Vastgoed en makelaardij zijn branches waar nieuwe technieken snel worden toegepast. Denk aan het (3D) animeren van bouwtekeningen, het produceren van maquettes met een 3D printer of filmen met een 360 graden camera. Vastgoed omarmt het nieuwe, zo ook met virtual reality. Ik sprak met Patrick Tak van EGM Architecten, één van de grootste architectenbureaus van Nederland, over de toepassingen van virtual reality binnen zijn vakgebied.
Zoals velen in Nederland maakte Patrick voor het eerste kennis met vr dankzij de legendarisch (en hilarische) DWDD uitzending waar Matthijs bijna ten onder ging in een virtuele achtbaan. In deze periode was EGM bezig met een onderzoek waarbij de centrale vraag was op welke wijze opdrachtgever en de gebruikers van het pand een beter inzicht geven kunnen worden in het ontwerp. Het bedrijf was snel overtuigd van de toegevoegde waarde die virtual reality kan bieden had vrij snel een DK2 in huis.
De toepassing
EGM gebruikt vr voor diverse doeleinden tijdens het ontwerp en de presentatie aan de eindgebruiker. Zo geeft Patrick aan dat tijdens de ontwerpfase een bestaand 3D model vlot in de Oculus geladen kan worden. Hierdoor kan een ontwerper of architect door het model kan lopen en zo een gevoel van de ruimte en het ontwerp krijgen. Het omzetten van statische beelden naar een virtuele omgeving en het aanpassen van bijvoorbeeld het gebruikte materiaal geeft de ontwerper en eindgebruiker waardevolle inzichten. Daarnaast gebruikt EGM virtual reality voor onder meer de volgende doeleinden:
- Ondersteuning bij het ontwerp. Tijdens de ontwerpfase kunnen we een bestaand 3D model vlot in de Oculus laden waardoor een ontwerper of architect door het model kan lopen en zo een gevoel van de ruimte en het ontwerp kan krijgen.
- Interieur alternatieven. We hebben testen gedaan waarbij we de materialen binnen een ruimte kunnen wisselen. Hierbij kan de gebruiker zelf ervaren wat verschillende materialen voor invloed hebben op de ruimte.
- Presentaties. We hebben de oculus gebruikt als ondersteuning bij presentaties. Zo hebben we statische beelden (360 graden fotos en renderingen) gebruikt om de gebruiker te verplaatsen naar een ontwerp van EGM. En door de Oculus kan de gebruiker rond kijken op de locatie. Deze ervaring zijn we momenteel naar de aan het overzetten.
De techniek
Het toepassen van vr binnen de bedrijfsactiviteiten ging echter niet zonder slag of stoot. Belangrijkste obstakel was het creëren van een soepele ervaring zonder al te veel in te leveren op de mate van detail. De gebruiker in staat te stellen vrij te navigeren vergde tevens enkele aanpassingen in de werkwijze. Het bureau werkt met software zoals Sketchup, 3Dmax en andere tekenprogrammas en zet met behulp van Unity het werk om naar een virtuele omgeving.
Momenteel is er nog geen directe koppeling tussen de softwarepakketten waardoor een ontwerper nog niet op zijn werkplek de Oculus kan pakken en door het ontwerp kan lopen. EGM maakt momenteel nog geen gebruik van apparatuur zoals Control VR of andere controller voor vr. Reden hiervoor is de portability, het bedrijf wil zijn vr ervaringen zo draagbaar mogelijk maken.
Naarmate de techniek breder bereikbaar wordt zal de vraag naar een VR showcase toenemen. In het geval van de Oculus moet je nog een stevige PC hebben en in het geval van de Samsung Gear VR moet je een specifieke telefoon hebben plus de Gear VR. Wij kijken daarom ook naar een Google Cardboard bestellen die voor een lage prijs een leuke instap ervaring kan bieden
De klant
De klanten van het bureau zijn erg enthousiast over de mogelijkheden van virtual reality. Het vertalen van ideeën en abstracte tekeningen naar iets tastbaars is een groot voordeel bij het communiceren met de klant. Nadeel is dat de ervaring erg persoonlijk is, 1 persoon kan maar kijken of bepalen waar naar gekeken wordt. Hiervoor zoekt EGM nog naar oplossingen en werkt tussentijds met kleine groepen.
Patrick geeft aan dat vr niet de enige communicatiewijze is maar wel een boodschap overbrengt zoals geen enkel ander medium. Het navigeren door een virtuele ruimte is iets waar EGM verder aandacht aan gaat besteden. Het niet kunnen zien van je handen is onpraktisch en niet iedereen heeft een dermate ontwikkeld ruimtegevoel (of game-ervaring) om afstanden juist in te schatten.
Naarmate de techniek breder bereikbaar wordt zal de vraag naar een VR showcase toenemen. In het geval van de Oculus moet je nog een stevige PC hebben en in het geval van de Samsung Gear VR moet je een specifieke telefoon hebben plus de Gear VR. Wij kijken daarom ook naar een Google Cardboard die voor een lage prijs een leuke instap ervaring kan bieden
De toekomst
Duidelijk is dat EGM absoluut een plek ziet voor virtual reality binnen de architectenbranche. Zodra technische obstakels overwonnen zijn en vr zijn weg vindt naar de mainstream gaan opdrachtgever vaker vragen naar de mogelijkheden van vr.
VR is niet de enige manier van communiceren met een opdrachtgever, maar geeft wel een manier van informatie overbrengen die nog geen enkel andere medium biedt. Naarmate de serieuze toepassingen voor VR toenemen zal de opdrachtgever steeds vaker vragen naar de mogelijkheden die VR biedt. Niet iedereen kan de ruimte inschatten aan de hand van een tekening, VR geeft daarbij een tool waarmee iedereen dat wel kan.
De conclusie
Patrick geeft interessante inzichten hoe virtual reality een plek verovert buiten traditionele toepassingen zoals films en games. Ik denk persoonlijk dat over een aantal jaar een virtuele tour niet meer weg te denken is uit zijn vakgebied. De technische ontwikkelingen gaan snel en de toegevoegde waarde van een virtuele rondleiding zijn immens. Wil je meer informatie over vr en vastgoed of aan de slag met deze virtuele pioniers?
|