Op 29 april gaf Microsoft een presentatie van Windows 10. Daar zagen we het vernieuwde startmenu, de compleet nieuwe browser en de virtuele assistent Cortana die de strijd aan moet gaan met Siri en Google Now. Belangrijkste vr nieuws was natuurlijk de VR visie van Microsoft in de vorm van de Hololens.
Wat is Hololens ook weer?
In de strijd om de aandacht van de VR hype wil elke ontwikkelaar voorop staan. Eerst kwam nieuwkomer Oculus Rift ten tonele waarna en grote namen als Sony en Google niet konden achterblijven met hun eigen Playstation VR bril en Google Cardboard. Microsoft bleef even stil en kwam begin dit jaar met hun eigen Hololens.
De technologie die zij gebruiken neigt meer naar de Google Glass AR ervaring, Augmented Reality in plaats van Virtual Reality. Je kijkt naar de normale wereld en daar wordt een virtuele laag aan toegevoegd. Het verschil met Google Glass is het plaatsen van objecten in de ruimte, er zweven geen vensters over je gezichtsveld, objecten en vensters bewegen met de bewegingen van jouw hoofd mee waardoor er een naadloze combinatie van virtueel en realiteit ontstaat.

Het werkt echt!
Enkele maanden geleden liet Microsoft een strak filmpje zien met een aantal mogelijkheden van de Hololens, maar het publiek was sceptisch. Het leek te mooi om waar te zijn. Daarna werd het stil, was dit gewoon een manier om de aandacht af te leiden? Op woensdag bleek dat Hololens wel degelijk werkt toen het op het podium live werd gedemonstreerd. De elementen uit de film kwamen weer terug en dit keer werd de link gelegd met Windows 10.
Microsoft wil deze zomer flink uitpakken met hun nieuwe besturingssysteem dat critici moet overtuigen dat Microsoft nog steeds een relevante partij is voor vernieuwing en kwaliteit. Dat Cortana hier een wezenlijk onderdeel van uit zou maken was te verwachten, dat Hololens zo nadrukkelijk naar voren zou worden geschoven niet. De presentatie werd in beeld gebracht met een cameraman die de beelden vanaf de Hololens direct kon zien, dus je zag precies hoe het systeem werkt.
In de handen van ontwikkelaars
Een virtuele realiteit project als de Hololens zal geen succes worden zonder ondersteuning van externe ontwikkelaars. Daarom zal Microsoft deze week insiders laten testen met de Hololens wat goed is voor promotionele doeleinden, maar op deze wijze worden ontwikkelaars ook betrokken bij de technologie waarmee ze input kunnen geven en nieuwe concepten kunnen bedenken. Het is overigens nu al indrukwekkend om te zien hoe praktijkgericht sommige mogelijkheden zijn.
Windows navigeren in de ruimte is leuk, maar het wordt pas echt interessant als iemand op afstand je visueel kan uitleggen welk onderdeel op die buis geschroefd moet worden. Bij Skype kan de beller voor jouw ogen een verhelderende tekening maken. Dat soort praktische en tastbare toepassingen ontbrak bij Google Glass.
Samen spelen
Dat Hololens zal werken met Windows is niet opvallend, het is wel opmerkelijk dat de Hololens ook zal werken met de Raspberry Pi, het kleine moederbord waarmee je allerlei apparaten kunt ontwikkelen. Daarmee lijkt Microsoft te leren van het succes van de Kinect, tenminste het succes bij hobbyisten die de ruimtelijke game controller van de Xbox gebruikten als 3D scanner met opmerkelijke resultaten. Het omarmen van deze gemeenschap kan de productontwikkeling een flinke impuls geven. De HoloLens wordt naar verwachting gelijktijdig met de Windows 10 uitgebracht, dus nog voordat bijvoorbeeld de Oculus Rift te koop is in Nederland.
|