Goed omgaan met het ontvangen van kritiek is iets dat u kunt leren, door goed te luisteren en goed te overdenken of de kritiek terecht is en wat u ermee kunt. Hierdoor leert u zichzelf beter kennen en opent u de weg naar een positieve verandering van uzelf. Het gaat daarbij niet om het veranderen van uw persoonlijkheid maar om verandering van uw gedrag.
 |
Je stoort of ergert je aan iets of iemand, maar komt er niet altijd toe om dat te zeggen. Vaak slik je de woorden in, maar dat voelt niet goed. Het is belangrijk om op een juiste manier te zeggen wat je van iets vindt. Het voelt niet alleen beter, ook de ander kan er iets mee doen. De manier waarop je iets zegt en het moment waarop je de kritiek geeft, bepalen of de ander al dan niet luistert. Even belangrijk is het om op een zinvolle manier te leren reageren op kritiek die je krijgt. Zwijgen, weglopen, roepen of huilen geven vaak niet het gewenste effect. Deze tips helpen om alle effecten van kritiek geven en krijgen te verkennen. Kies een goed moment om uw kritiek en vraag te uiten.
Het is ook niet zo verstandig kritiek te geven na bijvoorbeeld een lange vermoeiende werkdag, u bent zelf niet rustig en de ander zal niet openstaan voor uw kritiek. Dit zal meestal uitdraaien op een ruzie.
Haal geen oude koeien uit de sloot of betrek andere onderwerpen in uw kritiek, houdt het bij het ene kritiekpunt. Denk goed na over uw kritiek, betreft het echt een wezenlijk punt waar u het over moet hebben, of komt uw ergernis voort uit iets anders. Zoek dus eerst de oorzaak bij uzelf.
Ook is het handig om toestemming te vragen voordat u kritiek geeft. Door te vragen of iemand wil horen wat u te melden heeft.
Kies uw woorden zorgvuldig en wees zo concreet mogelijk. Geef geen kritiek op de persoon, maar op zijn of haar gedrag.
|