelijk om de juiste richting voor je ogen te zien middels een Augmented Reality headset, dat is een AR bril die een digitale laag over het werkelijke zicht legt. Het betreft een dynamische laag die zich aanpast aan de situatie, de locatie en de taak die uitgevoerd moet worden. De gebruikte technologie staat bekend onder meerdere namen waaronder AR bril, Augmented Reality headset of Head Mounted Display (HMD).
AR of VR?
De scheidingslijn tussen Augmented Reality en Virtual Reality is niet voor iedereen even duidelijk. Bij VR wordt je compleet afgesloten van de buitenwereld, je ziet alleen nog de virtuele omgeving. Bij AR kun je de werkelijkheid nog steeds zien, er wordt nieuwe informatie aan toegevoegd.
AR of MR?
Het verschil tussen AR en VR is nog betrekkelijk eenvoudig te bepalen, de grens tussen AR en MR is minder scherp, zelfs experts zijn het niet altijd eens over de definitie. In principe leg je met Augmented Reality een platte laag over het normale zicht, bij MR lijkt de nieuwe laag deel uit te maken van de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan een hologram die op een vaste plek in de kamer staat, je kunt er helemaal omheen lopen. Bij AR betreft het een meer eenvoudige laag met nieuwe informatie.
Voordelen van Augmented Reality voor pick-by-vision
We kennen de bekende en beproefde methodes van orderpicking wel, waarom zouden we overstappen op pick-by-vision? Hier zijn enkele belangrijke voordelen van deze werkwijze:
- Navigatie in het magazijn wordt eenvoudiger dan ooit met turn-by-turn navigatie. Met geavanceerde locatiebepaling kan de software berekenen welke route naar het product het kortste is.
- Met een AR bril houd je beide handen vrij om de werkzaamheden te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan de lompe handscanners die nogal eens verloren raken in het magazijn omdat een werknemer twee handen nodig heeft.
- Als je geen handen gebruikt, hoe kun je dan opties kiezen? Een deel van de commandos verlopen via hoofdbewegingen, ook wordt er gebruik gemaakt van spraakherkenning en zelfs het knipperen met de ogen is een optie.
- Het is met sommige HMDs ook mogelijk gebaren te maken met je handen zonder de bril aan te raken.
- In een Augmented Reality headset zit meestal een camera verwerkt, daarmee kun je handsfree producten scannen.
- Komt de werknemer er even niet meer uit? Geen nood, neem gewoon contact op met een medewerker via een live chat met beeld en geluid. Je kunt niet alleen vragen stellen, de collega kan via de camera ook direct meekijken.
Voordelen van pick-by-vision in de praktijk
Het klinkt allemaal heel interessant, maar levert het ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde? Volgens de huidige ervaringen wel, DHL heeft al uitgebreid getest met pick-by-vision en kon met deze manier van werken tot wel dertig procent sneller presteren. De workflow is helemaal geoptimaliseerd; de werknemer wordt via de snelste route naar het product gestuurd, het product kan met twee vrije handen worden gepakt, de AR bril kan de code van de locatie en van het product automatisch scannen en er wordt vervolgens weer de optimale route uitgestippeld naar de eindbestemming.
Pick-by-vision is maatwerk
De meeste Augmented Reality headsets die op het moment verkrijgbaar zijn maken gebruik van het mobiele Android besturingssysteem, en dat is met name omdat Android een open systeem is waar je custom applicaties voor kunt laten maken. Bekende merken die AR headsets ontwikkelen zijn Vuzix, Epson en ODG, ook Google is na enkele jaren weer terug met de Enterprise Edition van de Google Glass. Op basis van deze hardware kunnen softwareontwikkelaars de juiste software bouwen. Er zijn geen standaard oplossingen voor pick-by-vision omdat de uitdagingen per organisatie verschillend zijn. Wel zijn er standaard modules om op voort te bouwen wat het ontwikkelproces kan versnellen en de kosten zal drukken.
De logistieke sector is constant in vernieuwing, met pick-by-vision kunnen logistics sneller en efficiënter uitgevoerd worden op basis van vaak lagere kosten. Lees meer over augmented reality in de logistiek.