
Het is leuk, al die 360 graden cameras zoals de Ricoh Theta en de Gear 360, maar wat moet je met al die Panorama fotos doen? Bekijken via een smartphone of via Google Cardboard is mogelijk, maar dat wordt snel saai. InstaVR maakt van 360 graden fotos een interactieve ervaring, dat is interessant voor het publiek en ook voor bedrijven.
InstaVR
Dit bedrijf kreeg twee miljoen dollar tijdens een investeringsronde die geleid werd door The VR Fund. Het doel achter dit concept is het ontwikkelen van een zeer eenvoudig platform om Panorama fotos via hotspots aan elkaar te koppelen.
Daarnaast kunnen er ook videoclips in de presentatie worden opgenomen. Het resultaat kan met een druk op de knop gepubliceerd worden naar alle grote VR platforms en ook als op zichzelf staande app. Het Smithsonian American Art Museum heeft al een app voor Apple iOS en Android uitgebracht op basis van InstaVR.
Ook voor commercieel gebruik
Virtuele tours waarbij je van locatie naar locatie kunt gaan biedt veel mogelijkheden voor het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan makelaars die een rondleiding door een woning willen maken.
Als bedrijven zonder veel technische kennis dit soort presentaties kunnen maken biedt dat veel kansen. Ook heeft InstaVR de optie om een heatmap te maken, daarmee kun je zien waar het publiek vooral naar kijkt in het beeld. Facebook heeft overigens een gelijksoortige functie in hun eigen Panorama foto viewer.
360 graden wordt de nieuwe standaard
Google bracht onlangs de Apple iOS versie uit van hun 360 Camera app waarmee je 3D Panorama fotos kunt maken met je smartphone. Je kunt Panorama fotos reeds koppelen aan Google Maps, ook de fotodienst Flickr heeft een aparte categorie voor 360 graden fotos. Net als speelfilms een steeds bredere beeldverhouding hebben gekregen lijkt deze trend ook naar fotografie te komen. Met diensten als InstaVR worden deze fotos zelfs interactief.