Het was Oculus VR die de nieuwe interesse in Virtual Reality wist aan te zwengelen, het was Pokémon GO die Augmented Reality tot een wereldwijd fenomeen wist te maken, en nu lijkt Apple Mixed Reality naar de massa te brengen. Hoewel Apple zelf spreekt van Augmented Reality, blijkt hun technologie in praktijk meer een vorm van Mixed Reality te zijn. Maakt het eigenlijk uit welke naam het heeft? Misschien ligt het dichterbij elkaar dan je denkt. En Mixed Reality wordt dit jaar ook een stuk goedkoper.
Mira Prism
De Hololens van Microsoft was het eerste voorbeeld van MR technologie die ook echt werkte. De prijs van 3000 dollar was het grootste obstakel. De Mira Prism is de GearVR voor Mixed Reality met een prijskaartje van 100 dollar. Het is een iPhone houder met een doorzichtig scherm waarmee je 3D objecten voor je ogen kunt zien.
Met de meegeleverde afstandsbediening is het een interactief product. Je hebt er wel een iPhone voor nodig, het systeem werkt (nog) niet met Android toestellen. Net als de Hololens is de Prism draadloos, de meeste technologie zit in de smartphone, niet in deze houder. De Mira Prism moet eind 2017 in de winkels liggen.
Apple ARKit is geen Augmented Reality
Augmented Reality of AR is eenvoudig gesteld het weergeven van platte beelden over het normale beeld, een soort Picture-in-Picture dus. De Google Glass was een AR bril. De technologie van Apple kan ook diepte waarnemen middels een point cloud, dat is een groot aantal referentiepunten in een 3D omgeving.
In combinatie met de dubbele camera op een aantal iPhone toestellen kun je eenvoudig objecten in een ruimte plaatsen. Dat is in feite Mixed Reality, een geavanceerde vorm van Augmented Reality. De testen met ARKit zijn veelbelovend, en lijken niet veel onder te doen voor de veel duurdere Hololens.
Hoe AR toch VR kan zijn
Het grote verschil tussen Augmented Reality en Virtual Reality is het creëren van een compleet virtuele wereld. Bij AR zie je een laag op de werkelijkheid, maar je blijft in contact met die werkelijkheid. Toch zie je aan diverse ARKit testen zoals de magische deur dat je in een virtuele wereld kunt stappen, zolang het complete beeldscherm bedekt wordt met computerbeelden. Met een systeem zoals de Mira Prism en de Microsoft Hololens is dit niet mogelijk, want je kijkt altijd naar een projectie op een doorzichtig stuk glas of kunststof.
Diep zwart is niet mogelijk. Met een smartphone in een VR bril zoals de Google Cardboard vervaagt de grens tussen AR en VR, en wanneer je ook nog eens positionele bepaling hebt zoals dat mogelijk is met ARKit en een iPhone is er eigenlijk geen onderscheid meer tussen Augmented Reality en Virtual Reality. Apple schijnt ook te werken aan een AR (of toch MR?) headset onder de naam Mirrorshades.
Mixed Reality
Alle aandacht gaat momenteel uit naar Apple, toch zijn ze zeker niet de eerste met deze technologie. Wat doet de concurrentie en wat kunnen we daar nog van verwachten?
- Hololens: Toen andere bedrijven met mooie praatjes kwamen over VR, AR en MR besloot Microsoft de koe bij de hoorns te nemen en gewoon hun prototype semi-publiekelijk te verkopen aan ontwikkelaars voor drieduizend euro. Hololens is een draadloze Mixed Reality headset met een PC ingebouwd die draait op het Windows 10 besturingssysteem. Het systeem kan diepte herkennen, de bediening gaat met handbewegingen en het werkt echt. Alleen de selectie aan software blijft helaas achter.
- Meta: Een low budget Hololens is een heel eenvoudige omschrijving van dit product. Voor duizend euro kun je de meeste zaken doen die we kennen van de Hololens. Helaas lijkt de ontwikkeling niet op het tempo te liggen dat nodig is om te concurreren met de grote merken.
- Tango: Het MR project van Google was en is veelbelovend, helaas zijn er nog geen handvol apparaten die ermee overweg kunnen. Dit is de meest directe voorloper van ARKit van Apple, met diepte herkenning op een mobiel apparaat. Net zoals het VR platform Daydream van Google is er gewoon te weinig hardware die de beloftes van de software waar kan maken.
- Magic Leap: Dit bedrijf bestaat al zeven jaar en is ondertussen anderhalf miljard dollar waard. Een flinke prestatie aangezien er geen publiek prototype bestaat, er geen zicht is op een product, en we niet eens weten hoe dit product er uit zal gaan zien. We hopen het beste, maar Magic Leap wordt wellicht het grootste Vaporware product dat (niet) uit Silicon Valley is gekomen.
Waarom Apple het waar kan maken
Heel eenvoudig; marktpenetratie. ARKit is een software platform dat niet alleen zal werken op de nieuwe iPhone, maar ook met de twee vorige generaties iPhones en iPads. Daarmee is er geen enkel AR of MR product met zon groot aantal actieve gebruikers. Net zoals Apple de mp3 speler markt heeft overgenomen, en later de smartphone markt, richten ze nu hun pijlen op Augmented Reality. Blijkt Tim Cook toch dezelfde visionair te zijn als Steve Jobs?