10-05-2016
Mokkabavarois ( voor 1 taart )
Gebruik steeds een bodem van biscuit om je opbouw van de taart te maken .
Ingrediënten : 750 ml volle melk
350 ml volle room ( 40% )
250 gr suiker
8 eidooiers
6 gelatineblaadjes
koffie extract of oploskoffie gezet met koffie ( goed sterk toevoegen anders teveel smaakverlies door de room )
Bereiding : Laat de gelatine weken in koud water.
Breng de melk aan de kook.
Klop de suiker met de eidooiers tot een witte massa.
Voeg de kokende melk hieraan toe.
Meng de gelatine hieronder en voeg het koffie extract toe.
Laat het geheel afkoelen en spatel er dan de half opgeklopte room onder.
Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.
Giet hier de bavarois op.
Zet de vorm in de koelkast om verder op te stijven.
Maak de zijkanten los met een warm mes en doe de springvorm open.
Smaakt heerlijk !
TIP : Voor de handigen onder ons kan je ook één grote bavarois maken met de 3 soorten bavarois in lagen.
Neem dan een grote springvorm en beleg deze met de biscuit.
Start met een laag chocolade, een laag mokka en je eindigt met de vanille bavarois.
Versier dan met chocolade !
Dat is dan een echt pronkstuk.
Succes ermee !
10-05-2016, 14:33 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Vanillebavarois ( voor 1 taart )
Gebruik als bodem biscuit om je taart op te bouwen.
Ingrediënten : 750 ml volle melk
350 ml volle room ( 40% )
1 vanillestok
250 gr suiker
8 eidooiers
6 gelatineblaadjes
Bereiding : Laat de gelatine weken in koud water.
Breng de melk aan de kook.
Schraap het binnenste van de vanillestok, doe dit bij de melk alsook de vanillestok.
Klop de eidooiers met de suiker tot een witte massa.
Verwijder de vanillestok uit de melk en giet de kokende melk bij het eiermengsel.
Meng de gelatine hieronder.
Laat het geheel afkoelen en spatel er als laatste de half opgeklopte room onder.
Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.
Giet hierover de bavarois en laat opstijven in de koelkast.
Maak met een warm mes de zijkanten los en doe de springvorm open.
TIP : Je kan de bavarois afwerken naar keuze. Eventueel met vers fruit afhankelijk van het seizoen.
Smakelijk !
10-05-2016, 14:32 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Chocoladebavarois voor 1 taart
Gebruik steeds een biscuit laag als bodem ( bak 1 biscuit en snij deze dwars door dan heb je de perfecte dikte van bodem )
Ingrediënten : 100 gr suiker
500 ml volle room (40%)
500 ml volle melk
200 gr pure chocolade
4 eidooiers
6 gelatineblaadjes
Bereiding : Laat de gelatine weken in koud water.
Beng de melk aan de kook.
Klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit ziet.
Voeg deze massa bij de kokende melk en roer nog even tot alles goed opgenomen is.
Nu ga je napperen ( doe een soeplepel in je bereiding, haal hem eruit en de bereiding mag niet van de achterkant van de lepel lopen ).
Meng er de gelatine en daarna de gesmolten chocolade onder.
Laat het geheel goed afkoelen en spatel er dan de halfopgeklopte room onder.
Leg de biscuit op de bodem van een springvorm.
Giet er de bavarois over en zet in de koelkast om op te stijven.
Snij de randen los met een warm mes en ontvorm.
Smakelijk !
10-05-2016, 12:12 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Crepes Suzette ( pannenkoekjes met sinaasappelsaus )voor 10 pers.
Ingrediënten : 250 gr zelfrijzende bloem
500 ml halfvolle melk
25 gr boter ( goede ongezouten boter )
30 gr suiker
4 eieren
Bereiding : Zeef de bloem in een kom en voeg er de suiker aan toe.
Klop de eieren los en giet ze bij het deeg.
Voeg er al roerend de melk bij en klop tot er geen klonters meer zijn.
Roer dan de gesmolten boter eronder.
Neem een pannetje en doe er een beetje olie in.
Giet een laag beslag in het pannetje en bak mooie flensjes.
Voor de saus : 75 gr boter
150 gr fijne suiker
300 ml vers sinaasappelsap
sinaasappellikeur vb. Grand Marnier, Cointreau, Mandarin Napoleon,...... ( als je wil flamberen )
Bereiding : Laat de boter smelten in een pannetje.
Strooi er de suiker bij en laat het geheel even karameliseren.
Blus met het sinaasappelsap en laat de saus iets inkoken.
Wentel de flensjes in de saus en plooi ze in 4.
Leg ze op een bord en flambeer met de likeur als je dit graag hebt.
Leg er sinaasappelsaus rond.
Dit is een heerlijk 4- uurtje met een lekkere koffie.
Geniet ervan !
10-05-2016, 11:59 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Witte chocolademousse
Ingrediënten : 300 gr witte chocolade
45 gr bloemsuiker
3 blaadjes gelatine ( oplossen in koud water )
130 ml volle room ( 45% )
3 eidooiers
500 ml slagroom
Bereiding : Breng de room aan de kook.
Neem van het vuur en smelt hierin de chocolade ( nu heb je een ganache ).
Klop de eidooiers los met de bloemsuiker en vermeng met de ganache.
Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe.
Laat het geheel afkoelen.
Spatel de halfopgeklopte room hier voorzichtig onder.
Laat de chocolademousse verder opstijven in de koelkast.
10-05-2016, 11:14 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Dessertjes
Appeltaart met zanddeeg ( met deksel )
Ingrediënten : Zanddeeg 1 taart : 250 gr zelfrijzende bloem
125 gr bloemsuiker
125 gr margarine
1 ei
Appelulling 1 taart : 400 gr appelcompote ( zelfgemaakte )
1/2 koffielepel kaneelpoeder
50 gr rozijnen
Pralin voor 2 taarten : 50 gr amandelschilfers
100 gr fijne suiker
1 eiwit
Bereiding : Met margarine en de boter goed glad mengen en daarna het ei toevoegen.
Zeef de bloem en voeg toe.
Kneed dit tot een mooie deegbol ( met de hand of met de Kenwood ).
Rol in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
Rol 1 stuk deeg al uit en beleg hiermee de ingesmeerde bakvorm van 22 cm.
Meng de ingrediënten voor de appelvulling goed onder elkaar en beleg de taart hiermee.
Rol het 2 de stuk deeg uit en bedek hiermee de taart.
Maak de pralin : meng de amandelschilfers met de suiker en meng hier heel goed 1 eiwit onder.
Leg deze pralin op de deksel van de taart.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35'.
TIP : Geef hier een bolletje vanille- of kaneel ijs bij en je hebt een heerlijk dessert !
10-05-2016, 10:47 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Vanillewafels
Ingrediënten : 10 eieren
450 gr fijne suiker
200 gr vanillesuiker
750 gr boter ( goede ongezouten boter )
200 ml koffieroom
50 gr vanillepoeder
1 kg bloem
Bereiding : Laat de boter smelten op een klein vuurtje.
Klop de eieren samen met de suiker en de vanillesuiker luchtig op.
Voeg de gesmolten boter toe en blijf goed kloppen.
Voeg dan de koffieroom toe.
Schep er als laatste de vanillepoeder en de bloem onder.
Laat het deeg 1 dag in de koelkast rusten alvorens te starten met het bakken.
Verwarm het wafelijzer voor.
Smeer het zo nodig in met boter voor je start met bakken.
Laat de wafels afkoelen op een taartrooster.
Heerlijke wafels !
10-05-2016, 10:29 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gebak
Gevulde champignons
Ingrediënten : 3 grote champignons per pers.
750 gr gemengd gehakt
2 uien
2 teentjes knoflook
100 gr paneermeel
1 bussel peterselie
250 gr boter
peper en zout
Bereiding : Breek de steeltjes van de champignons en hak deze fijn.
Meng het gehakt met de gehakte steeltjes, de gehakte en de gestoofde uien, 1/2 van de look, 1/2 van de gehakte peterselie, kruiden en het paneermeel.
Vul de champignonhoedjes op met het gehakt.
Smelt de boter, laat ze niet te warm worden, meng de rest van de look en de peterselie eronder.
Zet de champignons op een ovenplaat en smeer de champignons in met de kruidenboter.
Laat de champignons garen in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Indien ze nog niet goed gebakken zijn laat ze dan nog enkele minuten langer in de oven staan.
TIP : Je kan de champignons ook vullen met boursin kaas, lookboter, kruidenboter, ...
Je kan dit ook als hapje serveren. Geef er dan 1 per persoon.
Smakelijk !
09-05-2016, 17:13 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Pastasalade à la Rita
Ingrediënten : 250 gr mini pasta ( bloemetjes )
125 gr kerstomaatjes
150 gr hespeblokjes
200 gr gerookte spekblokjes
100 gr mozarella bolletjes
1 blikje worteltjes en erwtjes
gedroogde bieslook
gedroogde peterselie
mayonaise
Bereiding : Kook de mini pasta beetgaar.
Bak de spekblokjes krokant.
Snij de kerstomaatjes in kleine blokjes.
Giet de worteltjes en erwtjes door een zeef en spoel ze goed af.
Snij de worteltjes in blokjes.
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
Meng er naar smaak mayonaise onder en werk af met de peterselie en de bieslook.
Laat het geheel nog goed koelen in de koelkast.
Vul de aperitiefglaasjes voor 3/4 en dien op.
TIP : Voor diegene die niet graag tomaat hebben laat je dit er gewoon uit.
Smakelijk !
09-05-2016, 15:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Mosselsoep met Brugs tarwebier, venkel en witloof voor 10 pers.
Ingrediënten : 2 kg mosselen
3 uien
600 gr witloof
600 gr venkel
1 bussel peterselie
1 flesje Brugs tarwebier
100 ml room ( 35% )
500 ml visbouillon
1 koffielepel saffraanpoeder
Snuifje cayennepeper
Snuifje currypoeder
50 gr boter
peper en zout
Bereiding: Was en kuis de mosselen.
Kuis en snij alle groenten.
Stoof de uien in de boter.
Voeg de gekuiste mosselen toe alsook het bier, saffraan en de curry.
De mosselen laten openkoken en uit de schelp halen.
Mix het kookvocht en doe dit door de zeef.
Snij de witloof en de venkel in fijn reepjes en stoof deze gaar.
Het kookvocht van de mosselen en de room bij de visbouillon gieten en nog even laten inkoken.
Kruid dit af met de cayennepeper, peper en zout.
Doe de mosselen, witloof en de venkel in diepe borden.
Overgiet met de hete roomsoep en garneer met gehakte peterselie.
Dit is een overheerlijk feestelijk soepje als voorgerecht.
Smakelijk !
09-05-2016, 13:45 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Hollanse maatjes voor 10 pers.
Ingrediënten : 20 maatjes
150 gr fijne groene boontjes
2 fijn gesneden uien
1 appel
1 bussel peterselie
150 gr dressing : 75 gr mayonaise + 75 gr youghurt goed mengen
10 sneetjes brood om te roosteren
Bereiding : Kook de boontjes gaar in gezouten kokend water, afgieten en fijn versnijden.
De uien heel fijn hakken.
De appel in heel kleine blokjes snijden.
De peterselie kuisen, drogen en fijn hakken.
Leg de maatjes per 2 op een aperitief bordje.
Leg hierop de boontjes, de appel, de ui.
Doe er een klein beetje dressing over en werk af met de peterselie.
Geef er een toastbroodje bij.
Lekker en fris hapje !
Smakelijk !
09-05-2016, 12:23 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Gazpacho van Andalousië voor 10 pers.
Ingrediënten : 6 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
16 eetlepels olijfolie
6 eetlepels broodkruim
6 tomaten
1/2 komkommer
rode wijnazijn
peper en zout
2 liter groenten bouillon
Afwerking : 1/2 komkommer
1 tomaat
Bereiding : Smeer de paprika's in met olijfolie en laat ze garen in de oven op 200°C. Ze schillen dan veel gemakkelijker ( de schillen kunnen zwart zien ! ).
Doe de paprika's, het broodkruim, de look, de olijfolie, de tomaten, 1/2 komkommer, een geutje rode wijnazijn en de groenten bouillon in de blender en mix.
Zeef het geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
Dek de gazpacho goed af en zet in de koelkast gedurende enkele uren.
Snij de 2de helft van de komkommer en de tomaat in kleine blokjes.
Serveer de soep koud en werk de glaasjes af met de kleine blokjes van tomaat en komkommer.
Heerlijk bij de warme dagen !
09-05-2016, 12:11 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
08-05-2016
Provençaalse mosselen voor 5 pers. ( eigen recept )
Ingrediënten : 5 kg mosselen
scheutje witte wijn
1200 gr gepelde tomaten ( 3 blikjes van 400 gr )
gehakte peterselie
5 uien
5 teentjes look
olijfolie
5 stengels witte selder
5 eetlepels rode wijnazijn
peper, zout, cayennepeper
Bereiding : De mosselen goed schoonmaken.
Neem 5 individuele mosselkookpotjes en zet ze op het vuur.
Snij de uien, de selder en de look fijn.
Stoof deze groenten in een beetje olijfolie ( verdeeld over de 5 porties ).
Voeg de mosselen toe ( 1 kg per portie ) en blus het geheel met de witte wijn en de wijnazijn.
Kruid de mosselen goed af en verdeel er de tomatenblokjes over.
Dek de mosselen af en laat ze garen. Schud ze tussendoor heel goed op.
De mosselen zijn gaar als de schelpen volledig open zijn.
Werk af met de peterselie en dien ze op.
TIP: Wij eten de mosselen het liefst met brood. Dit is minder zwaar.
Ze zijn natuurlijk ook overheerlijk met frietjes.
Smakelijk !
08-05-2016, 17:55 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Sangria voor 10 pers.
Ingrediënten: 2 flessen WITTE sangriawijn
2 dikke appelsienen
1 citroen
1 citroenschil in spiraalvorm
2 bananen
suiker naar smaak
enkele kaneelstokken
vruchten van het seizoen ( appelen, peren, druiven, aardbeien, perziken, pruimen, appelsienen,....)
ijsblokjes
Cointreau
Bereiding : Zet een glazen kom in de koelkast.
Maak een lange spiraal van 1 citroen.
Snijd de appelsienen in schijven. Snij deze schijven in 4, leg ze in de glazen kom en giet er de sangria over.
Leg de kaneelstokken hierin.
Roer er naar smaak de suiker en de Cointreau door.
Voeg het gesneden fruit toe alsook de spiraal van citroen.
Dek de kom af en laat minstens 1 uur trekken in de koelkast.
Neem de sangria uit de koelkast en voeg opnieuw ijsblokjes toe.
Roer goed en voeg dan de in plakjes gesneden banaan toe.
In de zomer zeker witte sangria maken. Deze is véél frisser dan de rode sangria.
TIP : De sangria is nog lekkerder als je deze een dag op voorhand maakt.
Santé !
08-05-2016, 17:36 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek