Doe mee met de krant en ga op zoek naar het gezelligste cafeetje in West-Vlaanderen. Je kent ze niet echt? Geen nood, je hebt rustig de tijd om ze eventueel met een bezoekje te vereren...
voor uiterlijk 23 mei.
Als eerste cafeetje van de tien finalisten stel ik 't Rohardushof voor. "Hier leeft nog de Vlaamse ziel". ß
't Rohardushof tussen Alveringem en Roesbrugge, is veel meer dan alleen maar een café: het is ook museum, volkssportparadijs en vertrekpunt voor wandel-en fietspaden... En hier leeft de Vlaamse ziel nog, zegt Robert Toussaint.
Twaalf jaar geleden toverden Robert en Carine een fietsenwinkel achter hun bier- en pralinewinkels om tot een gezellig praat- en eetcafé. Dit is onze passie. In die twaalf jaar sta je nooit aan een gesloten deur en we proberen om zoveel mogelijk met onze klanten een babbeltje te slaan.
Carine is een geboren verzamelaarster en dat zie je ook in het café. Geen twee tafeltjes zijn dezelfde en ook de stoelen komen steevast van een of andere rommelmarkt. Het geeft aan het café een zekere charme, en als er iets kapot is, is dat zeker geen ramp. We zetten gewoon een andere stoel in de plaats, glundert Carine die ook een boontje heeft voor bijzondere plateaus, die ze ook in de zaak gebruikt en waar ze honderduit over vertelt.
Archeologisch aardewerkmuseum De verzamelwoede van Carine bezorgde ook Robert een bijzondere, hobby. Carine verzamelde oude potjes en zo ben ik zelf met opgravingen begonnen. Bij het café hebben we zelfs een archeologisch aardewerkmuseum ingericht. Het museum, waar ook heel wat kleipijpen te bewonderen zijn, is echter enkel (betalend) te bezoeken op afspraak.
In 't Rohardushof kan je trouwens ook terecht om traditionele volkssporten te beoefenen, een huifkartocht of een wandel- en fietstocht - door Robert zelf ontworpen maken. "Hier leeft de Vlaamse ziel nog. Maar laat je niet afschrikken, wij doen zeker niet aan politiek ... ", vertelt Robert. "Ik heb trouwens al veel Franse klanten Vlaams geleerd ... Ik vertik het gewoon om Frans met hen te spreken ! Wat niet betekent dat ik ze aan hun lot overlaat, ik help hen met plezier.
Een van de toppers van 't Rohardushof is trouwens de week van het bier, die dit jaar van 1 mei tot 10 mei op de agenda staat. "Al onze bieren meer dan 150 soorten - zijn hier dan te verkrijgen tegen 1,8.0 euro. We passen ons bieraanbod ook regelmatig aan ... Zo hebben we nu ook weer het Poperings Nunnebier op onze kaart staan", besluit Robert.
Waar kan je 't Rohardushof vinden? Bergenstraat 1, Beveren-aan-de-Ijzer. Uitbaters: Robert en Carine Toussaint-Hampe. Soort café: museumherberg, praat- en eetcafé Specialiteiten: het huisbier 'n Blauwer en de Forte Brune. Opmerkelijk : bij het café hoort ook een archeologisch aardewerkmuseum, je kan er traditionele Vlaamse volkssporten beoefenen of een tochtje met de huifkar maken. Op de kaart staan meer dan 150 biersoorten. Eten: de traditionele snacks, van een stuutje met è schelle van 't zwien tot een spaghetti. Prijs van een pintje : 1,30 euro. Openingsuren: - vanaf 10 uur - op maandag gesloten.
Vandaag nieuwe alcoholtest in het verkeer. Ge moet niet blazen, maar de volgende tekst zonder haperingen lezen. Lukt het niet, dan wordt uw rijbewijs ingetrokken, want de politie zal dat interpreteren als dronkenschap achter het stuur.
De tekst die je vlot moet lezen luidt als volgt :
In een klein huisje woonde een meisje, een zekere Barbara. Zij maakte veel rabarberpudding, en was daar ook voor bekend. De mensen noemden haar "rabarberbarbara".
Rabarberbarbara vond dat wel plezant, en opende een bar. De mensen noemden dat etablissement de "rabarberbarbarabar".
De Rabarberbarbarabar was heel gekend onder de mensen. Er kwam heel veel volk over de vloer. Maar daar waren ook drie barbaren bij. Die zaten er elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. De mensen noemden hen de rabarberbarbarabarbarbaren.
Die rabarberbarbarabarbarbaren haden lange baarden. De mensen spraken van rabarberbarbarabarbarbarenbaarden.
En die rabarberbarbarabarbarbarenbaarden lieten soms wel hun baard afdoen bij de barbier. De mensen noemden hem de rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbier.
Ze staan aan het hoofd van bedrijven die miljoen waard zijn, beslissen met één pennentrek over het lot van miljoen staatsburgers tegelijk en rijven soms een vet salaris binnen. Het Amerikaans zakentijdschrift Forbes zette de tien machtigste vrouwen ter wereld op een rijtje, Nina licht ze door.
Wu Yi (69) Vice-Minister van China en verantwoordelijk voor economie Wu probeert Duitsland van de derde plaats als grootste economische wereldmacht te verdringen. Ze onderhandelde met de VS over handelskwesties en weigerde de Chinese munt te devalueren of het handelsoverschot met de VS aan te pakken.
Wu groeide op in een bescheiden gezin en trad toe tot de Communistische partij in 1962. Na haar studies voor petroleumingenieur werkte ze als technicus in een olieraffinaderij in de afgelegen provincie Gansu en stapte via het ministerie van Olie in de politiek. In eigen land is ze geliefd. Sommige boeren geloven dat Wu de reïncarnatie is van Kanyin, de boeddhistische god van genade.
Ze is ongehuwd. Toen ze jong was, was ze dat wel van plan, vertelde ze ooit. Ik heb eerst 20 jaar gewerkt op een afgelegen plek. Toen ik daar weg was, was ik al te oud. Bovendien was het heel hectisch met het werk. Dus heb ik het opgegeven. Het wordt wellicht de laatste keer dat Wu de topdrie van het lijstje haalt, want ze kondigde aan dat ze snel met pensioen gaat.
Wat Wu verdient of aan bezittingen heeft, daar is niets over bekend. Het is en blijft communistisch China waar we het over hebben, natuurlijk. Angela Merkel bondskanselier van Duitsland
kijken we eventjes mee in het bord van de wielrenners.
Af en toe een wokschotel en daarmee pasta! Om een goede koers te rijden moet je voor je aan de wedstrijd begint een Trappist of een Stout drinken met daarin een rauw ei geklutst. Een mythe.
"Een renner die dat doet", wil waarschijnlijk zijn geweten sussen. Misschien werkt het drankje wel ontspannend maar in essentie is alcohol niet gezond omdat het water onttrekt aan je lichaam. Bovendien zit in dat ei niets van koolhydraten en dat is het net wat een topsporter nodig heeft. Vele renners houden vast aan bepaalde gewoontes. Een biefstuk eten vlak voor de wedstrijd is bijvoorbeeld ook niet ideaal".
Wat eet een wielrenner dan wel het best voor hij aan een wedstrijd begint? Een topsporter moet eigenlijk het hele jaar door gezond eten: koolhydraatrijk voedsel zoals brood, deegwaren, aardappelen, rijst en uiteraard voldoende fruit en groenten. Koolhydraatrijke voeding geeft energie. Eiwitrijke voeding is dan weer ideaal om spieren op te bouwen of te onderhouden. Topsporters benutten dus best wat eiwitrijk voedsel in de maanden voor de wedstrijd en tijdens de trainingen. Ze moeten absoluut vetrijke voeding matigen en de drie laatste dagen voor de wedstrijd vezelrijke voeding zoals bruin brood en volkoren deegwaren verminderen.
Maar een topsporter moet vooral veel drinken en dan liefst water en isotone sportdranken. Voor een uur sport moet men zeker een halve liter tot een liter vocht innemen. Hij gaat best ten laatste 2 tot 4 uur voor de wedstrijd aan tafel, anders heeft hij last van een volle maag. Liefst eet hij iets dat koolhydraten bevat, zoals gewoon brood met confituur of magere smeerkaas. Vele renners maken ook gebruik van ontbijtgranen.
Wat eten wielrenners zoal tijdens de koers? Meestal gaat het om koolhydraatrijke energierepen of vloeibare voeding zoals energierijke sportdranken die dan weer meer suikers of koolhydraten bevatten en dorstlessende of isotone sportdranken zoals Gatorade, Extran, lsostar of Aquarius. Droge koekjes of koekjes met gedroogd fruit zoals Grany, Evergreen of Sultana zijn ideaal voedsel.
Renners eten veel pasta. Waarom is dat? Pasta bevat veel koolhydraten. En het wordt meestal gewoon samen met een tomatensausje gegeten. Je neemt dus minder vetten in dan als je een broodje met beleg eet. De meeste renners eten ook nog eens pasta na de wedstrijd, koolhydraatrijk voedsel bevordert immers het herstel. Wat een topsporter verliest aan gewicht na de wedstrijd moet hij terug opnemen met drank. Tijdens de wedstrijd verliezen renners immers geen vet maar wel vocht. Karnemelk bevat ook de nodige eiwitten en is een magere drank.
Wokken heeft veel voordelen op voorwaarde dat men het voedsel niet te lang laat staan vooraleer men het opeet. Wokken verloopt snel en dus blijven de vitaminen in de voeding zitten. Hoe korter de bereidingstijd, hoe meer vitamines er behouden blijven. Bij het koken komen er veel vitamines in het water terecht. Vele mensen koken met teveel water. Een weinig water volstaat. Het water moet altijd eerst koken vooraleer men de voeding erin doet, om de bereidingstijd zo kort mogelijk te houden.
Goed omgaan met het ontvangen van kritiek is iets dat u kunt leren, door goed te luisteren en goed te overdenken of de kritiek terecht is en wat u ermee kunt. Hierdoor leert u zichzelf beter kennen en opent u de weg naar een positieve verandering van uzelf. Het gaat daarbij niet om het veranderen van uw persoonlijkheid maar om verandering van uw gedrag.
Je stoort of ergert je aan iets of iemand, maar komt er niet altijd toe om dat te zeggen. Vaak slik je de woorden in, maar dat voelt niet goed. Het is belangrijk om op een juiste manier te zeggen wat je van iets vindt. Het voelt niet alleen beter, ook de ander kan er iets mee doen. De manier waarop je iets zegt en het moment waarop je de kritiek geeft, bepalen of de ander al dan niet luistert. Even belangrijk is het om op een zinvolle manier te leren reageren op kritiek die je krijgt. Zwijgen, weglopen, roepen of huilen geven vaak niet het gewenste effect.
Deze tips helpen om alle effecten van kritiek geven en krijgen te verkennen. Kies een goed moment om uw kritiek en vraag te uiten.
Het is ook niet zo verstandig kritiek te geven na bijvoorbeeld een lange vermoeiende werkdag, u bent zelf niet rustig en de ander zal niet openstaan voor uw kritiek. Dit zal meestal uitdraaien op een ruzie.
Haal geen oude koeien uit de sloot of betrek andere onderwerpen in uw kritiek, houdt het bij het ene kritiekpunt.
Denk goed na over uw kritiek, betreft het echt een wezenlijk punt waar u het over moet hebben, of komt uw ergernis voort uit iets anders. Zoek dus eerst de oorzaak bij uzelf.
Ook is het handig om toestemming te vragen voordat u kritiek geeft. Door te vragen of iemand wil horen wat u te melden heeft.
Kies uw woorden zorgvuldig en wees zo concreet mogelijk. Geef geen kritiek op de persoon, maar op zijn of haar gedrag.
Soms staan volwassenen doodsangsten uit als ze kinderen zien spelen, klimmen of rennen.
Ze gaan soms zo in hun spel op, dat ze zich vaak niet bewust zijn van gevaar. Als ouder des te meer. Hebben kinderen inderdaad geen besef van risico' s? En is gevaar inschatten aan te leren? Welke om-standigheden een gevaar vormen voor kinderen, van baby tot schoolgaand kind, en hoe je als ouder daarop het beste kunt anticiperen in dit artikel een aantal nuttige tips.
Is een baby zich bewust van gevaar? Een baby is zich niet bewust van gevaar, maar heeft door de natuur wel een aantal overlevingsstrategieën meegekregen. Dat bleek tijdens een onderzoek bij baby 's tussen zes en twintig weken oud. Er werd een grote zachte kubus hun richting uit geschoven. De baby's probeerden de kubus te ontwijken door hun hoofd weg te draaien en hun handjes voor hun ogen te houden. Bij een ander onderzoek werden wat oudere baby's op een glazen plaat gelegd waarvan de ondergrond gedeeltelijk diep was. De baby's kropen niet verder dan de grens van ondiep naar diep. Het opmerken van diepte is mensen dus aangeboren. Overigens kan een baby met zijn lichaam al een herstelreactie uitvoeren als je zijn benen wegdraait. Leg je de beentjes naar rechts, dan willen hoofd en romp ook naar rechts.
Tip: Bij jonge kinderen kan het helpen om eens zelf over de grond te kruipen en te zien welke gevaren er in huis zijn: losse draden, stopcontacten enz...
De toekomst van gisteren Kortrijk 1302 De Paasvakantie staat voor de deur. En het is ideaal weer om een bezoek aan het museum te brengen. Want vanaf vandaag zaterdag 22 maart tot en met zondag 13 april tonen ze in het museum Kortrijk 1302 allerlei (middeleeuwse) voortekenen en situaties die je kunt beleven, onderzoeken en herkennen. Voorwerpen, teksten en illustraties leren je alles over de toekomst van gisteren.
De kinderen kunnen een boeiend en leerrijk spel spelen. Ze krijgen bij de aanvang zeven levens om in te zetten in een rad van fortuin. Het spel levert zeven magische voorwerpen op, die de toekomst onthullen. Meer informatie vind je op onze website. Voor de kinderen schreef Ridder Ronny zelfs een speciaal bericht.
De toekomst van gisteren is een boeiend en leerrijk spel voor (groot)ouders en klein(kinderen). Het spel is inbegrepen in de normale toegangsprijs.
Een aanrader voor een paasvakantie-uitje! Op Erfgoeddag (zondag 13 april) komen de voorspellers zelf aan het woord. Dan kan je kennis maken met Merlijn de Tovenaar, de laatste Tempelier, Jeanne dArc en andere illustere figuren. Meer uitgebreide informatie hierover volgt later. Meer hierover op de site Kortrijk 1302. Lees ook: "Ga op zoek naar de Gulden sporen"
Bereiding: 10 minuutjes vooraf Laat de wijn voor de helft inkoken. Roer er de honing onder en giet over het diepgevroren fruit. Snipper de munt fijn en roer onder het fruit. Zet weg in de koelkast tot het fruit ontdooid is ..
moment zelf Verdeel het fruit over schaaltjes. Bedek met bolletjes roomrijst (dat gaat makkelijk met 2 eetlepels). Werk af met wat gemalen kokos en een blaadje munt.
Tip Voor de hapjes werkt u op dezelfde manier maar maak de bolletjes met 2 koffiel.
Taartje van tomaat met mozzarella, aubergine en zeebaars
Receptje lekker van bij ons (Steven Bes)
Aantal personen: 4
Ingrediënten 4 tomaten Flandria "Coeur de Boeuf",600 gram verse zeebaars (filet met vel), 100 gram kruidensla pesto,2 bolletjes buffelmozzarella, 4 ronde plakjes bladerdeeg (doorsnee 15 cm),Kaviaar van aubergine, 3 Flandria aubergines, 1 Flandria tomaat, 2 sjalot, 2 tenen look, olijfolie, grof zeezout, tijm, koriander en rozemarijn.
Bereiding Snijd de aubergine overlangs in 2 en maak enkele inkepingen in het vruchtvlees. Kruid met peper & zout, besprenkel met olijfolie, fijngesneden sjalot, look, verse kruiden en leg ook de blokjes tomaat op de aubergine. Schik alles in een vuurvaste schotel. Kleur de aubergines op 220°C en temper daarna de oven tot 150°C om verder te laten garen.
Haal de aubergines leeg en mix de pulp samen met de look, de tomaten en de sjalot. Breng op smaak met peper & zout, een snuifje suiker en tabasco.Prik de plakjes bladerdeeg overvloedig met een vork en bak ze op een boterpapier gedurende 15 min. in een voorverwarmde oven van 220°C. Smeer de taartjes in met de caviaar van aubergine.
Snijd de tomaat in plakjes. Laat de mozzarella verlekken en snijd deze ook in plakjes. Schik de plakjes tomaat en mozzarella beurtelings op het taartje. Kruid met peper & zout en grof zeezout en schuif 2 min. onder een hete grill. Laat de zeebaars ontgraten en ontschubben door de visboer.
Bak de filets op de velkant in een hete pan met een scheut olie. Laat zo verder garen op een matig vuur. Draai de filets maar 1 maal om. Schik op het warme taartje en werk af met groene pesto of olijfolie en een kruidensla.
Op 21 maart 2007 was voor ieder van ons op school een droevige dag. Laura was overleden. Ze had na een zware ziekte de strijd opgegeven. Vandaag op de eerste dag van de lente en op goede vrijdag herdenken we met het ganse schoolteam deze lieve meid, de klasgenootjes van het 5de leerjaar zullen deze dag op een intense manier beleven.
Een sterretje pinkte haar traantjes weg Het was toch ook wel zielig zeg Ze had een andere ster zien vallen Ja, ze keken naar haar, met hun allen Het was ook zo een treurig gezicht Daartoe trok de hemel zich helemaal dicht Er was opeens zoveel verdriet in de hemel De tranen stroomden het was een geschitter en gewemel Het was ook zo een vreselijk triest om te zien Zij was zo mooi en groot geweest en scheen wel voor een ster of tien Ze was zo een prachtige grote ster Zij kwam van zo hoog en zo oneindig ver Die mooie ster was gevallen haar hemelse tijd was nu voorbij Zij kreeg een andere taak en was daarmee ook wel blij Zij moest de kindersterren leren, hun lichten te doen ontwaken En hen daar bij te helpen en hen vol liefde daarvoor te maken Ontluikende sterretjes overspelen soms hun licht Daar was nu haar aandacht op gericht Zij mocht de nieuwe sterren leren hun lichtjes aan te steken Er was geduld voor nodig, om hen dat te leren was gebleken De gevallen ster huilde af en toe nog een traan Maar vond het prettig dat al de sterren, zo met haar waren begaan Al die sterrentranen zorgde voor zoveel reg Het overstroomde alle akkers en de wegen Die grote zoete en zilte tranenvloed Was voor de aarde nodig en ook goed Zelfs de sterren hebben soms verdriet Alleen de mensen zien en merken dat niet.
Veel interesse voor paaskamp waar jongeren regeltjes leren.Ouders hechten weer belang aan etiquette. Dat blijkt uit het succes van 'Culi Stars', een kamp voor jongeren waar etiquette en leren koken centraal staan. 'Ook jongeren hebben weer behoefte aan regeltjes', zegt etiquettespecialist Kevin Strubbe.
Tijdens de paasvakantie zullen veertig jongeren van 14 en 15 jaar in de hotelschool van Koksijde kookles en etiquette volgen. 'Er waren veel meer inschrijvingen dan plaatsen', zegt Kevin Strubbe, die de jongeren etiquette zal bijbrengen. 'Door het succes organiseren we nog drie kampen in de zomervakantie. Daar kunnen ook jongere kinderen terecht, vanaf 11 jaar. Hoe vroeger je eraan begint, hoe beter.'
Strubbe is de auteur van het boek Etiquette is hip en ziet het belang van etiquette toenemen. 'Het is de derde keer dat we zo'n kamp organiseren, samen met telelvisiekok Jeroen De Pauw, bekend van onder andere het Eén-programma Zonnen en Garnalen', zegt Strubbe. 'Jaar na jaar groeit de belangstelling. Bij het begin van zo'n kamp komen veel ouders naar mij en zeggen: 'Als jij erin slaagt onze zoon deftig te laten eten, zonder dat hij van tafel loopt of met zijn voeten onder zich op de stoel zit, proficiat. Want ons lukt het niet.'
De meeste ouders gaan met twee uit werken, waardoor er minder tijd is om kinderen etiquette bij te brengen, denkt Strubbe. 'Of de ouders weten het gewoon zelf niet. Ik hou er niet van dat de jeugd altijd de schuld krijgt van een gebrek aan beleefdheid. Volwassenen moeten hen wel eerst het goede voorbeeld geven en dat gebeurt vaak niet.'
Dat de jongeren tegen hun zin naar zo'n kamp gestuurd worden, relativeert Strubbe. 'Er zitten er wel tussen. Maar de meeste jongeren zijn zelf geïnteresseerd om te leren koken en etiquetteregels te leren.'
De etiquetteregels zijn volgens Strubbe geen last maar een voordeel. 'Zo weet je hoe je je moet gedragen in elke situatie. Ik geef veel voorbeelden aan de jongeren. Als ze voor het eerst bij de ouders van hun lief mogen gaan eten, is het toch handig te weten hoe ze een glas wijn moeten vasthouden of welk bestek ze eerst moeten gebruiken. Iedereen denkt dat jongeren regeltjes verafschuwen, maar ik merk dat ze behoefte hebben aan een houvast.'
Tover je keuken om tot een schoonheidssalon Botox? Te akelig. Luxecrème? Te duur. Schoonheidsspecialist? Te lange wachttijd. Ga puur natuur als u uw rimpels te lijf wil gaan. Helpt het niet tegen de rimpels, dan hebt u toch gezond gegeten.
Er zijn recepten die speciaal samengesteld werden om u te verlossen van uw rimpels. Toegegeven, dat klinkt bizar. Toch is het niet zo vreemd als je bedenkt dat sommige ingrediënten, zoals vitamine A (uit caroteen), erom bekend staan dat ze de schadelijke stoffen in de huid neutraliseren. Met andere woorden, ze helpen rimpels te voorkomen, gaan huidinfecties tegen en zorgen er zo voor dat uw huid er gewoon gezond uitziet. De meest effectieve stoffen zitten in bepaalde fruitsoorten - als mango of ananas - en groenten.
Een stel Amerikaanse wetenschappers en diëtisten hebben de handen nu in elkaar geslagen. Ze combineerden de huidverjongende voedsel-elementen met basisrecepten, en stelden zo een kookboek samen met gerechten die uw rimpels te lijf gaan.
De recepten zijn alvast gemakkelijk, zelfs voor absolute beginners. Voor wie zijn keuken wil omtoveren tot een schoonheidssalon, hier alvast de top-tien van de ,,Rimpelvrije gerechten''.
1. Pastasaus met wortel Meng geraspte wortel onder de pastasaus. Niemand die de flintertjes zal opmerken, maar intussen doet uw huid zich tegoed aan het 'rimpelvermijdende' caroteen.
2. Salade met verse spinazie Mik wat verse spinazieblaadjes in uw salades. Spinazie bevat meer caroteen dat de sla zelf.
3. Fruitige milkshake Maak een milkshake met vanilleyoghurt en vers fruit. Fruitzuren zijn goed voor uw huid.
4. Meloen met bubbeltjes Voor een speciaal dessert: leg gekoelde meloenballetjes in een glas champagne en garneer met verse muntblaadjes.
5. Nachtelijk fruit Zorg dat er altijd perzik in huis is, vers, bevroren of desnoods in blik. Voor een nachtelijke eetbui zonder schuldgevoel.
6. Snack gezond Zet steeds een schaaltje verse paprika in reepjes in de ijskast. Met een gezonde dipsaus is het een slimme oplossing voor snelle trek of onverwachte gasten.
7. Go tropical Ben je fruit beu? Probeer dan eens de nieuwe smaak van de exotische tegenhangers voor onze appel: papaya.
8. Voeg broccoli toe Broccoli is een gezondheidheidsbom en het past bijna overal bij. Experimenteer probleemloos bij spaghetti, salades en rijstgerechten.
9. Vervang tomaat door papaya Voor de durvers: bij pittige koude salsa-recepten kan je de tomaat eens vervangen door papaya. Niet alleen schiet het caroteengehalte de hoogte in, maar het is ook een avontuur voor je smaakpapillen.
10. Kies je sap In plaats van altijd voor dezelfde smaken te gaan - en dus op te geven uit verveling - kan je kiezen uit totaal nieuwe smaken van vruchtensap. Wat dacht je van apebroodboomsap? Of tamarinde?
Het eerste hoogtepunt, De Oostakkerse gedichten (1955), zet de toon voor het hele werk van Hugo Claus: de spanning tussen animaal en seksueel vitalisme en een scherpe en erudiete intelligentie, die met motieven en citaten uit onder meer de klassieke literatuur speelt. Zijn poëzie is zeer divers: van sociaal geëngageerd via experimenteel en associatief tot zeer persoonlijke liefdeslyriek. In de latere poëzie (o.a. De sporen, 1993) slaat Claus een meer abstracte en postmodernistische richting in.
Vijftigers Samen met Remco Campert, Gerrit Kouwenaar, Simon Vinkenoog en Lucebert bevond Hugo Claus zich in de voorste gelederen van de nieuwe generatie Nederlandstalige dichters. Die generatie van de Vijftigers drukt haar stempel door een antitraditionele, antirationele, anti-esthetische, experimentele kunstvorm te omhelzen die ontvankelijk is voor invloeden uit de Nieuwe Wereld. Na 1960 valt de groep uiteen en gaan de leden elk hun eigen weg.
Intelligentie & passie Hugo Claus was geen groot lyricus, en hoewel zijn stijl helder en puntig was, kan hij evenmin een groot satiricus of epigrammenschrijver worden genoemd. Zijn poëzie werd echter van meet af aan gekenmerkt door een ongewone mengeling van intelligentie en passie, waaraan uiting wordt gegeven in een medium waarover hij zo'n snelvingerige controle heeft dat de kunst onzichtbaar wordt.
Veel korte stukken uit zijn oeuvre zijn hooguit vluchtig en occasioneel, maar desondanks is het in vrij overvloedige mate doorspekt met gedichten waarvan de verbale concentratie, de gevoelsintensiteit en de intellectuele reikwijdte hun auteur een plaats onder de beste Europese dichters van het einde van de twintigste eeuw garanderen.
Dat wees het Amerikaans onderzoek uit. Naast hun eigen gezondheid, halen de gestresseerde ouders ook die van hun kroost onderuit. Kinderen van stressy mama's en papa's melden zich immers vaker ziek dan kinderen van rustigere ouders.
Noteren Amerikaanse onderzoekers vroegen de ouders van 170 gezonde kinderen tussen 5 en 10 om hun gezondheid in de gaten te houden gedurende drie jaar. Elk ziektesymptoom moesten de ouders opschrijven, en telkens het kind zich niet goed voelde moest de temperatuur genoteerd worden. Elke zes maanden werden de volwassenen aan een psychiatrische test onderworpen, waarin zowel stressniveau als symptomen van angst en depressie werden gemeten.
1000 keer ziek
In de hele onderzoeksperiode waren de kinderen meer dan 1.000 keer ziek, het vaakst in de winter. Diepere analyse toonde aan dat kinderen van gestresseerde ouders disproportioneel vaker ziek waren. Deze kinderen vertoonden ook een hogere activiteit in de witte bloedcellen, wat betekent dat ze een infectie aan het bevechten zijn. Dit staat in schril contrast met de gestresseerde volwassenen, die net een zwakker immuunsysteem hebben.
Echt ziek? Toch blijft de vraag of de kinderen van stressy ouders werkelijk vaker ziek zijn, of deze ouders hun kinderen gewoon gemakkelijker thuis hielden, waarschuwt immuunexpert David Jessop. "Ouders moeten zich niet al te ongerust maken. De studie is relatief klein, en de resultaten roepen nogal wat vragen op."
Zo wijst Jessop op het aantal ziektes die bij de kinderen is vastgesteld. "Misschien zijn de deelnemende ouders wel angstiger, waardoor ze sneller een ziekte menen te herkennen, terwijl dit niet zo is." Bovendien werd het stressniveau van de ouders niet verder onderzocht. Ook bestaat de kans dat de kinderen doen alsof ze ziek zijn om extra aandacht te krijgen van de ouders, hoewel dit hun verhoogde immuunactiviteit niet verklaart.edp
Leonardo da Vinci's fresco 'Het Laatste Avondmaal'.
Witte Donderdag is de donderdag voor Pasen. Herdacht wordt het Laatste Avondmaal, dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen heeft gevierd. Tijdens het Laatste Avondmaal heeft Jezus de Eucharistie en het Priesterschap ingesteld.
Ze staan aan het hoofd van bedrijven die miljoen waard zijn, beslissen met één pennentrek over het lot van miljoen staatsburgers tegelijk en rijven soms een vet salaris binnen. Het Amerikaans zakentijdschrift Forbes zette de tien machtigste vrouwen ter wereld op een rijtje, Nina licht ze door.
Over hoe ze door het glazen plafond breken en nadien genieten van de kleine dingen des levens, zoals blootvoets rondlopen op kantoor.AMC
Angela Merkel (53) Bondskanselier van Duitsland. Staat gekend als wetenschappelijk, analytisch en rechtlijnig logisch, als doctor in de fysica. Aan het hoofd van de grootste economische macht van Europa en de derde economische wereldmacht mag Angela Merkel zich de machtigste vrouw ter wereld noemen. Op wereldconferenties toonde ze zich een sterke leider en onder haar daalde de werkloosheid in Duitsland.
Merkel groeide op als domineesdochter in Oost-Duitsland en werd politiek actief na de val van de Berlijnse muur in 1989. 'Köhls meisje', zo luidde haar bijnaam lang, omdat de toenmalige bondskanselier van de christen-democratische CDU haar politiek lanceerde en aanstelde als minister in zijn kabinet.
Toen haar mentor betrokken raakte in een schandaal rond partij financiering nam ze afstand van hem. Zoals pubers zich losmaken van hun ouders, schreef ze in een open brief. In 2000 schopte ze het tot partijvoorzitter. Haar achternaam komt van haar eerste man. In 1998 trouwde ze voor de tweede keer, met een hoogleraar scheikunde. Joachim Sa'ller schuwt de media en bleef weg op de ceremonie waarop ze werd ingezworen als bondskanselier.
'Waar was haar man?' blokletterde een krant. Hij heeft het thuis op tv gevolgd, klonk het bij Merkel, die voor haar verkiezing al had verteld dat haar man graag zijn carrière wilde behouden. Kinderen heeft Merkel niet. In de campagne werd dat tegen haar gebruikt door de vrouw van haar tegenkandidaat Schröder.
De meeste vrouwen zijn bezig met hoe ze een job en een familie moeten combineren. Stoppen ze best met werken? Hoe moeten ze hun kinderen grootbrengen? Dat is niet de wereld van mevrouw Merkel. 'Geslachtsloos' wordt Merkel soms genoemd. Misschien omdat ze nooit haar vrouwe-lijkheid uitspeelde.
Wie iets te zeggen heeft, heeft geen make- up nodig, Was haar motto. Maar sinds ze bondskanselier is, heeft ze een stijladviseur in dienst. Per jaar verdient ze 261.500 euro.
Wat piept er in de pot? Vleeskippen of vleeskuikens zijn kippen of hanen die speciaal voor het vlees worden gekweekt.
Als de kuikens uit het ei komen worden ze naar grote stallen gebracht. Er zitten ongeveer 15 kuikens per m2. Omdat de kuikens nog te klein zijn om zichzelf te verwarmen, wordt de temperatuur op zo'n 35°C gehouden. De diertjes kunnen naar hartenlust eten en drinken. Na enige tijd kunnen de kuikens zelf hun temperatuur regelen en dan moet er zelfs geventileerd worden, want die diertjes geven veel warmte af.
Wanneer de kippen of hanen op leeftijd van 6 tot 10 weken oud geslacht worden, spreekt men over een braadkip. De kippen of hanen wegen dan rond de 2 kilo en worden als gewone braadkippen verkocht.Een piepkuiken is een jonge kip of haan die wordt geslacht als ze 4 tot 6 weken oud zijn. Een piepkuiken wordt als een delicatesse beschouwd.
Vieze beestjes? Salmonella, een griezelig woord dat de mensen kippenvel bezorgt. Misselijkheid, buikpijn, braken, diarree, ... dit zijn enkele symptomen die de bacterie veroorzaakt bij de mens.
Hoe raak je besmet? Door besmette voedingswaren te eten zoals een eventueel besmet ei en kip. Om dit alles te voorkomen, moet je zorgen voor een goede hygiëne in je keuken. Zorg ervoor dat eieren, bereidingen op basis van eieren en kip bewaard worden in een goede koelkast. Bak je voedsel op temperaturen hoger dan 65°C. Was je handen en je keukentoestellen die in contact komen met deze voedingswaren voor en na het gebruik.
Het aantal besmettingen is de laatste jaren flink afgenomen. Door de inzet van de pluimveehouders worden de dieren ingeënt en worden de hennen driemaal per jaar gecontroleerd. Indien er besmette hennen zijn, kunnen de eieren enkel verkocht worden als ze gepasteuriseerd zijn. Er zijn heel veel varianten van de bacterie waardoor die nooit helemaal zal verdwijnen.
Als je de juiste hygiënische maatregelen in acht neemt tijdens het koken, kan je besmettingen voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen.
Agenda: samen de boer op! Vandaag 20 maart: Boers, een dag waar kinderen een echte boerderij bezoeken en boerderijwerk verrichten. In organisatie van de kinder-boerderij De Lange Schuur te Oostende meer info op de site delangeschuur