
Steeds meer pretparken maken gebruik van VR headsets om hun attracties te verbeteren. Er is wel een probleem met het reinigen van de headsets.
Deze accessoires moet je strak op je hoofd dragen, en niet alle bezoekers komen net onder de douche vandaan.
De huidige generatie headsets zijn gemaakt voor persoonlijk gebruik, er is behoefte aan een headset die eenvoudig is om te reinigen, en robuust genoeg om dagelijks intensief te gebruiken. Sensics heeft de oplossing gevonden met een VR headset voor pretparken.
Sensics VR headset
Het bedrijf Sensics is mede-oprichter van de OSVR headset, een Open Source VR systeem.
Voor de pretpark headset nemen ze de OSVR HDK2 headset als basis voor een nieuw model die modulair is opgebouwd. De headset wordt uitgerust met een OLED display die een resolutie van 2160x1200 pixels kan weergeven met individuele scherpstelling, een 90Hz verversingssnelheid en een gezichtsveld van 100 graden.
Het grote verschil met de OSVR headset is de wijze waarop de nieuwe versie wordt gebouwd en de materialen die worden toegepast. De behuizing moet duurzaam zijn, geschikt voor veelvuldig gebruik en eenvoudig om te reinigen en repareren.
De headset heeft ingebouwde ventilatie om condensvorming tegen te gaan. Er is een optionele Leap Motion module waarmee je zonder controller met je handen kunt navigeren. Die laatste functie kan gebruik een stuk eenvoudiger maken, je hebt geen losse controllers nodig voor eenvoudige navigatie en bediening.
Actief en passief gescheiden
De headset van Sensics heeft een actief deel en een passief deel. Het actieve deel is uitgerust met alle elektronica zoals het scherm en de processor, het passieve deel bestaat uit de hoofdband en bril, een soort open zwembril dus. Die kunnen personen die wachten in de rij alvast opzetten, een leuke selfie maken en wachten tot ze aan de beurt zijn zonder hun zicht te verliezen.

Door een grotere voorraad passieve delen op voorraad te houden kan de attractie sneller doorstromen, de passieve delen kunnen apart gereinigd worden. Ook kunnen er kleinere passieve headsets gemaakt worden voor kinderen, de elektronica kan hetzelfde blijven.
Coming soon to a themepark near you
Op dit moment zijn de pre-productie headsets te bestellen voor pakweg 2000 euro. Dit betreft test versies, later zal de productie opgevoerd worden.
Bij Virtual Reality inzetten op events zullen modulaire headsets veel impact hebben. De doorloopsnelheid wordt hoger, de hygiëne kan worden gewaarborgd.
De komende jaren zal niet iedereen een VR headset in huis hebben liggen, Virtual Reality zal de komende tijd een publiekstrekker blijven tijdens evenementen.
Gear VR voor pretparken
Momenteel zijn er al diverse VR Arcades die vaak vanuit grote loodsen opereren. Daar wordt gebruik gemaakt van headsets zoals de HTC Vive die met of zonder draad in verbinding staan met krachtige PCs.
Voor een achtbaan worden meestal Gear VR headsets gebruikt met speciale software. Een voordeel van een Gear VR is ook de scheiding tussen dure elektronische hardware, in dit geval een smartphone, en een smartphone houder. Toch is de hardware beperkt en minder geschikt voor intensieve VR applicaties.
Six Flags in Amerika maakt al gebruik van deze methode, ook Europa Park gebruikt Gear VR headsets. Je kunt ook een Europa Park app downloaden voor de Gear VR om thuis de achtbaan ervaring te proberen. Weliswaar alleen het beeld en geluid, de beweging en wind kun je helaas niet voelen, tenzij je voor een ventilator gaat zitten.

De combinatie tussen fysieke attracties en virtuele beelden kan erg effectief zijn. Een standaard achtbaan kan steeds worden vernieuwd middels nieuwe animaties, elke passagier kan zo een andere rit ervaren. Met de nieuwe headset van Sensics hoef je geen tweedehands VR bril meer op je gezicht te zetten, dat is wel een prettig idee.
|