Deze week krijgen de kinderen van de Centrumschool voor de laatste keer de oude vertrouwde 'Spartel' mee naar huis. 'Spartel' is niet zomaar een schoolkrant: het is een krantje dat geschiedenis schreef!
Of beter: de school schreef de geschiedenis en de redactie probeerde dit in een mooi geheel te bundelen. Spartel werd 24 jaar oud, en daarvan mocht ik er acht van dichtbij meemaken. Eerst als medewerker, later als eindredacteur en het laatste jaar als doorgeefluik naar de finale lay-outer.
De medewerkers van het eerste uur ken ik niet, wel diegene die voor mij kwamen: Els Lammens en na haar Bine Boomgaert. Samen met de werkgroep Spartel maakten zij van een 'schoolkrant' een Spartel die een eigen leven begon te leiden. Sponsors zorgden ervoor dat we degelijk drukwerk konden afleveren en jaarlijks met een reuze wedstrijd vele kinderhanden mochten vullen met prijzen.
Over mezelf praten is moeilijker dan ik dacht!
In 1997 wou ik graag deel uitmaken van de werkgroep. Schrijven is voor mij 'een hobby', dus Iemand vertelde me dat ik daarvoor eerst lid moest worden van de ouderraad. Zo gezegd, zo gedaan. (achteraf bleek dit niet nodig maar intussen hadden ze me wel mooi liggen.) Ik ben als moeder van Nele (nu 15) in de ouderraad gestapt en van daaruit bij Spartel aangeklopt. Na een eerste grondige keuring werd ik aangenomen. Intussen zijn Nele en Stien(nu 14) de school uit en staat ook Staf (12) op de drempel naar het middelbaar. Marte(6) blijft nog even Centrummen, maar ik blijf niet langer Spartelen. Ik zeg dit jaar Spartel en de ouderraad, (waar ik als secretaris,die functie graag gedaan heb) vaarwel, en wuif nog even naar ons ploegske van de meesters Johan, Philip en Bregwin en onze nieuwe medewerkers Francis en Vincent. Na 24 jaar staat een gezonde herziening van de formule voor de deur, maar ik verklap nog niet wat...Yvette zal daar volgend schooljaar wel even een ballonnetje over oplaten!
heb je ooit gedroomd dat je je hond kon bellen met een mobiele telefoon? Het kan nu echt! De Pet Cell-telefoon zit met een clip aan de halsband van je trouwe viervoeter. Wil je hem spreken? bel gewoon zijn Pet Cell. Dat ding neemt automatisch op, zodat de hond jou hoort praten. Als hij terugblaft, hoor jij dat natuurlijk ook. De vraag is alleen of je hond er wat van begrijpt. De Pet Cell heeft ook nog een andere functie. Die kan wel handig zijn. Als je hond wegloopt en iemand vindt hem, dan hoeft de vinder maar één knop op de Pet Cell in te drukken om meteen met jouw tefefoon verbonden te worden. Handig! Als je hond tenminste toestaat dat die vreemde aan zijn halsband komt!
Ambroos mascotte van mijn blog wilde eens in de belangstelling staan. En klampte zich vast aan het braderiecomité met de vraag doe eens iets speciaals rond Ambroos, jullie hebben reeds met verschillende activiteiten uitgepakt die telkens heel goed in de mars lagen. Zo zijn ze aan het denken geslagen en vonden er moet een Ambrooscocktail komen.
Tijdens de zomerbraderie kon men hem proeven
Deze cocktail heeft een zuiderse uitstraling.
De warme kleur en het verleidende aroma in combinatie met de diversiteit van smaken en de aangename afdronk maken van deze cocktail een bijzonder aangename aperitief of long-drink. De guitige gezelligheid waarmee 'Ambroos' de fles siert is kenmerkend voor wie deze cocktail in gezelschap drinkt. Alleen wie overdrijft, krijgt 's anderendaags te kampen met echte 'koppigheid' van d'n Ambroos. Lees meer op de site klik op "Ambroos"
zonnetips om er niet als een kreeftje bij te lopen
De zon beïnvloedt met haar licht en warmte het totale organisme van de mens op een positieve manier. Tijdens de zomer en op vakantie houden we van een bruin tintje, maar het kan soms ook schadelijk zijn voor de gezondheid.Voor de vakantie houden we best rekening met deze wijze tips!
Vermijd intensieve blootstelling aan de zon, zeker tussen 11 en 15 uur.
Bescherm uw huid met zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Gebruik zonneproducten niet om langer in de zon te blijven.
Draag bedekkende kledij, een pet of een breed gerande hoed en een zonnebril met UV-filter als u in de zon op een terrasje zit, wandelt, fietst of buiten werkt.
Water, zand en witte muren weerkaatsen de zonnestralen waardoor u ook in de schaduw kan verbranden. Zelfs in de schaduw zijn beschermende kleding en zonnecrème dus noodzakelijk. Houd er tevens rekening mee dat u in de bergen sneller verbrandt.
Een natte huid is gevoeliger, dus droog uw huid steeds goed af na een zwempartij. UV-stralen worden niet door water tegengehouden waardoor u ook in het water kunt verbranden.
Gebruik geen producten tegen muggenbeten, parfum of andere cosmetica; die kunnen onder invloed van de zon allergische reacties veroorzaken. Als u geneesmiddelen neemt, informeert u best uw huisarts of apotheker of zij bijwerkingen hebben onder invloed van de zon.
introductie: Doormiddel van deze cursus draai je in tien eenvoudige stappen door. Je hebt om deze cursus te kunnen volgen geen voor opleiding nodig. De tijd waarin je de cursus kunt behalen is erg veranderlijk en ligt aan je doorzettingsvermogen, gemiddeld is hij binnen 15 minuten te behalen.
Papa, nu is het vaderdag alle papa's hebben feest daar ze nu al zoveel jaren steeds maar papa zijn geweest. Papa zijn, dat is heel moeilijk, want dan kun je toch zoveel ! Al wat mama stuk laat vallen dat maakt papa wel weer heel !
Als ik later eens ga trouwen dat wordt vast een reuzefeest wil ik net zo'n papa naast me als u altijd bent geweest!
Nog enkele dagen voor de geboorte van de nieuwe website. Begin dit schooljaar was de site aan vernieuwing toe en zo werd beslist voor een nieuwe site. We hadden geen idee wat het zou worden.
Op 13 maart werd Steven Duyck (PIH-student) als stagiair aangesteld om als eindwerk een nieuwe website op te bouwen. hij creëerde een nieuwe, hedendaagse website voor de school.. om alle informatie kenbaar te maken. Daarbij kwam ook nog wanneer we een advies nodig hebben probeerd hij het altijd uit te leggen dat we het goed begrijpen want in computer termen is dat voor ons als leek wel héél moeilijk. Het is een bron aan informatie!
De duivel houdt vandaag zijn feestje 6-6-6 is leuke trouwdatum, maar ook nummer van de antichrist
Sommige vrouwen willen per se vandaag bevallen, anderen ab-so-luut niet. Hetzelfde geldt voor huwelijksfeesten en verjaardagspartijen. Voor de meesten onder ons heeft 6 juni 2006 geen enkele betekenis, maar sommigen vinden 6-6-6 te aardig om zomaar te laten voorbijgaan. Diep- gelovigen vrezen dan weer acties van de duivel, want 666 is in de Bijbel het nummer van het Beest.
Gisteren was het nog Pinkstermaandag, maar vandaag is de duivel aan het feest, al liggen wij nuchtere Vlamingen daar niet erg wakker van. In andere landen worden ze er helemaal gek van. In Nederland wordt er vandaag massaal getrouwd, wat een positieve benadering is van 6 juni 2006.
Het seizoen van de asperges trekt zich op gang. Dankzij nieuwe teeltmethodes (onder meer in serres) zijn er asperges van november tot augustus maar de grootste aanvoer en dus het echte seizoen is nog altijd in mei en juni. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeie in een opgehoogd grondbed (zoals prei) en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld.Vandaar de groene tot violet-groene kleur.
Hoe weet je of asperges vers zijn?
Wrijf twee stengelstegen elkaar. Als ze een tjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid.
Mijn geheim zal ik verklappen om ze te bereiden:
Schil ze zorgvuldig en snij ze dan in gelijke stukken (ongeveer 3cm). Kook ongeveer 20 minuten de schillen en het achterste gedeelte in zoutwater. Zeef het vocht en laat hierin de asperges 20 minuten pocheren.
Receptje; asperges met kasselrib
nodig: voor 4 personen 1 kilo asperges 70gr boter 50gr bloem 6 eieren 50gr geraspte kaas 4 eetlepels room 2,5 dl melk 3 stukken kasselrib nootmuskaatnoot peper en zout
Asperges pocheren zoals hier beschreven goed laten uitlekken. Kook de eieren hard en de kasselrib in blokjes snijden. Maak een roux met de boter en bloem. Meng de melk en 2,5 dl kooknat van de asperges en bind met de roux. breng op smaak met peper zout en muskaatnoot.Snij de eieren in schijfjes. Neem een vuurvaste schotel en doe op de bodem wat saus, asperges, ei enz. Eindig met een laagje saus. Bestrooi met de kaas. Smelt de rest van de boter en druppel ze over de kaas. Zet de schotel onder de grill en laat de bovenkant gratineren (bruin worden). Eet er gekookte aardappelen of puree bij (eigen keuze). Asperges zijn dan ook heel vitaminnerijk ze bevatten veel vitaminne B1 en B6 en zink. Smakelijk!