
Volgens Jules Urbach zijn lightfields de eindbestemming van Virtual Reality. Dat is niet echt een verbazingwekkende uitspraak aangezien Urbach de directeur is van OTOY, een bedrijf dat zich specialiseert in Lightfield technologie. Volgens Urbach worden veel problemen binnen VR opgelost door te werken met Lightfield, het grootste obstakel is de enorme hoeveelheid data die nodig is voor Lightfield opnames.
Wat is Lightfield?
Een normale foto wordt vanuit één vast perspectief opgenomen. Je kunt niet rondkijken, of zien wat er zich achter een object bevindt. Lichtstralen reflecteren, met Lightfield fotografie wordt een foto gemaakt alsof het lichtstralen betreft.
Het resultaat is een scène waarin je niet vrij kunt rondlopen, je ziet wel diepte en kunt je hoofd tot op zekere hoogte draaien. Vergelijk het met een kijkdoos waarin je diepte kunt zien.
Teveel data
Het huidige internet systeem is gericht op data compressie, niet op het versturen en ontvangen van enorm veel data. En er is enorm veel data nodig om alle informatie in een Lightfield opname vast te leggen. OTOY zoekt de oplossing in Foveated Rendering, een methode die steeds meer VR ontwikkelaars toepassen.
Hierbij wordt de kijkrichting gebruikt om data te zenden. Als je voor je kijkt is er geen data achter je nodig, dat is het idee achter Foveated Rendering. De headset van Fove kijkt zelfs naar de beweging van je ogen, niet alleen die van je hoofd.
Lightfield is niet nieuw
Het eerste bedrijf dat Lightfield technologie naar de consumentenmarkt bracht is Lytro. Ze brachten twee fotocameras uit waarvan één opvallend vreemd kastje dat fotos maakt waarbij je het focuspunt achteraf kunt bijstellen.
Nu werkt Lytro aan een Lightfield camera systeem voor professionals die hetzelfde uitgangspunt neemt als die van OTOY maar deze uitvoert op een andere wijze. OTOY zal Lightfield streaming binnenkort toevoegen aan de ORBX speler voor de Gear VR.