 |
|
 |
A man is happiest when there is a balance between his needs and his possessions - Trevanian, Shibumi |
|
 |
07-03-2011 |
Op één been kan men niet lopen |
Hij staat in een hoek. Wie? Mijn nieuwe been. Wat is-ie mooi. Wanneer ik er mee ga lopen? Morgen denk ik. Een nieuwe prothese inlopen is een vervelende klus. Ineens voel ik me dan gehandicapt. Joh, gek, dat ben je toch, zul je zeggen. Wist je dat dan niet? Ja, maar over het algemeen voel ik het niet zo. Als eenbenige door het leven gaan is mijn leven. Na vijfendertig jaar ben ik daar wel aan gewend. Affijn, maak zelf het plaatje af.
En dan wijs ik je op de serie Heartbeat en dan kan je het voorlopig vergeten: we zijn aan het wielrennen. Maar, zo tussen neus en lippen: een Heartbeat-aardigheidje voor het handvol lezers dat hier in de directe omgeving woont. Zij die het kleine zaakje met de grote prijzen op de Brouwersgracht kennen, je weet wel, waar ooit de oude Vreeswijk achter de toonbank stond. Al sinds enige tijd is de zaak in handen van een Turkse jongen. Of is hij Marokkaan? We spreken altijd Nederlands met elkaar en ik heb hem nooit naar zijn thuisland gevraagd, ik weet het dus niet. In de afleveringen van Heartbeat die momenteel worden uitgezonden, als er niet wordt gefietst, is een van de figuren PC Joe Mason. Gespeeld door Joseph McFadden. Kijk; is het niet de spitting image van die winkelier?
Hoe erg het hier is, buurvrouw? Laat ik er eens de cijfers van 2008 bij pakken. Waar ik het over heb? Sorry, vergeet ik helemaal te zeggen: de samenstelling van de bevolking van de Schilderswijk, verdeeld naar achtergrond. Hou je vast. De grootste groep vormen de Turken: 26,2% van de bevolking, 8.600 in het totaal. Dan de Marokkanen: 22,5%, 7.380. Vervolgens komen de Surinamers: 20,4%, 6.690 en dan pas komen wij: Nederlanders, 9,4%, 3.083. De Antilliaanse gemeenschap in de Schilderswijk is niet zo groot: 3,7%, 1.213. Ter vergelijking: in de hele gemeente Den Haag was in 2008 53,8% van de bevolking autochtoon en 46,2% allochtoon.
Zelf behoor ik tot de groep autochtonen. Maar dat is, zoals met zo vele Nederlanders, tamelijk discutabel. Een aantal jaren heb ik genealogische naspeuringen gedaan. Tussen wat ik aan voorouders heb gevonden zitten Belgen, Fransen, Duitsers en Polen. Vooral de kant van mijn moeder (achternaam: Litzouw) is dubieus. Aan de kant van mijn vader komen de meeste voorouders uit het Westland en de Bollenstreek. Maar ook daar zitten Duitsers en Belgen tussen.
Los van die voorouders: wat is nou ons land? Ik heb geen land. Er is geen vierkante meter die ik kadastraal de mijne kan noemen. Maar er is meer in mijn beleving. De hele aarde is van ons. Grenzen zijn verzonnen lijnen. Dan was er weer zon hertog, of erger, en die ronselde een zooitje huurlingen om een naburige hertog, of erger, te bevechten. Winnen of verliezen: na zon confrontatie werden de grenzen, de lijnen verlegd. Wat we nu Nederland noemen is het resultaat van gerommel van vorsten in het verleden. Het is niet zo dat we allemaal hetzelfde zijn. Er is qua taal en cultuur nogal een verschil tussen Hollanders (bewoners van Noord- en Zuid-Holland) en Friezen en Limbos, om maar eens wat te noemen.
Dus kom bij mij alsjeblieft niet aan met: hullie moeten oprotten. Dit schrijf ik allemaal om te komen tot
De lp van de dag. Disturbing Domestic Peace (1980) van The Ex. Klik hier voor een JouwBuis van het eerste nummer van die lp: The Sky is Blue Again. Opgenomen in Paradiso. Punk? Wat jij wilt. Voor mij is het meer. Dada, jazz, gooi maar op. Wat heeft dat nou met de Schilderswijk te maken? Dit is de hoes van die debuut-lp. Wat mij bijstaat is, dat deze foto is gemaakt bij de ontruiming van een pand in de Jacob Catstraat, hier net om de hoek. Enkele maanden voordat we de Blauwe Aanslag kraakten. Als altijd: corrigeer me als ik ernaast zit. Klik hier voor een Wiki, die redelijk recht doet aan de band.
Disturbing Domestic Peace had ik al een tijd niet gedraaid en ik tuinde er weer in: mijn draaitafel stond op 33 toeren. Terwijl er toch duidelijk op de hoes staat: dont play more than 45 revs per minute. En ook: betaal niet meer dan fl 10,- En ook: recorded october 10, 11, 12 1980 at Jokes koeienverhuurbedrijf. Dat is de opnamestudio van Dolf Planteijdt. Je kent misschien zijn broer Wouter Planteijdt van Sjako! Het Fort van Sjako was dan weer een boekhandel in de buurt van het Waterlooplein.
Gisteren The Yardbirds, vandaag The Ex. Je denkt misschien: er zit geen lijn in en dan heb je gelijk. De enige overeenkomst zal zijn, dat ik het beide heel goed vind. Zoals ik van katten hou en koolmeesjes, van de boeken van Elias Canetti en die van Levi Weemoedt, van Joan Miró en Rembrandt, van draaiwilgen en een elzenbroek, van spaghetti en zuurkoolstamp, van treinreizen en een stuk fietsen, van koeienkont en kipfilet.
Wielerhoekje. Ligt het aan het ontbreken van de oortjes? In elk geval wist Thomas De Gendt van Vacansoleil-DCM in de eerste etappe van Parijs-Nice het jagende peloton nipt voor te blijven, evenals Jérémy Roy van Française Des Jeux, die tweede werd. Heinrich Haussler van Team Garmin-Cervélo was de snelste van de snelle mannen en werd derde. In de Gids zag ik dat Eurosport vanmiddag drie kwartier eerder begint dan dn Bels.
|
|
|
 |
04-03-2011 |
Vogels in de tuin |
Domme fouten, je kan ze aan mij overlaten. Dat er volgende maand een nieuwe bundel van broer Theo uit zou komen, is niet waar. Het is deze maand, eind deze maand, ik zat nog met mijn hoofd in februari, vandaar. Ik zal je op de hoogte houden. En Theo staat nog altijd hier links bij de links.
Voor wie later heeft ingeschakeld op deze blog: mijn katten. Vandaag met name over de jongste drie van de zes: mijn kat die Kat heet en haar dochters Hanks en Balzac. Kat heeft één nest gekregen en dat waren maar twee kittens. Kat was nog heel jong, misschien dat het er daarom maar twee waren. Kat wilde en wil zich niet laten aanhalen. Als ik een hand uitsteek, neemt zij het rit. Haar dochters hebben dat met de tiet ingegoten gekregen. Dat is heel jammer, maar ze blijven wel belangstellend zitten als ik een verhaal tegen ze afsteek: daar doe ik het dan maar mee.
Heus, dat is niet omdat ik Kat ooit een hoek heb gegeven. Ik sla geen dieren, lees maar door.
Balzac is een geval apart. Ze kon haar eerste weken niet lopen. Het was tearjerking om te zien: als een zwemster ging zij door de kamer. Plat op haar buik roeide ze wat met haar poten om vooruit te komen. Als ik sterker (?) was geweest, had ik haar de nek omgedraaid, maar ik kon het niet. Watje? Ik heb het uitgevonden. Maar ziet, de hemel zij geprezen: langzaam heeft ze zich opgericht. Ze heeft nog steeds de naweeën. Springt zus Hanks op het aanrecht om bij het keukenraam, het kattenluik, te komen, Balzac klimt omhoog langs het fornuis. Niettemin klimt ze ook met het grootste gemak in de draaiwilg om op de schutting te komen.
Soms, als ik onderuit gezakt op de bank lig te lezen, komt Balzac naast en op me liggen. Als ik geen bruuske bewegingen maak, mag ik haar aaien. Dan de laatste tijd. Lig ik op mijn bed of zit ik achter de pc, die net als mijn bed op de slaapkamer staat, waar moest ik dat bed anders laten, als ik op mijn slaapkamer ben en ik hoor een kat naar boven komen, weet ik: dat is Wausje; voor niet-ingewijden: de oermoeder van de andere vijf. Komt er een trippeltrappel achteraan, weet ik de laatste tijd: dat is Balzac. En het is steeds Balzac.
Aaien, krabbelen, kroelen? Wausje lust er wel pap van. Dat doe ik dan ook, ik ken mijn plaats en functie. Sinds kort vertoont Balzac jaloerse neigingen. Ben ik Wausje aan het bewerken, gaat ze dringen. Ze duwt Wausje weg en dringt zich naar mijn hand. Dan aai, krabbel en kroel ik Balzac een half uur. Wat een leven hè. Schatten zijn het, alle zes. Een kanttekening. Nu leef ik al jaren met katten samen en ik ben 24/7 met die beesten bezig. Tenzij ik slaap of boodschappen doe. Enkele kattenkantjes ken ik onderhand wel. Maar ik zal ze nooit echt begrijpen. Is dat het wezenlijke verschil tussen hond en kat? Denk het wel.
Er was een mail van mijn goede vriend de Jonkheer, Lester voor in- en extimi. Ook hij hoort tot de gelukkigen die mijn onderstrepingen, de plekken waar je iets kan aanklikken, wel door krijgen. Hij was blij verrast toen hij in de log van woensdag 2/3 op Griselda van Ommen klikte. Benieuwd naar met wie Bontebal het nou weer had gedaan. Tot zijn verbazing verscheen daar Ena Sharples, een personage uit de oer-soap Coronation Street. Hij vroeg zich af hoe ik daar op kwam. Nou, dat zit zo.
Veel van de grapjes of grappig bedoelde opmerkingen op mijn logs heb ik niet tevoren verzonnen. Ze floepen er al schrijvende uit. Dat ik zelf ook denk: waar haal je dat nou weer vandaan? Ena Sharples als Griselda van Ommen floepte er ook zo maar uit, maar in dit geval weet ik waar het vandaan komt. Lees. Met enige regelmaat kijk ik s middags op dn Bels naar de soap Heartbeat. Niet dat ik niets anders te doen heb: aan dit soort series heb ik mijn hart verpand. Dit is tv waarvan ik hou. Vergelijk, bijvoorbeeld, Ballykissangel. Heartbeat speelt in de jaren zestig.
De naam van de serie is mooi gevonden. Het is, fictief, gesitueerd ergens in het hart van Engeland en een beat is een gebied waarbinnen een politieman werkt (appointed courses of a sentenial or policeman): de plot draait steeds rond de plaatselijke koddebeiers. De dorp heet Ashfordly: klinkt dat authentiek of niet? Gelegen in een prachtig, glooiend landschap. Twee regelmatig terugkerende figuren zijn een tante en haar neef: Peggy Armstrong en David Stockwell. De typering sjacheraars dekt de lading, ze rommelen maar wat aan. Vooral zijn zij stropers. In een aflevering die ik onlangs zag was aunt Peggy in de weer met een net. Daarmee zouden nog betere resultaten bij het stropen worden behaald. Neef David: 'Dat is zoiets als Ena Sharples altijd op haar hoofd heeft.' Vandaar. Het is vaak zo simpel.
Vraagje tussendoor: ken je Heartbeat? En? Vind je ervan?
Wat ik ook mooi vind aan de serie is de muziek, de score. Steevast fragmenten uit de jaren zestig - zeg nooit zestiger jaren, dat is een germanisme. Vaak veer ik op. Hé, The Yardbirds! Of: wauw, The Cream. Jethro Tull. Shadows. De titelsong, Heartbeat, is oorspronkelijk van Buddy Holly, maar voor de serie wordt de versie van Nick Berry gebruikt. Laat ik meteen doorgaan met:
De lp van de dag. Geknipt en geplakt van Wikipedia: The Yardbirds was een Britse rockband uit de jaren zestig. De band is vooral bekend omdat drie van de beroemdste gitaristen, Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page, hun carrière bij the Yardbirds begonnen. De band had gedurende de jaren zestig vele hits, waaronder I'm a Man en For Your Love.
Goed. Nu verder. Het probleem met dit soort bands is, dat er in de loop der tijd veel verzamel-lps zijn uitgebracht. Van de Yardbirds heb ik er drie. Een uit de serie: Face and Place getiteld Jeff Beck and the Yardbirds. De tweede: Remember... The Yardbirds. Dit zijn overduidelijk verzamelingen. Maar dan zit ik in mijn maag met Our Own Sound, de derde die ik heb. Hier, kijk maar (op de hoesfoto: tweede van links is Jeff Beck). Ziet dat er origineel uit of niet? Als jaar van uitgave wordt vermeld 1983. Ja ja. Dat kan wel zo zijn, maar het is een re-release. De uitgave die ik heb is een eerste druk uit 1966. Precies dezelfde hoes! Maar dan nog. Het is een compilatie. Wel met de mooiste songs die ze op de plaat hebben gezet. Overigens uitgebracht op het Franse label Riviera. Distribution: Compagnie Européenne du Disque. Voor de goede Beobachter: Er staat Les Yardbirds op de hoes.
Een aantal van hun bekendste songs is geschreven door Graham Gouldman. Ik noem: Heart Full of Soul, Evil Hearted You en For Your Love. Gouldman zijn we later weer tegengekomen in 10CC.
Voor de freaks. Op Our Own Sound staat ook Im a Man. Niet te verwarren met het nummer van de Spencer Davis Group, later gecoverd door Chicago. Nee, dit is een cover van een song uit 1955. Op de Yardbirds-lp staat bij de credits: D. Pomus en M. Shuman. Dat is niet waar! Denk nou niet: Bontebal is weer eens eigenwijs. Van sommige dingen weet je gewoon dat je ze weet, en met enig googelen haalde ik mijn gelijk. Het is van Bo Diddley. Mij verkoop je geen knollen voor citroenen, tenminste, niet altijd.
Ergens in de huiskamer staat zelfs een lp van U2. Oe Zwei zeggen we thuis. Ik was vergeten dat ik hem had. Maar ja, dat lange termijngeheugen van me. Dat is als een, een eh, shit, de vorige keer kon ik ook niet op het woord komen. Zon ding met gaatjes, waarin je groenten laat uitlekken. Voor Benedenmoerdijkers: zoiets dat je deze dagen op je hoofd zet als je de deur uitgaat.
|
|
|
 |
03-03-2011 |
Twee mobiele ogen die keken de kraker aan |
High tech Nederland heeft gestemd: met het potlood en de onderbuik. Oké, pluspuntje: de afbraak van het CDA zet zich voort. De coalitie, inclusief de gedeugstoners, krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. Maar over het algemeen rest mij slechts triestheid. Volk, jullie doen maar, ik trek mij terug in mijn hoek. Met volk bedoel ik natuurlijk niet jullie, mijn lezers. Jullie hebben niet of verantwoord gestemd, leer mij mijn lezers kennen. Mijn terugtrekhoek is onder andere deze blog: blijf van harte welkom, blijf je reacties sturen en vertel me welke lp je gisteren hebt gedraaid.
Vooruit, om de gristelijke medemens die per ongeluk op deze blog verdwaald raakt ter wille te zijn:
1. In the beginning God created the Heaven and the Earth. 2. And darkness was upon the face of the deep; this was due to a malfunction at Lots Road Power Station. 3. And God said, Let there be light; and there was light, but Eastern Electricity Board said He would have to wait until Thursday to be connected. 4. And God saw the light and it was good; He saw the quarterly bill and is was not good.
Kortom: The Bible, the Old Testament, according to Spike Milligan (1993). Bij de bespreking van Bonzo Dog Band in het kader van de lp van de dag (26 feb) liet ik zijn naam vallen. En ziet: iemand pakt het op en bestelt dit boekje voor me. Een hilarisch boekje, dat kon je wel aan Spike overlaten. Ongetwijfeld later meer.
De stembus bleek dan toch nog verder dan ik dacht: verpleegtehuis De Schildershoek. Echt op een hoek van de Schilderswijk, tegen het spoor. Nee, daar wil ik straks niet wonen, te ver uit mijn huidige buurt. De oudjes waren bezig met de bingo. Mijn god, dacht ik, is dit mijn voorland? Zit ik over tien, vijftien, twintig jaar ook kwijlend tussen andere oude zemelaars, gebogen over een blaadje met getallen? De kleine zuster: 'Meneer Bontebal, het is zeventien, die heeft u, dan moet u het wel aankruisen, meneer Bontebal.' Hoor je haar stem? En dat ik geen zondige gedachten meer heb bij het zien van de kleine zuster. Over mijn lijk en pas dan. Ach, ik heb één geruststelling: old poets never die, they just fade away. Ik had snel willen leven en jong sterven. Maar ja, dat been. Met een prothese gaat het allemaal niet zo snel. En jong? Daar ben ik veertig jaar te laat voor. Laat mij dan maar negentig worden. Dat ik de teloorgang van de PVV nog mag meemaken.
Maar ik ben dus gaan stemmen, vertel het alsjeblieft niet verder. Samen met mijn tuinvrouw, maar ik heb haar niet verteld waarop ik heb gestemd. Dat weet alleen broer Theo, die overigens, klik hier links bij de links, weer heel actief is op zijn weblog. Heeft hij dan al die tijd niets geschreven? Jawel, maar voornamelijk op zijn Hyves en daar moet je lid van zijn. Volgende maand komt zijn nieuwe bundel uit.
Later. In de buurtsuper. Frituurvet, halal kattenbrokken, zware shag. De caissière, Turkse achtergrond, hoofddoek. Ik: Heb je al gestemd? Zij: Nog niet, ik ga straks na mijn werk. Ik: Denk erom. Je stemt géén PVV! Anders kom ik hier nooit meer. Soms kan ik heel intimiderend zijn. Ze zou er rekening mee houden.
De lp van de dag zijn er twee, dan hebben we dat maar gehad. Rubberen Robbie. Leidse ongein met een bak bier erbij. Dan wil ik het eerst even over taal hebben. Hier in de buurt, de verzamelnaam is Haaglanden, wordt op een betrekkelijk klein gebied totaal verschillend Nederlands gesproken. Met nog geen half uur fietsen sta ik middenin Scheveningen. Als een oude ras-Scheveninger plat gaat praten, versta ik er geen reet van. Verder in de buurt: het polderplat (Zoeterwou, Hazerswou) , het platte Haags, Delfts, dat heel sterk lijkt op Rotterdams (moet je Jimmy horen) en dan het Leids. Op het oude dorp spraken we van Leidse glibberaars: Leienaars hebben een typische r. Die klinkt alsof de Amerikanen na het Ontzet iets te lang zijn blijven plakken. Ik kan het redelijk nadoen. Als je me tegenkomt, moet je me maar eens vragen of ik Joh, krijg de roodkoperen pleuris, kejje poetse wil zeggen.
Mijn ome Karel was een pure Leienaar. Jaren terug, op een verjaardag van Pa, vertelde hij over zijn zoon Hans: Als-ie zestien wordt, krijgt-ie van mij een snelbrommer. We lagen in een deuk.
Twee lps heb ik van dat stel gestoorden. De eerste lp heet Rubberen Robbie, de tweede Rubberen Robbie 2. Landelijk zijn ze, dacht ik, alleen bekend geworden met hun versie van Stars on 45: De Nederlandse Sterre die strale overal. Klik hier voor een JouwBuisje.
Wat zij vooral deden was een eigen tekst op bekende nummers maken. Om mij moverende redenen is Aatje mijn favoriet: op de muziek van Angie van de Stones. Met geen stuiver in je zak, maakte jij toch alles plat. Andere voorbeelden. De Ambulance, op melodie van De Postkoets (De Diligence) van de Selveras. Als je het origineel kent, moet je net zo oud of ouder zijn dan ik. Steuntrekker: Daytripper van The Beatles. Parlando: Hé, heb jij nog iets van die Beatles gehoord? Die zitten natuurlijk ook allemaal in de steun. Met een stuk in me reet (Met de vlam in de pijp, Henk Wijngaard). Onder me klomp (Under my thumb, de Stones). Twee mobiele ogen die keken de kraker aan (Twee reebruine ogen, ook Selveras). Wat ik zei: ongein met een bak bier erbij. We draaiden het regelmatig in onze kraakkroeg, het Brullend Breekijzer, met een beugel Grolsch in de hand - de roepnaam was BB.
Wielerhoekje. Het wielrennen is op de Nederlandse tv geen ondergeschoven kindje, het is erger. We moeten telkens uitwijken naar dn Bels, maar ook daar valt iets te klagen. Ook zij besteden nauwelijks aandacht aan het vrouwenwielrennen. Maar vooral de Nederlandse tv neem ik het kwalijk: onze vrouwen doen het zo goed! Als het meezit, worden ze vermeld in een bijzin in het Sportjournaal. Er is er een, een renster, die leuk en goed kan schrijven en dat ook doet: Marijn de Vries. Ze is naast wielrenster journalist. Een geval apart: ze is pas later, op hoge leeftijd, gaan wedstrijdfietsen; ze rijdt ruim twee jaar en is nu 32. Wil je iets van haar lezen? Klik hier voor haar verslag van Omloop Het Nieuwsblad, voorheen Het Volk.
|
|
|
 |
02-03-2011 |
When Iâm six feet four |
Wat een weertje hè. Dat wil zeggen: hier aan de kust, ik heb geen idee hoe het elders in het land is. Een tikkie fris, maar volop zon. Weet je dat er al bladeren komen aan de draaiwilg voor de deur. In mijn tuintje bloeien nog steeds de sneeuwklokjes en veel krokussen: voornamelijk paars, maar ook paarsgeel en zelfs wit. Het is een dag om op pad te gaan. Naar de stembus; de bus het dichtst bij mijn huis staat in een verpleegtehuis. Eens kijken hoe de sfeer daar is. Natuurlijk wil ik tot mijn laatste adem in mijn huisje blijven wonen, maar als het echt niet meer gaat, wil ik wel graag in de buurt blijven.
Direct om de hoek zit er ook een tehuis. De bewoners zijn oud-muzikanten en dat soort lui. Lieden die in het verleden te vaak en te diep in het glaasje hebben gekeken, om van andere middelen maar te zwijgen. De meesten zijn wandelende wrakken. Regelmatig tref ik een van de bewoners bij de buurtsuper, alwaar blikken bier worden ingeslagen. Die zijn extra, die komen op het rantsoen. Want elke bewoner kan dagelijks zijn bier in het tehuis verkrijgen, ik dacht tien blikken per dag. Een goede regeling, als je het mij vraagt. Enige tijd geleden was er sprake van dat het tehuis zou worden opgedoekt. Dan zouden veel van hen op straat komen te staan. Weer: velen waren hiervoor dakloos. Een voortvarende buurvrouw is toen een handtekeningenactie begonnen. Er gebeurde waar ik op had gehoopt: bijna massaal hebben de buurtbewoners vóór het behoud van het tehuis getekend. Kijk, zo ga je met je medemens om. Niet zeiken van: dat heb je jezelf aangedaan. Het is gebeurd, daar valt niets meer aan te veranderen.
Op deze verkiezingsdag nog even iets over de PVV en wel het zootje in Zuid-Holland, mijn thuisland. Niet over hoofddoekjes, maar over het Groene Hart. Ooit is het Groene Hart beschermd verklaard. Dat stond de aanleg van de hoge snelheidslijn er dwars doorheen niet in de weg. De PVV wil doorpakken: zij vinden dat er een snelweg moet komen tussen Rotterdam en Amsterdam - geen rotter dam dan Amsterdam, geintje (maar wel gemeend.) Er loopt al een snelweg, de A4.
Ben ik meteen beland bij een van mijn bezwaren tegen ons politiek systeem, de parlementaire democratie. Een grote makke daarvan is dat politici, nadat zij verkozen zijn, gewoon kunnen doen waar ze zin in hebben. Wij, het volk, hebben niet de mogelijkheid zon figuur terug te fluiten: ja zeg, je hebt zus en zo beleefd en nou... De enige mogelijkheid die we hebben is vier jaar later niet meer op de persoon te stemmen. Maar in de tussentijd is het leed al geschied. Toch ga ik vandaag. Een stem uitbrengen tegen het kabinet in het algemeen en de PVV in het bijzonder. Doe dat ook, je hebt tot negen uur de tijd.
Dat het beroerd is gesteld met het onderwijs in ons land mag bekend zijn. Maar hoe beroerd het is? Bij de scholierenverkiezingen heeft ruim een op de vijf op de PVV gestemd. Schorsen en strafregels laten schrijven. Zij ze nou helemaal van de pot gerukt.
Dat je pad wordt gekruist door een zwarte kat, zeg maar, dat je hier door het hofje loopt en Balzac gaat vlak voor je voeten van het kattenluik naar de tuin om een grote bah te doen en dat je dit ongeluk zou brengen? Kom nou toch!
De lp van de dag. Even, voor de goede orde. Het is voor mezelf een lolletje waar ik zelf veel plezier aan beleef: de lp van de dag. Weet je, je bent op een feestje wel een figuur tegengekomen die verzuchtte: wat ik heb meegemaakt, daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Neen! Ik misschien wel, ik heb het schrijven enigszins in mijn reumatische vingers. Edoch. Wat jij hebt meegemaakt, dat kan ik zelf verzinnen op een achternamiddag. Waar wil ik naar toe? Al die lps van de dag kan ik verzinnen, maar voor mezelf hecht ik eraan om over lps te schrijven die ook werkelijk in mijn huiskamer staan en die ik ook echt gedraaid heb voordat ik ga schrijven. Verder verzin ik alles bij elkaar. Let wel: dat van mijn fiets was ook echt waar. Dat ik het gedaan zou hebben met Griselda van Ommen komt helemaal uit mijn duim.
Gisteren schreef ik over mijn broer Niek en zijn lps, Cuby en Creedence. Ik had zelf ook een verzameling: The Kinks. Alle singles en enkele lp's had ik. Die ben ik helaas bij een inbraak kwijtgeraakt. Mijn hele singles collectie en een deel van mijn lp's, dood en dood zonde. Vooral omdat ik ook over die singles hele verhalen zou kunnen vertellen. The Kinks dus. Ze hadden een geheel eigen sound. Denk bijvoorbeeld terug aan Dedicated follower of fashion (1966), Sunny Afternoon (ook 1966), Waterloo Sunset (1967) en natuurlijk Lola (1970): Well Im not dumb, but I cannot understand why she walked like a woman and talked like a man. Een gladde meezinger over een travestiet en dat anno 1970! Hun beste nummer, naar mijn smaak? All of the day and all of the night.
Begin jaren tachtig volgde ik een hbo-opleiding: cultureel werk. Parttime. Ik schreef dan wel dat ik na de hogere landbouwschool de brui aan het onderwijs had gegeven, maar dat is dus niet helemaal waar. De vier jaar cultureel werk heb ik netjes afgemaakt en ergens onder in een la ligt het papiertje, het diploma. Beroepsmatig heb ik er verder niets mee gedaan. Een klasgenoot bleek ook grote fan van The Kinks. Ze speelden in de Doelen in Rotterdam en we zijn er samen naar toe gegaan. That was different cook. De band was uitgegroeid tot een metalband. Dave Davies speelde een snijdende gitaar, ik ging uit mijn dak. Een dag later heb ik de dubbele live-lp gekocht: One for the Road (1980). Hardway, Low Budget (luistert en huivert op JouwBuis), Till the End of the Day, You really got me. Je mag me ervoor wakker maken.
Wielerhoekje. Zojuist viel de Gids van volgende week in de bus. Leve dn Bels! Vanaf zondag zenden zij dagelijks live de etappe van Parijs-Nice uit, vanaf woensdag komt daar de Tirreno-Adriatico bij. Het seizoen gaat waarlijk beginnen.
|
|
|
 |
01-03-2011 |
Hé, lange lijs op je herenfiets |
Die handjes van mij. Nou ja, handjes? Ze zijn redelijk in overeenstemming met mijn lengte: 1.92. Misschien is het inmiddels 1.91, ik word wat ouder. Die handjes dus. Die willen niet meer alles dat ik wil. Reuma. Niets bijzonders, dat hebben veel mensen. Met alle makke die ik heb, kan dat er nog wel bij. Laat ik een voorbeeld geven van wat ze niet meer willen. Een of ander licht, in zijn jeugd het slimste jongetje van de klas, heeft een tijd geleden bedacht een tuitje met een draaidop op melkpakken te zetten. Het nut ontgaat me volkomen. Die kan ik niet open draaien. De eerste draai, daarna gaat het wel. Dat is geen kwestie van pijn, die heb ik na alles wat ik achter de rug heb wel leren verbijten, mijn pijngrens ligt hoog, maar ik heb de kracht er domweg niet voor. Ik draai een pak melk open met mijn tanden.
Die handjes willen niet meer wat ik wil, maar ik heb wel mijn fiets gemaakt! Met hulp van de Imal, Ik maak alles los, van mijn tuinvrouw en wat olie en een staalborstel van buurman F. Daarmee heb ik iets geleerd: een mens is nooit te oud om te leren. Dat je een race- of sportfiets onderhoudt lijkt me logisch. Dat doet iedereen. Maar je fietsfiets, de fiets die je gebruikt voor het dagelijks gebruik, moet je ook onderhouden. Ik zal het vanaf nu braaf doen. En zoals buurman J. zei toen hij langsliep terwijl ik bezig was: we (wij uitkeringsrukkers) hebben verder toch niets te doen. J. brengt halve dagen door in het kroegje aan de gracht. Ik beaamde het: we hebben verder toch niets te doen. En dat tik ik, terwijl de handen momenteel echt niet willen. Zoals mijn oude moeder in haar preAlzheimer dagen zei: je moet iets hebben dat je pest.
Even een seksueel getinte alinea tussendoor. Sla het maar over als het jouw kop koffie niet is. Die handen. Hoe oud was ik eigenlijk toen ik voor het eerst met mijn rechterhand mijn deel tot een eindschot beroerde? Ik weet het niet, het staat me niet meer bij. Twaalf? Dertien? Weet jij het nog van jezelf? Indien niet in het bezit van een deel: dat wat jullie doen?
Inmiddels heb ik begrepen, zie de reacties, dat sommigen wel de onderstrepingen zien op doorklik plekken, anderen niet. Daarom ga ik terug naar de oude manier.
Tegen mijn kat die Kat heet zeg ik soms: Hé, hallo (de h niet uitspreken) cher chat. Ça va? Dat ze zich toch een beetje vrouw van de wereld voelt.
Benedenmoerdijkers, met name Vlamingen, zeggen Adriaan met de a van ach tegen me. Das logisch: twee medeklinkers na de A geven de a van ach. Maar het blijft telkenmale vreemd om te horen.
Stemmen? Ik heb even het verkiezingsdebat gezien. Heel even, ik trok het verder niet. Emiel Roemer werd aangekondigd als man met de goede oneliners. Hij gaf er meteen een ten beste. Pak nu het woordenboek en zoek op het woord demagoog. Daarmee is Emiel beter getypeerd.
De lp van de dag. Laatst was vriend B. hier. Hij komt zo eens per week langs en dat stel ik zeer op prijs. We kwamen te praten over lps. Joh, ik weet de laatste tijd nergens anders over te lullen. De eerste pick-up bij hullie thuis in Leiden, zon ding waarvan de speaker in de deksel zat, ik kan zo gauw geen plaatje vinden, leeftijdgenoten hebben meteen een beeld, hun eerste pick-up stond in de huiskamer. Zijn eerste lp was er een van Cuby and the Blizzards. Dat kon zijn moeder wel waarderen, alleen die zang... Zijn tweede was er een van Zappa. Leiden moest nogmaals ontzet worden.
Wij, het gezin Van Rijn (Wat? Wist je niet dat ik niet echt Bontebal heet? En? Teleurstelling?), kwamen begin jaren zeventig in de Raphaëlstraat op het oude dorp te wonen. In de Rode Pannenbuurt. Google Earth even: St. Raphaelstraat, Leidschendam. Het buurtje dat begrensd wordt door de Willibrordus-, Paulus-, Jozef- en dus de Raphaëlstraat. Een huisje net tweemaal zo groot als het huisje dat ik nu heb en we kwamen er met zijn elven te wonen.
Het was een soort van thuiskomen, wat een beetje raar klinkt in verband met je woonhuis. In de Paulusstraat woonde oma, Pas moeder, in de Willibrordus tante Rie, Pas oudste zus, wat achterneven en -nicht in de Jozefstraat, op het Willibrordusplein mijn boezemvriend die mijn zwager is geworden. Vlak daarnaast een vent, goede goser, die ook mijn zwager is geworden, zij het bij een andere zus. In de ogen van de andere dorpelingen was het een soort achterbuurt, maar man, vrouw ook, wat was het warm.
Ik deelde een slaapkamer met mijn broers Niek en Gerard. Een tweeling, tienenhalve maand jonger dan ik. We hadden een in elkaar geflanste installatie op de kamer en draaiden elkaars platen. Zodoende heb ik nooit iets van Cuby gekocht, die kocht Niek. En de lp van de dag?
Een dubbel verzamel van Creedence Clearwater Revival. Pas later tweedehands gekocht, want in het verleden was het ook Niek die ze had. Momenteel staan ze beneden weer op. Een goede loopoefening: een kant duurt hooguit twintig minuten. John Foggerty was in zijn eentje Creedence. Hij schreef alle nummers, speelde solo-gitaar en vooral: hij zong ze. Buurvrouw, meid, je hoort het nu weer: lekker hè? Meer info? JouwBuis? Doe het zelf maar even.
En zo is er niets aan te klikken binnen deze log. Terwijl ik zon goede modus vivendi heb gevonden.
Wielerhoekje. In de nabije toekomst: van 6 tot en met 13 maart Parijs-Nice, van 9 tot en met 15 maart de Tirreno en 19 maart, mijn jaarlijks hoogtepunt: Milaan-San Remo.
|
|
|
 |
28-02-2011 |
One and one and one is three |
Niemand vertelt me ook iets. Kijk, het is een doordachte overweging geweest om geen plaatjes op mijn blog te zetten, louter tekst. Maar ik zoek steeds allerhande weetjes en plaatjes voor de lezer. Die zet ik niet in de tekst, maar maak ze aanklikbaar: ik onderstreep de plekken waar je kunt doorklikken. Nu pas heeft iemand mij verteld dat dit niet werkt. Jullie zien de strepen niet. Je merkt het pas als je met de cursor over de tekst schuift. Als ík naar mijn weblog ga verschijnen de strepen wel. Verdikkeme nogantoe. Waarom heeft niemand iets gezegd? Van je lezers moet je het hebben. Met ingang van deze log zal ik steeds een (muisklik) plaatsen. Nee, de (muisklik) in de vorige zin levert niets op: het was een voorbeeld.
Ook een mogelijkheid: ik ga qua klikken op dezelfde voet door. Dat is misschien wel zo spannend. Wat vind jij?
Wat is Remco Campert vaak toch heerlijk herkenbaar: hij durft te zeggen wat ik denk. In het stukje Cultuur van de bundel Eetlezen (1987) lees ik: Laatst heb ik weer een heerlijk avondje televisie zitten kijken. Het is en blijft een prachtige uitvinding. Ik trof het wel bijzonder, want, welk kanaal ik ook aanfloepte, nergens werd iets vertoond dat ook maar enige kwaliteit had. En daar knap een mens van op.
Toch heb ik gisteren toevallig enkele aardige programmas gezien. Ten eerste was daar s middags het live-verslag van Kuurne-Brussel-Kuurne. Aan het eind van deze log daarover meer. Nou ja, meer? s Avonds een aflevering uit de serie over de reis naar het Avondland van Jan Leyens. De hele serie heb ik al op dn Bels gezien, maar ik krijg er geen genoeg van. Beduidend beter gemaakt en gemonteerd dan de serie van Jaap Scholten over Oost-Europa. Direct daarna de laatste aflevering van het genealogie-programma. De voorfamilie van Maarten van Rossum werd uitgeplozen.
Aan het begin van de avond een prettig gesprek in Kunststof TV onder leiding van Joost Karhof. Gasten: de violiste Liza Ferschtman, beeldend kunstenaar Jeroen Henneman en dichteres Hagar Peeters. Ferschtman vertelde over en speelde van haar laatste cd, waarop Beethovens vioolconcert en zijn twee vioolromances. Hagar Peeters had voor het programma de vuistdikke biografie van Vasalis gelezen. Eén minpuntje: het is dat Hagar in een bijzin de naam van Maaike Meijer liet vallen, anders hadden we niet geweten wie deze mooie biografie heeft geschreven. Jeroen Henneman vertelde over de tentoonstelling Picasso in Parijs (muisklik) die momenteel in het Van Gogh museum is te zien.
Hagar Peeters droeg het gedicht Tijd van Vasalis voor. Lees het! Ik heb gezocht, dan hoef jij dat niet meer te doen. (Muisklik) voor een aantal gedichten van Vasalis. Tijd komt uit Parken en Woestijnen (1940, haar debuut). Te vinden op de aangeklikte pagina: halverwege de rechterkolom.
Het programma begon met een filmpje van JouwBuis. Jeroen Henneman had aan de redactie te kennen gegeven dit zo graag nogmaals te willen zien. Waanzinnig! Je moet (muisklik) even klikken. Zet het geluid op 11. Voor wie niet kijken en/of luisteren kan: een meneer, een naam wordt niet vermeld, jongleert met drie ballen op de muziek, het ritme van de Beatles. Merk op: hij komt aarzelend op gang, maar als de gang er eenmaal in zit... Waanzinnig! De muziek is een medley van de lp Abbey Road.
De lp van de dag. Dus gelijk maar door met Abbey Road. De oude Bontebal worstelt al jaren met een probleem: ik kan Ringo Star als drummer niet serieus nemen. Dat komt door de Beatles-cartoons die ik in het grijze verleden op tv zag. Hier is een voorbeeld (muisklik). Ringo werd steeds geportretteerd als het lulletje en dat is blijven hangen. Maar als je bijvoorbeeld naar Abbey Road luistert, hoor je dat die man het meer dan prima kan. Het enigszins omfloerste geluid van zijn toms! Als je hem hoort drummen in die medley die de jongleur gebruikt, zijn de twijfels meteen weg. Dit is echt Ringo en geen studio-muzikant.
Op het wereldwijde web vond ik: Per aflevering werden 2 verhalen van ca. 10 minuten uitgezonden en elk van die verhalen had de titel van een Beatles-song. Zo werden er 3 x 26 liedjes vertaald in een korte tekenfilm. De stemmen werden door Paul Frees (John en George) en Lance Percival (Paul en Ringo) gemaakt. Uitgezonden door de AVRO van 21 mei 1966 tot 1967. Ik moet ze allemaal hebben gezien.
Nee, ik zal me niet vermoeien met te bedenken wat ik de beste Beatles lp vind, maar Abbey Road is wel een van de besten. Mooie songs, songs die in elkaar overlopen, een song, You never give me your money, dat eigenlijk uit drie verschillende songs bestaat, enzovoorts, enzoverder.
Tot mijn schaamte moet ik erkennen dat ik ook ooit over het beroemde zebrapad ben gelopen, ergens ten noordwesten van Regents Park in Camden Town. Wat dan weer voor me spreekt is dat ik in mijn eentje was, niet met zn vieren. Aan deze kant (muisklik), zeg maar waar jij zit, was de halte van de bus waar ik ben uitgestapt. Als bijkomend excuus kan ik aanvoeren dat ik toch in de buurt moest zijn: bij de Saatchi Gallery in Boundery Road. Waar een kunstenaar in een geweldige hal een hoop zooi op de grond had uitgespreid; ik kon er geen chocola van maken.
Nog even Jaap Scholten. Hij schreef eind januari een stuk in het NRC, waarin hij ervoor pleitte dat de aristocratie hier te lande weer het goede voorbeeld gaat geven. Boris de Munnick reageerde: Wat wil Jaap Scholten nu precies? Dat we teruggaan naar de tijd van vóór de Eerste Wereldoorlog? Toen dames in sleephoed en wagenwieljurk zich in hun koetsjes van landhuis naar landhuis lieten vervoeren terwijl hun heren (ten minste jonkheer) de lakens uitdeelden? Dat deze oud-geld-elite voor een ethisch reveil zou moeten en kunnen zorgen? Terwijl zij tegelijk de nieuw-geld-elite kan afhouden van handelen met voorkennis, belastingontduiking, oplichterij en zaken doen met verkeerde mensen? Want daar bezondigden mensen uit het rode (adel) en blauwe (patriciaat) boekje zich uiteraard nóóit aan. En de 98 procent van de mensheid die niet 'rood' of 'blauw' was, kon natuurlijk alleen maar eeuwenlang profiteren van alles wat de upper class aan goedheid te bieden had ... Daar heb ik niets aan toe te voegen.
Het wordt hier in huis een stratenmakersdecolleté genoemd (muisklik). Lekker hè.
Ze zijn zo link als een looien deur, politici. De lui van Groen Slinks vormen geen uitzondering. Jolanda Sap (Socialistische Arbeiders Partij) en de haren hebben het behoorlijk verknald bij de pacifistische aanhang door vóór een missie naar Verweggistan te stemmen. Om de meubelen te redden gooit Ineke van Gent ineens, zo vlak voor de stembus, het koningshuis in de strijd. Te laat. In verband met Wilders overweeg ik dit keer maar weer eens te gaan stemmen. Maar ik heb geen idee op wat. Geen Groen Slinks in elk geval. Dan maar de populisten van de SP? De zwabberaars van de PvdA? Jan 'zoals de wind waait, waait mijn jasje' Nagel, want ik ben tenslotte 50plus? Geen idee. Als ik ga stemmen, zal ik achteraf niet vertellen waarop ik heb gestemd: ik zal mijn keus niet kunnen verdedigen.
Wielerhoekje. Kuurne-Brussel-Kuurne was enerverender dan Omloop Het Nieuwblad. Het verslag staat in de krant. Omdat er te weinig aandacht aan de vrouwen wordt gegeven, hier de eerste elf van hun Omloop Het Nieuwsblad. Merk op: zeven Nederlandsen bij die eerste elf! Zo veel goede Nederlandse vrouwen, zo weinig aandacht. VVV-Exelsior, voetbal, is blijkbaar interessanter.
1. Emma Johansson, Team Hitec Products Uck 2. Andrea Bosman, W.V. Eemland, zt. 3. Chantal Blaak, AA Drink-Leontien.nl, zt. 4. Loes Gunnewijk, Nederland Bloeit, zt. 5. Elisa Longo Borghini, Top Girls Fassa Bortolo Ghezzi, op 0:04 6. Annemiek Van Vleuten, Nederland Bloeit, op1:39 7. Janneke Kanis, Nederland Bloeit, zt. 8. Tiffany Cromwell, Lotto Honda Team, zt. 9. Grace Verbeke, Topsport Vlaanderen-Ridley 2012, zt. 10. Martine Bras, Dolmans Landscaping Team, zt. 11. Lucinda Brand, AA Drink-Leontien.nl, op 2:13
|
|
|
 |
27-02-2011 |
Arcadia non olet |
Vandaag deed ik het nog: na het beesten voederen en koffiezetten eerst even langs Al Jazeera en Teletekst om nieuws te slurpen: ik ben nieuwsjunk. Voornaamste vraag: hoe is de toestand in Lybië? Is die bokkenlul al aan de hoogste palm gehangen? Nee. Hij zit nog steeds op zijn pauwentroon, of was dat meubelstuk van een andere dictator? De internationale druk neemt toe, het zal een kwestie van uren, hooguit dagen zijn. Dat ik hier weinig tot niks over schrijf heeft als reden dat ik niets toe te voegen heb.
De lp van de dag. Gisteren twijfelde ik even, want ik wilde enkele komische lps na elkaar behandelen en wist niet goed waar te beginnen. Maar nu? Weer even serieus. Gisteravond heb ik al en voorschotje genomen op een regenachtige zondag. Arcadische muziek. Ik zal enkele regels van een song van de lp overtikken. Dan moet je de rest van de pagina even afdekken en proberen te raden over wie en wat ik het heb.
Greenbaums Dairy, thats our name Norman, Vicki, Jethro and Sarah Jane Oh me, oh my Such al long way from Spirit in the Sky
Herkend? Geraden? Precies: een lp van Norman Greenbaum, die in 1969/70 een wereldwijde hit scoorde met het nummer Spirit in the Sky. Een One Hit Wonder, zoals dat genoemd wordt.
Im taking my royalties And puttin them into this goat dairy I am what I am, a singing milkman am I
Onder ons: het is een ontzettend lekker nummer, Spirit in the Sky, met dat fuzzy gitaarrifje. Greenbaum daarover: I played a Fender Telecaster (deze is van Andy Summers - A.B.) through a Fender tube amp. A friend custom built the fuzz box, just a small something or other, into the body of the guitar with a switch. I didn't slit the speakers. I fingerpicked and used lots of reverb. There really wasn't much else done in the mix. Maar de titel dekt de lading. Greenbaum, orthodox Joods opgevoed, zingt over zijn relatie met de heer. Niet echt mijn kop koffie.
Anyway. Van de sloten geld die zijn hit hebben opgeleverd, kocht Greenbaum een boerderijtje in Petaluma, in Californië boven San Fransisco. Het is meteen de titel van deze lp (1972) van de dag. Kabbelende, akoestische songs over het buitenleven. Heerlijk om te horen. Met bij een aantal songs Ry Cooder op de slide guitar en mandoline. Geen loof de heer, gelukkig niet. Zie hier een plaatje van de hoes van Petaluma. En zo ziet Greenbaum er tegenwoordig uit. Zal ik ook weer eens een snor laten staan? Nee nee, ik ga niet op een boerderij wonen. Ten eerste heb ik het geld niet, mijn wereldwijde bestseller moet ik nog schrijven, ten tweede kan je met een beenprothese nauwelijks door de polder struinen en ten derde heb ik het uitstekend naar mijn zin in mijn huisje met de katten in het centrum van De Haag, de stad der steden.
Zoals sommigen weten wilde ik ooit de landbouw in. Daartoe bezocht ik na de Havo de Hogere Landbouwschool in Dordrecht. Een eend in een stinkende vijver. Ik had in die tijd, begin jaren zeventig, al behoorlijk lang haar en dat zagen de mede-leerlingen en het lerarencorps totaal niet zitten. En dat lieten ze me dagelijks weten. Nog een wonder dat ik het eerste jaar heb afgemaakt. Toen ben ik pleite gegaan: een carrière kon ik gevoeglijk op mijn buik schrijven. Je had toch iets anders kunnen gaan doen, zul je zeggen. Joh, ik had er geen zin meer in.
De landbouwschool kende een studentenvereniging. Ik weet de naam nog: Persephone. Met een bestuur met dezelfde titulatuur als die rare Delftse studenten van gisteren (Abbeyroad): praeses, abactis, fiscus-assessor en vice-abactis. Ook niet mijn kop koffie. Vóór mij korte tijd op die school waren alle leerlingen steeds lid van die vereniging geweest. Daar kwam in mijn jaar de klad in. Gedrieën verdomden we het. Drie Hagenaars, zoals de mede-leerlingen zeiden. Hagenaars? De naam is Hagenezen. Bovendien: er kwam er één uit de stad, één uit Scheveningen en ik woonde nog op het oude dorp. Generalisaties zijn van alle tijden.
Er is een overstelpend aanbod aan klusprogrammas, allemaal op de commerciëlen. Klussen in huis en tuin en ook op het ziekbed. Is Nederland er handiger van geworden, zo vraag ik u af, buurvrouw. Het maakt mij verder niet uit. Men zendt maar uit, ik kijk toch niet. Toch schrok ik toen ik in de Gids zag dat kleine kinderen al worden klaargestoomd voor die Praxis praktijken: Bob de Bouwer. Is hier sprake van indoctrinatie?
Wielerhoekje. Tot onze schrik (Michel Wuyts, José Decauwer en ik) bleek Laurens ten Dam een baard te hebben gekweekt. Decauwer: Ze hebben nochtans een regering in dat land. Die moest ik even laten zakken. Toen viel het muntje: enkele BBs, Bekende Belgen, laten hun baard staan tot er eindelijk een nieuwe regering is. De VTM bereidt momenteel in samenwerking met Talpa een tv-show voor: So you think youre ZZ Top.
Hier en daar, De Haag en Vlaanderen, was het hondenweer. Waar de uitdrukking vandaan komt, weet ik niet. Als ik een hond zou hebben, schopte ik hem met dit weer de straat op: schijten, kreng! Voor de wielerkijker gaf het een extra cachet aan de Omloop. In de tweede helft van de koers lagen de meeste hellingen. Dit jaar moesten we node de Muur van Geeraardsbergen missen. Pourquoi waarom dan wel? Jaarlijks wordt aldaar in de maand februari het einde van de winter gevierd met Krakelingen en Tonnekensbrand, een eeuwenoud dubbelfeest. Kunnen ze dat niet in hun eigen tijd doen?
Langzaam verbrokkelde het peloton. De Bankmedewerkers reden een uitstekende koers en dat betaalde: op 53 km voor de meet, bij de beklimming van de Eikenberg, reed Sebastiaan Langeveld weg. Hij demarreerde niet, hij ging gewoon iets harder fietsen. Na verloop van tijd wist alleen Juan Antonio Flecha Langeveld in te halen. Vanaf dat moment leunde ik ontspannen achterover: Langeveld heeft een beter eindschot. Uiteindelijk won hij de koers met ruim tien centimeter voorsprong.
Het is dit jaar al de tiende overwinning voor de Boerenleenbank. Te weten: Michael Matthews won de derde rit in de Tour Down Under, Oscar Freire op 23 en 24 feb een etappe in de Ruta del Sol, Lars Boom de proloog van de Ronde van Qatar, in de Ronde van Oman won Theo Bos tweemaal de sprint, Robert Gesink won de koninginnerit én de tijdrit én het eindklassement en dan nu Sebastiaan Langeveld. Straks Kuurne - Brussel - Kuurne. Theo Bos die Cavendish in de sprint verslaat, Robert Gesink die nu ook een goede tijdrit in de benen heeft: wat mooi! Dat belooft. Of had ik dat al geschreven?
|
|
|
 |
26-02-2011 |
Dúirt mé leat go raibh mé breoite |
Gezien bij de Keuringsdienst van Waarde, Nederland3. Boter. Waarvan er zoveel verschillende pakjes in het schap liggen. Onder de meest fancy namen: roomboter, grasboter. Boter in gouden verpakking, zilveren, papieren. Variërend in prijs van onder een euro tot meer dan drie. Het maakt allemaal geen ene reet uit. Boter is boter. Dus wil je boter in plaats van margarine: koop de goedkoopste, dat is dezelfde als de duurste. Vaak komen beiden uit dezelfde fabriek en wordt het onderscheid pas gemaakt bij het verpakken.
In de Krant las ik dat er een groeiend verzet is in de Flevopolder om aldaar akkergrond terug te geven aan de natuur. Dat moest ik nogmaals lezen: Flevopolderland terug geven aan de natuur. Ik krabde me op het hoofd. Hoe zat het ook alweer? De Zuiderzee, een grote binnenzee, werd afgedamd met de Afsluitdijk en werd IJsselmeer. Van dat meer werden grote stukken ingepolderd, eerste de Noordoostpolder, daarna de Flevopolders. Het nieuw gewonnen land werd landbouwgrond. Terug aan de natuur geven betekent terug naar de toestand vóór de landbouw, dus de dijken openzetten. Maar het is de bedoeling van de landbouwgrond natuur te maken, wat dat ook wezen mag. Dat terug slaat dus nergens op.
Het dijk in Afsluitdijk slaat ook nergens op. Een dijk beschermt het land tegen het water. Het is de Afsluitdam.
De lp van de dag was even een probleem: met welke van de lps die ik de komende dagen wil behandelen zal ik beginnen? De keus is gevallen op Im the Urban Spaceman (1969) van de Bonzo Dog Band. Hoort en ziet hier het titelnummer. De bio- en discografie van de Bonzo Dog Band is nogal rommelig. Zoals. Oorspronkelijk heetten ze de Bonzo Dog Doo Dah Band. En ook: de originele titel van genoemde lp is Tadpoles, wat kikkervisjes in het Nederlands is. Het genre is, om er een etiket op te plakken: comedy rock, ook wel psychedelic pop, ook wel avant-garde.
Ze vallen in de traditie van wat wij noemen de typisch Britse humor. Voor mij begint die bij Spike Milligan. Komiek tot in de dood. Op zijn graf prijken de woorden: Dúirt mé leat go raibh mé breoite (dat is Iers voor: ik zei toch dat ik ziek was). Het enige dat ik helaas van Millegan heb is een klein bundeltje met dienstverhalen: Gunner Milligan, 954024, voor het eerst gepubliceerd in 1995.
Van de Bonzo Dog Band loopt er een directe lijn naar Monty Python. Niet alleen qua humor. Bonzo-lid Neil Innes heeft samen met Eric Idle van Monty Python een Beatles-parodie op poten gezet. De bandnaam was The Ruttles. Er werd een lp uitgebracht onder de titel The Ruttles (1978) en een namaakdocu met de titel All You Need Is Cash (ook 1978 ). Wat nou zo jammer is: ik had de lp. Pleite. Alles van waarde raakt weg.
Het bandje van de dag. Tussen mijn cassettebandjes ontdekte ik er een met het opschrift: Ritmic Dirt. Dat is mijn oude band, waarin ik zong en gitaar speelde: een Fender Jaguar (weet je nog, vriend Abilard?) Laat ik die eens stiekem afluisteren. Helaas: het was overschreven met een vpro-programma, zeg je dat zo? Zojuist heb ik het bandje aan vriend B. laten horen, nadat ik hem het doosje had laten zien. Eén nummer: Spoonful van Willy Dixon. Dit is de uitvoering die ik op lp heb. Goh, zei hij, speel jij hier op? Neen, ik zing. En hij: zo hé, dat zou ik nooit geraden hebben. Om je eerlijk de waarheid te zeggen: het klinkt ook erg goed. Zal ik me inschrijven voor So you think you can sing?
Een probleem van likmevestje: een lekke achterband. No sweat: ik heb in de jaren dat ik nog jong was en mooi kranten bezorgd, dus minimaal één keer per maand had ik een lekke band. Het verband? Veel fietsen met veel druk op de wielen. Enfin. Voor- of achterband, het maakt niet uit, ik repareer zon ding binnen tien minuten. Edoch. Zowel binnen- als buitenband zijn behoorlijk versleten. Onbehoorlijk, eigenlijk. Fiets van mij tuinvrouw geleend en nieuwe banden gekocht. En toen begonnen de problemen: het totale sluitwerk zit vastgeroest. Voorlopig ingespoten met Imal: ik maak alles los, zo heet het echt. Vooralsnog helpt het weinig. Maar leg mij eens uit: een fiets is toch voor buiten, door regen en wind? Waarom is die dan gemaakt van metaal dat roest? Daar begrijp ik niets van.
In Delft, die gist en spiritusvlek tussen De Haag en Rotterdam, hebben de studenten Abbeyroad ontdekt. Met dan aan Jimmy.
Wielerhoekje. De heer zij geprezen: de renners hebben zich neergelegd bij de eisen van de UCI en rijden de Omloop Het Nieuwsblad zonder oortjes. It giet oan, zoals ze in de onherbergzame delen van ons land zeggen.
|
|
|
 |
25-02-2011 |
God is an overwhelming responsibility |
We will be geared toward the average rather than the exceptional.
Voorbeeld van een gotspe. Vandaag komt de mensenrechtenraad van de VN bijeen, vanwege de Noord-Afrikaanse toestanden. De raad telt 47 leden. Eén daarvan is Libië.
De lp van de dag is een zogenaamd concept-album: zeg maar een symfonie, een verhaal dat op twee lp-kanten doorloopt. Het is: Thick as a Brick (1972) van Jethro Tull. De band is vernoemd naar een 17de-eeuwse landbouwwetenschapper. Enkele klikken: een Wiki over het album, 9:55 min live op JouwBuis, een plaatje van (een deel van) de hoes, en de complete tekst (meer dan 1400 woorden en ik zing ze allemaal mee - ik zal het je besparen). De citaten in deze log, inclusief de titel, komen uit die tekst.
Een plaatje dus van een deel van de hoes, want de hoes is een krant van 12 paginas. Het is misschien wel de mooiste hoes die ik in huis heb. Klik nog even op het plaatje. Het is de voorpagina van The St. Cleve Chronicle & Linwell Advertiser van vrijdag 7 januari 1972. Het jochie op de foto is de 8-jarige Gerald (Little Milton) Bostock, die met zijn gedicht Thick as a Brick een schrijfwedstrijd had gewonnen. Echter. Nadat hij het voor de Britse tv had voorgelezen regende het protesten. Hij werd onder die druk gediskwalificeerd en de prijs ging vervolgens naar de 12-jarige Mary Whiteyard voor haar essay over gristelijke ethiek genaamd He died to save the little children. Zou je zon kind niet?
Om een lang verhaal kort te houden. Ian Anderson, voorman van de band Jethro Tull, heeft zich over het gedicht ontfermd en het op muziek gezet. Prachtige muziek, meeslepend. Gisteren heb ik de lp voor het eerst sinds tijden weer gedraaid. Tweeënhalf maal.
Naar aanleiding van de regels over Supersister kreeg ik een mail van vriend Jimmy. Hij heeft voor zijn rubriek Op Delftse Toeren een interview gedaan met Robert Jan Stips. Op Delftse Toeren: interviews over singles van Delftse artiesten. Daar is een boekje van gemaakt. Klik maar als je belangstelling hebt.
In de beschaafde wereld, de landen om ons heen, Frankrijk, België en Duitsland, trekt het volk op zondag naar de stembus. Daar moet je in ons land niet mee aankomen. Laatst speelde dat nog. Het ging niet over de komende verkiezingen, maar over de verkiezingen daarna. Ook niet over de zondag, maar nota beide benen over een woensdag. Geen idee waar we een volgende keer voor moeten stemmen, maar er werd meteen bezwaar gemaakt vanuit gristelijke hoek, met name katholieke. Die verkiezingen zouden namelijk precies op de woensdag ná carnaval vallen. Aswoensdag, de dag waarop Benedenmoerdijkers met een kater ter kerke gaan om een kruisje van as op het voorhoofd te halen. Het hoe en waarom van dat ritueel ben ik vergeten; ik heb er in mijn jeugd onder dwang aan meegedaan. Maar het schijnt een stembusgang in de weg te staan en daar dienen we allen voor te buigen.
Ook zwengelde laatst weer iemand (wie?) aan om voortaan net als in andere beschaafde landen op zondag te gaan stemmen. Minister Donner pleurde bijna van zijn fiets. Dat kan niet! Dat verstoort de zondagsrust! En ziet: er zullen geen verkiezingen op zondag komen. Hoe het verder loopt met die woensdagverkiezingen, weet ik niet. Dat te zijner tijd in ons land de sharia zal worden ingevoerd geef ik cero punto cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco percent kans. Dan zit ik waarschijnlijk nog te hoog. Maar de gristelijke wetgeving is een feit, ook voor ons atheïsten, we zuchten er al eeuwen onder.
Hoe groot is het percentage Nederlanders dat nog beleidend gristen is? Dat weet ik niet, maar wel dat het ruim onder de 50% ligt. Neemt niet weg dat we ons via wetgeving allemaal aan de gristelijke normen en waarden dienen te houden. Zwangerschapsonderbreking en euthanasie zijn twee aansprekende voorbeelden. Maar op sommige terreinen dus ook het eren van de zondagsrust. Op sommige terreinen. Naar het voetballen gaan of het genieten van cultuur in verschillende vormen durft niemand die enigszins bij zijn hoofd is te verbieden. Want: er wordt wel op zondag carnaval gezopen. Het zijn dan wel gristenen, enig opportunisme is hen niet vreemd.
Dus: geen gelul. We gaan in de toekomst gewoon op zondag ter stembus. En tot die tijd? Als je met je brakke hoofd op woensdag naar de kerk kunt gaan, kan je ook naar het stemlokaal. Bij dat laatste ben je ook sneller weer thuis en krijg je geen gezanik aan je kop. Beschouw het als een soort kerkgang: naar de stembus en, hup, de kroeg in. Want zuipen op zon- en feestdagen mag wel.
Ill judge you all and make damned sure that no-one judges me!
Kamelen op het behang: Wim Kan schetste de nachtmerrie tijdens de oliecrisis van 1973. Toen waren we bang voor de Arabieren, pas later is hun geloof erbij gekomen. Of ideologie, zoals de lage voorhoofden zeggen. Bang voor de islam en de moslims. Wilders niche. Leg mij nog één keer uit, beste PVV-stemmer, waarvoor je nou precies bang bent. Om met Little Milton te spreken: Mark the precise nature of your fear. Ik weet uit eigen ervaring dat angsten vaak moeilijk onder woorden te brengen zijn en bovendien in de meeste gevallen volkomen uit de lucht gegrepen. Daar zijn pillen en therapieën voor. De stembus heeft weer een heel ander bestaansrecht.
Wilders opperde niet lang geleden dat mensen die niet als vers gemaaide gazonnetjes met olijke tuinkabouters in de maatschappij staan (hij zei het ietwat anders) bijeen moesten worden gezet in zogenaamde tuig dorpen - of heeft-ie kampen gezegd. Een cartoonist, ik weet geen naam, heeft naar aanleiding daarvan een cartoon gemaakt en deze is gepubliceerd op de weblog van de Vara, Joop.nl. Na heftige dreigementen van Wilders idioten heeft men na enig morren de cartoon van de site gehaald. Daarom, nu, aanklikbaar op deze weblog. Opdat wij niet zullen vergeten.
Wielerhoekje. Het heerlijk middagje is bijna gekomen. Morgen dus. De eerste klassieker van het seizoen: Omloop Het Nieuwsblad, voorheen Het Volk. Zondag meteen de tweede: Kuurne -Brussel - Kuurne. Beide wedstrijden worden door dn Bels live uitgezonden. Eén slag om de arm: er is nog geharrewar rond de oortjes, de directe communicatie tussen renners en ploegleiding. De UCI wil dat de renners zonder starten, de renners willen met en anders geen koers. Ons rest slechts te duimen.
|
|
|
 |
24-02-2011 |
De schone slaper |
Liever lui zijn dan moe, ken je die instelling? Ik heb hem al jaren geleden de mijne gemaakt. Noodgedwongen. Door de handicap heb ik een enorm gebrek aan lichaamsbeweging. Ik zou eens per uur tien maal de trap op en af kunnen gaan, maar dat is zon zinloze invulling. Iedere dag een stuk fietsen is ook een idee. Maar wind en regen en soms ijzige kou weerhouden me. Ja, straks, als het weer echt lente is en later in de zomer, op tijden dat mooiweerfietsers, de duivel hale ze, op kantoor zitten, ja dan trek ik erop uit. Maar na twee, drie tochtjes word ik van een eind fietsen niet echt meer moe.
Aangezien moeheid het beste slaapmiddel is, heb ik van de dokter een pilletje gekregen. Mirtazapine heet het spul. De eerste avond dat ik het in kon nemen, ben ik zonder in slaap gevallen. Ik ben bewuste slikker, daardoor veelal niet-slikker, en voor ik iets tot me neem, wil ik het naadje van de kous weten. Op de verpakking staat: Lees vóór gebruik de ingesloten bijsluiter, een overbodige aansporing. Ik was pas op driekwart toen Morpheus me in zijn armen nam. Op de tweede avond, gisteravond, heb ik een minimale dosis tot me genomen. Het resultaat is verbluffend. Voor mijn doen vrij snel in slaap gevallen: reeds na drie kwartier. En ik ben maar een paar keer wakker geschoten vannacht. Om daarna meteen weer onder zeil te gaan. De laatste keer dat ik tussendoor ontwaakte was om half negen. Zal ik opstaan? Nee, nog één keer draaien. Waarna ik om half twaalf weer wakker werd. Heerlijk.
Volgens de arts is het middel niet verslavend. Dat was een voorwaarde. In mijn jeugd heb ik in mijn omgeving heftige toestanden meegemaakt rond een verslaving aan slaapmiddelen. Had de persoon om wie het ging het middel ingenomen was er niets aan de hand, je had er geen kind aan. Maar o wee als er niets in huis was. De huisraad vloog soms door de kamers, de normale reactie van een junk die zonder middelen zit.
Op internet vond ik dat Mirtazapine op de eerste plaats een antidepressivum is. Dat vind ik niet bezwaarlijk. s Nachts in diepe rust en overdag wat vrolijker, daar lijkt me niets mis mee.
De lp van de dag is dit maal een Nederlandse. Uiteraard een Haagse band, er zullen nog wat Haagse bands volgen: Supersister. De enige lp die ik nog van hen heb is de debuut-lp: Present from Nancy (1970).
Toen ik gisteren de lp na lange tijd weer eens op had gezet, was de eerste gedachte die ik me opkwam: hoeveel uitvoeringen van het nummer Eight Miles High zal ik nog op lp hebben? In elk geval van The Byrds. Bandleden Gene Clark, Jim McGuinn en David Crosby hebben het nummer in 1966 geschreven. Ook heb ik nog een lange uitvoering van de Golden Earrings, zoals ze toen heetten. Op Present From Nancy staat een super korte uitvoering, 20 seconden, als derde deel van het stuk Metamorphosis.
Supersister had al een hitje gehad voordat de eerste lp uitkwam: She was naked. Dat baarde nog opzien in die tijd, dat ze naakt was. Het is ook wel een lekker nummer. De lp heb ik, net als Ummagumma van Pink Floyd, gekocht van mijn eerste salaris. De muziek laat zich het best omschrijven als iets tussen jazz en rock in. Ontspannend om naar te luisteren in elk geval. De personele bezetting: Ron van Eck: (bas)gitaar en fuzzbass, Sacha van Geest: fluiten en vocals, Robert Jan Stips: toetsen en leadvocals, Marco Vrolijk: drums. De laatste was de zoon van Maarten Vrolijk, in de tweede helft van de jaren zestig minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Later werd hij Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Robert Jan Stips komt later nog een keer terug bij een andere band. Nee, niet de Nits, die heb ik niet, maar in welke Nederlandse band heeft die Stips niet gespeeld?
Overigens had ik zelf in die tijd verkering met de dochter van een ex-minister: Bakker, hij is afgelopen vrijdag overleden. Hij begon zijn politieke loopbaan als wethouder in Bolsward en werd later burgemeester van Andijk en Hoogeveen. Van 1963 tot 1966 was hij staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten-Marijnen en -Cals. Van 1966 tot 1967 was Bakker in het kabinet-Zijlstra minister van Economische Zaken voor de ARP (één van de drie partijen die op zijn gegaan in het CDA). Bakker was een studievriend van Zijlstra. Hierna was hij minister van Verkeer en Waterstaat en vice-premier in het kabinet-De Jong. Het was zo grappig: mijn toenmalige vriendinnetje had het over oom Jelle als zij over Zijlstra sprak. O ja, voor de goed orde: het is uit. Al bijna veertig jaar.
Vreemd. In de advertentieblokken op tv zag ik laats een annonce van Van Gils. Suiker in een schenkpak. Een melkpak maar dan met suiker. Is daar behoefte aan, buurvrouw, zo vraag ik u af. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik meet mijn suiker altijd globaal precies af. In de thee wil ik bijvoorbeeld wel suiker, zonder vind ik het minder lekker, maar toch niet meer dan zon twintig korrels. Voor de koffie een half theelepeltje. Voor dat soort subtiliteiten kun je echt geen schenkpak, gooi op!, gebruiken.
|
|
|
 |
23-02-2011 |
Happiness is a Warm Gun |
Weer een uur of twee doorgebracht in de orthopedische werkplaats. Het was voornamelijk wachten, zo lopen die dingen, ik ken het. Maar het was het wachten waard. De basis is klaar: koker met bijpassend frame: knie, voet en skelet. Tussen de brug met gelijke leggers heb ik enkele malen heen en weer gelopen. De lengte is aangepast, hij was iets te lang, en de voet is iets naar binnen gedraaid. Die voet moet zon 5̊ naar buiten staan, maar hij stond wel erg in de Chaplinstand. Nu moet alleen nog de bekleding worden gemaakt. De maat van de buitenkant wordt nog erg primitief genomen: een stuk pakpapier onder mijn gewone been, het linker, waarna met een viltstift de contouren worden nagetekend. Van voren en van opzij. Over anderhalve week kan ik hem afhalen. Dan begint het oefenen, weer van voren af aan.
De lp van de dag is weer een dubbel-lp. Een witte klaphoes, met aan de buitenkant slechts de naam van de band in reliëf: The Beatles. Klap je hem open zie je rechts de pasfotos van de bandleden, links een opsomming van de songs. Het is eigenlijke een titelloze lp, hij is de boeken in gegaan als: The Beatles. In de volksmond: The White Album. Ik heb het album compleet, dat wil zeggen met het inlegvel ter grootte van zes hoezen. Op de ene kant staan alle teksten, op de andere een stel fotos van de heren.
We schrijven 1968 en ik zit in de vierde havo. Dat wil zeggen: ik ben na de Mulo naar de pedagogische academie gegaan, waarvan de eerste twee jaar havokop zijn, vierde en vijfde havo. Ik heb het rampzalige plan opgevat in het onderwijs te gaan. Aan het eind van het tweede jaar neem ik mijn havo-diploma in ontvangst en smeer hem met een noodgang. Het onderwijs? Dag in dag uit voor groepen puberende pubers staan? Ik ben niet van lotje getikt.
Er moet in het kader van de Engelse les toneel genoten gaan worden, in een theater op Scheveningen. Als ik het goed onthouden heb, was dat The School for Scandal van Richard Sheridan. Uit school vandaan is het rechtsaf naar Scheveningen. Maar mijn toenmalige boezemvriend en ik slaan linksaf, terug naar het oude dorp. T. heeft de nieuwe lp van de Beatles gekocht! We gaan hem beluisteren. T. is na de havo nog goed terecht gekomen. Hij is accountant geworden en is met een van mijn zussen getrouwd.
De dubbel-lp blijkt een muzikale reis te zijn, een avontuur. Ook hier een prachtige songtitel: Everybodys got something to hide exept for me and my monkey. Mooie teksten, dat kon je wel aan Lennon en MacCartney overlaten:
When I hold you in my arms And I feel my finger on your trigger I know no one can do me no harm Because happiness is a warm gun - Yes it is
Happiness is a warm gun. Maar er staan ook vier prachtige songs van George Harrison op, waaronder het prachtige While my guitar gently weeps! Eén nummer van Richard Starkey: Dont pass me by. De volgende regels zijn van George Harrison:
In their eyes theres something lacking What they needs a damned good wacking
Ze moeten eens flink worden geneukt. Nee, buurvrouw, dit gaat niet over vrouwen. De titel van de song is Piggies, dat zegt genoeg.
Ja ja, ik heb de tijd nog bewust meegemaakt dat er nieuwe Beatles lps uitkwamen. Na the White Album zijn er nog maar drie verschenen: Yellow Submarine (1969), Abbey Road (1969) en Let It Be (1970). Er zijn uiteindelijk maar twaalf echte Beatles lps uitgebracht. Ik zal de stapels eens nalopen, ik dacht dat ik ze allemaal heb.
|
|
|
 |
22-02-2011 |
Te hoog, te laag, bullâs eye |
Je weet dat je kan reageren met jouw lp van de dag. Je hoeft er geen reeks van te maken, zoals ik momenteel doe, maar, gewoon, dat je denkt, goh, gisteren een leuke lp gedraaid. Laat het ik het eens opschrijven. Of ik er echt een lange reeks van maak? Er zullen stiltes vallen, ik hou niet van vast werk, dan had ik net zo goed werknemer kunnen worden. Maar het is wel lekker om steeds weer een oude lp op de draaitafel te leggen, dus ik zal er nog wel een tijdje mee doorgaan. Er staat nog een rij lps.
De lp van de dag. Ben je weleens naar een concert van de UK Subs geweest? Een Britse punkband die is opgericht in 1976. Ze treden nog steeds op, zij het dat de samenstelling van de band in de jaren nogal is gewisseld. Als ze weer in het Paard van Troje spelen, ga ik er naar toe. Ik ga niet meer naar concerten, maar dat zou ik toch niet willen missen. Even een avond met mijn haar schommelen, of headbangen zoals anderen zeggen. In mijn verzameling bevindt zich geen enkele lp van de Subs, maar er is wel een direct verband met de lp van de dag: de Carmina Burana van Carl Orff. Het begin van het stuk, de eerste minuut van het Fortuna Imperatrix Mundi, klonk altijd vóór de band het podium betrad. Ongetwijfeld is dat nog steeds zo.
Het is een mooi, gedragen stuk muziek. Maar als het klinkt in een rokerig zaaltje waar het publiek in afwachting is van stevige punk wordt het bombastisch. Mijn uitvoering: The Philadelphia Orchestra onder leiding van Eugene Ormandy met zang van het Rutgers University Choir. Op de hoes:
Carmina Burana, called by its composer a scenic cantata, is a setting of twenty-five poems and student songs from a 12th-century Latin manuscript in the monastry of Benedictbeuern in Germany. These Songs From Benedictbeuern (Burana is the Latin adjective used to refer to the district) were first published in 1847, and it was in this or a later German edition that Carl Orff, an accomplished classical scholar, read the poems which he was to reivest with the boldness and excitement with which they must have delighted 12th-century ears.
Critically acclaimed recordings of the basic repertoire noemt CBS het op de hoes. Waar ik het voor het eerst heb gehoord weet ik niet meer. Misschien wel bij de UK Subs. Waar ik de lp ergens begin jaren tachtig heb gekocht weet ik nog goed. Bij Caminada, dat was een sjieke platenzaak op de plaats die Plaats heet. Je kent de Plaats niet? Die zit om het hoekje bij de Gevangenpoort, tegenover de Hofvijver. Wellicht doet de oude naam van de Plaats een belletje rinkelen: het Groene Zoodje. De plek waar de gebroeders De Wit door het plebs, PVV-ers avant la lettre, zijn vermoord.
Hoe wijzig je onze grondwet? In het kort: er wordt een wijziging voorgesteld en de Kamer stemt daarover. Wordt de vereiste meerderheid gehaald, komen er eerst nieuwe verkiezingen. In het nieuw gekozen parlement wordt er weer over de wijziging gestemd. Wordt dan weer de vereiste meerderheid gehaald, kan die wijziging worden doorgevoerd. Zo ongeveer, het steekt nog iets ingewikkelder in elkaar. Het is nogal een weg. Terecht. Een grondwet moet een solide status hebben, die moet niet bij iedere oprisping onder handen genomen worden. Gekke Geert maakt er een gewoonte van proefballonnetjes op te laten die een grondwetswijziging nodig maken. Onder het mom van: stem op mij, dan... Neen, driewerf neen. Daar is dus iets meer voor nodig dan een grote PVV-fractie.
Zijn meest recente ballon: rechters moeten voortaan voor beperkte duur worden aangesteld. Pak m beet een jaar of zes. Nemen we de grondwet, hoofdstuk 6. Daarvan artikel 117, daarvan paragraaf 1: De leden van de rechterlijke macht met rechtspraak belast en de procureur-generaal bij de Hoge Raad worden bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. Dat heeft zo zijn voordelen. Om een belangrijke te noemen: rechters hoeven niet de popie-jopie uit te hangen om herkozen te worden. Ze kunnen gewoon hun werk doen en dat is het toetsen van de wet en overtreders te bestraffen. Dus Geert: je lult weer uit je nek. Rechters die de fout ingaan kunnen overigens gewoon de laan worden uitgestuurd en de bak in.
Als ik de column van Sylvia Witteman lees, ze is mijn favoriete columniste, zingt altijd Sylvias Mother in mijn hoofd. Jeweetwel, van doctor Hook, dokter Haak, Dat is maf. Want ik ken Sylvias moeder helemaal niet. Ook niet half.
Als een dame aan je vraagt: hoe oud denk je dat ik ben? Geen antwoord geven! Te hoog, te laag, bulls eye, je zit altijd fout. Vrouwen? They just fade away. En dat is een geruststellende gedachte.
|
|
|
 |
21-02-2011 |
Kijk uit met die bijl, Eus! |
Schrijf jij feiten of verzinsels, wordt me weleens gevraagd. Een onzinnige vraag. Hoezo, vraag ik dan, is dat belangrijk om te weten? Ga je anders lezen als je dat weet? Maar ik ben niet te beroerd de vraag te beantwoorden en het antwoord luidt: beiden. De ene keer ben ik de ik, de andere keer niet, een derde keer is het een combinatie. Neem de flaptekst van mijn onvolprezen bundel Charmante Jongen, Sportief Tiep:
Er is nog zoveel dat ik zou willen doen voordat mijn resten in de oven worden geschoven. Procuratie houden of virtueel in het geel rijden. Een voordracht doen op de Stompwijkse Paardendagen. Tot op zeer hoge leeftijd, zeker tot mijn twintigste, wilde ik als iedere gezonde jongen politieman worden. Meer nog dan brandweerman of postbode. Toen ik echter hoorde dat ze zich aan bepaalde regels dienden te houden - daar had ik nooit iets van gemerkt - verging mij de lust en ben ik gaan schrijven.
Een verzinsel. Ik ben geboren met een stuitend gebrek aan ambitie, dus alleen al het idee dat ik iets zou willen worden... Het is niet zo dat ik ben gaan schrijven omdat alle andere schepen niet wilden varen, ik heb altijd geschreven. Vanaf het moment dat ik het leerde. Zoals een ander knikkert, voetbalt of zich de schompes vreet aan Engelse Drop. Dat ik zes katten zou hebben is wel degelijk een feit. Wausje, Skitty, Kim, Kat, Hanks en Balzac zijn van vlees, bloed en haren en wonen samen met mij in een Schilderswijks hofje. Maar veel van wat ik schrijf komt uit mijn dikke duim. Je moet maar eens opletten als je me tegenkomt. De duim van mijn rechterhand ziet eruit alsof-ie te lang in het afwaswater heeft gezeten. Dat komt van het sabbelen.
Bij Remco Campert las ik, in Met de muziek mee uit de bundel Tot Zoens (1986): Als je toekomst heden is geworden, rest er weinig manoeuvreerruimte meer voor dagdromen. Dat heeft zijn nadelen, bijvoorbeeld bij het in slaap komen. Zo is dat. Wakend dromen is een uitstekend slaapmiddel. Meestentijds ontbeer ik dat en het is terug te voeren op dat stuitende gebrek van mij. Mijn leven is een aaneenschakeling van doorwaakte nachten. Neemt niet weg dat naarmate ik ouder word de tijd steeds sneller vliegt. Het is bijna alweer lente.
Wat er momenteel bloeit? Nog steeds de jasmijn tegen mijn gevel. In mijn tuintje sneeuwklokjes en krokussen. Sinds kort bloeit in mijn huiskamer een cymbidium. Deze lijkt er een beetje op, het is een soort orchidee. Verder zit er zo ongelooflijk veel aan te komen in mijn tuintje. Ik hou je op de hoogte.
De lp van de dag. Gisteren was Remco Campert-dag. Onder andere heb ik verslonden: Gouden Dagen (1990), Graag Gedaan (1990) en Het Bijzettafeltje (1993). In tegenstelling tot wat ik eerder schreef, lukte het uitstekend om tegelijkertijd naar muziek te luisteren, ik kon de aandacht gelijkelijk verdelen. Een dubbel-lp: Ummagumma (1969) van Pink Floyd. Het album was twee jaar oud toen ik hem kocht: van mijn eerste salaris. Verdiend als rekenaar bij een verzekeringsmaatschappij. De Nillmij, die in die tijd samenging met de Eerste Nederlandse onder de naam Ennia, die weer is samengegaan met enzovoorts. Ja Piet, in die tijd heb ik ook aan actuarieel geroken. Mijn getuigschrift elementaire levensverzekeringswiskunde heb ik behaald, toen ging ik iets anders doen.
De ene lp is live, recorded at Mothers Birmingham & Manchester College of Commerce, de andere is in de studio opgenomen. Titels van de vier live-nummers: Astronomy Domine, Careful with that axe, Eugene, Set the controls for the heart of the sun en A saucerful of secrets. Floyd maakte in die tijd nog interessante muziek: ik kon stoned worden door alleen maar die plaat te draaien. Later is dat allemaal wat gelikter geworden. Daar kom ik misschien nog op terug, want ik heb ook wat latere lps.
Op de studio-lp staat de mooiste songtitel ooit: Several species of small fury animals gathered together in a cave and grooving with a pict. Geschreven door Roger Waters, de bassist. Het wordt voorafgegaan door het zoemen van een mug van box naar box: luister, buurvrouw, stereo! De mug wordt doodgeslagen. Ook bij dit album weer een maffe mededeling op de hoes: File under POPULAR: Pop groups.
Van de Ronde van Oman heb ik nog geen seconde gezien. Heeft de NOS er überhaupt iets van uitgezonden? Misschien in een of ander sportjournaal, maar die zie ik nooit. Eurosport2 had aangekondigd zondagavond 22.30h een samenvatting van de laatste etappe uit te zenden, dus ik zat klaar. Terwijl om half elf de programma-informatie nog steeds de Ronde van Oman aangaf, zat ik aan te kijken tegen Caroline Wozniacki, die zich in een ander Golfstaatje naar de eerste plaats op de wereldranglijst sloeg. Nu is het geen straf om naar Wozniacki te kijken, een blonde Deense zoals de naam al zegt, maar daar was ik niet voor gekomen. Wonderlijk genoeg veranderde de info om elf uur sharp: de Ronde van de Algarve. Maar in beeld: Wozniacki. Ik troost me met de gedachte dat over vijf dagjes slapen, op zaterdag, de eerste voorjaarsklassieker wordt verreden, Omloop Het Nieuwsblad voorheen Het Volk, die op verschillende zenders live zal worden uitgezonden.
Gelukkig zijn de uitslagen steeds direct op het net te vinden. De laatste etappe van de Ronde van Oman eindigde weer in een massaspurt, maar Theo Bos kwam er dit maal niet aan te pas, hij werd tiende. Mark Cavendish, the man from Man, haalde eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen. Maar Robert Gesink heeft de Ronde op zijn naam geschreven. En hoe. Verloor hij vorig jaar nog de Ronde van Zwitserland in de tijdrit, in Oman was hij superieur. Met twee overwinningen van Theo Bos en twee van Robert Gesink over zes etappes is het een zeer succesvolle Ronde geweest. Zoals gezegd: het belooft.
De uitslag.1. Robert Gesink van de Boerenleenbank, 2. Edvald Boasson Hagen van Team Sky op 1:13, 3. Giovanni Visconti van Farnese Vini-Neri-Sottoli op 1:19, 4. Michael Albasini van HTC-High Road op 1:52 en 5. Christian Vande Velde van Team Garmin-Cervélo op 2:04.
Daphny van den Brand won de slotkoers in het veldrijden te Oostmalle. Ze was van plan na dit seizoen te stoppen, maar ze plakt er nog een jaar aan vast. Dat doet deugd.
|
|
|
 |
20-02-2011 |
Wat is dit mooi! |
De lp van de dag. Het is overbodig om te zeggen, maar toch: je bent natuurlijk van harte welkom om (dagelijks) als reactie een lp van jouw keus in te zenden. Voorwaarde is dat je de lp in bezit hebt en ook werkelijk hebt gedraaid. Voor Jimmy maak ik, gezien zijn verzameling, een uitzondering: een single mag ook Jim.
Vandaag een jubileum: de Beastie Boys met Licensed to ill. Uit 1986, dus 25 jaar oud. Deze lp heb ik nieuw gekocht, meteen nadat ik Fight for your right op de radio had gehoord. Nu heb ik niet veel met hiphop. Vooral van Nederlandse hiphop zakt mijn broek af. Ali B. zou ik bijvoorbeeld mijn ergste vijand nog niet aan willen doen. Nou ja, die net wel. Maar de Beastie Boys, ooit begonnen als hardcore punkband, brachten en combinatie van hiphop en hardrock. Kijk, dan ga ik door de knieën. Herinner je je bijvoorbeeld nog Run DMC in combinatie met Aerosmith, Walk this way? Prachtig. Run DMC heb ik niet, wel verschillende lps van Aerosmith: er volgt er nog wel eentje als de lp van de dag.
Noch op de uitklapbare hoes noch op de binnenhoes staat enige relevante informatie. Oké, op de buitenhoes staat de naam van de band en het curieuze Also on CrO2 Cassette. Naam van de lp en titels van de songs zijn alleen op de labels te vinden. Fight for your right, natuurlijk, maar ook No sleep till Brooklyn, Slow and low met functionele toeters en vooral ook Time to get ill, waarop enkele geinige samples staan: de eerste maten van Down on the corner van Creedence Clearwater Rivival en Mr. Ed, The famous Mr. Ed, het sprekende paard, ken je dat nog? Werd dat niet uitgezonden vanaf het REM-eiland door TV-Noordzee?
Man!, vrouw! ook, wat ben ik blij dat ik toentertijd, met de overgang naar cds, niet al mijn lps de deur uit heb gedaan. Anderen wel, gelukkig. Zo heb ik wonderlijk genoeg The Beatles bijna compleet: mijn zwager deed zijn verzameling de deur uit toen hij de cds had gekocht. Hij is ze zelfs vanuit Moordrecht komen langsbrengen. Wat morgen brengt? Dat zien we morgen dan wel weer.
Als Rutte1 zijn rare plannen doorzet, maken we toch gewoon van het plein dat Plein heet ons Tahrirplein. Op een donderdag, heel vroeg. Dan staan de kraampjes klaar voor de tweedehands boekenmarkt, maar er ligt nog geen handel op. Prima barricademateriaal. Krijg ik nu de AIVD achter me aan? Vrijheid van meningsuiting is één ding, maar oproepen tot revolutie. Dat heeft ook effect op het koningshuis en acties daartegen worden zwaar bestraft. Noem het revolutie, maar waar ik het over heb. Laat ons land een oase zijn. En laten we die oase uitdragen in plaats van het gristendom en een economisch systeem. Nederland mijn trammelant. Laten we dat in elk geval proberen te veranderen. Het is klein, het is behapbaar. En als het nodig is trekken we naar het plein dat Plein heet. Niet met verzoeken, maar met eisen. Zo niet...
Ik heb mijn huis erop gekozen, op een tekst van The Beatles. She came in through the bathroom window. Dat kan ik niet hebben. In de badkamer, onder de douche, wil ik privacy. In mijn huis heb ik daarom een badkamer met ventilatiekanaal. Ze moet wel erg mager zijn, wil ze daar doorheen komen.
Wauw, driewerf wauw. Met Theo Bos en Robert Gesink het seizoen in. Er zijn mooie tijden aangebroken. Robert Gesink heeft nu ook een super tijdrit in de benen. Met overmacht won hij de tijdrit in de Ronde van Oman. Over achttien kilometer was hij 16 seconde sneller dan de nummer twee Giovanni Visconti van Farnese Vini-Neri-Sottoli en 24 seconden sneller dan nummer drie Marco Pinotti van HTC-High Road . Zijn positie in het algemeen klassement is steviger geworden. Nu 1:13 voor op Edvald Boasson Hagen van Team Sky en 1:19 op Giovanni Visconti van Farnese Vini-Neri-Sottoli. Wat is dit mooi!
|
|
|
 |
19-02-2011 |
Denk wat je zegt! |
Hij durft tenminste te zeggen wat wij denken, ken je die uitdrukking? Dat wordt nogal eens gezegd over Gekke Geert en zijn evenknieën, een xenofobe primatensoort. Hoe bedoel je, vraag ik me dan altijd af. Waarom durf je het zelf niet te zeggen? Ben je een beetje schijtlijster? Die vrijheid van meningsuiting waar zo vaak op gehamerd wordt, die hebben we toch?
Laat ik qua meningsuiting weer eens een ingezonden brief overtikken. Uit de Krant van vrijdag, van Peter Simon uit Apeldoorn:
Geert Wilders wil onze beschaving verdedigen tegen de islam. Even los van de vraag of er wel een reële dreiging is, wat wil hij eigenlijk verdedigen? Wat verstaat hij onder onze beschaving? Niet de rechtsstaat. Hij vindt de rechtbank niks en hij vindt de rechter niks. Niet de cultuur van Bach, Mozart, Beethoven, Rembrandt, Van Gogh, Heijermans en vele anderen. Geld voor deze elitecultuur is weggegooid geld. Er kan niet genoeg op worden bezuinigd. Hetzelfde geldt voor ontwikkelingssamenwerking, het schoolvoorbeeld van christelijke naastenliefde. Voor Wilders een zinloze linkse hobby. Ook onze democratie hoort er niet bij. Zijn eigen PVV zit met 24 zetels in de Tweede Kamer, maar ze is niet democratisch. De heer Wilders is de absolute alleenheerser en zijn fractieleden durven nauwelijks een zelfstandige uitspraak te doen. De enige die het woord voert, is de grote leider zelf. Dus geen rechtsstaat, geen cultuur, geen christelijke naastenliefde, geen democratie. Maar ook geen koningshuis, geen natuur, en vooral geen tolerantie voor mensen met een ander geloof. Meneer Wilders, wat verstaat u eigenlijk wel onder onze beschaving?
Zo. Die zit. Die kan-ie in zijn zak steken. Peter Simon durft tenminste te zeggen wat ik denk. Alleen jammer, dacht ik aanvankelijk, van tweemaal het woord rechtsstaat. Een rechtse staat, dat is precies wat Wilders wil. Geef mij maar een rechtstaat, een staat waarbinnen het recht zegeviert. Edoch, ik zat ernaast, volgens meneer van Dale is het wel degelijk rechtsstaat. Nederlands, een moeilijke taal, ik leer nog elke dag. Rechtsstaat tegenover rechtbank: het is niet logisch. Overigens zie ik die Hero Drinkman zich nog wel afscheiden van de PVV. Om het mobile perpetuum te houden.
Gemütlich. Voeg samen: SA, SS en Heim, en dan krijg je toch een mooi Bollenstreekdorp.
De lp van de dag. Het dient geen enkel nut, maar ik wil de komende tijd dagelijks een lp vermelden die ik de dag ervoor heb gedraaid. Gisteren was dat er een waarop nadrukkelijk staat vermeld: This stereo recording can also be played in mono, provided a modern, lightweight pickup is used. Grappig hè? Hij stamt dan ook uit de grijze oudheid, 1966 - het jaartal dat op de hoes staat. Wanneer en waar ik hem heb gekocht, weet ik niet meer. In elk geval tweedehands, want er zit een sticker op die aangeeft dat de verkoopprijs DM18,- was. Ik kan me niet voorstellen dat ik op vakantie in Duitsland met een lp heb lopen sjouwen. Het is: The songs of Leonard Cohen, zijn debuut. Wat ziet hij er nog jong uit, hè. Hij zal 32 zijn op deze foto.
Alle songs kon en kende ik destijds, in de jaren zeventig en tachtig. Suzanne, So long, Marianne, Hey, thats no way to say goodbye etc. Het is allemaal vrij eenvoudig te tokkelen. Zou ik nu schrijven: ik zou ze weer eens moeten gaan oefenen, gitaar en zingen, weet dan dat ik uit mijn nek zit te lullen. Zulke voornemens breng ik nooit ten uitvoer. Bovendien: het gaat allemaal van de leestijd af.
Vogeldagboek. Klik je nog weleens op het Vogeldagboek van Adri, hier links bij de links? Doe jezelf het plezier. Hij fotografeert meer dan alleen vogels. Gisteren had hij mooie plaatjes van ravottende zeehonden in de spuisluis aan de Zeeuwse Noordzeekant van de Brouwersdam. Ook op de blog van Herman Rijs, hier links enz., vind je fraaie fotos.
Wielerhoekje. De ploeg van de Boerenleenbank heeft ook de vierde etappe van de Ronde van Oman gewonnen. Na twee sprintoverwinningen van Theo Bos was het nu de beurt aan klimmer Robert Gesink. Met ruime voorsprong op Edvald Boasson Hagen van Team Sky, 47 seconden, kwam hij in Jabal al Akhdar, de Groene Berg, over de streep. Derde werd de Belg Dries Devenyns van Quickstep-Innergetic op 0:51. De top-drie van de etappe is meteen de stand in het algemeen klassement. Nog twee etappes te gaan.
Robert Gesink droeg zijn overwinning op aan zijn vader Dick. Met zijn rechterwijsvinger naar de hemel gewezen kwam hij over de meet. 'Lieve Pap, deze is voor jou!', twitterde hij. Dick Gesink overleed 23 oktober 2010 in een ziekenhuis van Maastricht . De vader van de renner was daar 10 oktober opgenomen na een zware val in de tocht voor recreanten van de Bart Brentjens Challenge, een toertocht voor mountainbikers in Zuid-Limburg.
|
|
|
 |
18-02-2011 |
Een ouderwetse bak pleuris herrie |
De alevieten, ken je die? De Gids: Ze zijn moslim, maar ze bouwen geen moskeeën, houden geen ramadan, gaan niet naar Mekka, hoeven geen hoofddoekjes op, kennen geen alcoholverbod. De koran is voor hen een boek waarin je wijsheid kunt vinden, maar dat zeker niet bepalend is voor hoe je je leven moet leiden.
Vroeger noemden we ze mohammedanen. Weet je nog? En nog vroeger, op de middelbare school bij de geschiedenisles, hadden we het over moren. Die veroverden in de Middeleeuwen onder andere Spanje en lieten ons het Alhambra na, een prachtig fort aan de rand van Granada in Zuid-Spanje. Tijdens de kruistochten zal er van heidenen gesproken zijn. Maar de dag van vandaag hebben we het over moslims. En dat is één pot nat, volgens velen en Wilders. De Ikon bracht donderdag een docu over de alevieten, een stroming binnen de islam. Een derde deel van de in Nederland wonende Turken is aleviet. In feite zijn het aanhangers en belijders van een soort religieus humanisme.
Dan zou je toch denken dat de anderhalf miljoen angsthazen, PVV-stemmers, de bulk van lieden die moslims maar enge en gevaarlijke mensen vinden, even naar die docu kijkt om een beter beeld te krijgen. Om gerustgesteld te worden. Welnee. Er hebben slechts 119.000 mensen gekeken. Wellicht allemaal mensen die net als ik al een genuanceerder beeld hadden, de eigen, linkse parochie dus. Oké, de uitzending was wat laat, zoals vaker met goede programmas gebeurt. Om elf uur ligt de gemiddelde, hardwerkende PVV-stemmer al op één oor.
Wat te stemmen op 2 maart? Klik even hier.
Yo! ende Yes! Hij is binnen! De nieuwe Motörhead: The world is yours. Een ouderwetse bak pleuris herrie. Ik heb hem vanmorgen meteen opgezet, maar zoiets moet ik niet doen: geen zwaar metaal s morgens, want dan ben ik voor de volgende uren onrustig. Zoals nu, terwijl ik toch de cd al na twee nummers heb afgezet. Vanmiddag heb ik een volgende go, dan sta ik wat steviger in mijn legerkistjes.
In de VPRO-gids heeft in vier afleveringen een interview met Lemmy Kilmister gestaan, in het kader van de economische ontwikkelingen. Lemmy weet daar iets van af, omdat hij zich er na enkele financiële debacles in heeft verdiept. De vierde aflevering is die van de Gids van komende week. Interviewer Dautzenberg:
Lemmy Kilmister en zijn band Motörhead staan niet bekend om hun genuanceerde opvattingen over andere culturen. Hun publiek bestaat voornamelijk uit white trash, blanke rockers met een voorliefde voor drank en dikke tieten. Lemmy cultiveert dat imago maar al te graag. Hij laat zich op fotos het liefst omhullen met blonde bumpers, in het bezit van een zichtbaar laag IQ - tegen een achtergrond vol beerdrinkers & hellraisers. En inderdaad, ik begin over islamitisch bankieren en Mister Rock-n-roll loopt leeg. Achterlijke cultuur, geitenneukers, etc. Ik laat hem even uitrazen en probeer vervolgens de econoom in hem te revitaliseren.
Ach ja. Ga weer even terug naar het begin van deze log. Ik ben geen white trash, maar drink graag een biertje. Vrouwen met een borstomvang die hun IQ zwaar in de schaduw stelt zijn aan mij niet besteed. Maar ik hou wel van, zoals ik schreef, een ouderwetse bak pleuris herrie. Onder andere. Voor de Moldau (Smetena) of de Peer Gynt Suite (Grieg) mag je me ook wakker maken. De Ouverture 1812 (Tchaikovsky) en het Concierto de Aranjuez (Joaquín Rodrigo) van hetzelfde laken een pak. Waar ik de laatste tijd cello sonates (Bach) schreef, bedoel ik natuurlijk de cello suites. Maak je me echter wakker voor Franz Bauer zal ik je verminken.
Wielerhoekje. In de Ronde van Qatar is hij uitgeprobeerd, maar het heeft geen vruchten afgeworpen. Nu, in de Ronde van Oman, al twee keer succes in drie ritten: het treintje van Theo Bos. Want gelukkig is hij niet afhankelijk van ProRail, maar van zijn ploeg. En die ploeg doet zijn werk uitstekend. In het kort gezegd, voor de leek, komt het hier op neer. De laatste kilometers naar de meet rijden er in principe vijf Boerenleenbankrenners achter elkaar. Voorop Rick Flens die vanaf twee kilometer van het eind zich volkomen uit de naad rijdt en de anderen met zich meesleept. Dan laat een lege Flens zich terugzakken en nummer twee, Maarten Tjallingii neemt de kop over. Tot kilometer één: Tjallingii weg, Lars Boom op kop. Die heeft dan nog twee ploeggenoten achter zich. De eerste is Greame Brown, die de tweede, Theo Bos, naar de streep moet loodsen. Brown is zelf ook een goede sprinter: mocht het Bos niet lukken kan hij zelf voor de overwinning gaan. Zoals gezegd: de opzet is al twee van de drie keer gelukt.
Vandaag? Finish bergop. De hele Boerenleenbankploeg zal zich vandaag uit de naad rijden voor Robert Gesink.
|
|
|
 |
17-02-2011 |
Youâd better close your eyes |
and bow your head and wait for the ricochet (Child in Time - Deep Purple in rock, 1970)
Ricochet was het eerste officiële live-album van de Duitse band Tangerine Dream, maar daarnaar wordt niet verwezen in deze top2000-song: het album van de Duitsers is uit 1975, Child in Time uit 1970. De ricochet waarnaar Deep Purple verwijst is het afketsen van een kogel, een onbedoeld effect bij het afschieten van een wapen. Zo kan je jezelf nog lelijk in de rug schieten. Ik citeer het als waarschuwing aan het adres van PVV-stemmers: wacht tot jij aan de beurt bent, op een koekje van eigen deeg.
Het lijkt wel Wildersweek deze week. De BBC kwam zelfs met een documentaire over de plaag: Geert Wilders: Europe's Most Dangerous Man? Bafta-winning filmmakers Mags Gavan and Joost van der Valk follow Wilders on his campaign trail during the recent Dutch elections, meet members of the international anti-Islamic network who support him, and find out about a conspiracy theory promoting the belief that Europe is being taken over by Islam. Ik heb de docu gezien, ik ga slordig om met mijn nachtrust.
Steeds breekt me het zweet uit als ik een Wilders aanhanger zijn verbale kots hoor spuien. De haat die eruit spreekt! Veelal haat tegen mensen die betreffende kotser niet eens kent. Niet alleen trekt Wilders engerds als kiezers, ook hebben gekende engerds hun handtekening gezet onder ondersteuningsverklaringen voor de PVV: verklaringen die in alle kieskringen nodig zijn om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Het is allemaal uitgezocht en gepubliceerd door de onderzoeksgroep Kafka.
Kafka is een antifascistische groep die onderzoeksjournalistiek bedrijft naar extreemrechtse stromingen in Nederland. De resultaten van dit onderzoek publiceren wij op deze website en in bladen. Met onze publicaties willen wij bijdragen aan een goed inzicht in de handel en wandel van rechtsextremisten en hun organisaties. Ons doel is om op deze manier bij te dragen aan de bestrijding van rechtsextremisme. Wij doen dit werk onafhankelijk en ongesubsidieerd. Naast ons eigen onderzoek en onze publicaties zijn wij ook een vraagbaak voor journalisten, wetenschappers en anderen die geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen.
Klik hier als je het complete Kafka-artikel wilt lezen. Zijn dit soort feiten er de komende, kleine twee weken niet bij de proteststemmers in te wrijven. Dat het middel erger is dan de kwaal? Dat het zelfs maar de vraag is of er een kwaal is? Dat het gedachtegoed van Wilders wel degelijk zijn wortels is een recent en afschuwelijk verleden liggen?
Cero punto cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco gramo. Ik hoor het hem nog zeggen, Alberto Contador. In cijfers: 0,0000000005 gram, per milliliter. Dat is de hoeveelheid Clenbuterol, een stof die aan paarden wordt toegediend in geval van astma, die na een controle tijdens de Tour de France in het bloed van de Spaanse renner werd gevonden. Want bij mensen werkt het spul ook: hoe en waarom moet je zelf maar opzoeken. Zet het ook zoden aan de dijk in de hoeveelheid cero punto cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco gramo? Kom nou toch! De renner was aanvankelijk geschorst, maar is inmiddels vrijgesproken. Wie betaalt zijn gederfde inkomsten?
Dat doping vooral met wielrennen wordt geassocieerd heeft maar één logische verklaring: in geen andere sport wordt er zo verbeten op gejaagd. Daardoor is het wielrennen veel schoner dan in het verleden, veel schoner dan andere sporten.
Dan wil ik aan weerszijden van mijn voordeur twee verborgen, krachtige speakertjes. Dat als je op mijn bel drukt, Arthur Brown tot je schreeuwt: I am the god of hell fire, and I bring you... Een gat in de markt: ringtones voor deurbellen?
|
|
|
 |
16-02-2011 |
Return to fantasy |
(Stand up for) Exiter! Fall to your knees and repent if you please. Judas Priest via de strot van Robert Halford van de lp Stained Glass. Uit 1978 alweer, waar blijft de tijd. Het is een genot, buurvrouw, om eindelijk weer eens mijn lps te kunnen draaien. Ja ja, dat is de herrie die je hoort; de oude man houdt van metal, als het maar heel, heel zwaar is. Meteen ben ik er aan herinnerd dat ik niet kan lezen als ik muziek heb opstaan. Soms lukt het wel. Als Rostropovich op mijn verzoek nogmaals de cello sonates van Bach speelt, kan ik tegelijkertijd genieten van een goed boek. Dan kan ik me wel op twee dingen concentreren. Maar als ik een bak herrie op de draaitafel leg...
Daarom ben ik ook nooit in het bezit geweest van een walkman, van een of andere mobiele geluidsinstallatie. Heet dat een iPad tegenwoordig? iPhone? Als ik door het Haagse Bos fiets wil ik geen afleidende herrie aan mijn kop. En als ik de Hobbemastraat moet oversteken al helemaal niet.
Nog een voorbeeld. Een groot deel van het jaar 1975 ben ik in de lappenmand geweest. Een motorongeluk, een lange ziekenhuisopname die uiteindelijk resulteerde in de amputatie van mijn rechterbeen, daarna revalidatie. De ziekenhuizen van 1975 waren niet de luxe verblijven van anno 20-nu. Je lag met zijn zessen op een zaal, voor televisie moest je naar het dagverblijf, wat voor mij pas na enkele maanden mogelijk was, en de muziek aan bed kwam uit een oortje in de vorm van een oor dat je over je oor moest plaatsen.
In die tijd mocht je nog roken op het dagverblijf. De heksenjacht is pas later ingezet.
Dan mag het geluid aan bed uiterst belabberd zijn geweest, de populaire zenders brachten in die tijd wel goede muziek. In de zomer van 75 kwamen deze regels regelmatig langs: Moonlight night after moonlight night, side by side they will see us ride, but if they cared to look then they would see: its our return to fantasy. Je raadt het meteen goed: het is inderdaad Return to Fantasy van Uriah Heep, de band die was vernoemd naar de schurk in David Copperfield van Charles Dickens. Klik hier voor een YouTube en hier voor een Wiki. Ik zal niet zeggen dat de song me door het ziekenhuis heeft gesleept, maar het was wel een tijdlang mijn dagelijkse zonnetje. De gelijknamige lp was de eerste plaat die ik kocht toen ik weer op de been was. En ik heb hem nog steeds.
Het is stil in de kamer als ik metal of punk draai. Ik bedoel: er zijn geen katten in de kamer. Balzac heeft me nog even vanaf de trap misnoegd zitten aankijken. Heus, ik draai het dan wel luid, maar voor de muzieksoort op een redelijk beschaafd volume. Ik ben geen achttien meer, ik hoef niet zo nodig meer bij de jeugd te horen. Oudere mannen die de vlotte bink uithangen tussen twintigers, ik gruw ervan. Het is ook verdacht. Zoals de man zei: jaah, oom Robert houdt ook heel veel van Nijntje.
|
|
|
 |
15-02-2011 |
De dood begrijpt het leven niet |
Sinds gisteren loopt mijn muziekinstallatie weer op rolletjes. Na lange droogstand heb ik me eindelijk weer kunnen onderdompelen in de cello sonates van Bach, in de uitvoering van Mstislav Rostropovich. Dat, een dubbel-cd, is veruit het mooiste dat ik op een schijfje in huis heb. Om de buren te plezieren zal ik in de loop van de avond Motörhead weer eens uit de kast trekken. Ze zullen het hebben gemist.
Te jong overleed afgelopen zaterdag ex-wielrenner Fedor den Hertog aan de gevolgen van prostaatkanker. Te jong? Hij was nog maar 64, zes jaar ouder dan ik, dat noem ik te jong. Fedor Iwan waren zijn voornamen. En wel hierom. Zijn vader was tijdens de oorlog als timmerman tewerkgesteld in Duitsland en daar leerde hij zijn Oekraïense vrouw kennen. Fedor is dan wel in Utrecht geboren, maar heeft in zijn jeugd lange tijd in Oekraïne gewoond. Vader Willem was een eikel van het zuiverste wijwater: hardvochtig en godsdienstwaanzinnig. Zoals de Krant schreef: Toen zoon Fedor in een Belgische koers bovenop een auto botste en zijn leven dagenlang aan een draadje hing, werd een anoniem briefje bezorgd bij het ziekenhuis in Luik. Dit is je straf. God wil niet dat je op zondag fietst. Fedor den Hertog herkende het handschrift.
Vader Willem was een fanatieke gristen. Bij andere hopeloze religies, een pleonasme, noem je dat orthodox of fundamentalistisch, maar het pak van al deze levensgevaarlijke fanatici is uit hetzelfde laken gesneden. Dit soort hardcore religiosos dienen in heropvoedingskampen te worden opgesloten, de bekende Wilders Tuig Parken, waaruit een mens pas vrij komt als hij hardgrondig, vanuit zijn tenen kan vloeken.
Jan Mulder had een mooie anekdote over Fedor. 'Hij was een van de weinige wielrenners, nee, hij was de enige ter wereld die nog weleens vóór de winnaar over de streep kwam. Dan hield hij het vijftig, zestig kilometer voor de finish voor gezien en sloeg een zijstraat in om een stuk af te snijden.'
Uit een artikel uit een Wielerexpress van 2006: Er zijn talloze wieleruitdrukkingen, waarvan Gerrie Knetemann er veel heeft gelanceerd, hoewel hij ze vaak leende van stadgenoot Joop Rijnink, maar dat is weer een ander verhaal. Een wieleruitdrukking die wij een jaar of vijf geleden voor het eerst hoorden was de ketting strak houden. De uitspraak kwam uit de mond van Fedor den Hertog en deze slogan is steeds meer te beluisteren in wielerland (Ga je nog een stukkie fietsen? Ja, ik denk dat ik nog wel even de ketting strak ga houden). In Vaassen (Gelderland) is zelfs een bij de KNWU aangesloten wielerclub, genaamd De strakke ketting.
Fedor is en blijft een van onze favorieten. Menigeen heeft er moeite mee als hij, al of niet via een bepaalde uitspraak, deelneemt aan het gesprek en niet zelden gaat men dan naar de grond kijken, of men wordt onrustig. We maken daar samen wel eens grapjes over bij bepaalde gelegenheden. Het is altijd weer amusant om te signaleren hoe Fedor een bepaalde blokkade kan opwerpen als hij aan het woord is. Een frappant voorbeeld daarvan deed zich voor bij de crematie van de oudste KNWU regent Mr.van Ballegoijen de Jong. We waren vroegtijdig aanwezig en Fedor kwam aan met Koos Tacx en Karel Hamelink. We gingen met nog een aantal mensen koffie drinken in het nabij gelegen etablissement en raakten in gesprek. Toen Fedor zich daarin mengde en onder andere zei: Tja, de dood begrijpt het leven niet en het leven begrijpt de dood niet en daarom zijn we hier, ontstond er even een lichte verwarring, viel het gesprek stil en ging men luisteren en kijken - de omgeving van Bloemendaal is heel mooi - naar vogels die er niet waren.
Mooie man die Fedor, maar teveel mensen willen te graag hun eigen verhaal kwijt en nemen de moeite niet om ook even naar hem te luisteren. Wij kunnen daar wel begrip voor opbrengen, Fedor zelf begrijpt het ook en daarom blijft hij onze favoriet. Ach ja, de hemel geeft en wie vangt die heeft. Aldus Fedor...
De Tour of Oman gaat vandaag van start en eindigt zondag. Voor de liefhebber: Eurosport2 brengt om 23.00h een samenvatting van een half uur. De Nederlanders: Joost Posthuma van Team Leopard-Trek, Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Rick Flens, Theo Bos, Lars Boom en Robert Gesink van de Boerenleenbank, Marc de Maar van Quickstep-Innergetic, Karsten Kroon van BMC Racing Team, Tom Veelers, Ronan van Zandbeek, Kenny van Hummel, Albert Timmer en Koen de Kort van Skil-Shimano.
|
|
|
 |
14-02-2011 |
Verloren zoon |
Snoeren! Wat kan zelfs een eenvoudig mens als ik belachelijk veel snoeren in huis hebben. Ze zijn deze dagen praktisch allemaal door mijn handen gegaan. Internet lag er voor de zoveelste keer uit en het werd toch eens tijd dat mijn muziekinstallatie weer eens zijn zwoele sjoeche gaf. Enfin.
Wat ik natuurlijk al veel eerder had moeten doen, dacht ik, is mijn versterker open schroeven en er eens flink met de borstel en de contactspray over zwaaien. Een kwestie van zes schroeven losdraaien, drie aan elke kant. Vergeet het maar. Dan heb ik best veel kracht in mijn handen, die moeten tenslotte al jaren het gemis van een been opvangen, maar ik kreeg geen beweging in die dingen. Nog geen millimeter.
Wat een gedoe, de versterker uit de stapel trekken. Daar staat alle andere apparatuur op aangesloten. Tuner, draaitafel, cd-speler, taperecorder, speakers. Plus nog de diverse powersnoeren. Een hele kluwen snoeren ligt er achter de bank.
Buurman F. is een van de oudste bewoners van het hofje. Niet dat hij echt oud is: hij is net 65 geworden. Hij is een van de oudste qua anciënniteit, hofbewoner van voor het eerste uur. Simpel: hij woonde hier al voor de renovatie in 1987. Na die renovatie ben ik er pas komen wonen. De huiskamer van F. is een werkplaats. Het is een techneut van het zuiverste water. Laat ik F. vragen die schroeven even voor me los te draaien. Zo gedaan, maar hij was net bezig een stevige preisoep te maken. Laat maar even staan, dan breng ik hem straks wel terug met zes losse schroeven. Graag. Dan kan ik hem daarna eens goed onder handen nemen, want het piept en knort en krast. Misschien heb ik dat al gedaan als ik hem terugbreng.
Hij heeft hem helemaal gepoetst, het werkt weer, voor de helft. Een van de speakers weigert dienst, dat probleem zal ik vanavond even tackelen. Of is er iets belangwekkends op de buis?
Rond mijn pc maken ook allerlei snoeren een ondoorzichtig bos. Uiteindelijk heb ik er nog vrij lang over gedaan om erachter te komen dat één lullig stekertje uit de kom bleek geschoten. Er zal wel een kat met haar boerenpoten op gestaan hebben. Maar alles werkt gelukkig weer in huis. Dan kan ik met een gerust hart een boek pakken.
Sweet dreams are made of this. Op zoek naar de verloren zoon. En dat ik dan die wedstrijd win. Dat Henk-Jan en Tooske en Marc-Marie en die bolle Brard op me stemmen. Maar ik ga niet in een musical spelen! Over mijn lijk, en dan nog niet.
Zeg eens, vroeg ze, tijdens de tweede sessie, wel wat snel, vertel, voel je je ook een verloren zoon, de verloren zoon? Met een overleden vader en een moeder in das Alzheim ben je niemands zoon meer. Verloren? Ach ja, met een goede argumentatie valt daar wel een draai aan te geven.
De verloren zoon, dat is toch een verhaal uit de Bijbel? Hoofdletter, titel van een boek, dat je niet denkt dat ik iets van eerbied voor de Bijbel heb. Het verhaal waarin de zoon die niet verloren was gelopen als een fait accompli werd beschouwd, een deel van het meubilair, en de zoon die de wijde wereld is ingetrokken en daar flink de bloemetjes heeft buitengezet, en berooid en plat van zak bij zijn ouders komt aankloppen, met open armen wordt ontvangen, en laten we feestvieren, ruk vlees aan, gebraden en in haar blootje. En die brave oppassende zoon? Hier laat de Bijbel ons zien dat het niet verstandig is braaf en oppassend te zijn. Maar dat wist ik al lang.
Wielerhoekje. Verheugende mededeling van Omroep Brabant: Daphny van den Brand zal in het cyclocross-seizoen 2011/2012 ook nog onderdeel uit maken van het deelneemstersveld. De 32-jarige Europees kampioene van ZZPR.nl-Merida-ProLease, die er over twijfelde om na dit seizoen al een punt achter haar carrière te zetten, neemt in 2012 afscheid van het crossen. Van den Brand miste eind januari het WK in het Duitse Sankt Wendel omdat ze last had van bronchitus. Afgelopen weekend maakte ze haar rentree in het Belgische Lille met een tiende plaats. ZZPR.nl-Merida-ProLease, de ploeg van Daphny van den Brand, is nog druk op zoek naar sponsoren om ook volgend jaar in het peloton aanwezig te zijn.
|
|
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
|
|
 |