Adriaan Bontebal
Foto

Zoeken in blog


links
  • Bontebals foto's
  • alfred birney
  • casper beaumont - muziek
  • de haag in foto's
  • Elin Neumann
  • ellen van toor
  • erik vlaksteeter
  • hagazine, niek 't hart
  • jimmy tigges

  • herman rijs - foto's
  • architectuurplaatjes
  • john dear mowing club
  • julius pasgeld
  • kleintje muurkrant
  • konfrontatie digitaal
  • lester - supermarination
  • marijn de vries - fietsen
  • papieren man

  • raarlems dagklad
  • stad der steden - hofstijl
  • stad der steden - de haag direct
  • ralf vanuit japan
  • speld, satire
  • stichting skepsis
  • theo van rijn (nieuw!)
  • vogeldagboek van Adri

    A man is happiest when there is a balance between his needs and his possessions - Trevanian, Shibumi
    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wer reitet so spät durch Nacht und Wind?

    ‘Aan het eind van het dorp stond ons rode huis met zes glazen deuren en begroeid met wilde wingerd. Een groot binnenplein en een washuis gaven met een poort, langs de voorkant uit op het dorp. Naar het noorden toe begon, achter een metalen hek, een weg van drie kilometer, die naar het station leidde. Aan de achterkant, in het zuiden, lagen velden, tuinen en weiden die tot aan het dorp reikten.’

    Ik citeer dit onder andere naar aanleiding van mijn ps in de log van afgelopen maandag: ‘maar dan toch, ben je een niet onaantrekkelijke dame die een huisje in de polder wil aanschaffen...’ Zo'n huis zou voldoen, maar er is geen reactie op gekomen. Op mijn oproep van afgelopen zaterdag trouwens ook niet: 'mocht je de behoefte voelen enkele (Nederlandse) bankbiljetten in een enveloppe te doen en naar me op te sturen...' Maar goed, ik heb een flink aantal trouwe lezers iedere dag, dat is ook wat waard.

    Het bovenstaande citaat komt uit Het avontuur van de grote Meaulnes (Le grand Meaulnes, 1913) van Alain Fournier. De vertaling is Vlaams, van Walter Roland. Ik ken de goede man niet en er is ook bitter weinig over hem te vinden. Een beetje slordige vertaling. In het origineel staat: ‘...une longue maison rouge, avec cinq portes vitrées sous des vignes vierges...’ Nu heb ik slechts vier jaar Frans gehad op de Mulo, en dat is héél lang geleden, maar ik weet nog wel dat cinq portes vitrées geen zes glazen deuren zijn. Eerder een stuk of vijf. Maar ik ben geen kniesoor, het gaat me om het verhaal.

    Gisteravond had ik er ineens behoefte aan iets romantisch te lezen. Afgelopen woensdag zag ik de aflevering Safe uit de serie Silent witness; niet met Amanda Burton, zoals de Gids schreef, maar met Emilia Fox en wat was ze weer mooi. Het ging over streetgangs in Londen, zoals de Brixton Warriors. Jongens van 16, 17, 18 jaar die handelen in dope en letterlijk over lijken gaan. Die kinderen en meisjes gebruiken als drugkoeriers. Met zeer onsmakelijke beelden. Gisteravond lag ik op de bank met What came before he shot her (2007) van Elisabeth George - geen Lynley-verhaal. Ook over Londense gangs, dit maal in de wijk North Kensington. Hier moet ik mee ophouden, dacht ik. Op deze manier help ik mijn toch al fragiele nachtrust naar de kloten. Dus iets romantisch en zo kwam ik op Alain Fournier.

    Fournier heeft maar één roman geschreven. Daar had hij een goede reden voor. Hubert Lampo schrijft in het nawoord van de editie die ik heb: ‘Op 3 oktober 1976 zal het precies negentig jaar geleden zijn dat Henri-Alban Fournier, gezegd Alain-Fournier, te La Chapelle d’Angillon geboren werd. Achtentwintig jaar later, op 22 september 1914 verdween hij bij Les Eparges, in het woud van Saint Rémy, gedurende de slag voor de overtocht van de Maas. Nooit werd enig spoor van hem weergevonden, geen lichaam, geen wapen, geen kledingstuk - niets.’ Tja, dan komt er niets meer van schrijven. Na een lange speurtocht werd in 1991 zijn lichaam geïdentificeerd, maar dat wist Lampo natuurlijk nog niet in 1976.

    Fournier situeert zijn verhaal in het dorp Sainte Agathe. Zijn dochter vertelde later dat haar vader geen letter had verzonnen. Sainte Agathe staat dan ook voor het dorp Epineuil-le-Fleuriel, dat tussen Bourges en Cermont Ferrand ligt. Fournier heeft er zijn jeugd doorgebracht. In het dorp is tegenwoordig de Fournier/Meaulnes route te lopen, langs de plekken die hij beschrijft. Na Meaulnes is Fournier dus alweer afgelopen voor me. Maar ik heb vijf romans van Tournier staan, Michel. Fournier of Tournier, wat scheelt het. Ook zeer mooi. Misschien moet ik straks maar beginnen in De elzenkoning (Le roi des Aulnes, 1970). Dan nog vier en dan weer door met Elisabeth George?

    Tourniers Elzenkoning is geïnspireerd op de ballade Erlkönig (1782) van Johann Wolfgang von Goethe. Eerste twee strofen:

                           Wer reitet so spät durch Nacht und Wind?
                           Es ist der Vater mit seinem Kind;
                           Er hat den Knaben wohl in dem Arm,
                           Er faßt ihn sicher, er hält ihn warm.

                           "Mein Sohn, was birgst du so bang dein Gesicht?"
                           "Siehst Vater, du den Erlkönig nicht?
                           Den Erlenkönig mit Kron' und Schweif?"
                           "Mein Sohn, es ist ein Nebelstreif."

    Het zesde zintuig. De Journaallezeres zei: ‘NS en ProRail werken er hard aan om de chaos op het spoor van afgelopen winter te voorkomen.’ Een zinloze bezigheid. Laat men eraan werken de chaos van komende winter te voorkomen.

    Leeftijd. Ik heb Louis van Gaal nog bewust als voetballer meegemaakt.

    Wielerhoekje. Na vier etappes in de Giro Della Toscane Internationale Femminile worden de eerste drie plaatsen bezet door rijdsters van Team Columbia Women:1. Noemi Cantele, 2. Evelyn Stevens op 0:14 en 3. Judith Arndt op 0:18. Annemiek van Vleuten is beste Nederlandse: 8ste op 1:31. Marianne Vos staat 11de op 1:51. Beiden van Nederland bloeit.


    16-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over toen ik een reiger was

    Ooit, niet eens zo gek lang geleden, ben ik een klein half uur reiger geweest. Je kent het wel: een goede fee, twee wensen, het gebruikelijke werk. Het overkomt ons allemaal bij tijd en wijle. Waarom nu juist een reiger? Simpel: ieder mens droomt er toch van te kunnen vliegen, ook al ben je niet zo’n hoogvlieger, en ik wilde wel een beetje op lengte blijven. De dienstdoende tovermuts was in haar sas.

    ‘Hij wil vogel zijn,’ kirde ze, ‘en niet een rijkaard met een subtropisch eiland vol lekkere wijven en een Viagrastruik. Daar ga je maatje. Hocus pocus enzovoorts.’

    Prachtig was ik, en statig, een prins uit een vooroorlogs sprookjesboek. Getooid met een mooie zwarte kuif, een blauw metallic verenkleed en hoog op de poten (twee!) Wat voelde ik een macht in mijn vleugels, ze smeekten gewoon aan het werk te mogen gaan. Dus sloeg ik ze uit, hupte even op mijn tenen, trok mijn nek in en weg was ik. Met krachtige slagen doorkliefde ik het zwerk. Hoger, steeds hoger, maar ook weer niet al te hoog, want ik was reiger, geen leeuwerik.

    ‘Krèik! Dag De Haag achter de duinen. Krèik! Dag stadje van mijn hart. Hé, daar loopt mijn buurman Cor. Krèik! Dag krullenbol in je overall.’

    Vliegen maakt hongerig, na een kwartier had ik een reuzentrek. Op een veldje aan de rand van de stad zette ik mezelf aan de grond, pal naast een slootje. Maar dan: grote schrik. Gadverdamme! Wat ik ineens allemaal lustte: ongefileerde goud- en witvis, eendenkuikens, slakken met en zonder huis, kikkers, muizen, spinnen. Bruine ratten, bisamratten, mollen. En vreten dat ik deed.

    Verbijsterd hield ik mijn metamorfose voor gezien, de balts die ik in gedachten had, liet ik varen. Kotsend, roepend (‘Fee, fee, fee!’ Gelukkig, daar was ze) heb ik me razendsnel laten terug toveren. De wensen waren op, voor dat moment, maar man!, vrouw ook, wat was ik opgelucht. Meteen heb ik bij Snackkar De Vrijheid een patatje oorlog gehaald om mijn smaakpapillen tot bedaren te brengen.

    Over het uurtje dat ik specht was en hoe ik na afloop met een barstende koppijn bij De Vrijheid aanklopte, vertel ik een volgende keer.


    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overal zanikt bagger

    overal zanikt bagger
    zwachtelend rond de reuzenlaarzen
    waarin ik mijn tijd beklim haast verzadigd ja
    maar het is nog steeds de mij bemestende tijd
    mijn voertuig vore en trog

    Ken je dit? Lucebert. Ga naar de bieb en leen een bundel van hem. Nee, ga naar de boekhandel en koop een bundel. Doe jezelf een plezier en lees gedichten.

    Overal zanikt bagger?
    Het veldrijseizoen zit eraan te komen. En dan willen we bagger.

    Raar woord: bagger. Zeg het tienmaal en proef het.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Das war einmal

    Hond aan de lijn

    Aan het eind van de ochtend krijg ik een merkwaardig telefoontje. Nadat ik me, vriendelijk als altijd, heb gemeld, snauwt een mannenstem in mijn oor: ‘Met Slotervaart. Geef me Gerrit even.’
        Ik slik: ‘Wie wilt u hebben?’
        ‘Gerrit! Spreek ik Spaans?’
        Mijn oudste katten zijn allebei vernoemd. Sophie naar een overgrootmoeder en Gerrit naar een van mijn broers. Die heet eigenlijk Gerard, maar dat vind ik niet echt een kattennaam. Smilla, de jongste, is boekenwijsheid.
        ‘Zeg Gerrit als de gesmeerde bliksem aan de lijn te komen. En schiet een beetje op, want ik heb niet de hele dag de tijd.’
        ‘Nou, ja, goed. Ik zie hem, recht voor me, over de schutting lopen. Als u een ogenblik geduld hebt, dan roep ik hem.’
        ‘Over de schutting? Neem je ouwe moer in de maling. Leg niet te zeiken, roep die gozer, want de pleuris is hier uitgebroken. Er zitten een paar knoerten van fouten in het bestek.’
        ‘Zijn de lepels verbogen?’ grap ik. ‘Is Uri Geller langs geweest?’
        Slotervaart ontploft in een wolk van godslasteringen.
        ‘Rustig Sloot, rustig maar,’ sus ik. ‘Ah, hij komt uit zichzelf al deze kant op. Momentje alstublieft.’
        Gerrit klimt door het keukenraam naar binnen.
        ‘Pssst, Gerrit, kom dan. Hier jongen. Je zal waarschijnlijk twijfelen aan mijn verstandelijke vermogens, maar er is telefoon voor je: een hond aan de lijn.’
        Ik hou de hoorn bij zijn oor en luid spinnend begint hij kopjes tegen het toestel te geven. Maar verder zwijgt hij als het graf. Daarom neem ik het weer van hem over.
        ‘Slotervaart? Bent u daar nog?’
        Opgehangen.

    Soof, Gerrit en Smilla hebben inmiddels het tijdelijke met het eeuwige verwisseld, zij zijn mijn planten tot compost. Katten zijn net kinderen: je houdt van allen evenveel. Toch blijft er voor Soof een speciaal plekje in mijn herinnering. Het was zo’n lieverd. En ja, we begrepen elkaar: ook zij miste een achterpoot. Maar ze was rapper dan ik. Van het huidige stel, zes, dat is goed te doen, lijkt Wausje het meest op Soof. Waus is Haags voor gek, want dat was ze toen ze een naam moest krijgen. Waarom Kim Kim heet? Balzac Balzac? Hanks Hanks? Skitty Skitty? Kat Kat? Heb je even? Al mijn katten menen overigens Dag Lief te heten, want zo spreek ik ze aan. Oké, soms zeg ik tegen Kim: Zo, schoft. Maar dat stamt nog uit de tijd dat hij niet 'geholpen' was.

    Sophie is van ouderdom gestorven, ze was negentien. Bij mij op schoot, ik heb er over geschreven. Gerrit is aangereden. Smilla is weggegaan. Dat doen katten soms. Als er iets in de omgeving, in het huis, verandert, nemen ze het rit. Gerrit heeft dat ook gedaan. Er kwamen nieuwe katten in huis en hij heeft de pleiterik gemaakt. Is bij een buurman gaan wonen. Plots kwam Gerrit weer thuis: de buurman lag dood in zijn huiskamer. Daarna is hij weer weggegaan, hij is bij een buurvrouw gaan wonen. Soms kwam hij nog langs. De laatste keer was in een vuilniszak: iemand had hem van straat geraapt.

    Wielerhoekje. Een knipoog naar René S. Voorzitter en enig lid van de Jaan Kirsipuu fanclub. In de Ronde van China is Jaan derde geworden in de vierde etappe. Hij staat nu veertiende in het algemeen klassement. Uitslag vierde etappe:
    1. Aaron Kemp van Fly V Australia Pro Cycling Team
    2. Steffen Radochla van Team Nutrixxion Sparkasse
    3. Jaan Kirsipuu van Ckt Tmit-Champion System


    13-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die voorgesneden groente onzin vinden

    In de Gids een bon. ‘3 maanden voor de prijs van 1' en ‘reageer vóór 19 september’ en ‘Het Parool Duidelijk Amsterdams’. Dan vraag ik je af: wat moet ik daarmee in De Haag?

    Hanna Bervoets in de Krant van zaterdag: Dit zijn mensen die graag wandelen op de Waddeneilanden. Die de kattenbak met de Groene Amsterdammer beleggen. Die sinds het stoppen van Reiziger met muziek ‘eigenlijk een hekel’ hebben aan televisie, maar wel dagelijks De Wereld Draait Door kijken. Die elke zomer naar Frankrijk rijden en hopen daar geen andere Nederlanders tegen te komen. Die voorgesneden groente onzin vinden, al kopen ze toch soms Italiaanse Mix wanneer het stretchklasje is uitgelopen. Mensen die elk jaar de Open Atelierroute lopen, die tahin eten, basilicum op het balkon kweken en op zomaar een zaterdagmiddag bij wijze van exotisch uitje per racefiets naar authentiek Amsterdam-Noord komen om daar de al even authentieke aquarellen van Alma te bekijken, maar heel erg niet kopen.

    Weer Amsterdam. Maar dat volk heb je ook in De Haag. Ik heb er tussen verkeerd. Begrijp je nu dat ik tegenwoordig nogal aan huis gebonden ben?

    Een ps. Je weet dat ik zeer tevreden ben met mijn woonruimte, een hofje in de binnenstad van De Haag met een tuintje, er staan nu tien knolparasolzwammen, voor een heel lage huur zo lang Rutte niet aan het stuur komt, met alle ruimte voor de katten, Kim, Wausje, Skitty, Balzac, Hanks en Kat, maar dan toch, ben je een niet onaantrekkelijke dame die een huisje in de polder wil aanschaffen...

    Wielerhoekje. Ik citeer. Robert Gesink heeft de Canadese Protourkoers Grand Prix de Montréal op zijn naam geschreven. De 24-jarige renner van Rabobank wist in de laatste ronde op zo'n 10 kilometer van de meet op de klim van de Côte Camilien-Houde de juiste aanval te plaatsen en reed in een zenuwslopend spannende finale solo naar de meet. Peter Sagan (Liquigas) wist op drie seconden de sprint van de achtervolgers te winnen voor Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions)

    ‘Ik voelde me heel sterk, maar ik wist dat ik moest wachten tot de laatste ronde. Vooral de laatste kilometers waren erg zwaar. Er was veel wind en het gedeelte was vlak. Ik zag ze steeds dichterbij komen. De laatste 500 meter waren slopend’, aldus een blije Robert Gesink. Het is de tweede seizoenszege van Gesink. Op 17 juni wist de ‘Condor van Varsseveld’ de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland te winnen.

    De top-tien, dat je niet denkt dat er een zootje ongeregeld aan de start stond:
    1. Robert Gesink van het Rabobank ProTeam
    2. Peter Sagan van Liquigas-Doimo, op 0:04
    3. Ryder Hesjedal van Team Garmin-Transitions, zt.
    4. Haimar Zubeldia van Radio Shack, zt.
    5. Maxime Monfort van het Team HTC-Columbia, zt.
    6. Samuel Sanchez van Euskaltel-Euskadi, op 0:09
    7. Leonardo Fabio Duque van Cofidis, op 0:14
    8. Alexandre Botcharov van Katusha, zt.
    9. Francesco Gavazzi van Lampre-Farnese Vini, zt.
    10. Alessandro Ballan van BMC Racing Team, zt.


    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.er was telefoon

    Een regisseuse belde. Ze gaat een tv-film maken en ze heeft een eenbenige nodig. Of ik zin had. Nou, mevrouw de regisseuse, ik ben geen acteur. Geen probleem, het zou een zeer zwijgzame rol zijn. Ja maar, in zwijgende rollen ligt het accent toch op acteren? Het zou allemaal geen probleem zijn. Voor tv? vroeg ik. Ja. Dat ik de volgende dag naar de super ga en alle buurtbewoners wijzen: hij was gisteren op tv. Een nogal zwijgzame eenbenige. Je hebt mij toch niet nodig, je kan het toch faken. Vraag Daan Schuurmans of Waldemar Hilbrand. Je hebt Barry Lindon van Stanley Kubrick toch wel gezien. Met Ryan O’Neil als geamputeerde. Was dat mooi gefaket of niet? Overigens een mooie film, Barry Lindon, zoals bijna alle films van Kubrick het aanzien meer dan waard zijn. Ach, Kubrick. Ik heb bijna al zijn films gezien. De eerste was Lolita, naar de roman van Vladimir Nabokov. Met Sue Lyon als Lolita. Veertien was ze toen. En ik zie mezelf nog terug in de bioscoopzaal bij A Clockwork Orange. Man!, vrouw ook, wat heftig. Steeds zat ik op het puntje van mijn stoel om weg te lopen. Dat heb ik later wel een keer gedaan. Dat was bij Strawdogs van Sam Peckinpah met Dustin Hoffman en Susan George in de hoofdrollen. Toen hun huisje werd belegerd begon het volk om me heen te joelen. Ik kreeg de creeps, werd bang voor de omzittenden en ben de zaal uit gevlucht, voor mijn doen op topsnelheid. Zo kunnen mensen opgaan in een film. Dus nee, mevrouw de regisseuse, laat deze beker maar aan me voorbijgaan. Heus, kijk Ryan O’Neil als eenbenige in zijn koetsje en je ziet dat het makkelijk is na te doen. Alleen echte eenbenigen zien dat het nep is. Als je dan toch naar die film kijkt: let eens op het licht. Waanzinnig!!

    Toen ik 2001 A Space Odyssey in de bioscoop zag was ik stoned. Wat de natuur ons biedt tot me geroken. Het werd een trip.

    En dan had ik ineens mail uit Westerwijtwerd. Westerwijtwerd? Dat ligt net boven Bedum, waar Arjen Robben vandaan komt. Arjen Robben? Die had Nederland in Spanje het kampioenschap moeten brengen. Niet alles van het Groningse platteland is goed. Maar dit is de Zeldenrust.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielerhoekje

    Het is misschien raar, maar ik ben zeer geïnteresseerd in de cultuur van de oude Grieken, de Noormannen, de Kelten, maar de cultuur van mijn eigen volk?? Steeds kwam ik de naam van Frans Duits tegen. Ik dacht dat het een woordenboek was, maar het is een volkszanger. Plots zag ik hem op tv, tijdens het kanalenlopen. Het is een vetklep. Een man die waarschijnlijk nog langzamer trap loopt dan ik. Dat compenseert hij dan met mooie liedjes? Bagger. Hazes, maar dan nog erger. Waarom schrijf ik zo onaardig over een bolle man die ik niet ken? Hij valt me lastig. Gisteravond een uur zijn gekweel moeten aanhoren, de buurman had weer zo’n bui.

    Wielerhoekje. Ik citeer. Joachin Rodriguez heeft de veertiende etappe van de Vuelta à Espagna gewonnen. De 31-jarige Spanjaard van Katusha wist na een etappe van 178 kilometer solo aan te komen bovenop de Peña Cabarga. De Italiaan Vincenzo Nibali (Liquigas) werd op 20 seconden tweede en neemt de leiding in het algemeen klassement over van Igor Anton (Euskaltel-Euskadi). Anton kwam op zeven kilometer van de meet hard ten val en moest noodgedwongen opgeven met een gebroken elleboog. In de valpartij was o.a ook zijn ploeggenoot Egoi Martinez de Esteban betrokken die een sleutelbeenbreuk opliep. Ook hij kon de rit niet meer uitrijden. De valpartij ontstond in de afdaling van de voorlaatste klim terwijl de klassementsrenners in volle achtervolging waren op de drie koplopers David Millar, David Zabriskie (beiden Garmin-Transitions) en Niki Terpstra (Team Milram).

    Terpstra schudde beide renners in de slotklim naar  Peña Cabarga van zich af en wist solo door te knokken. Op twee kilometer van de meet zette de favorieten aan en werd ook Terpstra ingelopen. Vincenzo Nibali koos de aanval en zag Joachin Rodriquez bij hem aansluiten. In de laatste kilometer zette Rodriguez aan en Nibali kon hem niet volgen. Ezequiel Mosquera Miguez (Xacobeo-Galicia) probeerde nog naar Nibali toe te fietsen maar werd op paar meter achter hem derde.

    Niki Terpstra werd uiteindelijk nog 16e op exact twee minuten. Laurens ten Dam kwam op 2:34 min als 25e aan en stijgt in het klassement naar de 24e plaats.

    Opluchting alom: Dirty Gert heeft zich ingehouden op Ground Zero. O ja? En morgen gaat Maxime weer bij hem op de koffie. Schande! morde het volk. More, more, more.

    Er is al een hele week Matthijs draait door en ik heb nog geen aflevering gezien. Waus en Pitteman overigens ook niet. Goed hè. Ik heb niet het idee dat ik iets heb gemist.


    11-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achter de streep

    Je zou er een betaalsite van moeten maken, werd me gezegd. Waarvan? Van je weblog. Als iedere lezer jaarlijks een donatie doet, zit je niet zo met je gedachten bij de echoput die giro heet en kan je je volledig concentreren op die weblog. Ja ja, en dat ik er dan ook advertenties op ga zetten. Joh, ik ben al genoeg gefocust op dat werk. Hoe de omstandigheden ook zijn, ik schijf toch wel. Maar goed, als er lezers zijn die zich geroepen voelen wat (Nederlandse) bankbiljetten in een enveloppe te doen en deze op te sturen naar Adriaan Bontebal, Paulus Potterstraat 141, 2526SP Den Haag, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Het zou eigenlijk wel goed uitkomen. Als tegenprestatie doe ik weer een verhaaltje. Over de openbare bibliotheek dit maal. Heel soms kom ik daar. De moeite die ik met bibliotheken heb, is dat je de boeken na verloop van tijd weer terug moet brengen. Mooie boeken heb ik graag hier, op de plank.

    Het meest intrigerend in de bibliotheek is de rode streep, drie meter voor de balie. Wilt u, gebiedt hij nadrukkelijk, achter mij plaatsnemen, want de klant voor u wenst privacy. Dat zet me aan het denken als ik aansluit in de rij. Kijk, dat iemand geen pottenkijkers wil als hij geld opneemt aan het loket van een bank of postkantoor, kan ik billijken. Zeker als het om grote bedragen gaat. Rippers en zakkenrollers en moeten niet op ideeën worden gebracht.

    Ook aan de uitleenbalie van videotheken kan ik me iets bij de privacybehoefte voorstellen. Wat te doen als een van je buurtgenoten ziet dat je Faces of Death deel XX komt terugbrengen, of Hete Tienermeisjes in Tirol. Voor je het weet heb je een naam en kan je maar beter de wijk nemen.

    Maar waarom wil iemand privacy wanneer hij een boek komt terugbrengen? Natuurlijk omdat hij wil voorkomen dat anderen zien wat hij heeft geleend. Maar daarmee is de vraag nog niet afdoende beantwoord. Wàt brengt hij dan terug?

    Worden er, zo vraag ik mij af, boeken uitgeleend vanonder de toonbank? Zoals het kruideniertje op de hoek in het geniep dubieuze rum aan zijn vaste klanten verkoopt, terwijl hoofdpijnwijn en bieren de schappen sieren. Is er in de bibliotheek kennis aanwezig, die slechts door een selecte clientèle tot zich mag worden genomen? Word ik dommer gehouden dan ik al ben?

    Mijn jeugdtrauma speelt op: de wereld is voor mij in scene gezet en om mij heen speelt men toneel. Mijn stervensbegeleider zal me, wanneer de film van mijn leven op punt van afspelen staat, een papiertje in de hand drukken met daarop de woorden: smile, you're on candid camera.

    Bezit de bibliotheek de steen der wijzen, zonder dat ik daar weet van heb? Zonder toegang vrij voor mij? Is er kennis waar ik bewust buiten word gehouden? Hogere kennis, alomvattende kennis? Dan heb ik het niet over zweverig gezever als De Celestijnse Belofte, maar een werkelijk dieper inzicht. Nu ik het daarover heb: zou dàt het misschien zijn. De Celestijnse Belofte? Zouden er mensen zijn die beseffen dat zij lulkoek hebben gevreten? En dat zij daarmee maar beter niet te koop kunnen lopen? Is er dan toch nog hoop?

    Als ongeleide projectielen schieten voor de balie de gedachten door mijn hoofd. Van licht geschut tot het zwaarste kaliber. Haal die streep alsjeblieft niet weg.

    Nieuws? De Volkskrant zit er bovenop. Uit de Krant van vrijdag: ‘Emotionele schade oplopen door een blik op de borsten van Britney Spears. Het kan. Beveiliger Fernando Flores heeft Spears aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, zo bleek donderdag. Flores uitte zijn beschuldiging al eerder, maar donderdag lekte de officiële aanklacht uit.

    Flores, die tot afgelopen zomer zes maanden in dienst was bij de popdiva, beschrijft in de aanklacht gedetailleerd hoe Spears hem seksueel zou hebben benaderd. “Britney droeg een witte jurk en liep op mij af. Toen ze vlakbij stond liet ze opzettelijk haar aansteker op de grond vallen. Ze boog voorover om hem op te rapen en liet daarbij haar borsten zien.” De bh-loze Britney zou vervolgens hebben gezegd: ‘Geef nou maar toe dat je dit fijn vindt.”’

    Ik kan me iets voorstellen bij de consternatie. Maar heb je hem door? Meneer Flores aast op een reconstructie.


    10-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een definitieve determinatie

    Enkele weken terug (14/8) schreef ik dat er paddestoelen in mijn tuintje stonden en wel van de soort Macrolepiota procera, dat is de grote parasolzwam. Ik zat er naast. Een definitieve determinatie: het betrof hier de Macrolepiota rhacodes, ofwel de knolparasolzwam, ook eetbaar. Vergissen is menselijk, want zo ziet de grote parasolzwam eruit. Er stonden er drie die inmiddels vergaan en verdwenen zijn. Maar we hoorden het al op het nieuws: het is een uitzonderlijk goed paddestoelenjaar. Ook in mijn tuin. Dat die eerste drie verschenen was al uniek: nooit hebben er paddestoelen in mijn tuintje gestaan. Ze komen nu weer op. Ik telde er vanmorgen acht!

    Als je het over paddestoelen hebt, heb je het over kabouters. Over kabouter Spillebeen op de vliegenzwam en zijn soortgenoten. De vraag rijst: bestaan kabouters. Natuurlijk niet. Ze zijn een leuk verzinsel om verhaaltjes voor de kleintjes rond te bouwen. Toch zijn er mensen die in het bestaan van kabouters geloven. Ze zijn verder ongevaarlijk. RTL4 komt dit najaar met een programmareeks waarin mensen over hun ervaringen met kabouters vertellen aan Derek Ogilvie. Het zal worden gepresenteerd door Sylvana Simons en Marc-Marie Huijbrechts.

    Ik kan dan wel zeggen: er bestaan geen kabouters, maar ik kan het niet bewijzen. Het is vaak heel moeilijk te bewijzen dat iets niet bestaat. Leg het probleem voor aan een believer en die zal zeggen: de mannekes en wijfies zijn mensenschuw. Ze horen je al van verre aankomen en dan verstoppen ze zich. Ook kabouterianen hebben zelf nooit een kabouter gezien, wat zij straks ook tegen Derek, Sylvana en Marc-Marie zullen zeggen, maar zij geloven, nee, zij weten. En zo kom ik vanzelf weer eens op god.

    Er is geen god. Het is niet: god schiep de mens naar zijn evenbeeld, maar: de mens schiep zich een god naar zijn evenbeeld. Dat is vooral van toepassing op monotheïstische godsdiensten als het christendom, het jodendom en de islam. De hindoes zijn creatiever, die hebben een resem goden, zoals Brahma, Vishnu, Shiva, Krishna, Rama, Durga en Ganesha. Wat me opvalt aan die hindoegoden is dat ze stuk voor stuk androgyn zijn, dus geen typische macho’s zoals de goden in de monotheïstische traditie. Neem bijvoorbeeld zo’n Vishnu. Is dat nou een mannetje of een vrouwtje? Mocht men in een Bollywoodfilm Vishnu willen neerzetten, zou ik Boy George voor de rol vragen. Mijn favoriet is Ganesha, de god met de olifantenkop. Hij/zij neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers, te vergelijken met 'onze' Christoffel. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Daarom natuurlijk dat olifantenhoofd: dat is groter, daar zitten meer hersens in, qua moeilijke beslissingen.

    Er is geen god, god is een verzinsel. Dat men los van elkaar overal ter wereld in een god is gaan geloven is geen bewijs van zijn bestaan. Het bewijst alleen maar dat mensen nogal de neiging hebben de dingen die zij niet kunnen verklaren op dezelfde manier ondervangen. Maar net als met kabouters: ik kan niet bewijzen dat er geen god bestaat. De believers in deze hoek kunnen ook niet bewijzen dat hij wel bestaat. Kijk naar alle rampen die de mensheid de afgelopen 3000 jaar te verduren heeft gehad, en vertel mij, alleen maar vertellen, je hoeft niets te bewijzen, vertel mij waar je de hand van jouw god ziet. Als je naar de afgelopen 3000 jaar kijkt en er is een god, dan is het een vreselijke klootzak.

    Als vaker gezegd: ik ben geen bestrijder van religies. Voor mij heeft ieder recht op een eigen bijgeloof. Hou dat echter voor je. Deel je zwijmelen met mede-gelovigen, maar laat ongelovigen met rust. Leg ongelovigen geen sharia op, zadel ongelovigen niet via het parlement op met jouw problemen rond abortus en euthanasie. Doe alles binnen je eigen club, maar hou je wel aan de regels van het fatsoen en de menselijkheid. Men stenigt geen vrouwen die buiten het huwelijksbootje hebben gepist. Men stenigt geen vrouwen. Overigens: wat gebeurt er eigenlijk met mannen die overspel plegen? Laat me raden: mannen plegen geen overspel, die worden verleid.

    Hoewel het tegenwoordig wel meevalt, in het verleden werd ik regelmatig aan de deur lastig gevallen door Jehova’s Getuigen. Die lui hebben vlak om de hoek hun koninkrijkszaal, het clubhuis, toevallig (?) pal naast het partijkantoor van het CDA. Ze hebben er een tijd een handje van gehad om zondags na de bijeenkomst de wijk in te trekken om zieltjes te winnen. Stelling: een mens staat in zijn recht als hij een Jehova’s Getuige die aanbelt op zijn bek timmert. Het is nogal een inbreuk om me uit mijn boek te bellen en naar de deur te laten strompelen.

    Kijk, als er iets te halen valt ben ik van alle religies. Zo wordt vandaag het Suikerfeest gevierd, het einde van de Ramadan. Het is een feest van geven. Moslims moeten hapjes brengen aan buurtgenoten die het wat minder hebben. Ik zal de hele avond bij de deur zitten.

    Op de voorpagina van de Krant van donderdag stond een foto van Joe Sessop uit Colorado City in Utah met zijn verwanten. Op de foto staan achter Joe zijn vijf vrouwen. Daarachter 46 kinderen en 239 kleinkinderen. De kudde is lid van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus en de Heiligen der Laatste Dagen, een afsplitsing van de Mormonen. Het mag duidelijk zijn: de club van Joe doet aan polygamie. De club van Joe is eigenlijk een apensoort: het dominante mannetje mag alle vrouwtjes neuken. Praise the Lord.

    Sorry, zei ze. Je denkt misschien: die laat er ook geen gras over groeien. Of van vlot van stapel en zo. Dat is niet mijn modus amanti, geloof me. Maar ik moet om half vier de kinderen van school halen.

    Geert stuurde een tweet naar Fleur, die naast hem in de bankjes zit: zullen we weer met de hele fractie demonstratief de Kamer uitlopen? Ik heb een kamer in Des Indes.

    Wielerhoekje. In de vierde etappe van de Tour Cycliste Féminin International Ardèche, van Saint Sauveur de Montagut naar Cruas over 129 km, werd Daphny van den Brand van Merida Cycling Team 28ste, pal achter ploeggenote Sophie de Boer. Beiden eindigden op 7:08 van winnares Elizabeth Armitstead van het Cervelo Test Team. In het algemeen klassement staat Daphny nu 27ste op 11:54 van leidster Vicki Whitelaw van het Lotto Ladies Team. Sophie staat 28ste op 12:04.


    09-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een klein, groen balletje

    Ik heb een balletje gevonden, een klein, groen balletje. Ik reed het aan toen ik, op weg naar huis, mijn straat indraaide. Mijn voorwiel raakte het nauwelijks, maar het sprong onverwacht fel weg. Nadat het was uitgeraasd, heb ik het in mijn zak gestopt. In de Schilderswijk ligt het geluk voor het oprapen.

    Het is een grappig balletje, massief en pokdalig. Voor de deur van mijn huisje speel ik er even mee. Als je het balletje laat vallen, stuitert het bijna net zo hoog weer terug en gooi je het met kracht op de grond, springt het een enorm gat in de lucht. Na lang zoeken vind ik het terug in de bosjes.

    ‘Dat is leuk voor de beesten,’ denk ik en ik ga het huis in. ‘Soof, eh, ik bedoel Wausje, Balzac, Hanks, Kat, Kim, Skitty: jullie blikopener is thuis en hij heeft een aardigheidje meegebracht. Balletje, balletje.’

    Schuchter komen de katten naderbij, ze kennen mij en mijn aardigheidjes. Als ze zich met een vragende blik aan mijn voeten hebben verzameld, knal ik ineens keihard het balletje op de houten vloer. Ze duiken weg onder tafel, bank en boekenkast, als geitjes bij de entree van een boze wolf. Geef ze eens ongelijk.

    De groene driftkikker kaatst via het plafond en de kachel tegen een geluidsbox, waarop een leeg flesje prijkt, waarin ooit, speciaal voor een Haarlems festival gebrouwen Bukowski-bier zat: het plettert met een klap op de vloer. Achter mij gaat een vaas bloemen om en nog is het balletje niet uitgeraasd. De katten verdwijnen een voor een door het kattenluik.

    Na een half uur is alles weer droog en opgeruimd. Voor de deur graaf ik een diepe kuil waarin ik heel voorzichtig het balletje leg. Nadat ik de kuil weer heb dichtgegooid, stamp ik de aarde stevig aan. Mijn oma zei altijd: ‘Je hebt het geluk zo vast als een handvol vliegen.’ Zo is het maar net.

    Had ik het niet gezegd: de echte onderhandelingen over een nieuw kabinet gaan maandag pas van start. Na het weekend, zodat Gekke Geert in alle rust zijn haatspraak in New York kan houden. Gaan de gristenen na zaterdag congresseren? In elk geval weet hij de spanning er wel in te houden. Samen met Maxime moet het hem lukken het CDA naar de marge te verbannen.

    Wielerhoekje. Denis Menchov zei vorige week: de Vuelta begint pas op woensdag. En het werd woensdag. Als het meezit met Denis zit het ook echt mee, zit het tegen dan zakt hij door het ijs. Het zat tegen. Aan het einde van de rit moest er geklommen worden naar Andorra: Menchov was een van de eersten die moest afhaken. Hij kwam tenslotte als 56ste binnen, op 5:06 van winnaar Igor Anton van Euskaltel-Euskadi. Anton veroverde ook de rode leiderstrui. Laurens ten Dam deed het iets beter en werd 30ste met een achterstand van 2:04. In het algemeen klassement hebben de bankbedienden stuivertje gewisseld. Laurens ten Dam staat nu op plaats 27 met een achterstand van 8:07 en Menchov op 28 met een achterstand van 8:55.

    In de tweede etappe van de Tour Cycliste Féminin International Ardèche, een tijdrit in Vals les Bains over 3,5 km, is Daphny van den Brand 15de geworden op 0:19 van winnares Ruth Corset uit Australië. In het algemeen klassement staat zij nu 22. Alle Nederlandsen:

    22. Daphny van den Brand van het Merida Cycling Team, op 4:46
    26. Sophie De Boer van het Merida Cycling Team, op 4:56
    51. Arenda Grimberg van het Merida Cycling Team, op 7:59
    52. Annelies Visser van LWV De Friesche Leeuw, op 8:00
    65. Laura van der Kamp van WV De Noord-Westhoek, op 14:07
    66. Linda van Rijen van W.V. Eemland, op 14:22


    08-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tjeenk-Willink gaat weer MauricedeHonden

    Nu we het toch over wandelprogramma’s van de BBC hebben: Coast is ook niet te versmaden. De serie is al een paar jaar oud, maar wordt, terecht, steeds herhaald: vanavond is er weer een aflevering. Tegelijk met Inspector Lynley op Nederland 1, dus dit maal laat ik de beker aan me voorbijgaan. In Coast loopt de archeoloog en historicus Neil Oliver de hele Britse kust langs. Daarbij geeft hij zijn commentaar met een sappig Schots accent. Ook weer een aanrader van de bovenste plank. Waarom kunnen dit soort programma’s niet op de Nederlandse tv? Er is in 2009 een magere poging gedaan door de NCRV, en inmiddels alweer herhaald, met Maarten van Rossem. Een programmaserie van zes (sic) afleveringen over het Nederlands landschap onder de titel: Op reis met Van Rossem. Neem me niet kwalijk hoor, maar zoiets hoeft toch geen fuck te kosten? In deze tijd van bezuinigingen. Ik mis Van gewest tot gewest.

    Gekke Geert is Gekke Henkie niet: hij is zo link als een looien deur. Het spel dat hij kundig speelt mag duidelijk zijn. Zijn PVV stijgt almaar in de peilingen, dus er is hem alles aan gelegen om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te krijgen. En daar doet-ie hard zijn best voor. Man!, vrouw ook, wat een schertsvertoning de afgelopen dagen. Lichtpuntje is misschien dat partijen waar je het helemaal niet van verwacht, CDA, VVD en PVV, met vereende krachten hullie Hare schofferen. Haar aan het werk zetten: hoe moet het nu verder met de (in)formatie? en tegelijkertijd onderling en in de Kamer bekonkelen dat ze dat zelf wel bepalen. Hare is er niet ingetuind en heeft Tjeenk-Willink weer aan het werk gezet. Met Hare valt niet te spotten.

    Ik heb een deel van het Kamerdebat met formateur Opstelten gezien. Schreef ik al dat ik Maxime Verhagen een gluiperd vind? Ja, dat schreef ik al. En wat heb ik gelijk. Het werd gisteren een woordenspel tussen hem en de linkse kerk. Verhagen houdt bij hoog en laag vol dat hij niet zal regeren met een partij die (religieuze) groepen in de maatschappij buiten spel wil zetten. Maar hij gaat dus wel in zee met de PVV. Ja maar, werpt hij tegen, die komt niet in de regering. Nee hoor, die verleent alleen maar gedeugstoon, zoals ik de afgelopen dagen enkele keren uit de mond van een presentator hoorde. Ga je grootmoeder toch beffen! In feite regeer je dan toch met het tuig?

    Enfin, Tjeenk-Willink gaat weer MauricedeHonden: peilen. Uiteindelijk zal de formatie wel worden voortgezet, maar ná het weekend. Want dit weekend zit Gekke Geert in New York, om zijn haatspraak te houden op Ground Zero.

    Uit de column van Ronald van Haasteren op Konfrontatie digitaal, hier links bij de links:
    ‘De poging om een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, in elkaar te knutselen wordt in de media inmiddels routinematig aangeduid als de “centrum-rechtse variant”. Centrum-rechts? Dat lijkt me toch wel het eufemisme van het jaar. Volgens VVD-leider Mark Rutte zou rechts Nederland zich de vingers aflikken als ze het ontwerpakkoord tussen VVD, PVV en CDA hadden mogen inzien. Dan weet je het wel ongeveer. Private rijkdom, publieke armoede, laten we het daar maar even op houden. Plus uiteraard een setje law & order - kunt u zich het voorstellen: het trio Teeven, Brinkman en Haersma Buma dat zich op het veiligheidsdossier werpt – om bleek bij weg te trekken en uiteraard een snoeiharde aanval op alles wat onder het kopje migratie, asiel, Marokkanen, islam en integratie valt te vatten. Niks centrum-rechts; onvervalst rechts met een nationalistisch en xenofoob sausje en her en der een zalvend christelijk woord over sociale binding of zo.’

    Waar ik ook niet met de pet bij kan. De schurk Scheringa heeft toch mensen opgelicht? Hij heeft toch met dubieuze praktijken mensen veel geld uit de zak geklopt? Op de rand en daarover van de financiële afgrond gebracht? Waarom is er dan nog geen rechtszaak geweest, waarom zit die klootzak niet in de bak? Het tegendeel zit zelfs in de pen: hij gaat meewerken aan een nieuwe internetbank. Oké, het lijkt me stug dat een bank met die schurk in de gelederen een vergunning van DNB zal krijgen, maar toch.

    Wielerhoekje. Zo hé! Heb je de stunt van Lars Boom in de GP Jef Scherens gezien? Dat is een koers, dit jaar de 44ste editie, door en rond Leuven. Een goede 14 (?) ronden over een parcours dat op- en afloopt. In de laatste ronde werd duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep van zes man zou komen. In die groep Lars Boom en zijn ploeggenoot Paul Martens. Martens is net als Grischa Niermann Duitser in dienst van de Boerenleenbank. Beiden zijn superknechten met een geweldig koersinzicht. In die slotronde beantwoordden de twee bankbedienden om de beurt de aanvallen van de andere vier. En toen was er storing.

    Lars Boom was in druk overleg met de ploegleider en de microfoon was erbij. We hoorden hem aanwijzingen geven. Wat was er aan de hand? Hij had last van een leegloper: zijn achterband liep langzaam leeg. Er moest verderop, aan de top van een klimmetje, een mecanicien klaar gaan staan met een nieuwe fiets. Nu is Boom als ex-veldrijder een fietswissel wel gewoon. In het veldrijden, vooral als het parcours modderig is, wordt regelmatig de vuile fiets ingewisseld voor een schone. De mecanicien stond inderdaad klaar. Terwijl de kopgroep op topsnelheid lag om uit de klauwen van de achtervolgers te blijven, sprong Boom van de ene fiets op de andere. Binnen een paar honderd meter sloot hij weer aan bij de groep. Hij won de koers met een paar fietslengten voorsprong.

    Boom was een grote in de veldrijden. Hij heeft daarin veel titels behaald, waaronder enkele wereldtitels. Toen hij de overstap maakte naar het wegrennen werd dat terecht gezien als een groot verlies. Zoals een Belse commentator gevat opmerkte: een Boom hoort in het veld. Maar hij heeft zijn draai op de weg gevonden. En hoe. Hij zit al op ruim 35 overwinningen.

    In de Vuelta zal de komende dagen wat meer lijn in het algemeen klassement komen. Vandaag rijden de renners bijvoorbeeld over 208 km van de omgeving van Barcelona naar het noorden, om bergop te eindigen in Andorra. De bankbedienden gaan inmiddels iets vooruit. Denis Menchov staat nu 20ste op 3:31 en Laurens ten Dam 29ste op 5:45. Laurens werd gisteren overigens knap 9de, op 0:42 van winnaar Imanol Erviti van Caisse d'Epargne.

    In de eerste etappe van de Tour Cycliste Féminin International Ardèche is Daphny van den Brand van het Merida Cycling Team 28ste geworden, op 1:41 van winnares Sharon Laws van het Cervelo Test Team. Daphny gaan we straks weer volop aan het werk zien in het veldrijden. Ik ben fan. Om sportieve en dubieuze redenen.



    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Save the whales

    Natuur & milieu. Hoe het ook kan is te vinden in Japan. Japanse vissers vangen regelmatig walvissen voor wetenschappelijk onderzoek. Wat ze precies onderzoeken, weet ik niet, maar die Jappen moeten inmiddels waanzinnige experts zijn. Het zou zo maar kunnen dat door dit Japanse initiatief de walvis uiteindelijk voor uitsterven wordt behoed. Dacht je dat het walvisvlees na onderzoek bij een destructiebedrijf belandt? Wis & waarachtig niet. Als de wetenschappers zijn uitgewetenschapt gaat het vlees gewoon naar de consument. Kijk, zo kan het dus ook. Daar kunnen wij nog wat van leren.

    Op 31 juli 1975 werd mijn rechterbeen geamputeerd. Dan vierde je dus ruim een maand geleden je zevende lustrum, zul je zeggen. En: waarom wisten wij dat niet? Nou? Vieren? Ik ben niet zo’n fuifnummer. Mijn verjaardag, eind mei, heb ik ook in stilte voorbij laten gaan. Maar, hou je mond nou even, daar wilde ik het helemaal niet over hebben. Over lustra. Waar ik het over wilde hebben is: sinds 31 juli 1975 was ik dus gehandicapt. Niet invalide. Gehandicapt. Invalide vind ik meer iets met een rolstoel en zo, maar ik kon na wat oefening gewoon weer lopen.

    Tussen haakjes. Weet je wat Van Dale over invalide zegt? Gedeeltelijk of volledig ongeschikt voor verdere dienst of arbeid tengevolge van een stoornis of gebrek, veroorzaakt door een ziekte, aandoening of ongeval. En over gehandicapt zegt-ie: door een gebrek, gemis in zijn bewegingen belemmerd, gehinderd, benadeeld. Het verschil is voor fijnproevers en dat ben ik niet. Zo beschouwd ben ik toentertijd afgekeurd voor das Militär vanwege invaliditeit: volledig ongeschikt voor verdere dienst tengevolge van een stoornis veroorzaakt door een aandoening. De aandoening was geweldloosheid.

    Ik was dus gehandicapt. Je kan bezwaar hebben tegen het etiket, maar sommige etiketten dekken nu eenmaal de lading. Staat er op het etiket: bosbessenjam, dan zit er inderdaad bosbessenjam in het potje. Maar misschien is dat een slecht voorbeeld. In elk geval had ik geen enkele moeite met mijn etiket. Er hoefde ook niet letterlijk een etiket op mijn voorhoofd te prijken, een halve meter lopen en het was wel duidelijk. Ineens was dat voorbij, mijn wereld stortte in. Ik zou niet meer gehandicapt zijn, ik was een mens met een beperking. In der Beschränkung zeigt sich der Meister, zoals die goeie ouwe Goethe ooit in een sonnet neerpende. Ik zou dus trots moeten zijn.

    Ja, duh!

    Een mens met een beperking?!? Hallo. Toon mij een mens zonder beperking. Laat hij die zonder beperking is de eerste steen werpen. Als je bijvoorbeeld op 9 juni op Gekke Geert hebt gestemd, heb je dan een beperking of heb je dan een beperking? Er zijn hele volksstammen die niet kunnen klaverjassen. Heb je dan een beperking of heb je dan een beperking? Dat rare, sussende, ontwijkende taalgebruik! Het is uitgevonden in de US of A. Weet je hoe daar een Maori of een Aboriginal heet? Een Afro-American. Die dingen ja. Laat ik er maar over ophouden, hoewel ik pas net begonnen ben.

    Een aardigheidje. Er viel een mail in mijn box van iemand die in een log had gelezen dat ik twee oude protheses in een hoek heb staan. Die wilde ze graag gebruiken voor een installatie. Zo noemen kunstenaars dat: een installatie. Ja hoor, geen probleem, alles voor de kunst. Maar, mailde ik terug, heb je enig idee hoe ze eruit zien. Er kwam een beeldende beschrijving terug. En ik weer: vergeet het maar. De bekleding van die protheses is voornamelijk schuimplastic. Hier in huis lopen zes katten, dat zijn 120 nagels die zo nu en dan gescherpt moeten worden. Ze zien er ongeveer zo uit, en ik mailde dit plaatje. Het zijn ook rechterbenen. Met dien verstande dat het kastje er niet aanhangt, dat loopt zo lullig, en van de bovenbenen rest ook niet meer dan een metalen buis. Haar plan is even in de koelkast gegaan.

    Nu ik het toch over lopen heb. Ik heb de afgelopen tijd twee programmareeksen over lopen op de BBC gevolgd. Niet om mezelf te pesten, maar omdat ik ze mooi vond. De programma’s werden beiden gepresenteerd door Julia Bradbury. Nee, ik keek ook niet omdat Julia een mooie meid is. Het was echt vanwege de prachtige landschappen die er iedere aflevering weer opdoemden. Bovendien: wandelen in Groot-Brittannië? Ze was steeds stevig ingepakt.

    De twee programmareeksen: Wainwright Walks uit 2007 dat onlangs werd herhaald en Secret Britain, waarvan zondagavond helaas de laatste aflevering was. In het eerste programma liep zij de route die reisjournalist Alfred Wainwright in een van zijn boeken heeft beschreven: van kust naar kust, van west naar oost, van het Lake District naar de Noordzee. In Secret Britain liep ze van het uiterste zuiden naar het uiterst noorden, van Land’s End naar Cape Wrath in de Noord-Westelijke punt van Schotland.

    Cape Wrath. Hier een kaartje van het gebied. Cape Wrath is zeg maar de hele hoek links van de A838. John O’Groats, het meest noordelijke bewoonde puntje van het Britse vasteland, ligt ten opzichte hiervan helemaal rechts, buiten het kaartje. Het is van God en Jan en Alleman verlaten. Nou ja, niet altijd. Het is oefenterrein van das Militär. Want je weet: legers oefenen in de mooiste natuurgebieden: Vlieland, de Veluwe. En Cape Wrath dus. Maar als das Militär enkele weken op de krenten zit is het gebied vrij toegankelijk. Ik geniet van de wandelingen door ernaar te kijken. Zoals ik ook, met mijn hoogtevrees, de Himalaya’s liever op tv zie.

    Cijfertjes. Mijn wekkerradio is digitaal. Als op het moment dat ik ernaar kijk toevallig een mooie cijferreeks op het scherm staat, maakt mijn hart een sprongetje. Bijvoorbeeld 12:34. Ook heel mooi vind ik 11:11. 23.11 reken ik daar ook toe. Maar het allermooist vind ik toch 7:06. Er zitten slechts 60 minuten in een uur, maar als je het omrekent staat er eigenlijk 6:66, mijn favoriete getal. Het getal van het beest en ik hou van beesten. Ik heb niet voor niets 6 katten. Als het spul zit te eten kijk ik soms snel drie maal, terwijl ik tel 6, 6, 6. Als ik ‘s morgens wakker, de ogen opsla en 7:06 op de wekker zie, dan glimlach ik, de dag kan niet meer stuk, en ik draai me genoeglijk nog een keer om.

    Nog enkele op planten/bloemennamen gebaseerde voornamen: Yasmin, IJf (de Nederlandse naam voor de taxus, Taxus baccata), Yves (weer die taxus), Cerise, Flora, Yolanda (van ion, viooltje en anthos, bloem). De eerste passiebloem van dit seizoen is in mijn tuin verschenen. In dit geval: de Passiflora morifolia. Passiflora is geen voornaam, maar zou het heel goed kunnen zijn.


    06-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een kat, natuurlijk een kat

    Er wordt wat afgestorven de laatste tijd. Of vallen de gevallenen me meer op? Sommigen gaan op gezegende leeftijd, maar vaak heeft de dood er een handje van te vroeg te komen. Nee, ik noem geen namen, anders raakt deze log wel erg snel vol. En stel dat ik Conny Stuart vergeet. Maar nu dan ook de 88-jarige Corneille, laten we het een gezegende leeftijd noemen. Als eerbetoon, maar ook omdat het zo mooi staat, heb ik dit schilderij als achtergrond van mijn bureaublad ingevoerd. Een kat, natuurlijk een kat. Kan je kleine broertje dat ook? Laat hij er dan een voor mij maken. Krijgt-ie een zak snoep van me.

    In de Krant van vandaag citeert Ronald Giphart in zijn column de directeur van het Letterkundig Museum, Aad Meinderts (broer van Koos, jeweetwel, de maat van Harry Jekkers, uit Loosduinen komt dat volk), die op zijn beurt een gedicht van Bert Schierbeek (1918-1996) citeerde. (Bert bood mij ooit een Caballero aan, maar ik rook zware shag; ik heb de peuk wel aangenomen.) Dan zal ik hier Ronald Giphart citeren. Bert Schierbeek dus, ter nagedachtenis aan zijn vrouw. Hij schreef het na het ongeluk dat hij samen met zijn vrouw had en waarbij zij overleed:

                             gelachen hebben we...

                             maar we zouden niet vergeten dat
                             we hebben gelachen, gelachen hebben
                             we veel en dat zal ik niet vergeten
                             want we hebben gelachen en veel hè?
                             En dat zullen we nooit vergeten om-
                             dat we zoveel gelachen hebben en dat
                             niet vergeten gvd wat hebben we gelachen
                             en niet en nooit vergeten dat we zo
                             hebben gelachen omdat we samen waren
                             en zoveel gelachen hebben dat we
                             het nooit zullen vergeten

                             Uit: De deur (1972)

    Regelmatig vallen er advo-mails in mijn box die luxe horloges aanprijzen. In ongeveer 100% van de gevallen betreft het namaak. Die horloges bedoel ik, niet de mails. Regelmatig? De afgelopen twaalf uur zo’n 54 maal. Misschien meer, want die rare Russen en Chinezen sturen mails in hun taal en dat kan mijn mailbox niet aan. Ik krijg dan dit soort teksten: ‘A man is often judged by the timepiece he wears.’ En dan zeik ik in mijn broek.

    Wat moet ik met een horloge? Ik kan geen reden bedenken. Qua tijdsaanduiding heb ik een klein klokje in mijn huiskamer staan en naast mijn bed een wekkerradio, die ik noch als wekker noch als radio gebruik. Ja ja, ik weet het: een horloge is tegenwoordig vaak een statussymbool. Dan zie je mannen met zoiets om de pols, dat je denkt: ga je diepzeeduiken? Horloges die een modaal jaarsalaris kosten. Gelukkig heb ik geen status en hoef dus niets op te houden. De tijd? Om met Hans Dorrestijn te spreken:

                             Zoveel weken, maanden, jaren
                             gaat het noodlot al tekeer.

                             De tijd heelt alle wonden
                             maar slaat er nog veel meer.

    Nog enkele op planten/bloemennamen gebaseerde voornamen: Hortensia, Bloeme, Bojoura (Bulgaars: pioenroos), Melati (Indonesisch: jasmijnsoort), Mirte.

    Deze wil ik je niet onthouden. Het betreft een onderzoekje van de site boekkado.nl naar wat de Nederlander het liefst doet in bed. Seks, zegt 11%. Het lezen van een boek, zegt 22%. De lievelingsbezigheid is echter slapen: 63%. Dan heeft blijkbaar 4% geen mening. Dat blijf je altijd houden: mensen zonder mening. Die mogen ook stemmen. Ik lees voornamelijk in bed en probeer dan nog wat te slapen.


    05-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meiden met een reetvleugel

    Weer een aantal aanklikbare items op deze log: hoef je het zelf niet op te zoeken.

    Bij den Bels staat er in De Gids niet bij dat de aflevering van een serie een herhaling is, maar dat maakt me ook niet zo veel uit. Na je twintigste is het hele leven immers één grote herhaling. Dus ga ik er vanuit dat de aflevering van Inspector George Gently waar mijn detectiveavondje mee begon ook een herhaling was. Maar ik heb George Gently nooit gezien, dat is dan weer mazzel. Het heette: Gently’s last case. Een korte speurtocht op het web leerde me, dat het niet zijn laatste, maar zijn eerste zaak is op zijn nieuwe standplaats: een klein plaatsje aan de kust in Northumberland. Mooi landschap!

    Hij jaagt in zijn laatste zaak op de boef Joe Webster, die wordt gespeeld door de acteur Phil Davis. Zoals je ziet heeft de man van zichzelf al een vrij onsympathieke kop, dus het was een opluchting dat hij uiteindelijk het loodje legt. Deze aflevering is de adaptatie van het boek Gently Go Man van Alan Hunter; ik heb nooit iets gelezen van Alan Hunter, ik zou eens wat meer moeten lezen. Ik heb genoten, laat den Bels voorlopig maar doorgaan met Gently.

    De aflevering van Rebus daarna had ik al wel eens gezien. Dat is bij Rebus helemaal geen probleem. Herhaal maar. Bovendien werkt hij samen met collega Detective Sergeant Siobhan Clarke, een rol van Claire Price en dat vind ik wel een leuke dame. Bovenbovendien werden er in deze aflevering, The final stone, een aantal hoge geestelijken van de Church of Scotland vermoord en daar geniet ik van. Op de brandstapel met het zooitje! Helaas kwam de moordenaar, de vader van een kind dat door het tuig was omgebracht, aan het slot om. Dat is dan weer jammer.

    En toen? Snel doorgeschakeld naar Nederland 3 waar Shine a light bezig was, een documentaire van Martin Scorsese van een optreden van The Rolling Stones in 2006 in het Beacon Theatre in New York. Ook dat was voor mij een herhaling, want ik heb de Stones al een keer of vijf, zes live gezien. De grote hits kwamen voorbij, het waren prachtige opnamen, dus de oude man heeft genoten. Meer valt er niet over te vertellen. Nou, dit nog.

    Welk jaar Ronnie Wood bij de Stones is gekomen weet ik niet. Ik zou kunnen googlen, maar ach. Punt is: voor mij is het nooit een echte Stone geworden, maar altijd een manneke dat pas later mee mocht gaan doen. En ook nog dit:

    Ik heb er eens op gelet, maar geen van de Stones draagt een (zichtbare) tatoeage en dat terwijl ze in 1981 een album hebben uitgegeven met de titel Tattoo You. Het bevat de hits Start Me Up en Waiting On A Friend. Ik heb niets met tattoos. Het stoort me niet als ik bij iemand zo’n ding zie, maar mooi kan ik het niet vinden. Wat ik me afvraag: zijn er tegenwoordig nog meiden die een reetvleugel laten zetten?

    Nog enkele op planten/bloemennamen gebaseerde voornamen. Mijn (ex)schoonzuster heet Erica, dopheide. Aster, Amaryllis, zuster Clyvia, Anemone.

    Wielerhoekje. Voor de liefhebber, en dan ben je als je dit leest: een heel leuke site is de Wielersite, vriend Bruin wees me erop. Veel leuker dan Wielerland, waar ik meestal mijn info vandaan haal. Op de wielersite onder andere ook de rankings. De eerste drie bij de vrouwen momenteel: 1. Marianne Vos (nl) met 19 zeges, 2. Ina-Yoko Teutenberg (dld) met 19 zeges en 3. Kirsten Wild (nl) met 15 zeges. Anyway. Kirsten Wild heeft gisteren de etappe Rijssen-Rijssen gewonnen, weer door Vos te verslaan. Wild staat nu ook eerste in het algemeen klassement. Ik vermeld het maar even, want er zal morgen ongetwijfeld niets over in de Krant staan.

    In de Vuelta heeft de Boerenleenbank er gisteren weer weinig van gebakken. Laurens ten Dam reed goed, maar hij heeft moeten wachten om kopman Menchov op sleeptouw te nemen. Ze kwamen als 40ste en 41ste over de meet met een achterstand van 3:44. In het algemeen klassement staat Menchov nu op plaats 20 met een achterstand van 3:16 op leider Igor Anton. Laurens ten Dam staat op plaats 33 met een achterstand van 6:22.

    Vandaag rijden de gasten van Calpe naar Alcoi over 187 km, met in de laatste 80 km zes beklimmingen. Voor de kijker: den Bels begint reeds om 15.00 uur met de uitzending.


    04-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honeysuckle Hero

    Op de BBC was een aflevering van Inspector Lynley, één van de laatste die is gemaakt: Know your enemy (2007). Het verhaal is gebaseerd op het verrotte leven van de Canadese Karla Homolka. Of Elisabeth George het gegeven in een van haar boeken heeft gebruikt, weet ik niet: ik heb niet al haar Lynley’s gelezen.

    De op Karla Homolka gebaseerde heks werd in deze Lynley gespeeld door Honeysuckle Weeks. Een mooie rooie, daar niet van, maar Honeysuckle? Ze blijkt echt zo te heten, het is geen artiestennaam. Volledig: Honeysuckle Hero Susan Weeks. Een honeysuckle is een kamperfoelie. Wie noemt zijn dochter nou kamperfoelie? Oké, we hebben in het Nederlands ook van planten en bloemen afgeleide voornamen. Roos, Margriet, Iris, Viola. Madelief is een tijdje in geweest en misschien is Clementine wel de vrouwelijke vorm van Clematus. De meisjesnaam Bintje is overigens niet afgeleid van de aardappel, maar andersom. Er zullen nog meer voorbeelden bloemen/meisjesnamen zijn, maar daar kan ik niet zo gauw opkomen.

    Mensen doen soms maar wat met voornamen, er voor het gemak overheen stappend dat het kind ermee zal moeten leven. My name is Sue. Neem die arme Honeysuckle. Die heeft als tweede naam ook nog Hero. Dat lijkt me mannelijk, zoals in Hero Brinkman. Dan noem je je zoon Hero en dan blijkt het een lafaard te zijn. En zo kom ik vanzelf op de PVV.

    Gekke Geert heeft de stekker uit de (in)formatie getrokken. Ach, het was te verwachten. Lelijker is wat er binnen het CDA is gebeurd. Wat een onbetrouwbaar volk. Je kan zeggen over Verhagen wat je wilt, maar het is een gluiperd van het zuiverste water. Katholiek hè. Ab Klink, wat op zich ook een rare man is, is van de Gereformeerde Bond. Bonders liegen over het algemeen niet, katholieken hebben het uitgevonden. Toch werd Klink na zijn brief door Verhagen weggezet als leugenaar, al waren de termen wat eufemistischer. Hoe de gristelijken met elkaar omgaan is soms bij de beesten af. Denk aan het afserveren van Aantjes, Brinkman en Enneüs Heerma. De laatste is er in 1999 letterlijk aan onderdoor gegaan.

    Iene miene Rutte gaat nu aan hare voorstellen dat hij zelf een regeringsprogramma gaat schrijven. Net als Kok toentertijd heeft gedaan. De andere partijen kunnen dan zeggen of zij het een basis vinden om de besprekingen te heropenen. Ze doen maar, ik zie wel, maar laat de PVV alsjeblieft in het verdomhoekje zitten.

    Ken je dat. Een nieuwe rol wc-papier-met-twee-lagen. Dat je het beginnetje los pulkt en dat je dan maar één laag te pakken hebt. Heel irritant.

    Wielerhoekje. Zie je wel, gebeurt het weer. Gisteren werd de vierde etappe van de Profile Ladies Tour gewonnen door onze landgenote Kirsten Wild, die in de sprint Marianne Vos versloeg. Geen letter daarover in de Krant, zelfs niet in het uitslagenhoekje. Heus, Marianne Vos is een uitzonderlijke goede wielrenster, maar heeft zij dit jaar al 19 overwinningen behaald, Kirsten Wild staat ook al op 17.

    In de Vuelta staat Philip Gilbert onveranderd op de eerste plaats. De Boerenleenbank bakt er niet zo veel van. Best geplaatste is daar Denis Menchov op een 14de plaats, op 1:11 van Gilbert. De eerstvolgende is Laurens ten Dam op plaats 36, met een achterstand van 4:17. Moet ik er wel bij zeggen dat Ten Dam enkele dagen geleden lelijk ten val is gekomen. Maar goed, het is nog ver naar Madrid.


    03-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop de verrommeling!

    Maandag gaat het nieuwe televisieseizoen van start. Spannend hè? Nou dat valt wel mee. Veel nieuws is er niet onder de zon, zij het dat Llink natuurlijk verdwenen is. De omroep droeg te weinig bij aan de diversiteit. Boel shit. Draagt bijvoorbeeld een Tros daar wel aan bij? Met programma’s die zonder iets te veranderen zo op één van de commerciëlen terecht zouden kunnen? Zoals de reallifesoap over Jantje Smit? Het Commissariaat voor de Media, dat een uitzendvergunning al dan niet verleend, streeft er blijkbaar naar de kwaliteit op de publieken zo mager mogelijk te houden. Het heeft in al zijn wijsheid besloten dat twee onderdelen van het Telegrof mediaconcern wel een start mogen maken. Voor een rechts geluid op de publieken. Vullen zij elkaar aan of zal het twee maal hetzelfde zijn? We zullen het zien. Nou ja, ik niet. Het programma De Ochtendspits van Wakker Nederland zal dagelijks worden uitgezonden tussen zeven en negen uur ‘s ochtends: dat is mij te vroeg, zeker voor een rechts geluid. PowNed (Pauw Net) zal iedere avond met twintig minuten PowNews komen. PowNed zijn de proleten van Geen Stijl. Die website heb ik eenmaal bezocht en ik zag meteen: dat is niets voor jou. Dan zal dat PowNews ook niets voor mij zijn.

    Toen de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Hein werd opgepakt, Ferdy E., trokken er als gewoonlijk televisieploegen de wijk in waar hij woonde om het geleuter van buurtbewoners te registreren. Zoals we nu ook dagelijks sfeerbeelden krijgen uit wijken waarin vermoorde kindertjes zijn gevonden. Dat is niet typisch iets voor Hart van Nederland en dat soort human interest nieuwsrubrieken. Het Journaal, EénVandaag, Netwerk en Nova doen dat ook. Eén buurtbewoner hoorde ik toentertijd zeggen: ik heb het altijd al een vreemde man gevonden, want moet je zijn tuin eens zien. Ongelogen. Zouden mijn buurtbewoners, vroeg ik me meteen af, mij ook als potentiële moordenaar zien. Want die tuin van mij...

    Vandaag las ik het volgende: ‘Mercatus, een woningcorporatie in de Noordoostpolder, heeft 3750 tuinen in Emmeloord en omgeving geïnspecteerd. Vierhonderd bewoners met verwaarloosde tuinen zijn aangeschreven. Bij elf huurders heeft de corporatie de tuin laten opruimen. Deze elf bewoners krijgen hiervan binnenkort de rekening opgestuurd.’ Let wel: de kosten kunnen in de honderden euri lopen! Als dit een trend in Nederland wordt, hou ik mijn hart vast. Zoals je weet maak ik weinig onderscheid tussen kruid en onkruid. Pas als iets de rest dreigt te overwoekeren grijp ik in. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Ik vrees met grote vreze dat Intratuin de norm zal worden. Koekoek één zang, stop de verrommeling!

    Geen wielernieuws? Geen wielernieuws. Want eigenlijk kun je de uitslagen en verslagen ook gewoon in de krant of op internet lezen. Hoewel. De Krant, mijn krant, besteedde vandaag dan toch een stukje aan de Profile Ladies Tour. Een kort verslag van de derde etappe. Waarom? Omdat die gisteren werd gewonnen door Marianne Vos. Toen de dag ervoor Martine Bras, ook een Nederlandse, de tweede etappe won met meer dan een halve minuut voorsprong op diezelfde Marianne Vos, zweeg de Krant in alle talen. Het was al eerder opgevallen. Het vrouwen wielrennen wordt doodgezwegen, tenzij...


    01-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoals de ouden zongen

    Vriend Abilard heeft een gedicht voor mij geschreven. We kennen elkaar bijna veertig jaar.

    Adriaan,

    Laat ik beginnen vriend dat ik
    Je nog jong zie staan licht op de voet,
    Zo zal ik je alle latere jaren blijven volgen

    Er leefde een verlegenheid in je en ook
    Een indirecte angst die als een breekbare
    Jas een bedeesd donkerblauw aura om je hangt

    Maar daarin zitten heel wat hoeken en zakken
    Waarin afwegingen met tumult en stilten ademen
    Zoals een spiegelbeeld steeds een moment vertelt


    31-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebrom van een oude brombeer

    Sophie Hilbrand, ken je de naam nog? Ze werd een tijd geleden door BNN aangekondigd als hét nieuwe tv-gezicht. Nu ben ik geen BNN-kijker, mijn IQ is net iets te hoog, maar af en toe flits ik er langs met de vraag: waar is die Hilbrand dan? Gisteravond was ze er ineens. In het meest domme tv-format dat je kan bedenken. Een partner vinden voor Mark Rutte. Hij is solo en dat kan niet voor een toekomstig premier. Dus zaten er zeven vrouwen en één man in de studio die hem wel zouden willen hebben. Kan tv nog dommer, nog banaler? Begrijp je nu dat als ik een avond tv wil zien, uitwijk naar Canvas of de BBC?

    Heb je Erwin Olaf bij Zomergasten gezien? Als je het hebt gemist: aanstaande zaterdag is, overdag, de herhaling op Nederland 2. Het greep me bij de strot. Zelden iemand heel nuchter met zoveel passie over zijn passies horen spreken. Het mooiste fragment vond ik het zelfportret van Benno Premsela. Waarom, waarom, waarom zijn dat soort programma’s niet iedere avond te zien? We hebben godverdomme drie netten! En dan krijg je op 1 de TROS met een hele avond over de Volendamse zooi. Kunnen ze geen lokale omroep worden?

    Laatst zag ik nog een mooi programma van de Moslimomroep. Een treinreis van Teheran naar Ankara. Door een waanzinnig mooi gebied, ik hou van treinprogramma’s. Vrouwen met hoofddoeken die vertelden hoe beperkt ze worden. In Iran. En over de grens, net in Turkije, hoofddoeken af en de diepe zucht: eindelijk vrij. Maar ook: willen jullie vanuit het Westen niet jullie systeem aan ons komen opleggen. Daar komen we zelf wel uit. De Moslimomroep is de vergunning kwijt.

    En Llink is beurd. Ze zijn ook hun vergunning kwijt. Ik ben lid van Llink. De minister heeft in al zijn wijsheid bepaald dat deze omroep niets bijdraagt. Qua diversiteit. Geen zendtijd meer, die besteden we aan 'Wie wil Rutte?' De minister zou eens naar de oog- en oorarts moeten. Maar hij zit in de hoek die gesprekken met Wilders wel oké vindt. We vechten een heilloze strijd in dit land. Ga je mee naar de Vendée, qua rijm? Eigenlijk wil ik het liefst naar Ier-, Schot- of Finland.

    En dan zo meteen? Llink weg en twee nieuwe omroepen erbij, twee Telegrof-onderdelen. Ik zal op deze blog vertellen over de boeken die ik lees. Moet je ook doen. Boeken lezen, bedoel ik. In plaats van tv kijken.


    30-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkope mensen hebben een goedkope smaak

    Het straatje lig tot vijf huizen verderop bezaaid met takken en takjes van mijn draaiwilg. Het is, zoals je weet, natuurlijk weet je dat, een zelfsnoeiende boom. Dat doet-ie enthousiast met deze wind. Net nog op mijn keukentrap gestaan om een tak die aan een laatste stukje schors hangt naar beneden te krijgen. Het is stevige schors, het lukte niet. Dan zal de tak het nog wel even houden. Als hij toch op iemands hoofd valt, is het ineens niet meer mijn boom. Gelukkig houden de wisteria en de passiflora stand: ze overspannen langs draden het pad.

    Kim heeft een dikke vriendschap met Cobra van hierachter, ik schreef het, Balzac heeft sinds kort een vriendin. Of het een vriendin vriendin is of iets lesbisch is me niet duidelijk. Het maakt niet uit, we zijn ruimdenkend. Ik noem haar Poes. Niet erg origineel, ik geef het toe. Andere namen zijn wel door mijn hoofd gegaan. Minoes bijvoorbeeld, omdat ze qua staart een beetje op Carice van Houten lijkt. Het is een mooie Poes. Zeer zwart met schildpadvlekken. Gaat Kim steeds naar Cobra toe, Poes komt langs. Ze is volkomen geaccepteerd door de andere katten: ze mag mee-eten. Daar verbaas ik me over. Onderling loopt het niet altijd vlekkeloos met het tuig. Balzac en Hanks, nota bene zussen, vechten nog weleens met elkaar. Dan kan ik achteraf de plukken haar verzamelen. Nee, ik grijp niet in. Steek nooit je hand tussen twee vechtende katten.

    Laat ik, om Henny K., die ik overigens verder zeer waardeer, een plezier te doen vandaag geen wielerhoekje schrijven. Er is ook weinig gebeurd in Spanje, het algemeen klassement is nauwelijks veranderd. Dit nog wel: Yauheni Hutarovich van Française Des Jeux won de sprint met een halve fietslengte voor Mark Cavendish. Opmerkelijk. Vandaag rijdt het spul van Marbella naar Málaga, met een nijdige klim onderweg, de Puerto del León, en een klimmetje naar de meet. Er moet deze Vuelta veel geklommen worden. Overigens heb ik een foutje gemaakt. Wonderlijk, ik maak nooit fouten. Rein Taramäe rijdt niet mee. Ik weet niet waarom, hij was wel opgesteld. Bij Footon-Servetto, de ploeg met het lelijkste tenue, de kleur van diarree, rijdt ene Johnnie Walker mee. Een Australiër, hij staat 146 in het algemeen klassement. Ik ken zijn Schotse neef, hoewel ik meer van het bier ben; goedkope mensen hebben een goedkope smaak.

    En Jimmy: vriend B. heeft gelijk. Het is een genot om Robert Gesink een berg op te zien dansen. Op de pedalen. Helaas is hij niet in Spanje.

    Lees je de Boskater weleens, hier links bij mijn links. Het is een dame, ondanks dat de naam anders doet vermoeden. Ze woont in de omgeving van Nijmegen. Ooit was ze hier en ze kreeg meteen het idee: ik wil ook zo’n huisje. Begrijpelijk. Ze heeft er nu een gekregen, op dat dorp van haar. Het is de moeite waard om te lezen wat ze erover schrijft.

    De Krant kopt vandaag op de voorpagina: ‘CDA-kader staat achter Verhagen.’ Dat is in verband met het overleg met de PVV. En ook: ‘Wilders voor tv Australië : ik blijf beledigen.’ Maak het verhaaltje af en kleur zelf de plaatjes.

    De buurman stond vanochtend voor de deur: heb je even een zaag voor me? Ja, die heb ik wel. Dan vraag je niet waar hij hem voor nodig heeft. Toch? Net zag ik het. Hij heeft de boom voor zijn deur naar God geholpen. Ich habe das nicht gewußt. Ik Pontius Pilatus mijn handen.


    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vuelta geet aon

    Wat is Sevilla mooi bij nacht. Bij dag waarschijnlijk ook. Overdag was het daar 42 graden. Zoals we in De Haag zeggen: bloedverziekend heet. Ik ben nooit in Sevilla geweest, ik ben nooit zuidelijker dan Madrid gekomen. Twee uur naar de stad zitten kijken afgelopen nacht. Om te zien dat Footon-Servetto-Fuji als eerste over de streep kwam. Toch werd Team HTC-Columbia winnaar. Dus Mark Cavendish is de eerste leider in het algemeen klassement. Dat zal wel snel voorbij zijn. Mark is meer van de sprints. De uitslag:

    1. Team HTC-Columbia 14.06
    2. Liquigas 14.16
    3. Cervélo 14.19
    4. Saxo Bank 14.20
    5. Lampre-Farnese Vini 14.20
    6. Omega Pharma-Lotto 14.23
    7. Garmin-Transitions 14.23
    8. Team Milram 14.24
    9. Team Katusha 14.26
    10. Quick Step 14.29
    11. Caisse D'Epargne 14.31
    12. Xacobeo-Galicia 14.32
    13. Euskaltel-Euskadi 14.33
    14. Cofidis 14.34
    15. Team Sky 14.34
    16. Francaise Des Jeux 14.39
    17. AG2R-La Mondiale 14.40
    18. Rabobank 14.42
    19. BBox Bouygues Telecom14.45
    20. Astana 14.47
    21. Andalucía-Cajasur 14.55
    22. Footon-Servetto-Fuji 15.03

    Vandaag gaan de renners van Alcalá de Guadaíra naar Marbella over 173 km. Merk het verschil: voetballers spelen 90 minuten per week.


    Inhoud blog
  • Recensie 'Tot hier en niet verder' Volkskrant 10 november 2012
  • Beelden van memorial en laatste bundel
  • Memorial Adriaan Bontebal - 23 september 2012 De Regentes
  • Laatste bundel en Memorial
  • 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
  • Herplaatsing poëzietegel in Den Haag
  • Herinnering aan Adriaan - door Boskater
  • Bergman & Bontebal - Henny Kok
  • De koning van het kleine verhaal - Alexander Franken
  • Second best - Theo van Rijn
  • Laatste bundel Adriaan
  • Bontebal - Jimmy Tigges
  • Aad's lach - Jan Dobbe
  • Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Weer een vrijdags kliekje

    Laatste commentaren
  • Tot hier en niet verder (Rikje Maria Ruiter)
        op 'Tot hier en niet verder' ~ 'een leven in woorden'
  • Reactie op Theo (Theo)
        op Laatste bundel Adriaan
  • Bontebal (theo kemmeren)
        op Laatste bundel Adriaan
  • Aads lach (Jan Dobbe)
        op Weer een vrijdags kliekje
  • Lijkt me leuker als (Ab)
        op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Link (Theo)
        op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Lezen (Ab van der Burg)
        op Adriaan Bontebal 28 mei 1952 - 11 februari 2012
  • Afscheid (ev)
        op Weer een vrijdags kliekje
  • Boskater (Boskater)
        op Weer een vrijdags kliekje
  • Boskater (Boskater)
        op Weer een vrijdags kliekje

  • Archief per week
  • 05/11-11/11 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs