
De Oculus Rift en HTC Vive zijn mooie VR headsets met een beperkte doelgroep. De kabels tussen de PC en de headset maakt vrij bewegen onhandig en zelfs gevaarlijk. Een Google Cardboard of Gear VR werkt zonder kabels maar de processorkracht van mobiele toestellen is niet toereikend.
Daarnaast kunnen mobiele headsets geen positie bepalen, alleen rotatie. Het Australische bedrijf Immersive Robotics is al geruime tijd bezig om hoge kwaliteit VR draadloos te maken. Met een Mach-2K aan je broekriem kun je zonder draden in de virtuele wereld stappen.
Alles wordt draadloos
Sinds de introductie van de Rift en Vive was het al duidelijk dat er op termijn een draadloze versie zou komen. Enkele maanden geleden liet Oculus een prototype zien van de Santa Cruz, een draadloze VR headset.
HTC kondigde onlangs de samenwerking aan met TPCast, zij maken een klein kastje voor de HTC Vive die met minimale vertraging de headset verbindt met de PC.
Immersive Robotics is niet de enige partij die werkt aan een draadloze oplossing, ze zijn wel ambitieus. De grote uitdaging bij draadloze overdracht is de vertraging bij het zenden van informatie.
Met de Mach-2K wordt het beeld tot 95% van de originele hoeveelheid data gecomprimeerd zonder zichtbaar verschil. Zo kun je via een standaard Wifi verbinding het beeld met ongeveer 2 tot 3 ms vertraging doorsturen.
Veel data in een klein kastje
De kabel wordt vervangen door een klein kastje die je aan je broekriem kunt bevestigen. Aan de PC zijde bevindt zich een zender die het inkomende beeld comprimeert en doorstuurt met een resolutie van 2160×1200 pixels op 90Hz. Momenteel werkt dit alleen op de HTC Vive.
Dit 2K model is eigenlijk een vereenvoudigde versie, later zal er een 4K model volgen. Het beeld kan via een lossy compressie worden verkleind met een minimum aan zichtbaar verlies. Het geheim zit in de software die door IMR in eigen huis is ontwikkeld.
De mogelijkheden voor draadloze VR
IMR maakt draadloze VR gaming mogelijk door de PC te koppelen aan de headset met een combinatie van hardware en software. Er zijn ook andere oplossingen:
- De Hololens van Microsoft heeft een complete computer in de Mixed Reality headset gebouwd die werkt op basis van Windows 10.
- De Gear VR van Samsung werkt in combinatie met een smartphone, de headset is voorzien van een touchpad en de beelden worden via een connector met minimale vertraging doorgestuurd.
- Er zijn al diverse backtops op de markt, snelle gaming laptops zonder scherm. De backtop hangt als een rugzak op je rug en wordt via een kabel aan de headset gekoppeld.
- HTC heeft een accessoire die in grote lijnen dezelfde methode toepast als de Mach-2 van IMR. Immersive Robotics richt zich in eerste instantie op VR Arcades en de professionele markt. De prijs zal tussen de 1000 en 1500 euro liggen, er is nog geen releasedatum bekend.