Met het oog op de ronde van Vlaanderen op 6 april
kijken we eventjes mee in het bord van de wielrenners.
Af en toe een wokschotel en daarmee pasta! Om een goede koers te rijden moet je voor je aan de wedstrijd begint een Trappist of een Stout drinken met daarin een rauw ei geklutst. Een mythe.
"Een renner die dat doet", wil waarschijnlijk zijn geweten sussen. Misschien werkt het drankje wel ontspannend maar in essentie is alcohol niet gezond omdat het water onttrekt aan je lichaam. Bovendien zit in dat ei niets van koolhydraten en dat is het net wat een topsporter nodig heeft. Vele renners houden vast aan bepaalde gewoontes. Een biefstuk eten vlak voor de wedstrijd is bijvoorbeeld ook niet ideaal".
Wat eet een wielrenner dan wel het best voor hij aan een wedstrijd begint? Een topsporter moet eigenlijk het hele jaar door gezond eten: koolhydraatrijk voedsel zoals brood, deegwaren, aardappelen, rijst en uiteraard voldoende fruit en groenten. Koolhydraatrijke voeding geeft energie. Eiwitrijke voeding is dan weer ideaal om spieren op te bouwen of te onderhouden. Topsporters benutten dus best wat eiwitrijk voedsel in de maanden voor de wedstrijd en tijdens de trainingen. Ze moeten absoluut vetrijke voeding matigen en de drie laatste dagen voor de wedstrijd vezelrijke voeding zoals bruin brood en volkoren deegwaren verminderen.
Maar een topsporter moet vooral veel drinken en dan liefst water en isotone sportdranken. Voor een uur sport moet men zeker een halve liter tot een liter vocht innemen. Hij gaat best ten laatste 2 tot 4 uur voor de wedstrijd aan tafel, anders heeft hij last van een volle maag. Liefst eet hij iets dat koolhydraten bevat, zoals gewoon brood met confituur of magere smeerkaas. Vele renners maken ook gebruik van ontbijtgranen.
Wat eten wielrenners zoal tijdens de koers? Meestal gaat het om koolhydraatrijke energierepen of vloeibare voeding zoals energierijke sportdranken die dan weer meer suikers of koolhydraten bevatten en dorstlessende of isotone sportdranken zoals Gatorade, Extran, lsostar of Aquarius. Droge koekjes of koekjes met gedroogd fruit zoals Grany, Evergreen of Sultana zijn ideaal voedsel.
Renners eten veel pasta. Waarom is dat? Pasta bevat veel koolhydraten. En het wordt meestal gewoon samen met een tomatensausje gegeten. Je neemt dus minder vetten in dan als je een broodje met beleg eet. De meeste renners eten ook nog eens pasta na de wedstrijd, koolhydraatrijk voedsel bevordert immers het herstel. Wat een topsporter verliest aan gewicht na de wedstrijd moet hij terug opnemen met drank. Tijdens de wedstrijd verliezen renners immers geen vet maar wel vocht. Karnemelk bevat ook de nodige eiwitten en is een magere drank.
Wokken heeft veel voordelen op voorwaarde dat men het voedsel niet te lang laat staan vooraleer men het opeet. Wokken verloopt snel en dus blijven de vitaminen in de voeding zitten. Hoe korter de bereidingstijd, hoe meer vitamines er behouden blijven. Bij het koken komen er veel vitamines in het water terecht. Vele mensen koken met teveel water. Een weinig water volstaat. Het water moet altijd eerst koken vooraleer men de voeding erin doet, om de bereidingstijd zo kort mogelijk te houden.
|