Augmented Reality biedt veel mogelijkheden. Het kan net zoals Artificial Intelligence gebruikt worden voor vele innovatieve toepassingen. Voeg ze samen en je hebt goud in handen. Bedrijven als Google, Facebook en Apple zetten stevig in op netwerken die leren, niet geheel toevallig zijn het ook bedrijven die flink investeren in Augmented Reality en Virtual Reality. Blippar behoort tot de grootste bedrijven op het gebied van beeldherkenning, met een nieuwe functie in hun scanning app wordt het mogelijk om autos op straat te herkennen, en via Augmented Reality direct relevante informatie te geven.
Snel informatie opzoeken over autos op straat
Als je een Chrysler of Dodge op straat ziet staan die gebouwd is tussen het jaar 2000 en 2017 kun je die met de Blippar app scannen. Alle Amerikaanse autos binnen deze periode staan in het systeem. Je krijgt dan informatie te zien over dit merk en model zoals verkoopprijzen en technische details. Dit werkt zelfs met autos die niet al te snel voorbij rijden. Om een beetje VR te integreren kun je ook direct naar 360 graden panorama fotos kijken van het interieur. De Blippar app was al in staat om bloemen en dieren te herkennen en andere objecten, met autos boren ze een nieuwe markt aan. Ze bieden daarnaast een API aan zodat andere bedrijven deze beeldherkenning kunnen integreren binnen andere apps.
Blippar stond voorheen bekend als de Britse concurrent van de Nederlandse Augmented Reality pionier Layar. Uiteindelijk heeft Blippar het bedrijf Layar opgekocht, waarmee het is uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van beeldherkenningssoftware.
Shazam voor autos
Om een product of dienst snel uit te leggen wordt er vaak een vergelijking gemaakt met een soortgelijk product of dienst in een andere categorie. De nieuwe Blippar functie kunnen we de Shazam voor autos noemen. Shazam is de populaire app die muziek kan herkennen terwijl deze speelt op de radio, in de discotheek en overal waar muziek te beluisteren is. De app geeft dan de naam van de artiest weer, de titel van het nummer, videoclips en uiteraard een link om het nummer aan te schaffen. Concurrent Soundhound doet hetzelfde met als grote verschil dat een melodie neuriën al voldoende is. Soundhound is onlangs uitgebreid met een spraakassistent zoals we die kennen van Siri (en de spraakherkenning in de Oculus software voor de Gear VR) die gevoed wordt door een neuraal netwerk, ook weer Artificial Intelligence dus.
See Food uit Silicon Valley
Om de georganiseerde chaos en waanzin in Silicon Valley op de hak te nemen heeft Mike Judge (Beavis and Butthead, Office Space) een comedyserie gemaakt over het Hollywood van de Tech industrie. Ook onderwerpen over Virtual Reality en Augmented Reality worden daarbij niet ontweken. Zo werd er een pitch gemaakt voor de Shazam voor eten genaamd See Food (Letterlijk Zie Eten). Door een aantal komische verwarringen met See Food en Seafood en Octopus en Oculus werd er in de serie een Not a Hotdog app ontwikkeld die kan zien of een object wel of niet een hotdog is. Deze app is niet alleen een grap in de serie, via de Amerikaanse app store kun je een werkelijk functionerende versie downloaden die je direct vertelt of een object inderdaad een hotdog is.
Beeldherkenning is niet nieuw. Google maakt er veel gebruik van, bijvoorbeeld met realtime vertalingen waarin ook Augmented Reality wordt gebruikt. Bedrijven als Blippar moet deze technologie nu verder vercommercialiseren, met de auto herkenning maken ze duidelijk een stap in deze richting.
|