09-05-2016 
										 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :     6 teentjes knoflook
                          1 rode paprika
                          1 gele paprika
                          16 eetlepels olijfolie
                          6 eetlepels broodkruim
                          6 tomaten
                          1/2 komkommer
                          rode wijnazijn
                          peper en zout
                          2 liter groenten bouillon
 Afwerking   :   1/2   komkommer
                          1 tomaat
 Bereiding :     Smeer de paprika's in met olijfolie en laat ze garen in de oven op 200°C.  Ze schillen dan veel gemakkelijker ( de schillen kunnen zwart zien ! ). 
                       Doe de paprika's, het broodkruim, de look, de olijfolie, de tomaten, 1/2 komkommer, een  geutje rode wijnazijn en de groenten bouillon  in de blender en mix.
                       Zeef het geheel.
                       Breng op smaak met peper en zout.
                       Dek de gazpacho goed af en zet in de koelkast gedurende enkele uren.
                       Snij de 2de helft van de komkommer en de tomaat in kleine blokjes.
                       Serveer de soep koud en werk de glaasjes af met de kleine blokjes van tomaat en komkommer.
Heerlijk bij de warme dagen !
             
											09-05-2016, 12:11 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Hapjes 
 
										
											 
									
									
										
											08-05-2016 
										 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :     5 kg mosselen
                          scheutje witte wijn
                          1200 gr gepelde tomaten ( 3 blikjes van 400 gr )
                          gehakte peterselie
                          5 uien
                          5 teentjes look
                          olijfolie
                          5 stengels witte selder
                          5 eetlepels rode wijnazijn
                          peper, zout, cayennepeper
Bereiding :     De mosselen goed schoonmaken.
                      Neem 5 individuele mosselkookpotjes en zet ze op het vuur.
                      Snij de uien, de selder en de look fijn.
                      Stoof deze groenten in een beetje olijfolie ( verdeeld over de 5 porties ). 
                      Voeg de mosselen toe ( 1 kg per portie ) en blus het geheel met de witte wijn en de wijnazijn.
                      Kruid de mosselen goed af en verdeel er de tomatenblokjes over.
                      Dek de mosselen af en laat ze garen. Schud ze tussendoor heel goed op.
                      De mosselen zijn gaar als de schelpen volledig open zijn.
                      Werk af met de peterselie en dien ze op.
TIP:  Wij eten de mosselen het liefst met brood. Dit is minder zwaar.
         Ze zijn natuurlijk ook overheerlijk met frietjes.
Smakelijk !                          
    
											08-05-2016, 17:55 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Gerechten met vis 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten:   2 flessen WITTE  sangriawijn
                       2 dikke appelsienen
                       1 citroen
                       1 citroenschil in spiraalvorm
                       2 bananen
                       suiker naar smaak
                       enkele kaneelstokken
                       vruchten van het seizoen ( appelen, peren, druiven, aardbeien, perziken, pruimen, appelsienen,....)
                       ijsblokjes
                       Cointreau
Bereiding :      Zet een  glazen kom in de koelkast.
                       Maak een lange spiraal van 1 citroen.
                       Snijd de appelsienen in schijven. Snij deze schijven in 4, leg ze in de glazen kom en giet er de sangria over.
                       Leg de kaneelstokken hierin.
                       Roer er naar smaak de suiker en de Cointreau door.
                       Voeg het gesneden fruit toe alsook de spiraal van citroen.
                       Dek de kom af en laat minstens 1 uur trekken in de koelkast.
                       Neem de sangria uit de koelkast en voeg opnieuw ijsblokjes toe.
                       Roer goed en voeg dan de in plakjes gesneden banaan toe.
In de zomer zeker witte sangria maken. Deze is véél frisser dan de rode sangria.
TIP :  De sangria is nog lekkerder als je deze een dag op voorhand maakt.
Santé !
        
											08-05-2016, 17:36 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Hapjes 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :     4 wortelen
                          200 gr boontjes
                          200 gr erwtjes
                          250 gr champignons
                          1 komkommer
                          1 doosje ansjovisfilets
                          1/2 potje zoet-zure augurkjes
                          1/2 potje kappertjes
                          mayonaise 
                          gedroogde dille
Bereiding :    De wortelen schillen en in fijn reepjes snijden.
                     De boontjes kuisen, in stukjes snijden en gaarkoken.
                     De erwtjes gaarkoken.
                     De champignons in 4 snijden en gaar stoven.
                     De komkommer schillen, de zaadlijst verwijderen en in blokjes snijden.
                     De ansjovisfilets in stukjes snijden.
                     De augurkjes klein snijden en de kappertjes laten uitlekken.
                     Meng alles goed onder elkaar en meng met mayonaise naar smaak.
                     Versier met dille.
Zeer hartige salade !
Smakelijk !   
                          
											08-05-2016, 17:19 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Salades 
 
										
											 
									
									
									
									
										
											07-05-2016 
										 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :    750 gr prinsessenbonen
                         750 gr krielaardappelen
                         3 uien
                         peper en zout
                        500 gr gerookt spek
                        100 ml wijnazijn
                        2 tomaten
                        gehakte peterselie
Bereiding :     Was en kook de boontjes gaar in kokend gezouten water.
                      Giet het water af en spoel ze met koud water zodat ze hun kleur behouden.
                      Kook de aardappelen gaar  en snij ze in stukken.
                      Snij de tomaten in kleine stukjes.
                      Snipper de ui en stoof ze glazig in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
                      Doe de boontjes hieronder en zet even opzij.
                      Bak de aardappelen lichtjes op.
                      Snij het spek in blokjes en bak het gaar. Giet er de wijnazijn over.
                      Doe de boontjes en de aardappelen erbij en meng alles goed onder elkaar.
                      Dien op en versier met de fijn gehakte peterselie.
TIP : Dit gerechtje kan je koud, lauw of warm eten.
Smakelijk !
											07-05-2016, 18:44 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Salades 
 
										
											 
									
									
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :    3uien
                         3 wortelen
                         1 kg rijpe tomaten
                         2 liter groentenbouillon
                         peper en zout
                         1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
                         300 gr gemengd gehakt
Bereiding :    Snij de uien in stukjes en stoof ze glazig.
                     Voeg de fijn gesneden wortelen toe.
                     Pel of schil de tomaten en voeg ze toe bij de groenten.
                     Giet de groentenbouillon erbij en leg de bouquet garni erbij.
                     Laat de soep 30' sudderen.
                     Haal de bouquet garni uit de soep en mix ze.
                     Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
                     Maak van het gehakt kleine balletjes en kook deze af.
                     Doe de balletjes bij de soep en dien op.
TIP Wil je graag een feestelijke soep dan werk je de soep af met room en / of peterselie.
Smakelijk !                   
   
											07-05-2016, 16:18 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Soepen 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :    5 stronken witloof
                         5 schijven hesp naar keuze
                         30 gr boter
                         peper en zout, muskaatnoot
                         scheutje water
                         50 gr gemalen kaas voor de afwerking
                         Voor de kaassaus :  1 liter halfvolle melk
                                                        60 gr   boter
                                                        70 gr bloem
                                                         200 gr gemalen kaas
Bereiding :    De witloof kuisen en in een braadpan met deksel leggen met een klontje boter. Kruiden met peper en zout en een scheutje water toevoegen.
                     Laat de stronkjes rustig garen, draai ze af en toe om. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
                     Maak de kaassaus : laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed tot je een droge massa hebt.
                                                     Voeg de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
                                                     Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
                                                     Voeg de kaas toe en meng deze goed onder de saus.
                     Beboter een ovenvaste schotel met boter.
                     Bedek de bodem met een laagje kaassaus.
                     Draai een schijf hesp rond elke stronk witloof en leg ze naast elkaar in de schotel.
                     Overgiet de witloofrolletjes met de rest van de kaassaus.
                     Strooi er nog gemalen kaas over en gratineer in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Heerlijk met puree.
Smakelijk !
                     
                     
 
											07-05-2016, 15:37 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Ovenschotels 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :   1 stengel porei
                        1 takje witte selder
                        2 uien waarvan 1 ui doorprikt met kruidnagel
                        150 gr gedroogde erwten
                        1 dikke wortel
                        2 schijven gerookt spek ( 1 cm )
                        2,5 liter gevogeltebouillon  ( 1 bouillonblokje / 500 ml water )
                        bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
  Bereiding :     De erwten gedurende enkele uren in koud water laten weken.
                        Laat de erwten daarna koken ( +/- 10' ) in ongezouten water en voeg hier de ui doorprikt met kruidnagel en de wortel aan toe.  
                        Was en snij de groenten ( porei, selder, uien ) in een beetje boter en bevochtig dit met de gevogeltebouillon.
                        Voeg de bouquet garni, de gekookte erwten en het gerookt spek toe en breng het geheel aan de kook.
                        De soep is klaar als de erwtjes gaar zijn.
                        Verwijder de bouquet garni en het spek. Snij het spek in fijne reepjes.
                        Mix de soep en voeg het fijn gesneden spek terug toe aan de soep.
Heerlijke soep bij de winterdagen !
Smakelijk !                        
                                                
                          
											07-05-2016, 13:34 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Soepen 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :      500 gr macaroni
                           375 gr hesp in schijven van 0.5 cm   
                           250 gr gemalen kaas
                           peper, zout, muskaatnoot
                           paneermeel
                           saus : 1 liter halfvolle melk
                                     60 gr boter
                                     70 gr vloeiende bloem
Bereiding :     Kook de macaroni beetgaar, giet af  en spoel af met koud water.
                      Snij de hesp in kleine dobbelsteentjes.
                      Maak de kaassaus.
                      Laat de boter smelten, voeg de bloem toe en roer het geheel goed droog.
                      Voeg de melk toe en blijf heel goed roeren tot een gladde saus.
                      Breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
                      Roer er de  gemalen kaas onder.
                      Meng de macaroni met de hesp en de kaassaus.
                      Giet alles in een ingeboterde vuurvast schotel.
                      Bestrooi met paneermeel.
                      Laat de schotel gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20'.
Smakelijk !
                     
											07-05-2016, 12:02 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Ovenschotels 
 
										
											 
									
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :   600 gr lamsfilet
                        2 rode uien
                        1 groene courgette
                        20 kerstomaatjes
                        250 ml tomatenpulp
                        1 blokje groentebouillon
                        peterselie
Bereiding :    Snij de uien in ringen, de courgette in gelijke blokjes en de tomaatjes in 4.
                     Snij de lamsfilet in gelijke schijfjes van 1 cm dikte.
                     Bak de uien in de wok en doe er vervolgens de courgette en de lamsfilet bij.
                     Laat dit heel even op een hoog vuur bakken.
                     Verlaag dan het vuur en doe er de tomaatjes bij.
                     Laat dit 3' goed doorwokken.
                     Doe de tomatenpulp en het bouillonblokje erbij en laat nog even doorkoken.
                     Breng op smaak zo nodig.
                     Werk af met gehakte peterselie.
TIP :  Geef hier pasta, kroketjes, frietjes, puree naar keuze bij.
Smakelijk !
 
											06-05-2016, 18:24 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Gerechten met vlees 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :    1 vel kruimeldeeg
                         500 gr spinazie
                         250 gr gorgonzola kaas
                         2 teentjes knoflook   
                         1 ei
                         1 soeplepel volle room ( 35% )
                         peper, zout, muskaatnoot
                         1 soeplepel amandelpoeder
                         50 gr amandelschilfers
                         1 koffielepel olijfolie
Bereiding :    Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm en bestrooi de taartbodem met amandelpoeder.
                     Stoof de spinazie gaar en kruid af met peper, zout en muskaatnoot
                     Verwarm samen met de spinazie  de verkruimelde gorgonzola en de 2 geplette knoflookteentjes.
                     Roer goed om tot de kaas gesmolten is.
                     Klop het ei en de room luchtig op.
                    Neem de spinazie van het vuur en roer het eimengsel hieronder. 
                    Schep er het spinazie-kaasmengsel  op.
                    Werk af met de amandelschilfers en besprenkel met de olijfolie.
                    Bak de taart 30 à 35' in een voorverwarmde oven van 200°C.
 Dit is een veggie quiche maar iedereen gaat deze wel lekker vinden !!
                          
											06-05-2016, 18:12 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Vegetarisch 
 
										
											 
									
									
									
										
											05-05-2016 
										 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :    Voor de notencake  :  250 gr malse boter
                                                            250 gr suiker
                                                            250 gr eieren
                                                            250 gr zelfrijzende bloem
                                                           100 gr hazelnootpoeder
                                                           100 ml sterke koffie
                           Voor de koffieroom  :  150 gr malse boter 
                                                              150 gr fijne suiker
                                                              50 ml water
                                                              2 eidooiers
                                                              1 eetlepel oploskoffie
                                                              200 ml volle room
Bereiding :   Verwarm de oven voor op 180°C.
                    Vet een springvorm in van 20 cm.
                    Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa.
                    Splits de eieren en klop de eidooiers door het botermengsel.
                   Klop de eiwitten stevig op.
                   Spatel de bloem voorzichtig door het beslag.
                   Voeg de hazelnootpoeder en de koffie toe. 
                   Spatel hier het eiwit onder.      
                   Giet het beslag in de cakevorm en zet 50' in de oven.
                   Controleer of de cake gaar is. Laat hem afkoelen op een rooster.
                   Maak de koffieroom  : laat het water met de suiker  inkoken tot siroop.
                                                      Laat dit afkoelen.
                                                     Roer er de eidooiers en de oploskoffie ( opgelost met 2 eetlepels lauw water ) door.
                                                     Roer de boter zacht en voeg er straalsgewijs de suikersiroop onder.
                                                     Klop de room luchtig op en spatel dit hierdoor.
                                                     Laat opstijven in de frigo.
                                                     Snij de cake dwars door en smeer de koffieroom op de onderste helft.
                                                     Leg de bovenste helft van de cake er bovenop.
                                                     Werk af met de rest van de koffieroom.
Overheerlijke cake !
Smakelijk !                                                     
                                                      
                 
                 
											05-05-2016, 21:12 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Gebak 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :   1 vel kruimeldeeg
                        2 appelen ( jonagold )
                        4 eieren   
                        500 gr magere platte kaas
                        75 gr Tagatesse  ( vervangsuiker van Damhert )
                        150 gr gemalen amandelen
                        amandelextract ( klein beetje )
                        30 gr maïzenabloem
Bereiding :    Verwarm de oven voor op 200°C.
                     Leg het deeg  met het bakpapier  in een taartvorm. 
                     Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in schijfjes.
                     Leg de appelschijfjes naast elkaar op de bodem van het deeg.
                     Splits de eieren.
                     Meng de platte kaas met de eidooiers, de Tagatesse, de gemalen amandelen, het amandelextract en de maïzenabloem.
                     Klop de eiwitten zeer stijf en meng dit voorzichtig onder de platte kaas.
                     Giet het kaasmengsel over de appelen.
                     Verminder de oven naar 180°C en bak de taart  1 uur.
                     Laat de taart goed afkoelen op een taartrooster.
Dit is een heerlijke taart met weinig calorieën.
TIP : In plaats van appelen kan je ook abrikozencompote, peren, ..... nemen.
Smakelijk ! 
											05-05-2016, 20:51 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Gebak 
 
										
											 
									
									
										
											 
										
											 
										
											
											
											Ingrediënten :   600 gr gemengd gehakt 
                        5 hardgekookte eieren
                        paneermeel
                        750 ml passata ( of tomatenblokjes )
                        250 ml water
                        1 koffielepel gedroogde basilicum
                        1 groentebouillonblokje
Bereiding :   Pel de eieren.
                    Pak het eitje in met 120 gr gehakt.
                    Rol de vogelnestjes in paneermeel.
                    Bak de vogelnestjes goudbruin in de pan.
                    Doe de passata en het water in een kookpot .
                    Voeg het bouillonblokje toe.
                    Laat de saus even inkoken.
                    Bind de saus een beetje als dit nodig is;
                    Doe er de gedroogde basilicum bij en roer goed om.
TIP : Geef hierbij een lekkere puree, rijst, pasta, ....
 Smakelijk !                          
											05-05-2016, 17:40 geschreven door Christel    
											 
										 
										
											
												
												
												
											 
										 
   
                             Categorie :Gerechten met vlees 
 
										
											 
									
									
								
									
										
											
									
									
												
													
													
														E-mail mij 
													 
													
													
												
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
                         
												
													
													
														Gastenboek 
													 
													
													
												
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek