Nog een weekje te gaan voor de meesten onder ons... En dan; de langverwachte congé! Zo te horen belooft de laatste werkweek er nog eentje met flink hoge temperaturen te worden. Hoe lost u dat op, als het bloed- en snikheet is? Vroeg opstaan, lang opblijven en overdag een uiltje knappen? een mens moet daar de gelegenheid toe hebben, natuurlijk. Wij vinden dat iets speciaals hebben; 's avonds genieten met een richard, met barbecue hapjes, te beseffen dat weer een prachtige dag voorbij gevlogen is.
Eerder heb ik de 10 geboden gegeven voor een goede afloop van barbecueën; zie "archief: juni " Nu verklap ik verschillende marmeladen.
Vlees op de barbecue of in de roosterpan zal extra lekker worden als u het vooraf laat trekken in een marinade. Voor mignonettes, steaks, brochettes en andere eerder kleine stukken vlees volstaan 2 uur marineren, maar grotere stukken zoals tussenribstukken legt u het liefst van de avond tevoren in de marinade.
Pikante marinade: voor rundsvlees. Meng 25cl olie met 1 eetlepel mosterd, het sap van 1 citroen, 1 mespuntje pili-pili, 2 eetlepels paprika, zout, tijm en rozemarijn. Zoetzure marinade: voor een heerlijk korstje aan varkensvlees en lamsvlees. Meng 25cl olie met 2dl witte wijn, 1 dl azijn, 4 eetlepels honing, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels ketchup, enkele druppels tabasco, peper en zout. Texaanse marinade: voor grotere stukken rundvlees. Meng 1dl olie met 150gr mosterd, 150gr honing, 3dl ketchup, 1dl ananassap, 1 eetlepel geplette peperbolletjes, 1 eetlepel sojasaus en 1 koffielepel tabasco.
Ik wens jullie veel zo'n avonden toe en een aangename laatste werkweek.
|