
Er komen steeds meer educatieve VR en AR programmas vanuit verschillende organisaties. Op dit moment komen de meeste initiatieven op het gebied van educatie vanuit grote technologie ondernemingen, niet vanuit het reguliere onderwijs.
Dit is een verschil met de klassieke studieboeken die veelal worden geschreven in opdracht van de overheid en betaald worden met geld uit de staatskas. Op deze manier kan educatie zo objectief mogelijk blijven. Bij VR educatie zijn het ondernemers die het voortouw nemen, bedrijven met winstoogmerk ontwikkelen gratis lesmateriaal dat steeds vaker wordt gebruikt in het onderwijs. Hoe open is informatie is Virtual Reality eigenlijk?
Oculus Rift geeft 500 VR kits aan schoolkinderen
Pakweg 250 scholen in de Amerikaanse staat Arkansas krijgen 500 complete VR kits van Facebook. Dit project is opgezet in samenwerking met de gouverneur van Arkansas. Het doel is jongeren te interesseren voor een studie in wetenschap.
De doelgroep bestaat voornamelijk uit kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Dat klinkt goed, maar er wordt nergens vermeld welke software gebruikt wordt. Wie stelt het lesprogramma samen, worden er educatieve apps ontwikkeld? Facebook staat niet bekend als voorvechter van privacy, hun business model richt zich juist op het vergaren van gebruikersdata.
Censureren van informatie
Microsoft heeft een mooie demonstratie van de Hololens waarbij je een persoon tot op het bot kunt analyseren. Je kunt onder de huid kijken, de aders verwijderen, door het spierweefsel kijken tot je terecht komt op het skelet.
De presentatie in Europa is toch net iets anders dan in Amerika. Onze Hololens persoon is naakt, in Amerika is dit 3D object voorzien van een onderbroek.
Typische Amerikaanse preutsheid of censuur? Voor welke doelgroep is deze anatomieles bestemd? Mogen de leerlingen niet weten dat een digitale man voorzien is van een virtuele penis? Als Microsoft op deze wijze lesmateriaal samenstelt, wie bepaalt dan de grenzen?
Bill Gates van Microsoft is miljardair, net als Mark Zuckerberg van Facebook. Beide personen geven veel geld uit aan goede doelen, wat lovenswaardig is. Maar wie controleert de kwaliteit van hun activiteiten, wordt educatie overgelaten aan de hoogste bieder?
Het is van belang dat de overheid investeert in moderne leermiddelen en niet blind vertrouwd op gratis weggevertjes als Google Expeditions. Informatie en educatie moet open zijn, eerlijk en transparant, ook in de virtuele wereld.