
Jaunt heeft vijf nieuwe VR producties aangekondigd voor 2017 waaronder de cult Sci-Film The Lawnmower Man. Daarnaast komen er ook nieuwe producties als Miss Gloria, Luna, The Enlightened Ones en Bad Trip, allemaal 360 graden series met meerdere episodes.
Jaunt is een specialist wat betreft 360 graden videos laten maken, Disney is één van de voornaamste investeerders in dit bedrijf. Met de eigen Jaunt One camera kunnen ze 360 graden films opnemen op basis van Light Field technologie voor extra bewegingsvrijheid. FoxNext werkt momenteel aan een VR Experience van Planet of the Apes, onder regie van Within oprichter Chris Milk.
Virtual Reality in Film
In de jaren negentig was VR plotseling hot in Hollywood. Het is opvallend om te zien dat vrijwel elke film de Virtual Reality technologie positioneerde als gevaarlijk en bedreigend. Hier zijn tien oudere films waarbij VR een belangrijke rol speelt:
1. Brainstorm (1983)
De oudste uit het lijstje en qua concept zijn tijd ver vooruit. Wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld waarmee ze dromen en gedachten kunnen opnemen (op VHS video). Het is wellicht geen echte VR, toch zijn de basiselementen al te herkennen. De film is niet echt een klassieker te noemen, het concept is wel vernieuwend.
2. Lawnmower Man (1992)
De standaard in VR films. Stephen King sleepte de studio voor de rechter omdat zijn oorspronkelijke verhaal niets te maken had met deze film over Virtual Reality. Dat was terecht, een bestaand script werd herschreven tot een Stephen King productie. De computeranimatie was bijzonder voor 1993, het verhaal was daarentegen niet zo verheffend. Er zou later een vervolg komen, die is snel in de vergetelheid geraakt.
3. Freejack (1992)
Een actiefilm met Emilio Estevez op zijn hoogtepunt, Anthony Hopkins en de enige echte Mick Jagger, hoe kon het mislopen? Helaas is Freejack geen indrukwekkende Sci-Fi film geworden, er is wel een sterk VR element aanwezig. Estevez moet in het virtuele brein van Hopkins de wereld redden of zoiets
4. Arcade (1993)
Deze low budget film blijft relatief dicht bij de werkelijkheid door een Arcade te gebruiken als begin van een avontuur in een VR spel. Uiteraard loopt dat helemaal verkeerd af wanneer het spel dodelijke gevolgen heeft in de werkelijke wereld. Robert Rodriguez zou dit verhaaltje met Spy Kids 3D nog eens dunnetjes overdoen.
5. Ghost in the Machine (1993)
In Pulse wilde elektriciteit onschuldige mensen vermoorden, in Maximum Overdrive werden alle machines moordlustig, in deze film komt een moordenaar terug via een computernetwerk. Plug in to your worst nightmare.
6. Brainscan (1994)
In deze typische jaren negentig slasher film speelt het irritante kind uit Terminator 2 (Edward Furlong) de hoofdrol. Hij wordt geterroriseerd door een monsterachtig wezen die via een Virtual Reality spel op CD-ROM tot leven komt.
7. Johnny Mnemonic (1995)
Deze Cyberpunk thriller met Keanu Reeves was weliswaar niet een Oscar waardige film, de ontwerpafdeling wist met de VR handschoenen en de strakke headset toch wel een mooi staaltje futuristisch design neer te zetten. Reeves zou later in The Matrix nog verder duiken in een virtuele wereld.
8. Virtuosity (1995)
Blijkbaar vond iemand het een slim idee om de karaktereigenschappen van tientallen dictators, moordenaars en ander gespuis te combineren tot één virtuele psychopaat die gespeeld wordt door Russel Crowe. Het is aan Denzel Washington om de wereld te redden van deze cybermaniak.
9. Strange Days (1995)
Deze productie van James Cameron werd geregisseerd door zijn voormalige vrouw Kathryn Bigelow, de film gaat over het opnemen van gedachten met speciale SQUID schijven. De film was destijds een grote flop maar werd later meer gewaardeerd als donkere techno thriller.
10. eXistenZ (1999)
Dit is niet de meeste bekende klassieker van David Cronenberg, toch past deze body horror perfect bij de klassiekers als Scanners en Videodrome. Jude Law stapt in een overtuigende Virtual Reality wereld waarbij hij een pistool leert maken uit botten en tanden, en in de VR wereld duikt via een controller met navelstreng. Het blijft uiteindelijk een Cronenberg film.
11. Red Dwarf
Nummer elf is geen film maar een serie. Hoewel het Holodeck van Star Trek voor de hand ligt heeft de Britse serie Red Dwarf enkele malen de Virtual Reality wereld zeer overtuigend en onovertroffen grappig in beeld gebracht. De aflevering Better than Life dateert uit 1988 waarin elke fantasie waarheid wordt.
In Back to Reality uit 1992 blijkt dat een jarenlange ruimtereis slechts een VR spel was, en in 1993 werd de VR trilogie afgerond met Gunmen of the Apocalypse waarin de crew virtueel in het Wilde Westen terecht komt, compleet met videogame specialiteiten als messen gooien en pistolen schieten.
Helaas, al deze kijktips zijn nog in platte vorm, als The Lawnmower Man VR een succes wordt weet je alvast wat je kunt verwachten de komende tijd!