
De Oculus Rift ligt al enkele weken op ons kantoor en na uitgebreid testen is het tijd voor een grondige review. Is de langverwachte headset de moeite (en de investering) waard of kun je beter wachten op de next generation HMDs?
Whats in the box?
De Rift wordt geleverd in een zwarte, strak vormgegeven doos die zeer minimalistisch aandoet. Enkel het logo prijkt op de voorzijde. Het deling doet erg Apple aan. De bovenzijde bevat een handvat van touw zodat het geheel eenvoudig te transporteren is. De doos openen is een leuke ervaring, het unboxen van een langverwacht product blijft gewoon magisch.
Eenmaal open wordt je begroet door een praktisch ingericht geheel. Alle het geleverde worden netjes op de plek gehouden. Naast de headset zelf bevat de doos een tracker, een XBOX ONE controller (met dongle) en de benodigde kabels. Een kleine afstandsbediening prijkt aan de binnenzijde van de omslag. Deze dient voor het snel navigeren in het Oculus menu.

Design & Comfort
De headset is een prachtig stukje techniek dat zeer strak is vormgegeven. Het ontwerp kan omschreven worden als industrieel met een minimalistische twist. Geen onnodige kabels, aansluitingen of openingen. Slechts 1 kabel loopt van de voorzijde, langs de linkerkant naar achteren. Aan de onderzijde zit een switch die ietwat gammel aanvoelt- om de inter pupular distance aan te passen. De afstand tussen de ogen dus.
Zijkanten alsmede de bovenzijde bevatten straks waarmee de headset op maat gemaakt wordt. De Rift beschikt over een ingebouwde headset die eenvoudig aan de positie van de oren aan te passe zijn. Qua gewicht is de bril een stuk minder zwaar dan zijn voorgangers. Het opzetten alsmede het dragen is uitermate comfortabel. Zelfs tijdens lange sessies wordt het geheel niet onprettig om te dragen.
De hoofstrap zelf is van een soort rubber/kunststof gemaakt dat eenvoudig meebeweegt waardoor het opzetten van de bril moeiteloos verloopt. Het doet denken ana eht opzetten van een pet. De buitenzijde van de bril zelf voelt erg fijn aan, echt een premium feel. Maargoed, dat mag ook wel voor het geld. Lenzen vind je natuurlijk aan de binnenzijde, die groter zijn alsmede een andere vorm hebben ten opzichte van de DK2. Daarnaast zit er aan de binnenzijde een soort flexibel netje tussen de lenzen en de rest van het apparaat. Het gedeelte dat tegen je hoofd aan zit voelt comfortabel aan maar is niet te verwijderen. Erg jammer want hygiënisch is het niet naar lang gebruik.
Scherm en lenzen
De Rift beschikt over flink verbeterde specificaties ten opzicht van zijn voorganger. Pixelswijs is de resolutie opgeschroefd naar 2160×1200 pixels verdeeld over de twee schermen. Een vernieuwingssnelheid van 90hz zorgt voor een maximaal 90 frames per seconden. Ruim boven de aanbevolen 60 frames voor een comfortabele ervaring. De lenzen zelf zijn een stuk groter en hebben een betere pasvorm voor je ogen.
Het scherm zelf biedt een uitstekende ervaring hoewel het zwarte wat donkerder mocht, het is nu soms nog wat grijzig. Het screendooreffect waarbij individuele pixels zichtbaar zijn is nog steeds aanwezig hoewel minder storend dat bij de voorgangers. Vooral wanneer je naar bepaalde (extra lichte/donkere) plekken kijkt is het effect aanwezig. Dit effect zal bij de komende headsets nog wel aanwezig zijn. Over het algemeen biedt de headset echter een voldoende immersive ervaring waarbij de storende elementen minimaal zijn.
Tracker, controller & remote
De tracker is flink verbeterd ten opzichte van de DK2 versie. Deze bestond uit een soort webcam dat met twee kabels werd aangesloten. De eerste naar de PC voor stroom en de tweede naar de headset voor de tracking zelf. De nieuwe tracker ook weer erg netjes- vormgegeven beschikt slechts over 1 USB kabel die aangesloten wordt op de PC. Een zeer welkome aanpassing naar de kabelzooi van de DK2. Naast de praktische vormgeving werkt de tracker uitstekend. Geen enkel moment tijdens onze speelsessies werd de positie van de headset niet gevonden. Dit is echter ook niet bijzonder moeilijk omdat de CV1 vooralsnog een seated experience is.
Hoewel de Rift CV1 geschikt is voor roomscale VR biedt het weinig waarde wanneer je alsnog met een XBOX controller rondloopt. Dit is gelijk ook het grootste gemis; het niet beschikbaar zijn van de adequate besturing. Hoewel de meegeleverde XBOX ONE controller prima werkt mis je toch een mate van interactie met de virtuele wereld. Helemaal naar een aantal speelsessies met de HTC Vive.Oculus gaf aan de aangekondigde Touch controllers snel uit te leveren maar de afwezigheid doet afbreuk aan d eerste ervaring met de Rift. Bezitters van de Rift kunnen als eerste de controllers bestellen. Wanneer ze exact beschikbaar zijn is echter niet bekend.
Wanneer je geen zin hebt om de XBOX Controller aan te sluiten kun je gebruik maken van de handzame remote control. Deze beschikt slechts over een aantal knoppen en is voornamelijk geschikt voor het navigeren door het menu en het checken van video of andere niet-interactieve content.
De ervaring
Virtual reality blijft een bijzondere ervaring, zelfs voor doorgewinterde fanaten zoals ons. Het voor het eerst opstarten van een nieuwe game blijft magisch. Het onovertroffen gevoel van vrijheid geeft de realisatie dat dit de toekomst is. Niet alleen voor games. Zodra je de bril opstart kom je in een soort huiskamer, vergelijkbaar met het menu van de Gear VR. Het hoofdmenu bevat de uitgelichte games en daarnaast is een je bibliotheek alsmede de store beschikbaar. Navigeren en het opstarten van games werk uitstekend.
Het games zelf is een prettige ervaring zonder al te veel motion sickness. Bij vlieggames alsmede games met snelle bewegingen kan toch wat misselijkheid ervaren. Dit heeft deels te maken met het gebruik van een controller. Zolang je zelf niet fysiek meebeweegt is de kans om misselijk te worden een stuk groter. Spelen van de verschillende games voelt uitstekend en vr biedt vooral bij de first person games toegevoegde waarde. Bij de overige voelt het meer als een toevoeging.
De HTC Vive (review volgt) hebben wij hier tevens al een aantal weken liggen en Roomscale VR wint het voorlopig van de seated experience die Oculus biedt.
De content
Er zijn een flink aantal Oculus releasegames beschikbaar waar wij in aparte stukken aandacht aan gaan besteden. De circa 30tallige release line up biedt voor iedereen echter wat. Van schiet en vlieggames tot puzzel en avontuur. Hoogtepunten zijn naar ons idee Eve, Chronos & Keep Talking And Nobody Explodes.
Conclusie
De Oculus Rift CV1 is een hoogwaardige VR headset die zowel prachtig als praktisch is vormgegeven. Hoog comfort alsmede een strakke uitstraling maken dit een geweldig product voor early adopters en fanatiekelingen. Het ontbreken van controllers maaroge kosten voor zowel de headset als een goede PC maken het nog geen product voor de massa.
+ High-end, praktische vormgeving
+ Gebruiksvriendelijk en comfortabel
Ontbreken van controllers
Hoge prijs
Zakelijke partijen kunnen bij ons vanaf nu de Oculus Rift CV1 huren.