GoPro is hét merk voor actiecameras, compacte videocameras die geschikt zijn om opnames te maken in lastige omstandigheden zoals surfen, skiën, wielrennen en tal van extreme sporten. Dit jaar zal hun eerste 360 graden camera verschijnen met de naam GoPro Fusion. De voormalige voorloper op het gebied van actiecameras bevindt zich ditmaal in de achterhoede. Hoe verhoudt deze nieuwe camera zich tegenover de concurrentie?
Hoe GoPro een nieuwe standaard heeft gezet
In 2002 wilde Nick Woodman in Australië mooie fotos maken tijdens het surfen, maar er waren geen betaalbare cameras op de markt om goede actiefotos te maken. Hij ging kralen en riemen met schelpen verkopen vanuit zijn Volkswagen busje om zijn droom camera waar te maken. Een investering van zijn ouders voor het bescheiden bedrag van 230.000 dollar heeft waarschijnlijk ook geholpen. Het eerste model uit 2004 maakte nog gebruik van film, later zou de digitale GoPro uitgroeien tot dé standaard in actie fotografie en video opnames. Met name de vele accessoires maken deze cameras erg veelzijdig.
GoPro en Google JUMP maakt 360 graden video mogelijk
Toen Google serieus met VR Video aan de slag ging waren er nog weinig hoogwaardige 360 graden video camera's op de markt. Ze gingen zelf aan de slag en ontwikkelde een camera rig waar maar liefst 16 GoPro HERO 4 cameras in passen, de losse beelden worden via software aan elkaar gelast. Zo kun je in 360 graden hoge kwaliteit video opnemen. In 2016 besloot Google over te stappen naar de Yi HALO camera, een concurrent van GoPro.
GoPro Fusion
Als waterdichte camera is het ironisch dat juist GoPro de boot heeft gemist met 360 graden cameras. Terwijl de concurrerende cameramerken links en rechts panorama cameras op de markt lanceerden bleef het stil bij GoPro. Sterker nog, de aandelen verloren een groot deel van hun waarde en ze moesten een aanzienlijk deel van het personeel ontslaan. De HERO 5 serie was niet echt vernieuwend en hun vliegende drone camera kwam te laat op de markt. Dat is ook het geval bij de Fusion, deze 360 graden camera komt pas tegen het einde van 2017 uit. Gaat de Fusion de redder zijn van GoPro, of zijn ze te laat op deze drukke markt?
Op dit moment is er nog niet zoveel bekend over de camera, de Fusion moet eind 2017 in de winkels liggen. Net zoals veel 360 graden cameras wordt er gebruik gemaakt van twee lenzen met ieder een zeer ruime kijkhoek en een totale resolutie van 5.2K met 30 beelden per seconde. In tegenstelling tot vergelijkbare cameras worden deze lenzen niet precies tegenover elkaar geplaatst in de behuizing. De behuizing lijkt groter te zijn dan de Hero 5 cameras, net als voorheen wordt er wederom gebruik gemaakt van een klein LCD scherm. Het is niet officieel bekend gemaakt of de camera waterdicht zal zijn zonder speciale behuizing.
OverCapture
Niet iedereen heeft een VR headset of een Cardboard VR bril, daarnaast is er nog steeds een grote markt voor platte video. Daarom heeft GoPro de optie OverCapture toegevoegd, hiermee kun je normale videos maken op basis van de 360 graden beelden. Je maakt daarmee een uitsnede uit het complete beeld met een maximale resolutie van 1080p, wat gelijk staat aan FullHD. Je kunt de beelden monteren met de Quik videomontage app. In de huidige versie van de software kan met beeldmateriaal via wifi direct naar de app gestuurd worden, dat is goed als backup en wellicht ook geschikt voor live streaming.
De stitching, dus het samenvoegen van de twee afzonderlijke beelden, lijkt behoorlijk goed te zijn, al zijn er soms vage lijnen te bespeuren. Het lijkt haast alsof de GoPro dezelfde methode gebruikt als de Kodak Pixpro Orbit 360, die twee beelden opneemt met verschillend formaat. Daarmee ligt de laslijn midden in het beeld en niet aan de randen.
Alternatieve 360 graden cameras
Zoals gezegd is GoPro een beetje aan de late kant, dit zijn alternatieve cameras in een prijsklasse die waarschijnlijk overeenkomt met de Fusion:
Kodak PixPro Orbit 360
Kodak was er al vroeg bij in de opkomende 360 graden markt met een sportcamera die erg veel leek op een GoPro (zelfs de naam is schaamteloos overgenomen) maar dan met één groothoek lens voor panorama video. Deze camera werd opgevolgd met een 4K resolutie model, daar kwam weer een accessoire voor om twee PixPro 4K cameras aan elkaar te koppelen. Met de Orbot 360 heeft Kodak voor het eerst een sportcamera met twee lenzen uitgebracht, dit is een directe concurrent van de aankomende Fusion.
Nikon Keymission 360 4K
Van Kodak wordt geen professionele kwaliteit verwacht, bij Nikon ligt de lat een stukje hoger. In de Keymission serie vinden we ook een 360 graden camera die het herkenbare GoPro uiterlijk als uitgangspunt neemt. De Keymission 360 heeft twee gelijkwaardige lenzen, alleen zijn de recensies niet bepaald lovend. Naast de matige stitching van de twee beelden is de software niet stabiel genoeg.
Samsung Gear 360
Na het succes van de Samsung Gear VR headset zag het bedrijf uit Korea een nieuwe markt voor accessoires ontstaan. De eerste versie van de Gear 360 werkte alleen met Samsung toestellen, de opvolger (model 2017) heeft kleinere lenzen, een handvat en werkt naast Android zelfs met Apple toestellen. Deze camera is spatwaterdicht maar niet geheel waterdicht, de kwaliteit is in zijn prijsklasse heel acceptabel.
Ricoh Theta S
De eerste Ricoh Theta leverde een matige kwaliteit maar was wel uiterst compact. Met de Theta S is de vormgeving klein gebleven, toch zijn de prestaties een stuk beter geworden. Als je op zoek bent naar een uiterst gebruiksvriendelijke manier om 360 graden beelden te filmen voor een redelijke prijs is de Ricoh Theta S geen slechte keuze. Houd er wel rekening mee dat de eenvoud ook betekent dat de mogelijkheden behoorlijk beperkt zijn.
Kan de GoPro Fusion nog iets nieuws toevoegen aan deze drukke markt voor 360 graden cameras? Gaan ze concurreren op prijs, kwaliteit of gebruiksgemak? Net zoals de alternatieve cameras op deze pagina zal het beeld wel in 2D opgenomen worden, op dit moment is de Vuze het enige 3D alternatief onder de duizend euro.
360 graden video laten maken
vr film laten maken
|