
Voor virtual reality wordt 2016 een jaar vol innovatie, zo komen Oculus, HTC en Playstation alle drie met een eerste consumentenversie op de markt. Behalve hardware komt er ook veel nieuwe software vrij die de prestaties van virtual reality moeten verbeteren. Foveated Rendering is zon techniek waar wij erg naar uit kijken.
SensoMotoric Instruments
Foveated Rendering werd geïntroduceerd door het Duitse bedrijf SensoMotoric Instruments (SMI). Deze naam komt je waarschijnlijk niet bekend voor maar SMI is het oudste bedrijf ter wereld dat zich bezig houd met Eye-tracking technologie. SMI heeft dan ook de allereerste doorbraak gehad, SMI creëerde een 3D omgeving die Eye-tracking ondersteunde.
Nu virtual reality weer gehypet is ijkt de vraag naar Eye-tracking technieken groter dan ooit, de Duitsers dragen dan ook graag een steentje bij. Zo hebben ze al een Eye-tracking systeem voor de DK1 en DK2 gecreëerd, en voor de consumentenversie zal de ondersteuning ook niet lang meer duren. SMI heeft ook een augmented reality bril gecreëerd die sterk doet denken aan de Google Glass, de grootste flop ooit van een Alphabet bedrijf.
Foveated Rendering
SMI heeft dus een groot aandeel in de Eye-tracking branche, maar wat is Foveated Rendering. Foveated Rendering is het virtueel nabootsen van het menselijk oog, dat in een hele ruime zin.
Zo heeft het menselijk oog niet dezelfde functies als een 2D scherm waar het gehele beeld scherp is, bij het menselijk oog is alleen het gedeelte waar je op focust scherp. De rest daar omheen is onscherp, stel je eens voor hoe dat in virtual reality zal zijn.
Alleen het gedeelte van het beeldscherm waar je naartoe kijkt is scherp en de rest is onscherp, dit lijkt onbelangrijk maar is juist het tegenovergestelde. Computers hebben veel moeite om virtual reality te draaien, je hebt grote sterke Pcs nodig met hele krachtige videokaarten. Dit komt omdat ze het hele beeldscherm moeten voorzien van 2K of zelfs soms 4K resolutie, dit kost ontzettend veel kracht en is te zwaar voor een virtual reality bril.
Saccade
Daarom is er nu gekozen voor Foveated Rendering, dit zorgt er dus voor dat slechts een gedeelte van het beeldscherm scherp is en de rest daar omheen onscherp. De PC hoeft dus niet meer zoveel werk te leveren om een virtual reality simulatie te draaien. In het verleden was Foveated Rendering nog niet mogelijk omdat de PC dit nog niet aankon, op het moment dat de gebruiker zijn hoofd draaide was het beeld aan de andere kant nog onscherp. Dit zorgde voor veel misselijkheid en hoofdpijn.
Nu de Foveated Rendering dichtbij perfectie is kunnen we ons opmaken voor minder zware simulaties dus ook iets meer rust voor je computer. Het magische nummer waardoor Foveated Rendering dichtbij perfect is, is 240Hz. Met een refresh rate van 240Hz is het mogelijk een Saccade te meten, een Saccade is een snelle oogbeweging. Tijdens het lezen kan een Saccade wel zo kort duren als 20 milliseconden, doordat je deze bewegingen kan meten kun je Foveated Rendering perfectioneren.
In de wereld van virtual reality gaan de ontwikkelingen allemaal zo snel dat we ze onmogelijk bij kunnen houden. Op 6 Januari begint het CES weer in Las Vegas, er wordt ons virtual reality vuurwerk beloofd op deze bijeenkomst. Wij kunnen niet wachten op CES en de rest van 2016!