 |
|
 |
A man is happiest when there is a balance between his needs and his possessions - Trevanian, Shibumi |
|
 |
29-10-2011 |
Over het oprekken van een poepgaatje |
Weet je nog, het vorige grote CDA-congres dat live werd uitgezonden op tv? Oktober vorig jaar was dat, vanuit de Rijnhal in Arnhem. De heikelste vraag was: gaan we regeren met de PVV of niet. Die dag heb ik zo nu en dan even de tv aangezet, noem het ramptoerisme. Ondanks dat veel CDA'ers samenwerking met die carnavalesk bepruikte creep niet zagen zitten, is het congres toch in meerderheid akkoord gegaan google op: geweten. Mooiste moment was wel toen Camiel Eurlings vanuit de zaal eerst zijn partijgenoten, maar toen vooral Maxime 'de gluup' Verhagen toesprak. Hier thuis zeiden we: hij probeert een poepgaatje op te rekken. Verhagen kreeg tranen in zijn ogen. Logisch. Een thermometer gaat nog net, maar Camiel Eurlings?? Verzin zelf wat we daarmee bedoelden. Na Verhagen probeerde hij het ook bij Henk Bleker. Triootje? Zie en luister het hier terug. En huiver. Vandaag is er weer een CDA-partijcongres en weer worden er delen live uitgezonden. Misschien kijk ik nog even, om me te ergeren. Want dat is soms zo lekker, je ergeren of je irriteren zoals Henk & Ingrid zeggen. Weer draait de belangrijkste vraag om de PVV. Met name rond hullie streven naar het decimeren van het aantal niet-westerse allochtonen in dit land. Met name met name rond de eventuele uitzetting van de 18-jarige Mauro Manuel, die al sinds zijn tiende überingeburgerd in het Limburgse verblijft. Christen politici vertonen een vergelijkbaar euvel als metalen onderdelen die aan de buitenlucht worden blootgesteld: ze zijn er niet echt op berekend. Van christenen mag je toch verwachten dat zij leven en handelen naar de regels en raadgevingen die in hun Grote Boek staan. Over onderdak verlenen bijvoorbeeld. In de dagelijkse praktijk zijn er wel degelijk lieden die goede dingen verrichten met het Grote Boek in de hand. Zoals het pleeggezin van Mauro in het Limburgse Oostrum. Maar owee als christenen op het pluche van Tweede Kamer of Vak K terecht komen. Berg je dan maar. Dan zijn het windvaantjes, die op opportunistische winden meewaaien. En de wind komt nu uit de richting van Venlo. In de verschillende rubrieken waren gisteren veel, heel veel CDA-leden te zien en horen die van mening zijn dat Mauro moet blijven. Waarschijnlijk is op dit moment (10.45h) het grootste deel van het congres ook nog voor. Nog voor. Maar ik ken mijn Papenheimers (woordspeling). Aan het eind van de dag sind die Reihen wieder fest geschlossen. Het congres zal dansen naar het pijpen van de peroxide gelokte Oppergnoom. Voor uitzetting stemmen is het devies, anders haakt de gedoogpartner af en kan het CDA het pluche van Vak K schudden. Is het leugentje om bestwil ook geen christelijk concept?
Met alle commotie rond Mauro is de discussie rond het stafbaar stellen van illegaliteit, het onthouden van behoorlijke medische zorg aan uitgeprocedeerden, het eventueel stafbaar stellen van hulp aan illegalen en meer van die dingen naar de achtergrond verdwenen. Kwade opzet? Natuurlijk: ken uw Papenheimers!
|
|
|
 |
28-10-2011 |
Stainless steel |
Mijn voordeurbel weigerde dienst. Dat is vreemd, want ik heb de drukknop nog geen jaar geleden vernieuwd. Nu zit die bel er niet voor míjn lol; ik heb je verteld over mijn misantropie, dus je begrijpt dat ik liever heb dat men aan mijn bel voorbij gaat. Maar een kapotte bel is niet aardig tegenover de sporadische vriend(in) die langskomt. Hij of zij kan wel roepen als hij of zij voor de deur staat en ik op mijn kantoor zit te werken, maar dat is zo banaal. Dus ik heb de drukknop maar eens open gemaakt. Wat bleek? Op de contactjes zat een laag roest, de contactjes maakten geen contact meer. Belachelijk. Die drukknop is speciaal voor buiten, het heeft weinig zin dat ding aan de binnenkant van de deur te bevestigen. Dan verwerk je er toch geen materialen in die gaan roesten! Welke knullige fabrikant heeft zo'n knop verzonnen? Enfin, schuurpapiertje en hij doet het weer. Met auto's en fietsen, ik noem maar wat, loop je tegen hetzelfde probleem aan: de verschillende onderdelen, de bodemplaat, het roest allemaal weg waar je bij staat. Natuurlijk begrijp ik de reden wel: het is niet de bedoeling dat de knop van een deurbel, een fiets, een auto een leven lang meegaat. Eens in de zoveel tijd moet er een nieuw exemplaar worden aangeschaft. Daar draait de economie op. De term duurzaam wordt alleen voor hout gebruikt. Maar hoe je het ook wendt of keert: het blijft pure oplichterij. Zoals. Mijn computer vertoonde kuren, kuren waar ik zelf niet om had gevraagd. Je kent het wel: ooit is mij geleerd dat een computer een dom apparaat is dat precies doet wat jij hem opgeeft. Nou, mooi niet. Vriend Lester heeft zich erover gebogen en het euvel is gelukkig weer verleden tijd. Dank, goede vriend! Er was softwarematig iets misgelopen, kan gebeuren. Om toch door te kunnen werken heb ik mijn oude computer maar weer even aangezet. Het is me tot driemaal toe gelukt 's morgens een nieuwe log op mijn blog te zetten. Alle keren gaf de machine vlak na die handelingen de geest. Tot twee dagen geleden, toen gaf hij er definitief de brui aan. Bij het opstarten laat hij nog net de BIOS zien, als je dat iets zegt, maar daarna blijft het scherm leeg. En hoe komt dat? Het ding is vijftien jaar oud. Computers van vijftien jaar oud horen het niet meer te doen, ik had al vijf maal een nieuwe moeten kopen. Dank u, meneer HP. Maar ik trap er niet in. Vandaag of morgen zal ik mijn achterbuurman eens polsen of hij zich over die oude machine wil buigen. Aan het geluid te horen is er waarschijnlijk een mechanisch defect. Laatst vond hij voor mijn huidige machine een nieuwe voeding op Marktplaats, wellicht kan hij de hardware van het andere kreng ook weer op orde krijgen. Het is niet alleen dat ik geen geld heb voor een nieuwe pc, ik verdom het gewoon er een aan te schaffen. Ik ben Gekke Henkie niet.
Wat een flapdrol is het toch, die Gerd Leers. Hij heeft alles bekeken in de zaak Mauro, de achttienjarige Angolees die volkomen is ingeburgerd in het Limburgse Oostrum, maar hij ziet geen andere mogelijkheid dan de jongen uit te zetten. Alles bekeken, Gerd? Je hebt toch, zoals dat zo mooi heet, een discretionaire bevoegdheid? Dat wil zeggen: je kan in het uiterste geval toch handelen zoals je goeddunkt? Dus tegen alle stromen in, zoals daar zijn je partijgenoten in de Tweede Kamer en de meute van Gekke Geert, beslissen dat de jongen toch mag blijven. Dat je er geen gebruik van wil maken, zegt genoeg. Fuck you, Gerd Leers.
|
|
|
 |
27-10-2011 |
Beter Goed Gepikt II |
Jeetje, ik had het zo maar voor eigen werk laten doorgaan, maar het is inderdaad gepikt. Het citaat uit de vorige log komt uit Een Amerikaanse Droom (An American Dream, 1965) van Norman Mailer. Wat heel vreemd is: ik heb letterlijk uit mijn hoofd geciteerd, zonder op dat moment te weten aan het citeren te zijn, maar daar had ik het al over. Woord voor woord, wat een geheugen heb ik nog op mijn leeftijd! Voor wie het boek niet kent: Degene die vertelt is Stephen Richards Rojack. Hij ligt in bed met het nachtclubzangeresje Cherry, dat hij eerder op de avond aan de haak heeft geslagen. Zijn gedachten zijn bij zijn vrouw, Deborah Cauglin Mangaravidi Kelly. Hij heeft haar de dag ervoor gewurgd. Handen om haar keel, aandrukken, zo simpel ging het. In het appartement van zijn vrouw, ze leefden gescheiden. Niet direct wetende wat met het lijk te doen zoekt hij verstrooiing bij Deborah's Duitse dienstmeisje Ruta. Ze hebben gemeenschap. Wat een mooie uitdrukking voor de bezigheid: gemeenschap hebben. Het dekt de lading perfect en het klinkt warmer dan het botte: neuken. Een plattere benaming die wel mijn sympathie heeft is: ketsen. Een onomatopee, een klanknabootsing. Let maar eens op, luister maar, als je een dezer dagen weer een keer flink van bil gaat. Heftig gemeenschap hebben klinkt als ketsen. Als je het goed doet. Maar Steve zit nog steeds met dat lijk in zijn maag. 'Het appartement dat ze nu bewoonde was een kleine dubbele flat op circa dertig meter boven East River Drive...' Hij krijgt een geniale (?) inval: hij gooit haar uit het raam. Ze spat neer tussen de auto's op de Drive. Meteen belt hij de politie: ze is gesprongen.
|
|
|
 |
25-10-2011 |
Beter goed gepikt... |
Heb jij dat nou ook weleens. Je werkt aan een verhaal, je schrijft een mooie scene en ineens krijg je de wrange smaak in je mond: dit is niet van mij, dit heb ik ooit ergens gelezen. Dat is stom vervelend. Niet dat ik bang ben dat na publicatie iemand gaat zitten mekkeren: dat heb je gestolen. Welnee. Mekkeraars zullen me worst zijn, nee, het is een nederlaag tegenover mezelf. Enfin, gisteren componeerde deze scene. De persoon waar het verhaal omdraait, ik noem hem Adriaan, heeft een meid aan de haak geslagen: 'Ik gleed met gesloten ogen door een duister heelal, me van niets bewust dan van mijn eigen wil, het ijzeren pantser om mijn hart en van haar wil, die als een gordel van staal om haar schoot lag. We bereikten het middenterrein van een renbaan, we voelden ons als wielrenners, geobsedeerd door het draaien van rondje na rondje over een baan, straks zouden we niets meer zijn dan een ritme, dat niets was dan een ritme dat ons zou voortpompen naar een hoogtepunt waarvan ik nu al wist dat het niet zou komen en terwijl we ons in die draaikolk bevonden drukte ze haar vingers met een hard gebaartje op mijn nek, alsof ze wilde vragen: Wil je het nu? maar ik antwoordde vanuit een instinct dat ik niet peilde: Nee, ik wil het niet... ik kan het niet zolang jij dat ding in je hebt, iets dat ik nooit eerder had gezegd en ze ging op haar zij liggen, ik was eruit met de schok van iemand die zijn hoofd stoot aan een lage balk, en ik zocht dat door mij zo verafschuwde rubberding in haar lichaam, voelde het met een vinger, trok het eruit en slingerde het weg van het bed. Je hoort mijn stem in dit fragment, vooral ook doordat ik het wielrennen op de baan erin verwerk, actueel op dit moment. Maar het stemmetje blijft zeuren in mijn achterhoofd: dat heb je gepikt. Misschien zou ik wat minder moeten lezen, om dit soort narigheden te voorkomen. Als ik het heb gepikt, ik zeg áls, dan weet ik wel in welke hoek ik moet zoeken. Laat ik daar maar eens een dagdeel aan besteden. Maar misschien herken jij het?
|
|
|
 |
24-10-2011 |
Tous les garçons et les filles de mon age |
Een vraagje aan mijn tijdgenoten: heb je al gecontroleerd hoe het met je pensioen staat? Beroerd hè? Het enige dat erop zit is na je vijfenzestige te gaan bijklussen. Dus: werk aan je conditie en bekwaam je in een of andere handvaardigheid. Loodgieten, timmeren, banden plakken, kortom allemaal klussen waarbij de gemiddelde kantoorpik met de handen in het haar staat. Je kan ook te zijner tijd een crêche beginnen: kleine kinderen worden, soms onterecht, zonder zorgen aan de zorgen van oudjes toevertrouwd. Op je lauweren rusten zit er in het huidige tijdsgewricht helaas niet meer in. Maar zeg nou zelf: waar vind je tegenwoordig nog lauweren?
Dan moet ik nog even terugkomen op mijn misantropie. Die gaat ver. Niet zo ver dat ik me niet door de maatschappij kan worstelen, maar hij steekt vooral zijn lelijke kop op in mijn huisomgeving. Bezoek over de vloer? Als het echt moet. Mijn familie houdt daar rekening mee, geen van mijn vier broers en vier zusters is de laatste jaren langs geweest. Een vriend en een vriendin die wel met enige regelmaat langs wippen weten: ineens kan ik zeggen : en nu moet je weer weg. Ik heb daar geen moeite mee, om het te zeggen, en zij gelukkig ook niet. Een speciaal geval is mijn thuishulp, Joyce uit Ghana. Over zwart en wit heb ik weleens geschreven: ik ken geen zwarte mensen, wel bruine mensen. Nou, Joyce mag je toch wel zwart noemen. Een schat van een mens. Als zijn op vrijdagochtend komt, maken we eerste een praatje: hoe is het met jou en hoe is het met jou. Dan gaat zij aan het werk en ik vertrek naar boven naar mijn kantoor annex slaapkamer om wat te klootviolen achter mijn machine. Dat Joyce is huis is, daar ben ik inmiddels redelijk aan gewend. Maar er komt iets bij. Hoe lang ik nu al thuishulp heb, weet ik niet precies. Lang, enkele jaren. Maar nog steeds kan ik er niet aan wennen dat een ander mijn huis schoonmaakt. Maar gelukkig gaat de regering daar iets aan doen. Nog even en ik kan zelf de boel weer laten verslonsen.
Er is sprake van een Arabische lente. Zegt men. Wanneer beleven we daar dan eindelijk eens rokjesdag?
|
|
|
 |
23-10-2011 |
Maya Mitsu |
Maya Mitsu is een begroeting die gewisseld wordt in het noordwesten van Japan. Het betekent zo veel als: heb een goede zondag en dat u duizend kraanvogels moge verschalken. Men dient daarbij driemaal licht te buigen. Het is een beleefd en bloemrijk volk, die Japanners. Waarbij we niet voorbij mogen gaan aan enkele gruwelijke misstappen in het verleden. Maar laat ik dat niet steeds weer oprakelen.
Heb een goede zondag, dat meen ik ook. Maar vergis je niet. Omtrent Annie M.G. Schmidt bestond het misverstand dat zij veel van kinderen hield. Zij schreef immers de prachtigste liedjes en verhalen voor deze onderafdeling van het mensdom, waarin werd aangespoord ondeugend te zijn en vooral veel lol te hebben. Als je daar je werk van maakt moet wel heel begaan zijn met het grut. Niets is minder waar: ze had een hekel aan het gespuis. Zo is het ook met mij. Vanaf mijn blog, maar ook gewoon in het wild op straat, groet ik Jan & Alleman altijd even vriendelijk. Met uitzondering van in-verdorven mensen die ik links laat liggen, of recht zo je wilt en al naar gelang je draagt. Dat neemt niet weg dat ik een misantroop ben. Het woord misantroop is samengesteld uit twee woorden, zoals je nog wel weet uit de Griekse les: misos (haat) en anthropos (mens). Nu is in mijn geval haat een groot woord, laten we het op afkeer houden. Let wel: een misantroop kan wel degelijk begaan zijn met de maatschappij. Zo is het voornaamste thema van het stuk Le Misanthrope (ou l'Atrabilaire amoureux) van Molière, dat voor het eerst werd opgevoerd in 1666, een aanklacht tegen de hypocrisie van de aristocratische Franse samenleving. Als dat geen maatschappelijke betrokkenheid is. Nee, ik groet iedereen uiterst vriendelijk, als ik maar mag doorlopen. Daarenboven heb ik best wel enkele goede vrienden. Maar de mens an sich stoot me af. Als dan een borreltafelprogramma door een meerderheid van het volk wordt verkozen tot beste Nederlandse tv-programma van het jaar, word ik alleen maar in mijn oordelen bevestigd. Henk & Ingrid hebben gesproken en laten ze alsjeblieft uit mijn buurt blijven. Huiswerk voor de komende weken: laten we er met zijn allen voor zorgen dat de term Henk & Ingrid nog meer synoniem wordt van: dom volk. Of zoals de Romeinen zeiden: i.q. nullus.
Blijkbaar is (nog) niet alles te vinden op internet. Naar aanleiding van mijn gezang van gisteren kreeg ik over de mail de vraag: welk chanson is dit? Twee maal. Typisch dat men de vraag niet bij de reacties stelt. Dat begrijp ik wel: dan is het for all to see en men vreest voor cultuurbarbaar door te gaan. Nou, vooruit: het chanson van Jacques Bébèrt heet: Le mépris de ma vie. Wellicht herken je het refrein: Qui dance, romance, patience Qui dort tous les jours wagonlit Qui manque parfois la balance Tu es le mépris de ma vie Het wordt gezongen door een dronken Hyppolyte Marchepied (Alain Delon!) in de korte film Les baleines blues (1964), een obscuur tussendoortje van Louis Malle voor het festival van Honfleur. Zo, dan heb je wat meer zoektermen. Kun je het nu wel vinden?
De diepere gedachte achter de ontwikkeling van het ebook? Zodat na muziekalbums en films ook boeken illegaal kunnen worden gedownload. Mijn logs verschijnen op internet, doe ermee wat je wilt, als je me plagieert neem ik wraak. Maar een volgende bundeling van mijn verhalen zal enkel op papier verschijnen. Ik ben gekke Henkie niet. Of maffe Ingrid, zoals anderen zeggen.
|
|
|
 |
22-10-2011 |
Er is een tijd van gaan |
Er zijn dagen dat ik, hoe zal ik het noemen, vrolijk ontwaak. Niet dat het vaak gebeurt, maar het komt voor. Oorzaak? Geen idee. Zou ik het weten dan kon ik bijtijds tegenmaatregelen nemen, maar ik tast volkomen in het duister. Het overkwam me vandaag. Misschien, ik hou een slag om de arm, komt het doordat ik me voor het eerst sinds ruim een week wel lekker voel, voor mijn doen. Goed geslapen, voor mijn doen. Weinig last van mijn rug. Ik betrapte me er zelfs op, en hou dit alsjeblieft voor je, dat ik zong onder de douche: Je danse, je pense, balance Lamour de ma vie cest fini Loiseau au dehors apparence Je mange la vache qui rit enzovoorts, de beroemde chanson van Jacques Bébèrt - ook in tijden van vrolijkheid behoud ik het décorum: zelfs na overmatig drankgebruik zal je mij geen polonaise zien lopen. Beneden gekomen begroette ik in gelijke vrolijkheid mijn katten: alo, mes chats, mon cher roedèl, ça va? Willen jullie eten? Let wel: het hoeft niet. Ik wil het jullie niet opdringen. Enfin, de beesten wisten niet hoe ze het hadden. Over naar ernstiger zaken, voor dit uit de hand loopt: de Televizier-ring. Vorig jaar (was het vorig jaar?) kwam ik in een flits langs het gala en bleef van de weeromstuit even plakken. Presentatrice Renate Schutte droeg een jurk met een decolleté waarbij je hét net niet zag, haar navel. Voorwaar een esthetisch hoogstandje. Bovendien mag je me voor zon grote bos rood, krullend haar (v) te allen tijd wakker maken. Maar er was iets op een ander net dat ik graag wilde zien, dus ik heb me losgerukt - misschien een wat beladen term in dit geval. Toen ik een kwartier later eventjes terug zapte, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, weer zon beladen term, was Renate verkleed. Nu had ze een zeer kuise blauwe japon aan. Quelle déception! Henk & Ingrid hadden waarschijnlijk boos gebeld: er zitten kinderen te kijken. Kinderen: nog niet zo lang van de tiet, haha. Gisteren vertelde ik al dat ik de genomineerde programmas - The voice of Holland, Voetbal International en Wie is de Mol? - nooit zie. Extra reden om niet naar het gala te kijken. In de Krant las ik vanmorgen dat Voetbal International heeft gewonnen. Een programma waarin vier middelbare heren een uur lang, of is het langer, rond een tafel over voetbal zitten te ouwehoeren is door het volk verkozen tot beste tv-programma van het jaar! Ik vertrek.
|
|
|
 |
21-10-2011 |
Versch gekarnd |
De bekende crimineel Muamar K., of is het G., is dood. Koelbloedig neergeschoten door een jochie, nadat hij levend was gevangen. Een K. die er opvallend goed geschoren uitzag voor iemand die zich schuilhield in een rioolbuis. Hoe anders was dat met Saddam H., geen familie van Willem H. Die zou je zo maar in de binnenstad van De Haag tegen kunnen komen, lurkend aan een blik bier uit de winkel van Albert H., geen familie. Mocht je een dezer dagen een wereldleider met een heel vette kop op het Journaal zien: dat is de boter die smelt. Vreest niet: de boter op de hoofden wordt dagelijks ververst. Nu verdringen ze zich voor de cameras om te verklaren hoe blij ze zijn met de nederlaag van het Monster van Tripoli. Maar voordat de opstand in Lybië begon werd hij overal onthaald alsof het Sinterklaas was. Het was ook Sinterklaas want olie. Olie houdt gans het radarwerk gesmeerd. Het ene onderdrukte volk wordt wel te hulp geschoten door de internationale gemeenschap want olie, het andere volk kan het schudden omdat er niets te halen valt. Zo cynisch is het helaas, ga zelf maar na. Meestal kijk ik overdag of het Journaal van een uur of het Journaal van vier uur. Daar is het gisteren niet van gekomen, zo verdiept was ik in Haasses Het woud der verwachting, een boek dat overigens afkomstig is uit de nalatenschap van de dichter Bergman. Pas tegen zessen zette ik de tv aan. Dus pas toen hoorde ik van het verscheiden van Muamar K. Gelukkig maar: ik heb begrepen dat Nederland 1 de hele dag in het teken daarvan heeft gestaan en mezelf kennende zou ik zijn blijven plakken. s Avonds voor een goede geschiedschrijving ook beelden uit het verleden. Berlusconi die K. een zoen geeft, Blair, Chirac en alle andere wereldleiders die de hond in de armen sloten. De boter. Bij de jongstleden Occupy-acties all over the world bleek dat mensen voor heel verschillende dingen de straat opgaan. Dat is ieders goed recht, natuurlijk: grijp iedere kans aan om te protesteren tegen het onrecht dat jou het meest raakt en/of steekt. Maar toch: het zou mooi zijn als de beweging tegen het grote graaien zich blijft concentreren op het grote graaien. Met als uitbreiding harde acties tegen de eigen overheid die zaken doet met verwerpelijke regimes. Waarbij het uiteindelijk ook om het grote graaien gaat.
Soms (?) zet ik de dingen wat vet aan. Het is mijn stijl, mijn manier van schrijven, ik kan niet anders. Zoals mijn opmerking over de Nederlandse film. Neemt niet weg dat er door de bank genomen flink wat bagger in dit land wordt gemaakt. Misschien is de film over de ontvoering van s prinsens vriend (de oude Bernhard ontbeet s morgens met een pijpje bier), wel goed. Ik zal het nooit weten: het onderwerp interesseert me niet. De film Ei ken ik niet, Dik Trom wonderlijk genoeg wel, ik herinner me hem op de lagere school gezien te hebben. Als het tenminste dezelfde is.
Ik las: Voor de Gouden Televizier-Ring zijn de volgende programmas genomineerd: The voice of Holland, Voetbal International en Wie is de Mol? Weet je dat ik geen van deze programmas ooit heb gezien? Van The voice of Holland weet ik wel dat die wedstrijd is gewonnen door Ben Saunders, qua armen de Arie Boomsma van de populaire muziek. Saunders, hoewel geboren in Londen, woont in Hoorn, dus Holland. Maar ik heb gehoord dat ook Brabos, Friezen en Limbos mee mogen doen aan die competitie. Sinds wanneer is dat Holland?
|
|
|
 |
20-10-2011 |
Van wassen neuzen en politiek |
Hij is er, las ik afgelopen dinsdag in de Krant. De advertentie waarin het kabinet bekend maakt te zoeken naar een nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State. Even had ik de neiging de Krant erop door te bladeren, ik was wel benieuwd. Maar dat heeft geen zin: zon advertentie wordt alleen gepubliceerd in de Staatscourant. Een advertentie waarin wordt gezocht naar een nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State: wat een wassen neus, wat een volksverlakkerij. Luistert. Er is een aantal functies waarvoor wettelijk en in principe iedereen in aanmerking komt. Je moet natuurlijk wel de juiste capaciteiten hebben. Vice-voorzitter van de Raad van State is zon functie. Burgemeester is een andere. Ik maak me sterk dat ook Commissaris van de Koningin er een is. Heus, het staat in de wet. Het maakt niet uit van welke politieke partij je lid bent, sterker nog, het maakt niet uit of je überhaupt lid bent van een politieke partij: de functies staan open voor een ieder die ervoor gekwalificeerd is. Wat een lachertje. Zelfs voor de meest onbenullige functie, bijvoorbeeld het burgemeesterschap van het dorp Bloemkoolstronkeradeel, is het volkomen zinloos een sollicitatiebrief te schrijven. Op alle niveaus bepalen de hotemetoten van een beperkt aantal gevestigde politieke partijen wie de baan zal krijgen. Annemarie Joritsma heeft het wel gezien in De Haag? Geeft niet meid, maken we je toch Commissaris van de Koningin in Flevoland (of heet dat nog steeds Landdrost?) Het is niet in overeenstemming met de wet! Maar er is van de nood een deugd te maken. Stel je komt zonder werk te zitten, de uitkeringsinstantie verplicht je te solliciteren, maar je hebt er geen zin meer an. Neem een abonnement op de Staatscourant en schrijf een brief op iedere burgemeestersvacature die erin wordt gepubliceerd; burgervader is niet een functie waar je een bepaalde opleiding voor nodig hebt, in principe kan ook een straatveger het worden. Hou bij de instantie vol dat je volkomen serieus bent, dat je sinds de serie Swiebertje die droom al hebt gehad. Fuck the system! De klap op de vuurpijl: sollicitaties dienen te worden gericht aan Trix, of Hare Majesteit zoals anderen zeggen. Dat mens laat zich ook overal voor gebruiken. Er zijn vrouwen die gezelliger dingen doen voor geld. Heb ik me laten vertellen.
Over een week gaat de film over de ontvoering van dope-producent Heineken in première. Zal ik hem een dezer dagen gaan zien? Neuh, ik hou niet zo van Nederlandse films. Een elitaire opstelling? Natuurlijk: je bent of elitair of je bent Henk of Ingrid. Mijn bezwaar, onder andere: er wordt vaak zo raar in gesproken. Er zijn uitzonderingen. De Poolse Bruid (1998) van Karim Traida vond ik bijvoorbeeld heel goed. Of is dat eigenlijk een Algerijnse film, waar Traida oorspronkelijk vandaan komt? Bride Flight (2008) van Ben Sombogaart vond ik ook wel goed, maar daarbij speelt misschien een rol dat ik één van de hoofdrolspeelsters als baby in de armen heb gehouden. Zo zijn er nog wel een paar, maar het zijn witte raven. Grappig is dat vandaag ook een kort geding van Willem Holleeder tegen de film dient. Je zou denken: een reclamestunt, maar niets is minder waar. Willem is bloedserieus. Zijn rol in de film zou zijn resocialisatie in de weg staan. Anders gezegd: het zou zijn goede naam naar de vaantjes helpen. Joh, Willem, goede naam? Ga je grootmoeder beffen. Ik vraag me af: als Willem straks vrijkomt, áls, want er moeten eerst nog wat moorden worden opgelost, bij wie zal hij dan als eerste aanschuiven? Waus & Pitteman of DWDD? Want beide programmas halen de grootste bagger aan tafel.
Zijn we het erover eens? Bradley Wiggins gaat de Tour van 2012 winnen.
|
|
|
 |
19-10-2011 |
Some people have alle the luck |
Het lijf wil al enkele dagen niet wat ik wil. Mededelingen daarover? Daar is deze weblog niet voor en bovendien gaat het je niets aan. Oké, dit dan: ik heb al overwogen eens mijn huisarts te consulteren en alleen dat al wil heel wat zeggen. Een grote stap. Mijn motto: lichamelijke klachten? Het zal wel weer overgaan. Dan hoorde ik vannacht een rot klap in mijn huiskamer. Een normaal mens zit dan meteen rechtop in zijn bed, maar ik lag op mijn zij en dan is nogal een gedoe. Het lukte me om mezelf, wie anders, rust aan te praten: het is beurd, wat beurd is is beurd en wat er is beurd zie je morgenochtend wel. Het bleek niets te zijn. Er was een zwaar houten beeldje van mijn tafel gevallen. Dat moet Wausje hebben gedaan, want het stond pal naast haar slaapplek. Geintje van het beest, terwijl ik dat soort geintjes tegenover haar altijd vermijd. Na de koffie kwam de klap op de vuurpijl: het kreng, mijn pc, weigert dienst. Mijn bureaublad komt slechts ten dele in beeld en als ik ergens op wil klikken blijft daar een cursor achter. De gewone cursor kan ik wel verslepen, maar op een volgende klik blijft ook daar een cursor staan. Als ik zou hebben gewild had ik mijn hele scherm vol kunnen zetten met cursors. Zeg ik het een beetje duidelijk? Kom nou niet met de raad: zet je pc een paar keer aan en uit. Alsof ik dat zelf niet had bedacht. Ik ben toch niet gek. Ja maar, zul je zeggen, hoe komt het dan dat er toch een nieuwe log is verschenen? Dat heb ik gedaan met mijn oude, irritante machine, nog trager dan ik en dat wil wat zeggen. Kortom: ik ben vandaag wat sjacherijnig, terwijl ik van nature het zonnetje in huis ben. Voorbeeld? Vandaag las ik een artikel in de Krant over de aandoening BDD, Body Dysmorphic Disorder. Dat is een aandoening waarbij je ervan bent overtuigd dat je afschuwelijk lelijk bent, ingebeelde lelijkheid. Hun zelfwaarde is heel laag, zegt AMC-psychiater Nienke Vulink. Het gekke is: het zijn vaak wondermooie mensen. Mensen die aan BDD lijden willen zich nog weleens melden bij de plastisch chirurg. Er zijn plastisch chirurgen die toch gaan snijden, de klootzakken. Deze patiënten zullen nooit tevreden zijn. Ze willen altijd meer. Soms leidt het zelfs tot rechtszaken. Ik moet ineens denken aan de documentaire van Sunny Bergman. Mooie meid, niets mis mee. Zou dat wel zo zijn: so what. Maar met haar dus: niets mis. Ze meldt zich in Californië bij zon mensenslager. Na een grondige inspectie kwam hij met een waslijst van punten die nodig verbeterd moesten worden. Er zijn plastisch chirurgen die prachtig werk verrichten, denk aan mensen met vreselijke brandwonden. Maar dat allemaal terzijde. Het vreemde is nu dat ik over mezelf denk: het valt allemaal best mee. Met mijn uiterlijk! Misschien is het ook een vorm van BDD. Het is geen lolletje om achter mijn oude pc te zitten. Nog mazzel, dat wel, dat ik hem voor alle zekerheid in reserve heb gehouden. Ik ga zo nog even kijken hoe alles ook alweer werkt op dit kreng. Dan sluit ik hem af tot morgen. Ik ga lekker door in Het woud der verwachting van Hella Haasse. Momenteel honderd van de achthonderd bladzijden gelezen: prachtig!
Holleeder is een oud-Hollandse benaming voor een voetbal, wist je dat? Ballen werden in die tijd nog van leer, leeder, gemaakt en maak zelf het plaatje af.
|
|
|
 |
18-10-2011 |
Het is nooit te laat... |
om te beginnen met het herlezen van Hella S. Haasse (S. voor Serafia). Afgelopen weekend heb ik haar eens ter hand genomen, ze is nu bijna drie weken dood. Wat een groot schrijfster! Maar dat wist ik al. Ronald Giphart schreef in een column dat een vrouw tegen hem zei: Nadat ik Haasse had gelezen ben ik gestopt met het lezen van Mulisch. Dat kan ik me heel goed voostellen, hoewel die Mulisch ook wel enkele aardige boeken heeft geschreven. Of de Grote Drie (Mulisch, Hermans, Reve) eigenlijk niet de Grote Vier zouden moeten zijn hield haar helemaal niet bezig: ze schreef. In de tijd dat haar kinderen opgroeiden vaak zelfs twee titels per jaar. En toch een goede moeder zijn. De verborgen bron (1950) is de eerste die ik heb verslonden. Een sfeervolle roman over een verlaten landhuis en een dood gewaande vrouw. Daarna Transit, het Boekenweekgeschenk van 1994. Wist je dat dit al het derde Boekenweekgeschenk was dat zij schreef? Haar prozadebuut, Oeroeg, was in 1948 het eerste. Toen werd er rond het geschenk nog een wedstrijd gehouden. Schrijvers zonden hun werk anoniem in, waaruit een jury een keus bepaalde. Dat werd Oeroeg dus, een boek dat al meer dan vijftig maal is herdrukt, zeven maal vertaald, in 1993 verfilmd. Het tweede was het essay Dat weet ik zelf niet (1957). Ik heb geen idee of er meer schrijvers zijn die meerdere geschenken hebben geschreven. Mijn exemplaar van Oeroeg kan ik nergens vinden, het komt vaker voor dat ik zonder resultaat naar een boek zoek. Ik zie het voor me, een Salamander. Enfin. Momenteel ben ik op driekwart van De heren van de thee (1992). Hoewel Haasse in het voormalige Nederlands Indië is geboren, heeft zij praktisch geen bijdrage geleverd aan wat wordt genoemd de Indische belleterie. Maar De heren van de thee speelt wel op Java, in dezelfde streek als waar Oeroeg speelt. Een op feiten gebaseerde roman over het leven van de theeplanter Rudolf Kerckhoven, die leefde en werkte op Gamboeng van 1873 tot 1918. In 1984 kreeg zij inzage in het 'thee-archief' van zijn familie, voornamelijk bestaande uit brieven. Ze heeft er een tijd op lopen broeden, maar uiteindelijk heeft zij dus deze roman geschreven. Een combinatie van feiten en, om de leemtes op te vullen, haar eigen fantasie. Ook een prachtig boek. Hierna stort ik me op Het woud der verwachting (1949). Over het leven van Charles d'Orleans. Ook een combinatie van feiten en fictie, zij het dat ze hierbij nog minder gegevens had: hij leefde van 1394 tot 1465. Bijna 800 bladzijden kleine lettertjes; daar ben ik zeker twee dagen zoet mee. Ik heb Haasse helaas nooit mogen ontmoeten.
Op de voorpagina van de Krant vandaag de vraag of de verhouding niet scheef ligt: de ruil van één Israëlische soldaat tegen 1027 Palestijnse gevangenen. Ja hoor eens. Hebben de Israëli's niet zelf de verhoudingen op zijn kop gezet? Als er een amateuristische raket vanuit de Gazastrook in een Israëlische achtertuin belandt, worden er lukraak vrouwen en kinderen gebombardeerd in diezelfde Gazastrook. Eén Israëlisch leven schijnt vele Palestijnse levens waard te zijn, iets waaraan hier in de media hard wordt meegedaan. Tja, dan krijg je 1-1027.
|
|
|
 |
14-10-2011 |
Howl! |
In de Krant van vandaag las ik een Japanse term: karoshi. Het betekent: plotse dood wegens snoeihard werken. Het oer-Hollandse corosie zal ervan zijn afgeleid. Snoeihard werken? Ik? Ik heb wel iets anders te doen. Zelfs deze weblog: ik schrijf over wat ik lees, ik verzin niets zelf. Bijvoorbeeld. In het eerste deel van de film La Meglio Gioventù belandt een van de hoofdpersonen, Nicola, mijn sympathie ligt meer bij zijn broer Matteo, maar dat is niet wat ik wil vertellen, Nicola komt in Noorwegen. Daar, aan een meer, ontmoet hij een groep hippies. Een ervan leest voor uit Howl van Allen Ginsberg. Dit deel, uit een Footnote to Howl: Holy! The world is holy! The soul is holy! The skin is holy! The nose is holy! The tongue and cock and hand and asshole holy! En ik dacht: dezelfde uitgave heb ik op de plank staan. Ook gelezen. Maar gisteren dacht ik: wacht eens even. Ik heb het van de plank gepakt en jawel: Ginsberg heeft het voor me gesigneerd. Op 13 januari 1992. We droegen samen voor in het Paard van Troje. Vinkenoog was er ook bij. Na afloop zijn we met het hele stel naar het huis van Simons lieve geliefdes ouders gegaan. Hier in De Haag, in het Belgisch Park. Hagenezen weten dat je dan op stand komt: groot huis, grote tuin, immense drankvoorraad. Het is laat geworden. Of vroeg, zoals anderen zeggen. Het was al volop dag toen ik naar huis fietste. Ja, ik heb wat meegemaakt in de tijd dat ik nog regelmatig voordroeg. Morgen Castricum. Misschien moet ik het weer vaker gaan doen. Vijf jaar later, begin april 1997, overleed Ginsberg. Naast groot dichter was hij ook een voortrekker in de strijd voor gay rights.
|
|
|
 |
12-10-2011 |
Meritocratie |
Soms peins ik: we zouden moeten komen tot een meritocratie. Maar dan denk ik al snel: het zal me allemaal de baut haggelen. Of is het de boud hachelen? Ach, wat maakt het uit. Wil je deze weblog regelmatig lezen zonder je te ergeren, is het handig dat je met me instemt dat Geert Wilders een viespeuk is. Heus, ben je Wildersaanhanger: ga iets anders lezen. Dat is beter voor je hart. Een viespeuk? Wat de meesten nog wel weten is dat hij op een gegeven moment met de suggestie kwam een 'kopvoddentaks' in te voeren. Belasting op het dragen van een hoofddoekje. Ik heb het hem live horen zeggen, het was in het Vragenuurtje, dacht ik. Op zich is de term al grof genoeg, maar weet je nog wat hij direct daarna zei? 'De vervuiler betaalt.' Want hoofddoekjes vervuilen het straatbeeld. Het is een viespeuk. Als je me regelmatig leest, weet je dat ik sporadisch naar programma's als De Wereld Draait Door en Waus & Pitteman kijk. Gisteravond weer even naar het tweede programma gekeken. Te gast was onder andere Mirjam Sterk, vice-fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. En dat was leuk, ik heb weer genoten. Waarom? Weer een CDA-er die zich in alle bochten wringt om de samenwerking met die viespeuk goed te praten. 'We vormen geen regering met de PVV.' Ach, meisje. Ben jij nou zo dom of denk je dat ik zo dom ben?
Zaterdag naar Castricum: North Sea Poetry. Er staat een mooi programma en ik. Klik hier voor meer info.
|
|
|
 |
09-10-2011 |
Droodle |
Zwart en wit, ken je die termen? Wordt gebruikt voor mensen. Je hebt zwarte mensen en witte mensen. Lees ik steeds. Heb jij ooit een zwart mens gezien? Bruin, dat wel, donkerbruin zelfs, maar zwart? Lijkt me een eng gezicht. Wit? Zelfs alibino's zijn roze. Maar dat allemaal terzijde. Laat ik twee vliegen in één klap slaan: De Wereld Draait Door. Dat programma zie ik eens per week. Nee, dat is niet waar: eens in de anderhalve week. Laatst zag ik weer een uitzending waarin, hoe heet-ie ook alweer, die stoere EO-er die naar de KRO is gegaan, ik kan niet op de naam komen, shit, het is de leeftijd, ik vind het eigenlijk wel goed dat ik niet op zijn naam kan komen, maar, anyway, die vogel was tafelheer. Als hij voor de camera verschijnt, dus ook in DWDD, is het altijd met korte mouwen: om zijn vol getatoeëerde armen te laten zien. Man!, vrouw ook, wat is dat lelijk. Toen ik op de middelbare school zat tekende ik weleens iets met de pen op mijn hand, maar dat kon ik er thuis weer afwassen. Maar een tattoo is here to stay. Er verschijnen meer van die getekenden op het scherm. Eric Corton, Ben Sanders die een liedjeswedstrijd heeft gewonnen. Laat ik erover ophouden. Maar die ex-EO-er was tafelheer in die uitzending van DWDD. Gast was Myrthe Hilkens, een dame die even in de Tweede Kamer heeft gezeten om Albayrak te vervangen die zwanger was. Wat deed Hilkens? Ze gaf antwoord op de vragen. Dat lijkt logisch, natuurlijk, maar niet in DWDD. Want als je daar halverwege je antwoord bent komt Van Nieuwkerk alweer met een volgende vraag. Meestal gaan geïnterviewden daar dan op in. Zo niet Hilkens. Die ging stug door met het beantwoorden van de eerdere vraag. En Matthijs maar onderbreken en Myrthe maar doorpraten: een verademing. Ook die Boomsma, ik weet ineens zijn naam weer, lulde steeds door haar heen. No way! Dank je, Myrthe Hilkens, je was een verademing.
PS Eind van de week ga ik toch weer een keer voordragen. Ergens in Noord-Holland. Ik heb er zin an. Morgen zal ik de url van het gebeuren doorgeven.
|
|
|
 |
07-10-2011 |
Cead mile failte |
De titel? Dat is buitenlands, ik weet niet waar vandaan, google maar. Het betekent duizend maal welkom. En dat zou ik graag zeggen aan een nieuwe buur. Want het huisje naast me, waar een buur en goede vriend begin mei het leven heeft gelaten, staat nog steeds leeg. Verhuurder: Haagwonen, google maar en vraag het aan: Paulus Potterstraat 139. Belachelijke huur: beneden de 300 euri, in een hofje. Als je het wil kraken: kom eerste een bakkie doen, ik woon op 141. Dan help ik.
|
|
|
 |
05-10-2011 |
De beste jeugd |
Om de zinnen te verzetten, die stonden niet helemaal je dat, heb ik gisteren de film La Meglio Gioventù (De beste jeugd, 2003) van Marco Tullio Giordani in zijn geheel gezien. Het kwam goed uit dat ik net een nieuwe dvd-speler heb; ik hoefde er de deur niet voor uit. Mijn dankbaarheid jegens de gulle gever van de speler grenst dan ook aan hondsdolheid. In zijn geheel: de film duurt zes uur, verdeeld over twee dvd's. 's Middags heb ik deel 1 afgespeeld, 's avonds deel 2. Op de gangbare kanalen was toch geen ene moer te beleven. Het verhaal? Dan moet je hier even de wiki aanklikken, een wiki zo op het eerste gezicht zonder fouten. De film geeft een indringend beeld van het Italië van de laatste veertig jaar van de vorige eeuw. Dus: de massa-ontslagen bij Fiat, het studentenprotest, de rode brigades, de moord op rechter Falconi tot en de met de grote overstroming van de Arno in 1966, die een groot deel van Florence onder water (modder) zette en veel kunstschatten vernielde de David van Michelangelo bleef wonderlijk genoeg drijven. Opvallend is de soundtrack van de film, die qua muziekkeuze met de tijd meeloopt: van The Animals (House of the rising sun) via Astor Piazzolla en Queen (Who wants to live forever) tot J.S. Bach (Singet dem Herrn ein Neues Lied) Bach is tijdloos. De opsomming van muziekstukken is op de wiki overigens verre van compleet. Als een film goed is, is het extra meegenomen als er een mooie meid opdraaft. Dat is de fotografe Milenna, gespeeld door Maya Sansa. Klik eens op deze foto: is het niet sprekend Maria Schneider (voor de leeftijdsgenoten die Last tango in Paris, 1972, bewust hebben meegemaakt). Maar ook Jasmine Trinca is in de film een schatje om bij weg te dromen: het meisje Giorgia dat nogal mishandeld wordt in een psychiatrische inrichting. Jawel: ook de democratische psychiatrie in Italië komt aan bod. Op deze foto (uit de film) doet Jasmine me erg denken aan de jonge Nastasja Kinski. Erg veel dvd's heb ik niet en dan nog voornamelijk met muziek. La Meglio Gioventù vond ik toevallig op de plank: ik heb geen idee hoe ik er ooit aan ben gekomen. Met een goed gevoel ben ik tegen twaalven in bed gedoken, maar de zinnen staan nog steeds niet helemaal op zijn plaats (wat je eigenlijk geen reet aangaat.) Daarom zal ik vanmiddag Koyaanisqatsi (1982) afspelen: gepresenteerd door Francis Ford Coppola (wat dat ook moge betekenen) en geregiseerd door Godfey Reggio. Maar vooral: met muziek van Philip Glass. In de taal van de Hopi-indianen staat Koyaanisqatsi overigens voor 'leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven'. Nou, als daarmee mijn zinnen niet op zijn plek vallen...
|
|
|
 |
30-09-2011 |
twee borsten zijn twee borsten zijn twee borsten |
Al een tijdje denk ik eraan mijn borsten te laten vergroten. Denk nou niet meteen dat ik meen in het verkeerde lichaam te zijn geboren, dat ik me eigenlijk vrouw voel. Dat ik zulke borsten wil. Ik ben een fan van vrouwenborsten, van klein tot groot, zolang er maar geen silliconen in zitten. Ik mag er ook graag de hand op leggen. Maar die impuls is wettelijk verboden. Zelf vrouw zijn? Met borsten? Het lijkt me een vervelend aanhangsel. Wat ik wil is mijn borstspieren er meer uit te laten komen. Zeg maar het bovenlijf van Arnold Schwarzenegger met behoud van intelligentie. Dat zou ik natuurlijk kunnen doen in een sportschool, maar, hé, de types die je daar tegenkomt: het IQ komt niet in de richting van de borstomvang. Ik heb een vriend die regelmatig gaat, dus ik weet waarover ik praat.
|
|
|
 |
28-09-2011 |
I'm a speedking |
Het lijkt me geinig om, als mijn pet ernaar staat, zo nu en dan een dagje een neutrino te zijn, of zijn tegenhanger de prosecco. Je komt nog eens ergens. Reken maar uit. Neem de snelheid van het licht, 299.792,458 kilometer (per seconde) en vermenigvuldig dat met 28.800: dat is een eind. Een beetje rekenmeester zal meteen zeggen: 28.800 seconden is geen dag! Klopt. Dat is acht uur. Ik deel mijn dagen graag op in delen van acht uur. Een blok slapen, een blok lezen en met de katten spelen, een blok voor diverse activiteiten, sommigen gebruiken dat blok om naar een baas te gaan. Ieder zijn meug. Waarom kom ik voor de neutrino (en de prosecco) op de snelheid van het licht. Omdat ik geen barst geloof van de 'ontdekking' die men laatst bij het CERN in Genève heeft gedaan. Daar werd een kluit neutrino's dwars door de aarde in de richting van een detector in het Italiaanse Gran Sasso gestuurd. Daar bleek dat sommigen daarvan ongeveer 60 miljardste seconde sneller waren gegaan dan het licht; op de bon met dat tuig! Maar nee, er moet iets fout zijn gegaan in de berekeningen. Want hetzelfde CERN had meer dan twintig jaar geleden iets heel anders aangetoond. In 1987 knalde er ver, ver bij ons vandaan, je zal er niets van hebben gemerkt, een ster uit elkaar. Van die ontploffing zijn neutrino's opgevangen. Ze bleken tegelijk met het licht van deze nieuwe supernova te zijn aangekomen. Hoe groter de afstand hoe nauwkeuriger de berekeningen, lijkt mij. De afstand Genève Gran Sasso bedraagt slechts 730 kilometer. Maar stel, stel dat een neutrino een afstand van 730 kilometer 60 miljardste seconde sneller aflegt dan het licht. Ja, nou, en dan? Hoeveel stappen worden er dan niet overgeslagen door degene die beweert: dan zouden we in pricipe terug kunnen reizen in de tijd. Een neutrino dit, dus een mens dat? Zo lust ik er nog wel een. Je weet, of niet, dat ik het al meer dan een half leven met het halve aantal benen moet doen. Maar ik heb een prothese, ik loop. Nu heeft de Keniaan Patrick Makau onlangs in Berlijn een nieuw wereldrecord op de marathon gelopen: 42& kilometer in 2.03.59. Dan zou ik dat in pricipe dus ook moeten kunnen. Onzin? De stap van een afgetrainde Keniaan naar een eenbenige Hagenees is kleiner dan die van een neutrino naar een mens.
PS Aan het begin van dit stukje maak ik een grapje; ik zeg het er even bij, je bent het niet van mij gewend. Een dagje een neutrino zijn?!? Alsjeblieft, zeg. Het is al de vraag hoe een mens in een neutrino kan veranderen, maar het is helemaal maar afwachten of een neutrino zo slim is terug te veranderen in de mens die ik ben. Bovendien: 299.792,458 kilometer per seconde? Je ziet geen reet.
Een eerbetoon. Als dank voor jarenlang intens genot, bij tijd en wijle. Aan Harrie Muskee. In al die jaren heb ik tien, vijftien concerten van hem meegemaakt. Dat maakte me blij. Through the window of my eye I can see the rainy day Sitting in the chair Of my cool room Looking for a way To be the one who I am It's useless to cry For the things I once have known Thinking it will come back and reach my home
|
|
|
 |
26-09-2011 |
The only good indians are tame |
We kunnen momenteel toch wel zonder schroom over een Indian summer spreken, of un été indien zoals anders gebekten zeggen. Oké, hartje winter kan je ook over een Indian summer spreken, maar dan slaat het nergens op. De term komt nog uit de tijd dat Eropeanen Noord-Amerika Indianerfrei probeerden te maken. Niet door middel van Vernichtungslager, maar door een 'eerlijke' strijd op de open vlaktes. Aanvankelijk met geweer tegenover pijl en boog. Als het flink nazomerde wilden de indianen nog weleens een verlate tegenaanval plaatsen. Umsonst. Soldier blue in the barren wastes Hunting and killing their game Raping the women and wasting the men The only good Indians are tame Selling them whiskey and taking their gold Enslaving the young and destroying the old Uit: Run to the Hills (run for your live) van Iron Maiden. Eén van de beste songs van de band, het is maar een mening. Het komt uit 1982 van het album The number of the beast (dat in het wielrennen, de kenner weet het, vaak nummer 51 is.) Kijk en luister maar even. Waar wil ik naartoe, vraag je je misschien af. Naar buiten. Even een rondje fietsen. Dat vereist enige ontkenning. In de Krant las ik namelijk vanmorgen: 'Stadsbewoners die veel per fiets reizen, hebben hoog gehalte roet in de longen. Roet is zeer schadelijk voor longen en hart. De fietsers hebben 2,3 keer meer roetdeeltjes in hun longen dan de voetgangers.' Wat moet ik daar nou weer mee? Het is niet zo maar iemand die het beweert: de Britse hoogleraar Jonathan Grigg, professor of paediatric and environmental medicine, maar dat niet alleen: ook nog eens BSc, MB.BS., MD, MRCP, FRCPCH. Maar dan toch: moet ik daar rekening mee houden? Ruim veertig jaar rook ik nu, waarvan ruim dertig jaar zware shag. Tegenwoordig zit ik op een pakje per twee dagen. Dat is minder geweest, maar toen zat er meer in een pakje: 50 gram in plaats van de huidige 40 gram. Dat is niet gezond, dat weet ik ook wel, maar hé, heb compassie: ik ben verslaafd. Even zo goed. Laatst heeft een arts weer eens uitgebreid met een stethoscoop mijn bovenlijf beluisterd, rug en borst. Wat dacht je wat: geen ruisje te bekennen. Nee, ik moet zo maar gewoon een stukje gaan fietsen. Niet vergeten mijn shag in mijn zak te stoppen.
De Nederlandse vrouwen deed het goed, zeer goed in Kopenhagen. De ploeg stond er. En dan toch is Marianne Vos weer tweede geworden. Op het verkeerde moment aangezet? Ik meende in elk geval te zien dat zij in de sprint werd gehinderd door Ina Yoko Teutenberg. Maar daar heb ik Vosje achteraf niet over gehoord. En bij de mannen? De Nederlandse ploeg reed aardig, maar niet wereldschokkend. De Engelsen hebben bijna driekwart van de koers in handen gehad en Mark Cavendish maakte het naar behoren af. Het was, sinds het parkoers drie jaar geleden bekend werd gemaakt, de Kroniek van een Aangekondigde Sprint. Beste Japanner was Takashi Miyasawa, 30ste in dezelfde tijd als de winnaar.
|
|
|
 |
24-09-2011 |
Doctor Who |
Het belangrijkste nieuws deze week was natuurlijk niet het doe-eens-normaal-man-incident. Ben je gek. Dat Wilders iemand schoffeert, al is het dan de minister-president, is geen nieuws. Ter vergelijking: dat onze regionale omroep, TV-West, met het bericht zou komen dat het op Scheveningen na eb toch weer vloed is geworden. Nee, het grote nieuws kwam uit het deeltjeslab CERN bij Genève, de stad die eerder beroemd is gemaakt door Deep Purple en Fabian Cancellara. Tussenvraagje. Het was toch Leonard die een uitnodiging had gekregen om CERN te bezoeken en zich te laten vergezellen door een gast? En dat hij zijn keus had laten vallen op Penny (good choise!) En dat hij daarmee zwaar in aanvaring kwam met Sheldon? Ja toch? (Op de foto: vlnr Sheldon, Leonard en Penny.) Affijn. Bij een proef zou een neutrino, je kent ze wel, zich sneller hebben verplaatst dan 299.792.458 meter per seconde, de snelheid van het licht. Daarmee zou Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie aan het wankelen zijn gebracht. Tussenopmerking. Vraag een willekeurige voorbijganger naar de stelling van Pythogoras en de passant zegt: a²xb²=c². Je trekt een blank als je vervolgens vraagt: maar wat is a en b en c? Hetzelfde zal je overkomen bij de vraag naar de relativiteitstheorie. O, dat is e=mc². Dat is fout, het is: E=mc² Maar wat is E en m en c? Uhhhh... Begin er maar niet aan om te vragen wat de formule behelst. Het zou inderdaad wereldschokkend zijn als die neutrino de maximum snelheid heeft overtreden. De conclusie die eraan wordt verbonden doet mij het hoofd krabben: dan zou het in theorie mogelijk zijn sneller dan het licht te reizen en 'dus' in de tijd te reizen. Dat is onzin. De mens zal nooit in staat zijn door de tijd te reizen. Hoe ik dit zo zeker weet? Omdat er nog nooit iemand uit de toekomst voor mijn deur heeft gestaan, laat staan dat hij aan mocht schuiven bij Waus & Pietteman of Matthijs Draait Door. Voor mijn deur: 'Staat dat hofje er nog? Ach ja, dat is natuurlijk pas in 2020 gesloopt.' Ware het mogelijk geweest, was er al iemand langs gekomen.
De Stelling van Pythagoras: bij een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de rechtshoekszijden gelijk aan het kwadraat van de schuine zijde, de hypotenusa. Ga E=mc² zelf maar googlen. De E staat voor energie, de m voor massa en de c voor de snelheid van het licht, zie boven. E en niet e? De kleine e is het grondtal van de natuurlijke logaritme (2,718281828459...), dat weet je toch!
Was het Blonde Dolly? Ja, het was Blonde Dolly. Die beweerde in een debat dat de Grieken luie honden zijn. Hij zei nog veel meer dat ik hier niet zal herhalen. De Grieken lui? Niets is minder waar. Ten bewijze hier een foto van Grieken op weg naar de jaarlijkse moussaka-oogst.
|
|
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
|
|
 |