Ik duik in de virtuele wereld met een stuk karton beter bekend als Google Cardboard review en testte vier brillen van verschillende leveranciers. Ik was aangenaam verrast door de potentie van Cardboard en niet echt verrast door de kwaliteit van de verschillende brillen.
De doe-het-zelf kit van de zoekgigant waarmee je zelf een virtual reality bril in elkaar knutselt is alweer een tijdje op de markt. Ik heb echter gewacht met een review tot de bril in Nederland te koop was en er voldoende content beschikbaar was voor een stevige review. Inmiddels heb ik de bril al weer een tijdje in huis en flink wat apps en content mee gecheckt. Ik ben zeer onder de indruk van deze budgetoplossing en ben overtuigd dat dit een perfecte kennismaking is met virtual reality.
Google Cardboard is geniaal goedkoop
Toen de kartonnen virtual reality bril vorig jaar getoond werd waren de reacties in eerste instantie niet bijzonder positief. Hoe kan een goedkoop stukje karton concurreren met apparaten zoals de Oculus Rift? Het hoongelacht sloeg echter al snel om in bewondering. Google toonde aan dat toegang tot een virtuele ervaring wereld geen honderden euros hoeft te kosten maar voor een prikkie voor iedereen toegankelijk is.
Van hobbyproject tot serieus product
Cardboard is ontstaan uit een hobbyproject van Google medewerkers. Google stimuleert medewerkers om 20% van hun tijd te besteden aan nieuwe, innovatieve projecten. Google Cardboard is hier het resultaat van. Inmiddels is het een serieus project geworden dat veel aandacht krijgt en de eerste stap van Google markeert in de virtuele wereld. De zoekgigant gaf aan dat de insteek van het project VR for everyone is. Dit hebben zij naar mijn mening perfect weten te vertalen naar Google Cardboard.
Niet alleen is Cardboard zeer betaalbaar maar Google heeft de bouwtekening beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Je kunt dus zelf de bril uittekenen en uitsnijden. Google geeft zelfs tips over het gereedschap en materiaal. Ideaal voor degene die het écht zelf wil doen. Ik raad je echter aan even te zoeken en zelf een Cardboard te kopen. Diverse partijen bieden complete kits aan. Doe je zelf een plezier en koop niet gelijk de goedkoopste Cardboard. De kwaliteit van het materiaal scheelt aanzienlijk.
How does it work?
Het idee achter de kartonnen bril is even simpel als geniaal. Virtual Reality werkt in principe vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn lenzen die twee beelden omzetten naar één met een groot blikveld en apparaat dat bewegingen kan registeren. In dit geval een smartphone met een gyroscoop. Je vouwt de bril in elkaar, plaatst je smartphone aan de voorzijde en een virtuele wereld gaat voor je open.
Google Cardboard bouwpakket
Wanneer je een Google Cardboard koopt krijg je niet meer dan een stuk karton, twee lenzen, wat klittenband en een magneet. Het karton dient als behuizing voor de lenzen en de smartphone . Het klitteband wordt gebruikt om de bril te sluiten. De meeste geniale toevoeging is de magneet. Deze dient als knop om content binnen de apps te selecteren. Je krijgt twee kleine magneetjes die aan de binnen en buitenzijde van Cardboard worden geplaatst. Zodra je de buitenste magneet beweegt registreert je smartphone en verandering in het magnetische veld en voilá je hebt een unieke manier om te klikken in de virtuele wereld.
Cardboard apps
Google heeft zelf een applicatie uitgebracht met meerdere virtual reality ervaringen. De app is gratis te downloaden in de Playstore en bevat onder meer een virtuele tour, animatiefilm en virtueel musea. Daarnaast is er een korte animatiefilm te vinden en kun je rondvliegen met Google Earth. Het bekijken van YouTube filmpjes is tevens mogelijk en toont de potentie van 360 graden video aan. Google heeft een SDK (software development kit) uitgebracht voor Android en Unity waarmee je zelf applicatie kunt ontwikkelen. Meerdere partijen hebben inmiddels leuke content voor Cardboard uitgebracht. Binnenkort zal ik aandacht besteden aan de tofste apps voor Google Cardboard.
Nadelen van Cardboard
Ik ben zeer te spreken over de versie die ik besteld heb maar er kleven natuurlijk enkele nadelen aan Google Cardboard. Karton is een materiaal dat niet bekend staat om zijn durabilty. Vette vingers zorgen er al snel voor dat er vlekken op het apparaat komen en nattigheid zorgt ervoor dat het heel snel einde verhaal is. De bouwkwaliteit is oké maar het klittenband scheurde al snel los van het karton. Belangrijk nadeel is dat de bril het beste werkt met grotere smartphones zoals de HTC One en Sony Expira Z1. De minimale grootte moet 4,7 inch zijn voor een behoorlijk effect. De bril is te gebruiken met een Iphone, hiervoor is het wel aan te raden de telefoon in een hoesje te plaatsen.
Google Carboard v.s. Google Cardboard v.s. Google Cardboard?
Google heeft de bouwtekening beschikbaar gesteld voor iedereen. Niet snel daarna kwamen er diverse sites online waar je Cardboard kunt kopen. Dit zijn dus imitaties van de echte cardboard en verschillen aanzienlijk in prijs en kwaliteit. Naast kartonnen versies zijn er plastic, hout en bamboe (?) versies te koop. Zonde van je geld en nul toegevoegde waarde t.o.v. een kartonnen. Enige voordeel is de levensduur, maar voor de prijs van een houten koop je drie kartonnen.
Welke Cardboard moet je kopen?
Ik heb er drie Cardboards gekocht om de verschillen te checken. Eentje via Nederlandse webshop, eentje uit een buitenlandse webshop en ééntje via marktplaats. De duurste was 20 euro, degene in het midden 14.95 euro en de goedkoopste was 13,95. Blijkbaar heb ik niet goed genoeg gezocht want ik kreeg twee keer dezelfde bril. De enige die anders bleek was die van 20 euro. De bouwkwaliteit was een beter maar rechtvaardigde de hoger prijs niet. Degene die ik zelf gekocht heb uit het buitenland bleek dus dezelfde te zijn die diverse andere partijen in Nederland aanbieden. Via marktplaats lijkt het trouwens altijd dezelfde Cardboard te zijn.
Ik heb er inmiddels wat ingekocht en je kunt er één kopen voor 12,95. Ik ben met opzet lager gaan zitten dan andere aanbieders, het moet wel leuk blijven natuurlijk!
|