Pastasalade à la Rita
Ingrediënten : 250 gr mini pasta ( bloemetjes )
125 gr kerstomaatjes
150 gr hespeblokjes
200 gr gerookte spekblokjes
100 gr mozarella bolletjes
1 blikje worteltjes en erwtjes
gedroogde bieslook
gedroogde peterselie
mayonaise
Bereiding : Kook de mini pasta beetgaar.
Bak de spekblokjes krokant.
Snij de kerstomaatjes in kleine blokjes.
Giet de worteltjes en erwtjes door een zeef en spoel ze goed af.
Snij de worteltjes in blokjes.
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
Meng er naar smaak mayonaise onder en werk af met de peterselie en de bieslook.
Laat het geheel nog goed koelen in de koelkast.
Vul de aperitiefglaasjes voor 3/4 en dien op.
TIP : Voor diegene die niet graag tomaat hebben laat je dit er gewoon uit.
Smakelijk !
09-05-2016, 15:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Mosselsoep met Brugs tarwebier, venkel en witloof voor 10 pers.
Ingrediënten : 2 kg mosselen
3 uien
600 gr witloof
600 gr venkel
1 bussel peterselie
1 flesje Brugs tarwebier
100 ml room ( 35% )
500 ml visbouillon
1 koffielepel saffraanpoeder
Snuifje cayennepeper
Snuifje currypoeder
50 gr boter
peper en zout
Bereiding: Was en kuis de mosselen.
Kuis en snij alle groenten.
Stoof de uien in de boter.
Voeg de gekuiste mosselen toe alsook het bier, saffraan en de curry.
De mosselen laten openkoken en uit de schelp halen.
Mix het kookvocht en doe dit door de zeef.
Snij de witloof en de venkel in fijn reepjes en stoof deze gaar.
Het kookvocht van de mosselen en de room bij de visbouillon gieten en nog even laten inkoken.
Kruid dit af met de cayennepeper, peper en zout.
Doe de mosselen, witloof en de venkel in diepe borden.
Overgiet met de hete roomsoep en garneer met gehakte peterselie.
Dit is een overheerlijk feestelijk soepje als voorgerecht.
Smakelijk !
09-05-2016, 13:45 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Voorgerechten
Hollanse maatjes voor 10 pers.
Ingrediënten : 20 maatjes
150 gr fijne groene boontjes
2 fijn gesneden uien
1 appel
1 bussel peterselie
150 gr dressing : 75 gr mayonaise + 75 gr youghurt goed mengen
10 sneetjes brood om te roosteren
Bereiding : Kook de boontjes gaar in gezouten kokend water, afgieten en fijn versnijden.
De uien heel fijn hakken.
De appel in heel kleine blokjes snijden.
De peterselie kuisen, drogen en fijn hakken.
Leg de maatjes per 2 op een aperitief bordje.
Leg hierop de boontjes, de appel, de ui.
Doe er een klein beetje dressing over en werk af met de peterselie.
Geef er een toastbroodje bij.
Lekker en fris hapje !
Smakelijk !
09-05-2016, 12:23 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Gazpacho van Andalousië voor 10 pers.
Ingrediënten : 6 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
16 eetlepels olijfolie
6 eetlepels broodkruim
6 tomaten
1/2 komkommer
rode wijnazijn
peper en zout
2 liter groenten bouillon
Afwerking : 1/2 komkommer
1 tomaat
Bereiding : Smeer de paprika's in met olijfolie en laat ze garen in de oven op 200°C. Ze schillen dan veel gemakkelijker ( de schillen kunnen zwart zien ! ).
Doe de paprika's, het broodkruim, de look, de olijfolie, de tomaten, 1/2 komkommer, een geutje rode wijnazijn en de groenten bouillon in de blender en mix.
Zeef het geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
Dek de gazpacho goed af en zet in de koelkast gedurende enkele uren.
Snij de 2de helft van de komkommer en de tomaat in kleine blokjes.
Serveer de soep koud en werk de glaasjes af met de kleine blokjes van tomaat en komkommer.
Heerlijk bij de warme dagen !
09-05-2016, 12:11 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
08-05-2016
Provençaalse mosselen voor 5 pers. ( eigen recept )
Ingrediënten : 5 kg mosselen
scheutje witte wijn
1200 gr gepelde tomaten ( 3 blikjes van 400 gr )
gehakte peterselie
5 uien
5 teentjes look
olijfolie
5 stengels witte selder
5 eetlepels rode wijnazijn
peper, zout, cayennepeper
Bereiding : De mosselen goed schoonmaken.
Neem 5 individuele mosselkookpotjes en zet ze op het vuur.
Snij de uien, de selder en de look fijn.
Stoof deze groenten in een beetje olijfolie ( verdeeld over de 5 porties ).
Voeg de mosselen toe ( 1 kg per portie ) en blus het geheel met de witte wijn en de wijnazijn.
Kruid de mosselen goed af en verdeel er de tomatenblokjes over.
Dek de mosselen af en laat ze garen. Schud ze tussendoor heel goed op.
De mosselen zijn gaar als de schelpen volledig open zijn.
Werk af met de peterselie en dien ze op.
TIP: Wij eten de mosselen het liefst met brood. Dit is minder zwaar.
Ze zijn natuurlijk ook overheerlijk met frietjes.
Smakelijk !
08-05-2016, 17:55 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vis
Sangria voor 10 pers.
Ingrediënten: 2 flessen WITTE sangriawijn
2 dikke appelsienen
1 citroen
1 citroenschil in spiraalvorm
2 bananen
suiker naar smaak
enkele kaneelstokken
vruchten van het seizoen ( appelen, peren, druiven, aardbeien, perziken, pruimen, appelsienen,....)
ijsblokjes
Cointreau
Bereiding : Zet een glazen kom in de koelkast.
Maak een lange spiraal van 1 citroen.
Snijd de appelsienen in schijven. Snij deze schijven in 4, leg ze in de glazen kom en giet er de sangria over.
Leg de kaneelstokken hierin.
Roer er naar smaak de suiker en de Cointreau door.
Voeg het gesneden fruit toe alsook de spiraal van citroen.
Dek de kom af en laat minstens 1 uur trekken in de koelkast.
Neem de sangria uit de koelkast en voeg opnieuw ijsblokjes toe.
Roer goed en voeg dan de in plakjes gesneden banaan toe.
In de zomer zeker witte sangria maken. Deze is véél frisser dan de rode sangria.
TIP : De sangria is nog lekkerder als je deze een dag op voorhand maakt.
Santé !
08-05-2016, 17:36 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Hapjes
Salade Russe voor 10 pers.
Ingrediënten : 4 wortelen
200 gr boontjes
200 gr erwtjes
250 gr champignons
1 komkommer
1 doosje ansjovisfilets
1/2 potje zoet-zure augurkjes
1/2 potje kappertjes
mayonaise
gedroogde dille
Bereiding : De wortelen schillen en in fijn reepjes snijden.
De boontjes kuisen, in stukjes snijden en gaarkoken.
De erwtjes gaarkoken.
De champignons in 4 snijden en gaar stoven.
De komkommer schillen, de zaadlijst verwijderen en in blokjes snijden.
De ansjovisfilets in stukjes snijden.
De augurkjes klein snijden en de kappertjes laten uitlekken.
Meng alles goed onder elkaar en meng met mayonaise naar smaak.
Versier met dille.
Zeer hartige salade !
Smakelijk !
08-05-2016, 17:19 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Salades
07-05-2016
Luikse salade voor 5 pers.
Ingrediënten : 750 gr prinsessenbonen
750 gr krielaardappelen
3 uien
peper en zout
500 gr gerookt spek
100 ml wijnazijn
2 tomaten
gehakte peterselie
Bereiding : Was en kook de boontjes gaar in kokend gezouten water.
Giet het water af en spoel ze met koud water zodat ze hun kleur behouden.
Kook de aardappelen gaar en snij ze in stukken.
Snij de tomaten in kleine stukjes.
Snipper de ui en stoof ze glazig in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Doe de boontjes hieronder en zet even opzij.
Bak de aardappelen lichtjes op.
Snij het spek in blokjes en bak het gaar. Giet er de wijnazijn over.
Doe de boontjes en de aardappelen erbij en meng alles goed onder elkaar.
Dien op en versier met de fijn gehakte peterselie.
TIP : Dit gerechtje kan je koud, lauw of warm eten.
Smakelijk !
07-05-2016, 18:44 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Salades
Tomatensoep met balletjes
Ingrediënten : 3uien
3 wortelen
1 kg rijpe tomaten
2 liter groentenbouillon
peper en zout
1 bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
300 gr gemengd gehakt
Bereiding : Snij de uien in stukjes en stoof ze glazig.
Voeg de fijn gesneden wortelen toe.
Pel of schil de tomaten en voeg ze toe bij de groenten.
Giet de groentenbouillon erbij en leg de bouquet garni erbij.
Laat de soep 30' sudderen.
Haal de bouquet garni uit de soep en mix ze.
Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
Maak van het gehakt kleine balletjes en kook deze af.
Doe de balletjes bij de soep en dien op.
TIP Wil je graag een feestelijke soep dan werk je de soep af met room en / of peterselie.
Smakelijk !
07-05-2016, 16:18 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Gegratineerd witloof voor 5 pers.
Ingrediënten : 5 stronken witloof
5 schijven hesp naar keuze
30 gr boter
peper en zout, muskaatnoot
scheutje water
50 gr gemalen kaas voor de afwerking
Voor de kaassaus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr bloem
200 gr gemalen kaas
Bereiding : De witloof kuisen en in een braadpan met deksel leggen met een klontje boter. Kruiden met peper en zout en een scheutje water toevoegen.
Laat de stronkjes rustig garen, draai ze af en toe om. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
Maak de kaassaus : laat de boter smelten en voeg de bloem toe. Roer goed tot je een droge massa hebt.
Voeg de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Voeg de kaas toe en meng deze goed onder de saus.
Beboter een ovenvaste schotel met boter.
Bedek de bodem met een laagje kaassaus.
Draai een schijf hesp rond elke stronk witloof en leg ze naast elkaar in de schotel.
Overgiet de witloofrolletjes met de rest van de kaassaus.
Strooi er nog gemalen kaas over en gratineer in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20'.
Heerlijk met puree.
Smakelijk !
07-05-2016, 15:37 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Erwtensoep met spek voor 5 pers.
Ingrediënten : 1 stengel porei
1 takje witte selder
2 uien waarvan 1 ui doorprikt met kruidnagel
150 gr gedroogde erwten
1 dikke wortel
2 schijven gerookt spek ( 1 cm )
2,5 liter gevogeltebouillon ( 1 bouillonblokje / 500 ml water )
bouquet garni : peterseliestengels, tijm en laurier
Bereiding : De erwten gedurende enkele uren in koud water laten weken.
Laat de erwten daarna koken ( +/- 10' ) in ongezouten water en voeg hier de ui doorprikt met kruidnagel en de wortel aan toe.
Was en snij de groenten ( porei, selder, uien ) in een beetje boter en bevochtig dit met de gevogeltebouillon.
Voeg de bouquet garni, de gekookte erwten en het gerookt spek toe en breng het geheel aan de kook.
De soep is klaar als de erwtjes gaar zijn.
Verwijder de bouquet garni en het spek. Snij het spek in fijne reepjes.
Mix de soep en voeg het fijn gesneden spek terug toe aan de soep.
Heerlijke soep bij de winterdagen !
Smakelijk !
07-05-2016, 13:34 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Soepen
Gegratineerde macaroni met hesp voor 5 pers.
Ingrediënten : 500 gr macaroni
375 gr hesp in schijven van 0.5 cm
250 gr gemalen kaas
peper, zout, muskaatnoot
paneermeel
saus : 1 liter halfvolle melk
60 gr boter
70 gr vloeiende bloem
Bereiding : Kook de macaroni beetgaar, giet af en spoel af met koud water.
Snij de hesp in kleine dobbelsteentjes.
Maak de kaassaus.
Laat de boter smelten, voeg de bloem toe en roer het geheel goed droog.
Voeg de melk toe en blijf heel goed roeren tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Roer er de gemalen kaas onder.
Meng de macaroni met de hesp en de kaassaus.
Giet alles in een ingeboterde vuurvast schotel.
Bestrooi met paneermeel.
Laat de schotel gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 à 20'.
Smakelijk !
07-05-2016, 12:02 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Ovenschotels
Lamsfilet met tomaat en courgette voor 5 pers.
Ingrediënten : 600 gr lamsfilet
2 rode uien
1 groene courgette
20 kerstomaatjes
250 ml tomatenpulp
1 blokje groentebouillon
peterselie
Bereiding : Snij de uien in ringen, de courgette in gelijke blokjes en de tomaatjes in 4.
Snij de lamsfilet in gelijke schijfjes van 1 cm dikte.
Bak de uien in de wok en doe er vervolgens de courgette en de lamsfilet bij.
Laat dit heel even op een hoog vuur bakken.
Verlaag dan het vuur en doe er de tomaatjes bij.
Laat dit 3' goed doorwokken.
Doe de tomatenpulp en het bouillonblokje erbij en laat nog even doorkoken.
Breng op smaak zo nodig.
Werk af met gehakte peterselie.
TIP : Geef hier pasta, kroketjes, frietjes, puree naar keuze bij.
Smakelijk !
06-05-2016, 18:24 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gerechten met vlees
Quiche met spinazie, kaas en amandelen voor 6 pers.
Ingrediënten : 1 vel kruimeldeeg
500 gr spinazie
250 gr gorgonzola kaas
2 teentjes knoflook
1 ei
1 soeplepel volle room ( 35% )
peper, zout, muskaatnoot
1 soeplepel amandelpoeder
50 gr amandelschilfers
1 koffielepel olijfolie
Bereiding : Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm en bestrooi de taartbodem met amandelpoeder.
Stoof de spinazie gaar en kruid af met peper, zout en muskaatnoot
Verwarm samen met de spinazie de verkruimelde gorgonzola en de 2 geplette knoflookteentjes.
Roer goed om tot de kaas gesmolten is.
Klop het ei en de room luchtig op.
Neem de spinazie van het vuur en roer het eimengsel hieronder.
Schep er het spinazie-kaasmengsel op.
Werk af met de amandelschilfers en besprenkel met de olijfolie.
Bak de taart 30 à 35' in een voorverwarmde oven van 200°C.
Dit is een veggie quiche maar iedereen gaat deze wel lekker vinden !!
06-05-2016, 18:12 geschreven door Christel
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarisch
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek