 |
Wat piept er in de pot? Vleeskippen of vleeskuikens zijn kippen of hanen die speciaal voor het vlees worden gekweekt.
Als de kuikens uit het ei komen worden ze naar grote stallen gebracht. Er zitten ongeveer 15 kuikens per m2. Omdat de kuikens nog te klein zijn om zichzelf te verwarmen, wordt de temperatuur op zo'n 35°C gehouden. De diertjes kunnen naar hartenlust eten en drinken. Na enige tijd kunnen de kuikens zelf hun temperatuur regelen en dan moet er zelfs geventileerd worden, want die diertjes geven veel warmte af.
Wanneer de kippen of hanen op leeftijd van 6 tot 10 weken oud geslacht worden, spreekt men over een braadkip. De kippen of hanen wegen dan rond de 2 kilo en worden als gewone braadkippen verkocht.Een piepkuiken is een jonge kip of haan die wordt geslacht als ze 4 tot 6 weken oud zijn. Een piepkuiken wordt als een delicatesse beschouwd.
Vieze beestjes? Salmonella, een griezelig woord dat de mensen kippenvel bezorgt. Misselijkheid, buikpijn, braken, diarree, ... dit zijn enkele symptomen die de bacterie veroorzaakt bij de mens.
Hoe raak je besmet? Door besmette voedingswaren te eten zoals een eventueel besmet ei en kip. Om dit alles te voorkomen, moet je zorgen voor een goede hygiëne in je keuken. Zorg ervoor dat eieren, bereidingen op basis van eieren en kip bewaard worden in een goede koelkast. Bak je voedsel op temperaturen hoger dan 65°C. Was je handen en je keukentoestellen die in contact komen met deze voedingswaren voor en na het gebruik.
Het aantal besmettingen is de laatste jaren flink afgenomen. Door de inzet van de pluimveehouders worden de dieren ingeënt en worden de hennen driemaal per jaar gecontroleerd. Indien er besmette hennen zijn, kunnen de eieren enkel verkocht worden als ze gepasteuriseerd zijn. Er zijn heel veel varianten van de bacterie waardoor die nooit helemaal zal verdwijnen.
Als je de juiste hygiënische maatregelen in acht neemt tijdens het koken, kan je besmettingen voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen.
 |
Agenda: samen de boer op! Vandaag 20 maart: Boers, een dag waar kinderen een echte boerderij bezoeken en boerderijwerk verrichten. In organisatie van de kinder-boerderij De Lange Schuur te Oostende meer info op de site delangeschuur
|