In mijn vorige blogbericht ging ik in op de impact van virtual reality op de reisbranche. Nu besteed ik aandacht aan een branche waar snel virtuele vordering worden gemaakt; automotive. Autobedrijven in Nederland maken (nu) nog weinig gebruik van de mogelijkheden van virtual reality. Internationaal zijn er echter wel grote automerken die de potentie van deze nieuwe techniek zien en leuke initiatieven ontplooien.
Virtuele showroom
Audi is één van de eerste bedrijven die virtual reality snel een plek gaf binnen de bedrijfsvoering. Vorig jaar schoten zijn bijvoorbeeld al een 360 graden video op een circuit. Erg spectaculair maar weinig interessant voor iemand die een nieuwe auto wil kopen. Hier kwam echter verandering in toen zij een virtuele showroom lanceerde. Deze unieke manier van autoverkoop vind plaats in een zogenaamd Audi City en is inmiddels terug te vinden Londen en Beijing. De nieuwste vestiging wordt geopend in het centrum van Berlijn.
Audi City biedt (potentiële) koper de mogelijkheid om een auto samen te stellen met een keuze uit meer dan een miljoen opties. De koper bekijkt het proces met de naam originele naam Audi Experience door een vr bril zoals de Oculus Rift Bovendien wordt je nieuwe A8 wordt weergegeven op een touchscreen ter hoogte van het plafond. Nadat je je ultieme auto hebt samengesteld kun je een (virtuele) proefrit aanvragen of de auto vanuit allerlei hoeken te bekijken, tot aan de kofferbak aan toe. De eerste dealers krijgen dit jaar toegang tot de nieuwe techniek, wanneer je een auto in vr kunt kopen in Nederland is nog onbekend.
Ik denk dat deze manier van autoverkoop snel zijn weg vind naar de Nederlandse automarkt. De mogelijkheden die de techniek biedt en de kosten die bespaart worden maken het voor autobedrijven een slimme investering. De proefrit zelf zal echter nooit volledige vervangen worden. Daarvoor is autorijden nog een ervaring te ver voor vr, hoewel Lexus het al probeerde.
Driving simulator
Audi gaf je vorig jaar al de mogelijkheid om een virtuele proefrit in een A6 te maken en nu komt ook Toyota met een virtual reality oplossing. Het Japanse autobedrijf richt zich niet direct op het verkopen van autos maar op verkeersveiligheid. De rijsimulator krijgt de naam TeenDrive365 mee waardoor het gelijk duidelijk is op welke doelgroep het bedrijf zich richt. De chauffeur neemt plaats in een levensechte simulator die gebruik maakt van de Oculus Rift om de omgeving en geluiden te communiceren. Het doel is om chauffeurs te trainen en bewust te maken van hun rijgedrag en hen voor te bereiden op een veilige carrière achter het stuur.
Deze manier van training is niet geheel nieuw. In Nederland maken diverse rijscholen al gebruik van simulators om toekomstige automobilisten les te geven. De toevoeging van Virtual Reality tilt de ervaring echter naar een hoger niveau. Ik denk dat het niet lang duurt voordat veel grote rijscholen gebruik maken van deze innovatieve en kostenbesparende manier van training.
Kijken kijken, wel kopen!
Autobedrijven zoals Audi en Toyota zijn niet de enige die de virtuele stap maken. Ford maakt bijvoorbeeld al een tijdlang gebruik van vr bij de productie en verkoop. Het Amerikaanse bedrijf heeft een speciale ruimte gebouwd met een gigantisch scherm waarop de beelden van de vr bril worden getoond. Medewerkers lopen in vr om de auto of nemen plaats achter het stuur terwijl directeuren van over de hele wereld meekijken. Ford test allerlei soorten modellen, kleuren, types en scenarios zoals dag, nacht en regen. Deze manier van productie zorgt voor een sneller beslissingsproces, meer duidelijkheid en versnelde productie.
Chrysler doet het net iets anders met een virtuele rondleiding door hun fabriek. De vier minuten durende ervaring neemt je mee door het gehele productieproces. De kijker krijgt een uniek perspectief achter deuren die normaliter gesloten zijn. Virtual Reality is dus ook een manier om meer betrokkenheid te creëren inzicht te geven in bedrijfsprocessen.
De virtuele toekomst voor automotive
De ontwikkeling omtrent vr gaan erg snel en de autobranche is één van de eerste die concrete toepassing bedenkt en toont. Dit indiceert dat er snel meer autobedrijven zijn die zich virtueel gaan profileren. Deze ontwikkeling is prachtig voor de consument die op een leuke en goedkope manier zijn auto kan samenstellen en kopen. De branche zelf bespaart bovendien een flinke duit door de vele mogelijkheden en relatief lage kosten. Wanneer goedkope brillen zoals Google Cardbox straks bij iedereen thuis liggen wordt het tonen van een nieuwe model of het aanbieden van een virtuele proefrit iets wat ook voor kleine autobedrijven mogelijk is.
Ik stel mij een toekomst voor waar een showroom enkel bestaat uit een simulator en een vr bril. De techniek is dan zo verfijnd dat zelfs de geur van de auto virtueel te ruiken is. Hoe snel mijn toekomstbeeld werkelijkheid wordt valt te bezien. De autobranche maakt in elk geval nu al vele kilometers in virtual reality en dit belooft veel goeds voor de toekomst!
|