Hoe kinderen in het buitenland zomervakantie vieren deel 2
Vakantiespreiding, in België werd in de jaren tachtig ook een vakantie
spreiding ingevoerd.
Franstalige en Nederlandstalige kinderen hadden andere vakanties. Dat is na een jaar weer afgeschaft.
Woon je in Turkije...
...dan blijven ze meestal in hun eigen land tijdens de vakantie. Twaalf weken lang, de rest van het jaar hebben ze maar een halve dag herfstvakantie twee weken wintervakantie en één dag voorvakantie.
Dat lijkt niet veel, maar ze hebben wel twee weken vrij tijdens de islaitische feestdagen.
Woon je in Rusland...
...dan valt de vakantie in dezelfde periode als in België en Nederland. In Sint Petersburg gebeurt iets heel bijzonders. Omdat de stad heel noordelijk ligt staat de zon in de zomer zo hoog aan de hemel, dat hij 's nachts maar heel even ondergaat. Het wordt dan niet donker!
Woon je in Japan...
...dan ga je ook op zomerkamp, net als in Amerika. De vakantie begint eind juli en eindigt begin september. De school organiseert een bergkamp of een zeekamp.De meeste scholen gaan op bergkamp. Met klasgenootjes breng je een paar dagen in de bergen door. De rest van de vakantie ga je kamperen of op bezoek bij familie. Sommige kinderen moeten in de vakantie leren! de hoogste klassen hebben namelijk direct na de vakantie examens. Hoe dat kan? De japanse zomervakantie is midden in het schooljaar!
.Is het nu een hete, natte of koele zomer, maak zelf je weerstation.
Wanneer de kids zich vervelen kunnen ze een kijkje nemen op: Maak je eigen weerstation. http://www.dedigitaleschooltuin.nl Het weerbericht op televisie is bedoeld om het weer voor de volgende dagen te voorspellen. Maar hoe komen ze nou aan die voorspellingen? Door naar buiten (naar de wolken) te kijken kun je het weer op korte termijn best goed voorspellen. Maar als je het weer van een hele week wilt voorspellen, dan moet je meten!.
Nu we volop aan het zomeren zijn, zal er zeker bij iedereen wel een ijsje gegeten worden.
Hou je van ijs met aardbeien? of ga jij voor chocolade, of banaan? Wat je kiest, heeft te maken met hoe je bent. Alan Hirsch de wetenschapper liet een aantal mensen een persoonlijkheidstest doen en vroeg daarna naar hun favoriete ijssmaak.
Het gaat over chocolade, aardbeien, banaan, vanille, pecannoten en chocolade-stukjes. Vandaag kan je de resultaten lezen over chocolade en aardbeien. Chocolade; In chocolade zitten stoffen die je extra gelukkig maken en die zorgen dat je je beter kunt concentreren. Als je iemand een reep chocolade of bonbons geeft, is dat een teken van dank, vriendschap of liefde! Hou je van chocolade-ijs, dan... ...neem je de tijd om over dingen na te denken. Je vrolijkheid en vrijgevigheid zorgen ervoor dat je erg geliefd bent bij vrienden. Aardbeien; worden ook wel zomerkoninkjes genoemd. Maar het oogsten begint soms al eind maart. De aardbei is de enige fruitsoort die zaden heeft aan de buitenkant. Hou je van aardbeienijs, dan... ...ben je altijd op tijd en doe je dingen graag snel. Je hebt een grote groep vrienden en je vindt het gemakkelijk om over je gevoelens te praten.
Van stukjes chocolade krijg je ontzettend veel energie. Ze worden vaak gebuikt in koekjes. Omdat er minder cacaoboter inzit dan in andere chocolade producten, smelten ze niet bij het bakken. Hou je van ijs met stukjes chocolade, dan... ...heb je veel energie, ben je best strijdlustig en wil je in vorm blijven. Je hebt succes, omdat je hoge doelen voor jezelf stelt. Pecannoten. Het woord pecannoot betekent: "een noot die zo hard is dat hij moet worden gekraakt met een steen". Ze worden vaak gebruikt in taarten en gebakjes. Hou je van pecannotenijs, dan... ...ben je gek op lol maken. Mensen vinden jouw grappige persoonlijkheid erg leuk, maar je kunt ook best serieus zijn.
Coupe wiskunde in Oostende serveert men in de casino een bijzonder ijsje: de 'Coupe Belge' om deze brok pure wiskunde te vertalen in een ijscoupe , komt van de Oostendse Wiskundige Dirk Huylebrouck: De coupe Belge bestaat uit: een kleine rode bol aardbeienijs (voor Wallonië ) een grote bol geel bananenijs ( voor Vlaanderen , een overvloed aan chocoladesaus ( voor de Brusselaars ), kleurrijke pralinébolletjes ( voor de nieuwe Belgen ), een ovaalvormig koekje ( dat de taalgrens uitbeeldt ), en een tricolorenvlagje. Wat mij vooral interesseerd dat is de verschillende smaken van ijs. Wiskunde om het hoofd koel bij te houden dus.
is de populairste ijssmaak. Is heel bekend bij bakkers. Vanillebonen worden overal ter wereld verbouwd, zoals bijvoorbeeld in Indonesië, Mexico en op Madagaskar. Hou je van vanille-ijs, dan... ...vind je het leuk om te reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Je bent lief, je trekt er graag op uit en mensen vinden je aardig.
Receptje zelf ijsjes maken van sojamelk (ijsmachine) voor 4 pers. . 5 eierdooiers, 150gr suiker,1 vanillestokje . 3dl Alpro Soja Drink . 3dl Alpro Soja Cuisine Klop de eierdooiers stevig wit met de suiker. Kook De Soja's samen met het in 2 gesneden vanillestokje. Giet het geheel op de opgeklopte eierdooiers. Roer op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten. Laat volledig afkoelen. Giet het geheel in de ijsmachine en plaats in de koelkast.
Banaan; Van bananen krijg je ontzettend veel spieren. Gelukkig maar dat je bananen het hele jaar door kunt kopen! Hou je van bananenijs, dan... ...ben je betrouwbaar en sta je altijd klaar voor vrienden. Achter dat stoere uiterlijk schuilt eigenlijk een heel lief en zacht persoon.
We hebben allemaal wel iets wat ons anders maakt dan anderen: ros krulhaar, een donkere huid, flaporen een dikke kont... of je bent verschrikkelijk slim of juist oliedom, of macho, lastig, tof, katholiek of islamiet. Niemand is hetzelfde, niet uiterlijk, niet innerlijk. Gelukkig maar. Een wereld vol Miekes (zonder Mokes) zou nogal eentonig zijn.
Als je iemand leert kennen die op het eerste gezicht anders is
blijkt die na een tijdje toch niet zo anders. Er is altijd wel iets dat je gemeenschappelijk hebt: je hebt allebei zweetvoeten, je bent fan van dezelfde groep of je vast één keer per jaar. En eens je dat weet, kan je ook veel leren van elkaar.
Allemaal anders, allemaal gelijk; de vakantie is de tijd bij uitstek om alles en iedereen die anders is te ontdekken. Zijn Mie en Mo straks onze vakantie vriendjes? Mo Bizar doe met de vrienden, familie en kennissen een bendevorming en word een bizarre brigade.
Waarvoor variëren makkelijk is. Fijngesneden gekoeld fruit biedt een aangename verfrissing en zet aan er regelmatig een hapje te nemen.
Met dit mooie weer denkt men niet om per dag 1 tot 2 stukken fruit te eten, en daarom maak ik er een gemengde fruitsalade van met telkens een andere variatie.
Verdeel ze in portie's en zet in de frigo om dan in de loop van de dag regelmatig een schep te nemen. Zo heb je tot het avond is je vitamientjes ingenomen.
Op deze manier vind ik het echt zomers en gezond erbij!
Frisse slaatjes die vriendelijk zijn voor je maag. Het laatste dat je wilt is last van je maag na een heerlijke maaltijd. Daarom heeft Floddertje zes slaatjes samengesteld die vriendelijk zijn voor je maag. Tips: eet gevarieerd groenten en fruit.
Frisse slaatjes als voorgerecht of als maaltijdsalade om je vingers af te likken.
1/ Gambasalade voor 4 personen 200gr kant-en-klaar gemengde sla 400g gekookte gepelde garnalen.
voor de dressing: 2 eetl. olie 1 eetl. magere of halfvolle yoghurt 2 eetl. halfvolle melk dille, peper en zout
de sla en de garnalen in een grote slakom en meng dooreen vermeng de ingrediënten voor de dressing en giet juist voor het serveren over de salade doe de salade in schaaltjes en serveer (tijd 10 min)
2/ Caesarsalade voor 4 personen 1 krop ijsbergsla, 1 eetl. olijfolie 3 witte boterhammen, geraspte parmezaanse kaas voor de dressing: fritessaus, 2 eetl. melk mespuntje knoflook, 1 theel. mosterd en 1 zachtgekookt ei
Sla wassen en in reepjes snijden brood in kleine blokjes snijden en in olie knapperig bakken met zout en peper bestrooien voor de dressing het zachtgekookte ei met de overig ingrediënten glad mengen kort voor het opdienen de dressing over de salade gieten , croutons erover verdelen bestrooien met de geraspte parmezaanse kaas Tip: doe de dressing en vinaigrette altijd op het allerlaatste moment over de salade om te voorkomen dat de sla slap wordt. (tijd 20 min.) Woensdag slaatje 3 en 4
Frisse slaatjes die vriendelijk zijn voor je maag. Het laatste dat je wilt is last van je maag na een heerlijke maaltijd. Daarom heeft Floddertje zes slaatjes samengesteld die vriendelijk zijn voor je maag. Tips: eet gevarieerd groenten en fruit.
Frisse slaatjes als voorgerecht of als maaltijdsalade om je vingers af te likken.
3/ Kipsalade met aardbeien voor 4 personen 200gr gemengde sla 250gr rijpe aardbeien
Gewassen en uitgelekte sla over de borden verdelen de gekookte kip in flinterdunne plakjes snijden en mengen tussen de sla gewassen aardbeien snijden en ook op de salade schikken vlak voor het opdienen de ingrediënten voor de dressing luchtig kloppen en over de de salade gieten (tijd 10 min.) Tip: experimenteer ook eens met andere soorten fruit eventueel ook met walnootjes erbij
4/ Nieuwe aardappelsalade 500gr nieuwe aardappelen (bientjes) een snuifje zout voor de vinaigrette 2 eetl. witte wijnazijn, 2 eetl. water, 2 eetl. olijfolie, peper en zout
Aardappelen wassen en koken maar niet te zacht afgieten, gedeeltelijk laten afkoelen en in niet te dunne plakjes snijden ingrediënten voor de vinaigrette goed vermengen de plakjes aardappel bijdoen en 30 min. laten intrekken en regelmatig omroeren salade over de borden verdelen . Tip: voeg eens italiaanse kruiden toe aan de dressing ook mosterd en kerrie zijn lekkere ingrediënten (tijd 45 min.)
Het eerste gedeelte van de vakantie was heet, en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. De kinderlijke onschuldige vraag "en wat gaan we doen vandaag?" Heel wat mensen maakten van de gelegenheid gebruik om er al op uit te trekken en velen kozen voor een bezoek aan een pretpark.
Beestig geestig in Bellewaerde park. Een dagje Bellewaerde Park met familie of vrienden. Da's pas een beestig geestig idee! Het familiepark in Ieper staat garant voor een unieke combinatie van een wervelend attractiepark en een verrassend dierenpark in t groen. Gegarandeerd fun voor iedereen: te land, te water én in de lucht.
In Plopsaland is het gelijkaardig en ook met de twee nieuwe attracties, de Supersplash en de Sprinflyer, lokken heel wat volk.
In het Boudewijn Seapark in Brugge was van de grote opkomst niet zoveel te merken. De reden hiervan is te wijten in zo'n hitte heeft Boudewijn Seapark geen waterattracties.
In de kijker "Opgefrist Aviflora"
is een pretpark die reeds van 1956 bestaat, ikzelf als kind ben er meermalen geweest het had zo iets van ik voel me hier thuis. Marnic de uitbater heeft er voor gezorgd dat het zijn charme terug kreeg, hij heeft er veel moeten voor knokken, maar het resultaat mag er wezen. Ik zou het zeker nog deze vakantie met de kinderen bezoeken. Het nieuwe is onder meer de "burcht van Gomar" ondergebracht helemaal met Middeleeuwse bezienswaardigheden en nog zoveel meer; surf maar eens op www.aviflora.be
Met dit warme weer worden er vele koude gerechtjes klaar gemaakt. De snijboontjes en de tomaten komen uit eigen moestuin.
Ik heb nodig voor 4 personen: 300gr snijbonen 2 eieren 4 vleestomaten 1 blikje ansjovis of vers 1 halve citroen 4 eetlepels olijfolie 1 koffielepel mosterd 1 bokaaltje olijven
Bereiding: kook de eieren hard, laten afkoelen. Maak de snijboontjes schoon en snij ze schuin in stukjes. Kook de snijboontjes met wat zout, na het koken laten schrikken onder ijskoud stromend water om de groene kleur te behouden. Pel en ontpit de tomaten en snij ze in porties. Snij eveneens de eieren in partjes. Laat de ansjovis uitlekken en hak ze fijn. Meng de snijbonen en de tomaten. maak een dressing van de olijfolie, citroensap, de mosterd en de stukjes ansjovis. Kruiden met peper zout is niet meer nodig gezien de ansjovis. Meng de dressing voorzichtig met de snijbonen en tomaten. Doe op het laatste de olijven erbij. Ik doe de eieren bij koude aardappeltjes, maar je kan ze evengoed ook bij de salade mengen. Aan uzelf de keuze of ge de salade serveert als voorgerecht of als bijgerecht. "Volgende week komen nog zomerslaatjes"
De nieuwe oogst Zeeuwse mosselen is binnen! het mosselseizoen in Philippine is geopend.
De zeeuwse mossel mag zich verheugen in een groeiende populariteit. Belgen zijn en blijven de grootste liefhebbers, Mosselen zijn een lekkernij zo uit de natuur. Al helpt de mosselsector een handje.
Recept van een vriendin gekregen. gekookte mosselen met groenten Nodig: Per persoon ± 1 kilo mosselen.
Groente: 2 fijn gesneden uien 2 laurierblaadjes 2 preien 1 wortel in plakken een paar takjes gesneden selderie.
bereiding 2 Idem als 1. Nu echter geen groente maar alléén 2 zeer fijn gesneden uien. Giet over de mosselen 1/8 liter slagroom en een glas witte wijn. Schep de mosselen op een diep bord en giet het vocht er over. Doop het stokbrood in deze heerlijke "soep" of eet deze op met een lepel.
Voor de kinderen van de centrumschool is de vakantie begonnen.
Voor de directeur was de laatste schooldag ook heel bijzonder.
Hij ruilt zijn taak als directeur in voor een functie als pedagogisch adviseur bij het stedelijk gemeentelijk onderwijs regio Zuid-West-Vlaanderen en Zuid-Oost-Vlaanderen. Hij heeft eerst 21 jaar voor de klas gestaan in de centrumschool waar hijzelf nog op de schoolbanken gezeten heeft. In 2000 werd hij als directeur aangesteld van twee scholen namelijk Pienter en Boudewijnschoolom dan vorig schooljaar terug naar de centrumschool te komen om Claude Verhelst directeur op rust op te volgen, en nu na één jaar neemt hij al afscheid van de centrumschool want vanaf 1 september wacht hem een andere taak. Zijn opvolging wordt een duobaan door vrouwelijke leerkrachten.
Beiden zullen ze dan ook zowel de functie van directeur combineren met de taak van zorgcoördinator. Tijdens de afscheidsviering kreeg hij bloemen en de kinderen hadden per klas een afscheids-woordje.
Zo klonk het van de juffen en leerlingen van 4B
Floddertje leest voor!
Onze directeur Johan die kan er wat van...
1 september 2005 was de dag waarop je hem voor de éérste keer zag...
Hij kwam naar hier (dachten we) voor één jaar of vier...
Hij voerde in: de leerlingenraad en stond steeds voor ons paraat...
Nu gaat hij weg van onze school en hopelijk raakt hij niet op dool...
Straks gaat hij elke dag met de auto op de weg en hopelijk blijft hij gespaard van alle pech...
We hopen je nog wel eens te zien en wie weet...als minister misschien...
Dagje Oostende Zon, zee en strand: ik zie jullie al kwijlen.
De waterliefhebbers kunnen voor een duik in de badstad Oostende, en toch kan het geen kwaad om je vakantie te kruiden met een intersant museumbezoek.
Het Heemkundig Museum in de langestraat in Oostende is heel mooi. "je lijkt er wel terug te keren in de tijd" met een stokoud frietkot, een ouderwets cafeetje ze hebben er zelfs opnames gemaakt voor het leven zoals het is: De visserij, dat in oktober wordt uitgezonden.
De Amadine in Oostende het schip, de laatste ijslandvaarder, ligt ingebouwd aan de kade en is aan een spotprijsje te bezichtigen. in de keuken hoor je het sissen van de vissen in de pan, in de kajuiten ruik je zelfs de zweetvoeten en zie je de sokken van de bemanning rondslingeren. je beleeft het allemaal mee "alsof je zelf naar Ijsland vaart".
Dan mag je zeker ook de vistrap niet vergeten daar staat het borstbeeld van Lucy Loes de visserszangeres. Dit zou ze gekregen hebben van de stad, met medewerking van de "vissers" Je kan er ook flaneren in de Kapellestraat waar vele winkeltjes zijn en terrasjes op het wapenplein.
Domein Raversijde Openluchtmuseum Atlantikwall Een uniek geheel van bunkers en loopgraven, nauwkeurig heringericht zoals 60 jaar geleden! In het beschermd duingebied van het voormalige Domein Prins Karel bevindt zich een unieke historische site van de moderne vestingbouw: Levende Geschiedenis in 2006 Welkom in het jaar 1465 Lees meer hierover op de site van Domein Raversijde
Nog een weekje te gaan voor de meesten onder ons... En dan; de langverwachte congé! Zo te horen belooft de laatste werkweek er nog eentje met flink hoge temperaturen te worden. Hoe lost u dat op, als het bloed- en snikheet is? Vroeg opstaan, lang opblijven en overdag een uiltje knappen? een mens moet daar de gelegenheid toe hebben, natuurlijk. Wij vinden dat iets speciaals hebben; 's avonds genieten met een richard, met barbecue hapjes, te beseffen dat weer een prachtige dag voorbij gevlogen is.
Eerder heb ik de 10 geboden gegeven voor een goede afloop van barbecueën; zie "archief: juni " Nu verklap ik verschillende marmeladen.
Vlees op de barbecue of in de roosterpan zal extra lekker worden als u het vooraf laat trekken in een marinade. Voor mignonettes, steaks, brochettes en andere eerder kleine stukken vlees volstaan 2 uur marineren, maar grotere stukken zoals tussenribstukken legt u het liefst van de avond tevoren in de marinade.
Pikante marinade: voor rundsvlees. Meng 25cl olie met 1 eetlepel mosterd, het sap van 1 citroen, 1 mespuntje pili-pili, 2 eetlepels paprika, zout, tijm en rozemarijn. Zoetzure marinade: voor een heerlijk korstje aan varkensvlees en lamsvlees. Meng 25cl olie met 2dl witte wijn, 1 dl azijn, 4 eetlepels honing, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels ketchup, enkele druppels tabasco, peper en zout. Texaanse marinade: voor grotere stukken rundvlees. Meng 1dl olie met 150gr mosterd, 150gr honing, 3dl ketchup, 1dl ananassap, 1 eetlepel geplette peperbolletjes, 1 eetlepel sojasaus en 1 koffielepel tabasco.
Ik wens jullie veel zo'n avonden toe en een aangename laatste werkweek.
Zomers genot in Diksmuide verrijkend genieten. Het ideale besluit voor een perfect dagje uit. Je zult zien, door het kiezen voor Diksmuide is je volgende uitstap of vakantie nu al geslaagd! Verken in het centrum van Diksmuide de mooiste historische hoekjes
Je kan ook naar de Portus Dixmuda de opgefriste, vernieuwde en sfeervolle jachthaven en kades.
De allom bekende ijzertoren het museum omtrent de oorlog, vrede en verdraagzaamheid, boven op de toren heb je een mooi uitzicht over Diksmuide en omliggende. het sfeervolle bezoekerscentrum bij de loopgraven van 14-18 de dodengang genoemd.
Om te fietsen is het ook een verademing op het nieuwe fietsnetwerk met knooppunten. En als het nog niet genoeg is varen op de ijzer doorheen het prachtige polderlandschap met de weststar ook nog een buitenbeentje. Tot slot kan je eens bezoekje brengen aan de brouwerij van de Dolle Brouwers, het kakelend kippennmuseum, de Helihaven en de vele andere leuke plekjes in de boterstad.
Van 14 tot 18 juli is er de julifoor en op 16 juli wandel- en fietstocht 1000 zonnen en garnalen met telkens een bekende vlaming.
De bv is fred Deurghgraeve die op de tandem zal stappen en zijn meters zal fietsen. lees meer over Diksmuide op de site.
Regelmatig bezoeken we als dagjesmensen het Middelleeuws vestingsstadje Sluis. Sluis staat bekend om haar gezellige centrum. Tijdens de mossel periode kan je ons vinden in het steak en mosselhuis. De Corner die te midden de drukte van het winkelcentrum ligt vindt ik gezellig en lekker en bovendien een goede service.
Een van de specialiteiten zijn de mossels, die ge kunt in drie verschillende versies krijgen. Mijn voorkeur gaat naar naturel met fijne groentjes,ajuin en het sapje is voor mij een soepje.
Tijdens de schelpdieren en mosselweekend in september serveren de horicaondernemers portie Zeeuwse kwaliteit mosselen. Een aanrader om zeker 2 en 3 september vrij te houden.
Vanaf dinsdag 18 juli kan je in Sluis terecht voor de vele activiteiten. Wat zeker de moeite moet zijn dat is het thema rondleidingen "Jantje-redt-Sluis". alles kan je nog nakijken op de site van Sluis
St pieter Kuurne
Op St pieter Kuurne kon je vanaf 8 juli tot 9 juli op de gemeentelijke Camping Municipal kamperen. De deeltakken van Kuurne nodigden uit voor Vlaanderen Feest.
Onder de kampeerders heel wat buren en jeugdverenigingen.
Met een een mix van jong en oud, die voor een aparte sfeer zorgde. Er waren schone slaapsters maar ook die enkel kwamen ontbijten, om van de sfeer te genieten. Voor we naar Sluis zijn vertrokken ben ik nog langs geweest om een paar foto's te nemen voor op mijn blog. Lees meer over het kamperen in krant geschreven door Katrien
Dit weekend kan je veel gaan bekijken aan de noordzee, ik vind deze plaatsen wel de moeite om er eens naar toe te gaan en ook de temperaturen zullen best meevallen, wie een weekendje zee op zijn planning staan heeft, heeft een grote waaier aan bezienswaardigheden.
Exotisch Blankenberge Zandsculptuurfestival van 1 juli tot en met 10 september.
Vorig jaar had de Blankenbergse zandsculptuur te kampen met het bar slechte zomers stormweer, daarom waren ze dit jaar op hun hoede. Zo voorzien ze van meer dan de helft onder te brengen in een tentencomplex om te vermijden dat het hemelwater de sculpturen zou laten wegspoelen. Geef de zandkunstenaars 40.000ton zand en ze kunnen hun talent botvieren.
Thema dit jaar Sheherazade "sprookje uit 1001 nacht".
Ze stelt je voor aan Noeroennikar en haar drie prinsen.
Wil je nog meer weten vooralleer je in de Arabische wereld vervoegd; kan je kijken op de site van zandsculptuur blankenberge Floddertje en ikzelf gaan zeker kijken dan kan ik verder fantaseren over 1001 nacht in de Arabische wereld.
Blijf je in Kuurne of kom je naar kuurne dan moet je zeker zaterdag 8 juli vrijhouden; Kuurne- Vlaanderen feest Feest van de Vlaamse Gemeenschap op het Marktplein wil je meer weten over hoe zot Ambroos zal zijn klik op kufee in de rechterkolom (Ambroos) vervolg hieronder