De termen Augmented Reality & Virtual Reality worden nogal vaak door elkaar heen gebruikt. Het concept, de mogelijkheden en de toepassing van twee technieken verschilt echter aanzienlijk...
VR versus AR
VR staat voor Virtual Reality, AR staat voor Augmented Reality. Virtueel en Uitgebreid dus. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze technieken, en werken ze ook samen? Wat is Virtual Reality? Bij VR wordt er een virtuele wereld gemaakt waarin de gebruiker interactief deze omgeving kan manipuleren. Het is vaak moeilijk om te zien wat echt is en wat niet echt is. Daarvoor wordt een virtual bril of helm gebruikt die je ogen bedekken zoals de Oculus Rift of een Google Cardboard.
 - Microsoft's HoloLens combineert AR & VR
Wat is Augmented Reality?
Bij AR wordt echt en niet echt met elkaar verweven. Je kijkt via een scherm naar de wereld en ziet daar objecten en beelden die naadloos aansluiten bij de werkelijkheid. Vaak worden hiervoor mobiele apparaten zoals smartphones of tablets gebruikt omdat je die eenvoudig kunt bewegen in de ruimte en je kunt augmented elementen bedienen met het touch screen. Layar was één van de eerste successen op het gebied van AR. Bekendste voorbeeld van een Augmented Reality bril is Google Glass maar ook Microsofts nieuwe HoloLens maakt gebruik van Augmented Reality technieken.
Welke techniek is beter?
Augmented Reality is wat eenvoudiger te implementeren. Een groot deel van de omgeving bestaat al, je hoeft alleen een extra schil over het beeld te projecteren en die op de juiste positie te houden. Bij Virtuele werkelijkheid moet je een complete wereld tonen dus de hardware en software moet flink werken, en het is door gebruik van een VR bril voornamelijk een individuele ervaring. Maar je kunt wel een volledig unieke wereld tevoorschijn toveren.
Samen sterk
Uiteindelijk kun je met een combinatie van AR en VR veel kanten uit. Hoe sneller computers worden hoe beter de VR beelden aansluiten bij de werkelijkheid. Je kunt AR goed gebruiken als je buiten bent, via locatiebepaling kun je bijvoorbeeld bij monumenten meteen een Wikipedia pagina laten zien. VR werkt beter in een gesloten omgeving waar je juist met minder beweging enorme werelden kunt weergeven. Het combineren van deze technieken is natuurlijk de beste optie waarbij de omgeving geïntegreerd wordt binnen de virtuele wereld zoals de Sulon Cortex dat doet middels 3d scanners aan de buitenzijde van de bril. In de toekomst gaan wij een synergie van de technieken zien waarbij de voordelen van beide gebruikt worden om zo goed mogelijke 'realiteit' weer te geven, zij het augmented of virtual.
|