Het gaat niet goed met de retail sector, toch is er hoop. Alleen bedrijven die meegaan met de tijd zullen de komende jaren overleven. Wie had kunnen denken dat V&D om zou vallen, andere ketens zoals Blokker verkopen of “rebranden” hun winkels in een hoog tempo. We kunnen de schuld leggen bij webshops, maar wellicht moet de retail gewoon innoveren. Stilstand is achteruitgang, je kunt als ondernemer niet verwachten dat jouw business model na vijftig jaar nog steeds succesvol is. Hoe vaak zie je een loodgieter daadwerkelijk lood gieten? Maar er is dus hoop, Augmented Reality in de retail marketing geeft de sector een nieuwe impuls. Niet alleen is AR voor retail een manier om de klant weer over de drempel te krijgen, het is een technologie die uitstekend past bij de winkelervaring zoals we die al decennia lang kennen. Hoe werkt Augmented Reality in de retail marketing en wat zijn de mogelijkheden?
VR voor business, AR voor retail
Vorig jaar stond in het teken van Virtual Reality, dit jaar heeft iedereen het over Augmented Reality. Laat je niets wijsmaken, beide technologieën gaan de komende jaren explosief groeien, alleen de doelgroep is anders. VR leent zich uitstekend voor zakelijke toepassingen omdat de gebruiker compleet in een virtuele wereld wordt geplaatst. Het gebruik van een VR headset, die meer lijkt op een kruising tussen duikbril en lashelm, is niet bepaald “consumer friendly”, het verlies van zicht op de omgeving is voor velen nog een beetje eng. AR is een zeer laagdrempelige manier om informatie te verschaffen aan consumenten, je ziet nog steeds de buitenwereld en je kunt gewoon die vertrouwde smartphone gebruiken. Zowel VR als AR zijn uitstekend te gebruiken voor commerciële toepassingen, toch zal het Augmented Reality zijn die de komende jaren de grootste impact zal uitoefenen op de retail sector.
Waarom Hollywood het mis heeft
De originele Sci-Fi film Blade Runner uit 1982 heeft de standaard gezet voor het genre. Het beeld op een donkere stad die verlicht wordt met grote reclameborden en die felle neon lampen is een cliché geworden. In 2017 kwam Ghost in the Shell uit, waarin torenhoge hologrammen in het straatbeeld te zien waren. Toch zal dit niet onze toekomst zijn, al was het alleen maar om de natuurkundige beperkingen van lichtbreking… Het is juist heel waarschijnlijk dat het straatbeeld zeer sober wordt, met lege etalages en witte muren. Wat dat betreft zat de Spielberg film Minority Report beter in de richting, met advertenties op maat per voorbijganger. Een team van futurologen had voor deze film uit 2002 diverse soorten technologie bedacht die we nu terugzien in VR en AR. In de retail gaat het niet meer om de massa, we moeten ons juist richten op het individu.
Meer verkoop per vierkante meter
De nieuwe etalage is pakweg 5 inch groot, dat is het scherm van de smartphone. Jazeker, in de toekomst dragen we allemaal AR brillen of Mixed Reality contactlenzen, maar de komende jaren draait het om smartphones en AR apps. Het winkelpubliek trekt de smartphone tevoorschijn en richt de camera op een display. De verkooppropositie is zichtbaar op het scherm, en nergens anders. Zo heeft Nike een speciale AR display ontwikkeld met een neutrale, witte schoen. Via een app kun je een custom schoen ontwerpen, de schoen op de display zal realtime veranderen in de schoen van jouw dromen. Je hoeft niet elke kleur van een product meer in de showroom te plaatsen, met AR kun je de kleur direct aanpassen.
Gepersonaliseerde winkelervaring
Het voorbeeld van Nike geeft aan hoe persoonlijk Augmented Reality in de retail marketing zal worden. Het kan een paspop zijn die naakt in de etalage staat. Je richt de smartphone op de paspop en ziet een jurkje verschijnen, precies waar jij naar zoekt en in de juiste kleur. Dat is mogelijk omdat je gisterenavond dat jurkje in de app hebt bekeken, de combinatie tussen jouw account en de winkellocatie maakt het mogelijk de consument persoonlijk te benaderen. En dit is niet zomaar adverteren, dit is de klant adviseren en activeren. De nieuwe winkels zullen zich naar elke, individuele klant vormen, een maatwerk winkelervaring voor iedereen dankzij Augmented Reality.
Shoppen wordt een avontuur
Door de wetgeving moet er veel informatie op labels geplaatst worden, en je wilt de klant goed informeren zonder lappen tekst. Daarom heeft Albert Heijn een AR app laten ontwikkelenwaarmee je producten kunt scannen. Je ziet daarna in Augmented Reality informatie over het product, suggesties voor andere producten, recepten, ingrediënten en de voedingswaarde. Rondlopen in een winkel is helemaal niet nieuw, het werkt hetzelfde als de jagers mentaliteit die als sinds tienduizenden jaren in ons brein zitten. Daarom willen we alle Pokémon vangen, daarom lopen we op koopzondag door de winkelstraten. En daarom zijn Augmented Reality en retail voor elkaar gemaakt, het maakt van winkelen weer een avontuur!