Met Augmented Reality is er veel meer mogelijk dan een Pokémon poppetje vangen op straat, in de logistieke sector wordt AR al jaren gebruikt om processen te optimaliseren. Smart Glasses als die van Vuzix en ODG nemen werknemers letterlijk werk uit handen, waarmee mens en machine als eenheid hun taken kunnen vervullen. Hier zijn vijf verschillende toepassingen van Augmented reality logistiek die vandaag al gebruikt worden.
1. Augmented Pixels
Er zijn werkzaamheden die je beter aan mensen kunt overlaten, er zijn ook handelingen waar machines beter in zijn. Bij Augmented Pixels werken ze aan “Indoor Drone Navigation” waarbij vliegende drones worden gebruikt in het magazijn. De drones kunnen positie bepalen en data doorgeven aan AR of VR headsets. Buiten kunnen de drones ook worden gebruikt als bewaking van de omgeving.
2. DHL Supply Chain en Google Glass
Google heeft een nieuw ontwerp gemaakt van hun AR bril die sinds 2015 uit de handel is gehaald. De nieuwe Enterprise versie wordt specifiek gemaakt voor de zakelijke markt, waarbij ze met tientallen bedrijven samenwerken om de nieuwe generatie Glass te perfectioneren. DHL is een partner die nu al baat heeft bij het gebruik van de Google Glass Enterprise editie, het logistieke proces gaat sneller en efficiënter wanneer werknemers gebruik maken van Augmented Reality headsets.
3. GetVu
Kaleido Logistics en RocketSpace hebben het Logistics Tech Accelerator programma in het leven geroepen om nieuwe logistieke startups te ondersteunen. GetVu behoort tot de tien startups die met PikVu het logistieke proces met AR brillen wil transformeren. Orderpicking wordt eenvoudiger dan ooit met een Augmented Reality display die de magazijnmedewerker direct naar de juiste locatie stuurt, en zelf de product code kan scannen. De voortgang van de werknemer kan continu gemonitord worden om het proces op de werkvloer verder te optimaliseren.
4. KNAPP van KiSoft
Het KNAPP systeem behoort tot de eerste orderpicking systemen die gebruik worden in het magazijn. Naast een AR systeem dat ontwikkeld is voor het personeel zijn er Pick-It-Easy robots die na de reguliere werktijden een aantal taken kunnen uitvoeren. Ook onderhoudspersoneel kan met het KNAPP systeem werken om reparaties uit te voeren waarmee ze via een Remote Help Desk live hulp in kunnen roepen tijdens de werkzaamheden. Via de headsets worden relevante instructies getoond waardoor alle informatie direct beschikbaar is, terwijl je beide handen vrij houdt.
5. Viz360 van Superdraft
Hoewel Viz360 veel Virtual Reality toepassingen ontwikkelt zijn ze tevens actief in Augmented Reality. In samenwerking met Etihad Cargo kwamen studenten samen in een cursus van vier weken aan de New York University in Abu Dhabi om een efficiënt logistiek systeem voor de luchtvaart te ontwerpen. De AR headsets van Viz360 werden gebruikt voor deze cursus in combinatie met VR technologie en andere methodes. Virtueel transport werd gebruikt om een nieuw systeem te ontwikkelen in een 3D omgeving.
Brillen, headsets, smartphones en tablets
De juiste persoon op de juiste plaats, dat geldt ook voor Augmented Reality oplossingen in de logistiek. Smart Glasses zijn ideaal voor werknemers die beide handen vrij moeten houden voor hun werkzaamheden, Mixed Reality headsets zijn weer geschikt voor meer nauwkeurige toepassingen zoals onderhoud en reparatie. Smartphone en tablet applicaties zijn geschikt voor monitoring en evaluatie, zowel individueel als met collega’s. Omdat verschillende types hardware ook functioneren op basis van andere software is het van belang de apparatuur op elkaar af te stemmen.
ARKit en ARCore in de logistieke sector
De meeste Smart Glasses werken op basis van het Android mobiele besturingssysteem. De Microsoft HoloLens wordt ook gebruikt in de logistiek vanwege de nauwkeurige positionele bepaling en 3D weergave, helaas is deze headset vrij groot. In juli 2017 lanceerde Apple ARKit, een systeem om met een normale iPhone of iPad een soortgelijke ervaring te bieden. Google had reeds een dergelijk platform genaamd Tango, dat systeem gaat nu verder onder de naam ARCore. Dit zijn oplossingen voor smartphones en tablets, op dit moment worden ARKit en ARCore nog niet gebruikt voor Augmented Reality Smart Glasses, maar dan kan nog komen. Met name de 3D weergave en SLAM technologie maakt dit soort vernieuwingen interessant voor de toekomst.
SLAM en Point Cloud in de logistiek
Je kent wellicht de Roomba wel, een slimme stofzuiger die autonoom jouw huis aan kant houdt. Met Simultaneous Location And Mapping kan een autonome robot rondrijden en de ruimte realtime in kaart brengen. Een point cloud is een cluster van referentiepunten waarmee de robot precies weet waar deze kan rijden, en waar niet. Deze technologie wordt in diverse situaties gebruikt waaronder logistieke oplossingen.
Er is nu al veel mogelijk met AR in de logistiek, de mogelijkheden zullen de komende tijd alleen maar toenemen. De voortgang in hardware en software zorgt voor veel nieuwe toepassingen die het logistieke proces efficiënter zullen maken.