
Cerevrum is een nieuwe manier om te leren met Virtual Reality. Als speler stap je in een conflict van de Goden in de wereld van Enuma. Als eerste moet je een groot aantal vijandelijke ruimteschepen zien te verslaan. Je hebt drie vaardigheden om in te zetten; geheugen, opmerkzaamheid en ruimtelijk inzicht. Met deze vaardigheden kun je schoten aflossen en de ruimteschepen uit de lucht knallen.
Game Review
Cerevrum is een Brain Training spel dat zich vooral lijkt te richten op een jongere doelgroep. De kleuren zijn fel, de uitleg is duidelijk en de gameplay is eenvoudig. Het is eigenlijk een collectie van drie mini-games, je kiest zelf welke vaardigheid je gebruikt.
Hoewel het feitelijk de bedoeling is om jouw vaardigheden te trainen zul je snel kiezen voor de vaardigheden die je al hebt. Dat is de valkuil bij dit spel; je wordt niet echt gedwongen om bepaalde vaardigheden te gebruiken.
Spelenderwijs leren is niet alleen leuker, maar ook effectiever. Dat is de boodschap van de ontwikkelaars die een achtergrond hebben in neurowetenschappen en Virtual Reality.
Beeld en Geluid
Dit spel ziet er heel goed uit. Hoewel het in beginsel een redelijk plat spel is met puzzels die voor je gezichtsveld verschijnen, zijn er voldoende 3D elementen toegevoegd om het visueel aantrekkelijk te maken.
In contrast met veel space shooters is er gekozen voor een licht kleurenpalet waarmee dit spel ook heel aantrekkelijk is voor kinderen. Met de commentaarstem en de spelleider krijgt het spel ook wat meer karakter.
Besturing
De besturing werkt heel eenvoudig met het Gear VR touchpad en rondkijken. Een controller is niet nodig. Het spel is niet echt tijdgebonden dus je kunt op je gemak keuzes maken.
Conclusie
De makers van dit spel hebben flinke ambities, ze willen de cognitieve eigenschappen van de speler verbeteren. Volgens hun eigen website is dat ook mogelijk, er zijn diverse wetenschappelijke testen uitgevoerd waaronder een visuele geheugen test.
Een Amthauer test, een aandachtstest op de schaal van Schulte en ga zo maar door. Dat nemen we dan maar aan, voor de speler is het vooral een leuk puzzelspel met een aantrekkelijke vormgeving.
Hoewel het spel een zeer sterke grafische stijl heeft en een soort verhaal kan het wel een beetje monotoon worden. Er zijn niet echt missies om te volbrengen, je kunt zelf kiezen welke vaardigheden je inzet tijdens het spelen. Het zou interessant zijn als je gedwongen wordt om juist je zwakkere vaardigheden in te zetten en deze te verbeteren.
Er mist daarmee een vorm van urgentie tijdens het spelen. En daar komt de afweging tussen entertainment en leren om de hoek kijken. Cerevrum wil zowel een spel zijn als een training, en valt daar vervolgens een beetje tussenin. De uitdaging is beperkt, je zult ook niet na enkele speelsessies een cognitief wonderkind zijn.