 |
|
 |
|
|
 |
14-05-2016 |
Appeltaart ( recept van mijn collega Kristel ) voor 1 recept |
Ingrediënten zanddeeg : 1kg zelfrijzende bloem
500 gr goede ongezouten boter
500 gr suiker
5 eieren
snuifje zout
appelvulling : 100 gr rozijnen
appelmoes van 1kg appelen vb. jonagold
snuifje kaneelpoeder
Bereiding : Maak het recept in 2 keer . Meng de benodigdheden voor het zanddeeg in de Kenwood.
De volledige hoeveelheid gaat teveel zijn voor je Kenwood ( max. 2kg ).
Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
Rol het deeg uit.
Neem een bakvorm van 25 cm doorsnee en 4 à 5 cm hoogte.
Bekleed met één deel van het deeg de bodem van de bakvorm.
Maak voor de vulling een appelmoes met een beetje citroensap erin en al ze bijna klaar is doe je de rozijnen erin.
Doe de vulling op de bodem en bestrooi met een beetje kaneelpoeder.
Leg daarna het deksel op de appelmoes ( 2 de deel van het deeg ) en bestrijk met een ei opgeklopt met 1 soeplepel water.
Bak deze taart in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 40 min.
TIP : Een mengeling van appelmoes met abrikozencompote is ook heel lekker !
Heerlijke taart bij je koffie !
Smakelijk !
14-05-2016, 15:28 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Brusselse flantaart ( recept van mijn collega Kristel )voor 1 taart |
Ingrediënten zanddeeg : 500 gr zelfrijzende bloem
250 gr goede ongezouten boter
250 gr suiker
3 eieren
snuifje zout
flan : 375 ml halfvolle melk
90 gr suiker
4 eieren
1 pakje vanillesuiker
snuifje zout
Bereiding : Doe de benodigdheden voor het zanddeeg in de Kenwood en maak er een stevig deegje van.
Neem een bakvorm van 25 cm doorsnee en 4 à 5 cm hoogte.
Rol het deeg uit en bekleed je bakvorm hiermee.
Kook de melk met de suiker, de vanillesuiker en het snuifje zout.
Klop ondertussen de eieren op tot schuim.
Giet de kokende melk op de eieren en klop dit nog eventjes op.
Vul de taartvorm en plaats dan in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25' afhankelijk van je oven.
TIP : Je kan met deze heerlijke flantaart een " flan bresiliënne " maken.
Klop hievoor 250 ml volle room ( 40% ) op.
Doe de room bovenop de flan en strijk het mooi glad.
Strooi hier 100 gr bresiliënne nootjes op.
Smakelijk !
14-05-2016, 15:11 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Tiramisu voor 6 pers. |
Ingrediënten : 250 gr suikervrije koekjes ( speculaas, amandelkoekjes )
500 gr mascarpone
150 ml sterke koffie
4 eidooiers
2 eiwitten
75 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
50 ml Amaretto ( dit is keuze natuurlijk want deze likeur bevat wel suiker )
50 gr cacaopoeder
Bereiding : Klop de Tagatesse, de eidooiers, 3 eetlepels koffie en eventueel de Amaretto als je dit wenst tot een luchtige massa.
Voeg de mascarpone toe en schep deze onder het mengsel.
Klop het eiwit zeer stijf en schep het voorzichtig eronder.
Neem een glazen schaal.
Leg op de bodem de in koffie gedrenkte koekjes.
Schep hier een laag mascarponecrème over.
Wissel af koekjes - mascarponecrème - koekjes - tot alles opgewerkt is.
Eindig met de mascarponecrème.
Laat verder opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.
Voor het opdienen met de cacaopoeder bestrooien.
Heerlijk, je proeft het verschil niet !
14-05-2016, 14:28 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Recepten zonder suiker
|
 |
|
Confituur ( recept voor 5 potjes ) |
Ingrediënten : 1 kg vruchten naar keuze ( vb. pruimen, aardbeien, kersen, abrikozen, perziken, kersen, bosbessen, frambozen,..... )
250 gr Tagatesse ( vervangsuiker van Damhert )
40 gr ( 2 zakjes ) PEC plus van Imperial
Bereiding : Was, kuis en snij het fruit.
Doe het fruit in een kookpot en meng dit goed met de PEC plus.
Breng dit aan de kook en voeg de Tagatesse toe.
Laat het geheel nog enkele minuten doorkoken.
Vul de confituurpotjes tot 1 cm van de rand.
Laat de potjes omgekeerd afkoelen en plaats ze in de diepvries.
Neem 1u voor gebruik de confituur uit de diepvries.
TIP : Deze confituur is ook lekker bij natuur youghurt.
Succes en smakelijk !
14-05-2016, 14:02 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Recepten zonder suiker
|
 |
13-05-2016 |
Spaghetti Carbonara voor 5 pers. |
Ingrediënten : 500 gr spaghetti
5 eieren
400 gr pancetta
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
200 ml room
peper en zout
1 eetlepel olijfolie
100 gr vers gemalen kaas ( vb. parmezaan, pecorino, .... )
Bereiding : Kook de spaghetti beetgaar met een beetje olijfolie.
Bak de pancetta knapperig ( zonder vetstof want pancetta bevat reeds veel olie ).
Snipper de sjalot en de knoflook en fruit in een beetje olijfolie.
Klop de eieren en de room los en roer deze door de gekookte spaghetti.
Schep de spaghetti in een kommetje en doe hierover de krokant gebakken pancetta.
Werk af met een beetje vers gemalen kaas.
Smakelijk!
13-05-2016, 17:26 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vlees
|
 |
|
Brochetten met scampi's ( recept van onze oma ) voor 5 pers. |
Ingrediënten : 250 gr rijst naar keuze ( witte, wilde , volkoren, .... )
3 teentjes look
olijfolie
250 gr gerookt spek
250 ml volle room ( 35% )
450 gr verse spinazie
1 bolletje mozarella
5 schijfjes chorizo salami
30 scampi's
peper en zout
Bereiding : Ontdooi de scampi's, pel ze en ontdoe ze van het darmkanaal als dit nog niet gedaan is.
Steek 6 scampi's op een satéstokje en bestrooi ze met curry, paprikapoeder en olijfolie.
Laat ze afgedekt marineren in de koelkast.
Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de olijfolie en fruit hierin de geplette look met de spekblokjes.
Voeg de spinazie toe en roer goed.
Doe er de room en de in blokjes gesneden mozarella kaas onder.
Als laatste doe je de klein gesneden gebakken chorizo eronder.
Meng de gekookte rijst hieronder en breng op smaak met peper en zout zo nodig.
Bak de scampibrochetten in de pan aan iedere zijde 3 minuten.
Neem een diep bord en doe hierin de groenten rijst.
Leg de scampibrochette hierop.
Heerlijk !
Laat het smaken !
TIP : Dit gerechtje kan je ook als voorgerecht geven maar dan neem je een spies met 3 scampi's.
13-05-2016, 17:08 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gerechten met vis
|
 |
|
Krabsalade ( recept van onze oma ) |
Ingrediënten : 350 gr krabvlees
3 hard gekookte eieren
peterselie
5 gepelde tomaten
citroensap
mayonaise
sla
Bereiding : Was de sla en leg deze op de bodem van een glazen kommetje.
Schil de tomaten, snij ze in 4, doe de pitjes eruit en snij in kleine blokjes.
Meng het krabvlees met de geplette gekookte eieren en doe hier mayonaise onder en het citroensap.
Maak met een ijsschep bolletjes van de krabsalade en leg deze op de sla.
Leg hierop de tomatenblokjes en werk de krabsalade af met de fijn gehakte peterselie.
TIP : De krabsalade is ook heerlijk op de boterham !
Smakelijk !
13-05-2016, 16:26 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Voorgerechten
|
 |
|
Broodsalade voor 5 pers. |
Ingrediënten : 500 gr kerstomaten
3 teentjes knoflook
50 gr kappertjes
100 gr zwarte ontpitte olijven
100 gr groene ontpitte olijven
1 blikje ansjovis
5 dikke sneden brood
balsamico azijn
olijfolie
peper en zout
Bereiding : Snij de tomaten en de olijven in stukjes.
Meng dit met de gehakte knoflook, de fijn gesneden ansjovis en de kappertjes.
Kruid met peper en zout en besprenkel met de olijfolie.
Zet dit minstens 1 uur in de koelkast.
Rooster het brood en bestrijk het met een beetje olijfolie.
Snij het brood in dikke blokjes en meng dit in door de salade.
Verdeel de salades over de borden en besprenkel het geheel met een beetje balsamico.
Lekker en hartelijke salade !
Smakelijk !
13-05-2016, 16:16 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Salades
|
 |
12-05-2016 |
Clafoutis van fruit ( plaat gebak ) |
Ingrediënten : 600 gr fruit naar keuze ( vb. perziken, abrikozen, pruimen, krieken,.... )
40 gr zelfrijzende bloem
350 ml volle melk
100 gr fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
25 gr boter
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180°C.
Smeer een diepe ovenschaal in met boter.
Leg het fruit naar keuze in de schaal.
Verwarm de melk in een pannetje. Smelt de boter ook in een pannetje.
Meng in een kom de gezeefde bloem en de helft van de suiker.
Doe er één voor één de eieren onder en roer tot je een glad deeg hebt.
Schenk er beetje bij beetje de lauwe melk bij en blijf krachtig roeren.
Doe er de gesmolten boter onder.
Doe het beslag over het fruit.
Zet 30' in het midden van de oven. Strooi er dan de rest van de suiker over.
Laat nog 15' verder bakken.
Als de clafoutis uit de oven komt bestrooi deze dan meteen met vanillesuiker !
Heerlijk !
12-05-2016, 17:21 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Koffie walnoten cake ( recept van onze oma ) |
Ingrediënten : 50 ml oploskoffie ( 10 gr Nescafé oplossen in 170 ml warm water )
380 gr zelfrijzende bloem
200 gr suiker : 60 gr kandijsuiker
60 gr blonde suiker
80 gr fijne suiker
2 eieren
1 buisje vanille extract
150 ml koolzaadolie
80 gr geplette okkernoten
Bereiding : Doe de bloem in een kom.
Voeg hier de suiker, de olie, vanille extract en de koffie aan toe en roer heel goed onder elkaar.
Doe dan de 2 eieren erbij en meng goed tot de eieren volledig opgenomen zijn in het deeg.
Meng hier de okkernoten goed door.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed een langwerpige bakvorm met bakpapier en doe het deeg in de vorm.
Bak de cake gedurende 50 à 60' afhankelijk van de oven.
Heerlijke nostalgische cake voor bij de koffie !
12-05-2016, 16:50 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Rolbuiscuit met sinaasappel |
Ingrediënten : 90 gr zelfrijzende bloem
220 gr suiker
3 eieren
3 eiwitten
4 eidooiers
30 gr amandelpoeder
200 gr sinaasappelconfituur
Bereiding : Bekleed een diepere bakplaat met bakpapier.
De eidooiers en de eieren met de helft van de suiker opkloppen tot een luchtig beslag.
De eiwitten heel stijf opkloppen en de andere helft van de suiker toevoegen.
De opgeklopte eiwitten onder het luchtig beslag spatelen.
Spatel dan de bloem en de amandelpoeder onder het geheel.
Strijk het deeg uit op de bakplaat.
Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 8'.
Leg de biscuit omgekeerd en laat goed afkoelen.
Smeer de biscuit in met de sinaasappelconfituur en rol direct heel stevig op.
Snij in stukken en strooi er eventueel wat bloemsuiker over.
Super lekker gebak bij de koffie !
Smakelijk !
:
12-05-2016, 11:55 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Biscuitgebak met crème au beurre ( voor 1 taart ) |
Ingrediënten : voor de biscuit : 135 gr zelfrijzende bloem
135 gr suiker
4 eieren
voor de crème au beurre : 880 gr fijne suiker
220 ml water
7 eieren
1 kg koude boter ( goede ongezouten boter )
Bereiding : Klop de eieren en de suiker tot een luchtige witte massa.
Spatel er vervolgens de bloem voorzichtig onder.
Giet het beslag in een beboterde en bebloemde vorm.
Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Maak ondertussen de crème au beurre.
Laat de suiker en het water 5' koken.
Klop 7 eieren op in de Kenwood met de klopper.
Voeg de suikersiroop straalsgewijs toe en blijf goed kloppen tot het geheel lauw aanvoelt.
Roer er beetje bij beetje de boter in blokjes onder.
Doe de afgekoelde biscuit uit de vorm.
Snij de biscuit mooi middendoor.
Smeer de crème au beurre op de onderzijde en leg de bovenzijde er terug op.
Werk de biscuit volledig verder af met de crème au beurre en versier naar je fantasie.
Heerlijk bij de koffie !
Smakelijk !
10-05-2016, 16:53 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Suikerwafels |
Ingrediënten : 750 gr boter ( goede ongezouten boter )
100 ml volle melk
20 gr suiker
40 gr verse gist
1 kg bloem
10 eieren
snuifje zout
750 gr parelsuiker ( suiker nemen die niet smelt bij het bakken )
Bereiding : Boter smelten en laten afkoelen.
Verwarm de melk lichtjes op en los hierin de suiker en de gist op.
Splits de eieren.
Klop de eidooiers op in de afgekoelde gesmolten boter.
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
Giet er eerst de boter met eidooier in, daarna de melk met de gist.
Meng het deeg goed en doe er het zout in.
Blijf goed mengen.
Meng de parelsuiker heel goed onder het deeg.
Klop de eiwitten heel stijf en schep deze voorzichtig door het deeg.
TIP : Gebruik voor deze wafels een wafelijzer met grote ruiten ( of als je dat hebt een ijzer speciaal voor suikerwafels ).
Smakelijk !
10-05-2016, 16:31 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Speculaas ( mijn favoriete recept ) |
Ingrediënten : 1 kg zelfrijzende bloem
650 gr donkere kandijsuiker
500 gr boter ( goede ongezouten boter )
3 gr kaneelpoeder
4 eieren
100 gr amandelschilfers
Bereiding : Maak dit deeg klaar in de Kenwood met de spiraalklopper.
Meng de boter met de kandijsuiker.
Voeg de eieren één voor één toe.
Voeg vervolgens de bloem en het kaneelpoeder toe.
Als laatste meng je voorzichtig de amandelschilfers hieronder.
Laat het deeg 1 nacht rusten in de frigo.
Weeg bolletje af van 65 gr.
Rol de bolletjes af tot staafjes van 8 cm lang.
Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw ze een beetje plat.
Klop een ei los met een eetlepel water en smeer met een borsteltje de speculaas in.
Bak de speculaas af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20' afhankelijk van je oven .
Overheerlijke speculaas !
Smakelijk !
10-05-2016, 16:08 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
Tiramisu |
Ingrediënten : 500 gr mascarpone
100 gr bloemsuiker
50 ml amaretto
4 eidooiers
2 eiwitten
2 pakken boudoir koekjes
enkele tassen koffie
Bereiding : Klop de eidooiers , de bloemsuiker op tot een wit luchtig beslag.
Meng hier goed de amaretto door.
Voeg hier de mascarpone aan toe en klop het geheel goed op.
Klop de eiwitten heel stijf op en meng dit als laatste door het beslag.
Neem een glazen schaal en beleg deze met in koffie gedrenkte boudoir koekjes.
Leg hierop een laag mascarponecrème.
Vervolgens een laag gedrenkte koekjes, mascarpone,.... tot alles opgewerkt is.
Laat de tiramisu goed opstijven in de koelkast.
Poeder dan af met de bloemsuiker en de cacaopoeder.
TIP : Je kan ook een tiramisutaart maken als je dit liever hebt.
Leg dan de koekjes op de bodem van de vorm en zet koekjes tegen de zijkant.
Leg dan ook afwisselend de mascarponecrème en de koekjes tot alles verwerkt is.
Zet de vorm ook in de koelkast om op te stijven.
Poeder af met bloemsuiker en cacaopoeder.
Voorzichtig ontvormen en snijden zoals een taart.
Smakelijk !
10-05-2016, 15:57 geschreven door Christel 
|
|
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Gebak
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
|
|
 |