Steeds meer sectoren ontdekken de mogelijkheden van Virtual Reality. Met name in de bouw zien we veel zakelijke toepassingen voor VR. Terwijl de kosten van VR headsets en computers voor de meeste consumenten nog behoorlijk hoog zijn, kan VR juist kostenbesparend werken in de bouw. Van concept tot eindresultaat zijn er veel stappen nodig die zowel tijd als geld kosten. Elke technologische vernieuwing die dit proces kan versnellen of verbeteren wordt met beide handen aangegrepen. Hier zijn een aantal bedrijven die zakelijke toepassingen hebben ontwikkeld voor de bouw sector.
1. Visualisatie van bouwprojecten
Voordat de arbeiders starten met beton gieten wordt een gebouw eerst tot in het kleinste detail ontworpen in de computer. Deze CAD bestanden kunnen via een VR headset worden bekeken vanuit een eerstepersoonsperspectief. Dat geeft een veel beter beeld van de constructie.
Een bedrijf dat werd opgericht door voormalige werknemers van Microsoft en Expedia hebben een methode ontwikkeld waarbij panorama fotos tijdens de bouw gecombineerd worden met de oorspronkelijke bouwplannen. Deze beelden wordt voorzien van de juiste tijd en datum waarmee de voortgang van het project nauwkeurig kan worden bijgehouden.
2. Leren rijden met een vorkheftruck
Er zijn al verschillende software pakketten ontwikkeld om personeel te leren rijden met een vorkheftruck. Hoewel praktijkervaring uiteraard van groot belang is kan er met software een nauwkeurige simulatie worden gemaakt. Zo is er een systeem waarbij een computer, headset en controllers aan elkaar worden gekoppeld om op uiterst realistische wijze te leren werken met een virtuele vorkheftruck. De situaties zijn gebaseerd op uitdagingen in de praktijk. Door force feedback controllers te gebruiken is de simulatie zeer overtuigend.
Het kan ook eenvoudiger met een training app voor Apple en Android waar de bestuurders op een mobieltje kunnen oefenen. Deze methode sluit uiteraard minder aan op de werkelijke situatie maar geeft het personeel wel de mogelijkheid overal de informatie te bekijken.
3. Leer lassen in VR

De VRTEX 360 is een indrukwekkend apparaat dat gekoppeld wordt aan diverse apparatuur met als doel te leren lassen op elke locatie. Momenteel zijn er zes uitbreidingen die ieder een specifiek onderdeel van lassen behandelen. Door een VR headset te dragen en de lasapparatuur in de hand te nemen kan de werknemer met precisie leren lassen buiten de normale werkplaats. Omdat er niet met echte materialen wordt gewerkt op de werkplaats kan er niet alleen veel geld worden bespaart, het is ook mogelijk om op kantoor op bij een trainingsfaciliteit onderwijs te geven aan de werknemers.
Dit is geen eenvoudig computerspel maar een zeer realistische simulatie waarbij de student ook daadwerkelijk de lasapparatuur in de hand heeft. Bij een simulatie kunnen strikte variabelen worden toegepast die in de werkelijke situatie moeilijk te reproduceren zijn.
4. Bekijk het maar
Er bestaan al tientallen jaren simulatie ruimtes waarbij bouwprojecten als 3D modellen te zien en te manipuleren zijn. Deze simulaties werden
uitgevoerd in speciaal geprepareerde ruimtes die erg duur zijn om in te richten. Met Virtual Reality is het mogelijk volledige 3D simulaties weer te geven op iedere locatie, zonder hiervoor speciale ruimtes in te richten.
McCarthy Building Companies gebruikt hier tegenwoordig Oculus Rift headsets voor, in combinatie met 360 graden videobeelden die gemaakt zijn met een Google Jump camerasysteem. Daarnaast worden er ook drones en laserscanners gebruikt. Zo worden er gedetailleerde virtuele situaties nagemaakt in de computer.
5. Samenwerken aan een project
Bij een bouwproject zijn veel mensen betrokken, ieder met hun eigen specialisme. Soms bevinden deze werknemers zich in hetzelfde kantoor, soms zijn ze verspreid over de hele wereld. Hoewel een VR headset door een individueel persoon wordt gebruikt is het mogelijk verschillende gebruikers hetzelfde project te laten bekijken, op hetzelfde moment.
Wanneer één persoon wijzigingen aanbrengt kan elke participant dit direct zien in hun eigen headset. Wanneer er headsets worden gebruikt met positionele tracking zoals de Oculus Rift en HTC Vive is het zelfs mogelijk om rond te lopen en elk aspect van de bouwtekening nader te bestuderen. Elke deelnemer behoudt een eigen perspectief op het project.
6. Ontwerp direct bekijken
Wanneer een architect werkt aan een constructie wordt dit weergegeven op een plat scherm. Er worden vaak 3D geprinte modellen gemaakt, maar dat geeft niet hetzelfde beeld als het ontwerp op
ware grootte. Door de modellen te exporteren naar een 3D viewer kan elk ontwerp worden bekeken door een VR headset. Zo wordt direct de samenhang van alle elementen duidelijk.
Mortenson Construction gebruikt hiervoor de HTC Vive headset. Naast de ontwerper worden ook de toekomstige gebruikers bij het proces betrokken. Zo krijgen artsen bij het ontwerp van een ziekenhuis het complete model vooraf te zien door een VR headset. De gebruiker heeft niet altijd het inzicht een bouwtekening goed te beoordelen, met VR headsets wordt alles direct duidelijk.
In de bouw gaat het vaak om projecten die miljoenen kosten. Om tijd en kosten te besparen wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Virtual Reality biedt. Dit zijn slechts zes zakelijke toepassingen die momenteel al dagelijks gebruikt worden, in de nabije toekomst zullen hier ongetwijfeld nog veel toepassingen bijkomen die werkzaamheden in de bouw zullen verbeteren.