Deze week is het aardig-op-weg-week. 300 acties overal in Vlaanderen maken de stad en de straten rond de school autoluw, of autovrij.
1 kind op 3 dat minder dan 1 km ver van de school woont, wordt toch met de auto naar school gebracht. De reden: te onveilig.
Nochtans zijn net die autos die kinderen naar school brengen een van de oorzaken van die onveiligheid.
Maak jij de schoolomgeving weer veilig?
Vandaag 17 september tover je met trendy meubels, bloemen of gordijntjes jouw halte om tot gezelligste van Vlaanderen.
Of strap naar school op de strapdag van 22 september. Strappen = trappen + stappen! Of verbouw een parkeerruimte tot een terras, cocktailbar of speeltuin. Nog meer autoluwe actie's?
Eén van de beste bewijzen dat een lichaam wéét wat gezond is, is dat het zelf signalen voorziet om je aan je gezonde gewoontes te herinneren. Een dier eet als het honger heeft en stopt wanneer het voldaan is. Ooit was het bij ons ook zo simpel.
Maar tegenwoordig. beheren veel mensen dit schitterend systeem zo slecht dat het niet meer werkt. Sommigen klagen dan over "altijd honger", anderen over "nooit honger". Een niet te onderschatten klacht van een ongezonde spijsvertering is 'niets smaakt mij'. Gelukkig kan iedereen dit in enkele weken weer in topconditie krijgen.
Leer het verschil voelen tussen echte honger en goesting. Wat is het eerste dat een zieke kwijtraakt? Juist: z'n appetijt. Het is volstrekt normaal en gezond dat je lichaam telkens na drie of vier uur een hongersignaal geeft. Het is de bedoeling dat je dan ook eet. De meeste mensen die willen afvallen, trainen zich echter in het niet reageren op hun natuurlijke hongergevoel. ze zien honger als de vijand, van hun slanke lijn.
Wel, vandaag zal ik je tonen dat honger niet je vijand maar je vriend is. Je honger negeren, helpt niet om slanker te worden. Het zorgt er alleen voor dat je je steeds slapper voelt, dat je wilskracht afbrokkelt, dat je de hele dag aan eten denkt. Het eindresultaat is meestal dat je je op den duur op het eerste het. beste eetbare in je omgeving stort. en dat massaal naar binnen schrokt. Wanneer je niet meer in staat bent om echte honger te onderscheiden van schijnhonger of 'goesting', kan het lijstje hieronder helpen.
Een lege maag: Om de drie à vier uur is je maag leeg. Door te knorren geeft hij aan dat het tijd is om hem opnieuw te vullen. Om hier opnieuw regelmaat in te brengen, is het belangrijk je maaltijden te spreiden over vijf vaste momenten per dag.
Een te laag bloedsuikergehalte: Wanneer je bloedsuikerspiegel te laag zakt, voel je je steeds flauwer en ervaar je een sterke zin in zoet. Stil die liever niet met snelle suikers uit snoep of gebak. Zo creëer je een ongezond patroon van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Eet liever een portie trage koolhydraten zoals een banaan of een bruine boterham.
Te weinig aminozuren: Omdat je lichaam deze uit eiwitten put, vertaalt deze vorm van honger zich in een uitgesproken zin in iets hartigs. Vermijd dit door regelmatig (5 keer per dag) te eten.
Door je uit te hongeren, flikkeren al deze hongersignalen als een kermis in je lichaam. Dat leidt natuurlijk naar de beroemde 'vreetaanval'. Eet vijf keer per dag op een verstandige manier, en je vreetaanvallen zijn voorgoed verleden tijd!
Op weg naar de top: De drie meisjes staan nu nog aan het begin van hun modellencarriére, maar volgens modekenners hebben ze alles in huis om het ver te schoppen. Tijd om een korte kennismaking met de Belgische topmodellen van morgen.
Camille Ringoir (15) uit aalst humaniorastudente, en twee jaar ingeschreven bij Dominique Models en ontdekt in de Delhaize in Knokke (gespot).
Belangrijkste opdrachten? Heeft al verschillende modeshootings achter de rug voor 'Weekend Le Vif', mocht de Scapa-modeshow lopen, nam deel aan een videoproject van fotograaf-cameraman Bjorn Tagemose en doet nu een trendreportage in NINA.
Haar troeven? Ongetwijfeld haar lengte en internationale look. Ondanks haar jonge leeftijd is ze al ingeschreven bij de grootste internationale modellenbureaus. Als ze er klaar voor is, kan ze zo aan de slag in de meeste grote modesteden .
Haar motivatie? Alhoewel ze zelf nooit de stap heeft gezet naar een modellenbureau, is modellenwerk voor haar een meisjesdroom die uitkomt.
Tatjana Wouters (14) uit Berchem humaniorastudente, en nu dik een maand bezig ontdekt op de Sinksenfoor in Antwerpen (gespot)
Belangrijke opdrachten? Ongelooflijk, maar waar: Tatjana heeft maar twee polaroidfoto's in haar portfolio en toch heeft ze al twee modeshoots gedaan voor 'Weekend Le Vif' , en nu één voor NINA.
Haar troeven? Veel tijd heeft haar modeagentschap (Mode/s Office, nvdr) nog niet aan haar kunnen besteden, maar Tatjana is een echt natuurtalent. Ze is een unieke schoonheid met haar lichtjes rode haren en sproetjes en ze is erg lang, wat een groot voordeel is in haar vak.
Haar motivatie? Ze is pas een maand geleden ontdekt en mag nu de mooiste kleren dragen en samenwerken met heel creatieve mensen.
Sabrina Fischer (20) uit Antwerpen volgt een hogere artistieke opleiding, bezig sinds november 2007, ontdekt door stylist en modellenscout Tom Van Dorpe op een party in Gent.
Belangrijke opdrachten? Werkte al voor diverse catalogi, liep de show van AF Vandevorst en is showroommodel bij Ann Demeulemeester. Stond model voor de affiche van de show van mode,school La Cambre en wordt vaak gevraagd door jonge Belgische ontwerpers.
Haar troeven? Ze is erg vriendelijk en heel stipt. Twee belangrijke eigenschappen voor een model. Ze is erg fotogeniek, beweegt heel goed en neemt ook initiatief tijdens een fotoshoot.
Haar motivatie? Sabrina beseft dat ze al 'oud' is voor een beginnend model en wil er nu uithalen wat erin zit.
Het vijverseizoen is over zijn top. Willen wij volgend jaar opnieuw volop genieten van het vijverschouwspel dan zullen wij dit najaar even de handen uit de mouwen moeten steken.
Een aantal vorstgevoelige planten brengen we in september of oktober (in hun mand) naar een dieper vijverniveau. Er is kans dat de weerman nachtvorst voorspelt, zelfs in september. Wij nemen onze voorzorgen en plaatsen o.a. volgende vorstgevoelige planten lager onder water zodat zij beschermd zijn tegen ijs: kleine waterlelies, Sagittaria graminea en Thalia dealbata.
Een aantal tropische planten kunnen onze winters onmogelijk buiten doorstaan. Waterhyacint en watersla zijn tropische drijfplanten, die in de zomer snel groeien maar bij de minste vorst teloorgaan. Het loont de moeite niet voor de vijverliefhebber om deze drijvers binnen te halen. Het is veel beter in de lente een paar nieuwe exemplaren aan te schaffen.
De vissen Blijf uw vissen zo lang mogelijk voederen. Zo zullen zij een goede vetreserve voor de winter kunnen aanmaken, wat helpt om gezond door het koude seizoen te raken. Schakel over op speciaal lichtverteerbaar wintervoer. Koudwatervissen kunnen zonder problemen buiten overwinteren, tenminste wanneer de vijver diep genoeg is. Sluierstaartgoudvissen, waaierstaartgoudvissen, orandas en andere niet winterharde vissen worden binnen in een koudwateraquarium geplaatst.
Vermijd overvloeding blad Hevige bladval vermijden we in de vijver. Wonderlijk gekleurde, gele, bruine en rode blaadjes dwarrelen van de bomen en nestelen zich op het water. Ze vlotten eventjes, beroerd door rimpelwind maar vlug gaan ze zinken. Onder in de vijver ontbinden ze. Rottende bladeren geven methaangas af en kunnen, vooral wanneer de vijver is dichtgevroren, gevaarlijk zijn met vissterfte tot gevolg. Gebruik liefst een fijnmazig net (maaswijdte 0.5 x 0.5cm) waar ook de kleinere blaadjes niet door kunnen. Deze kleine mazen hebben bovendien het voordeel dat vissen nog kikkers erin verstrikt kunnen raken.
Planten knippen of niet De stengels van oeverplanten worden in regel niet afgeknipt. Wanneer wij ze nu verwijderen dan zal onze vijver er maandenlang erg kaal uitzien, zo zonder enig verticaal element. Wanneer wij de beplanting laten staan zullen wij nog lang kunnen genieten van de herfstkleuren en later van winterse berijpte silhouetten. De luchtkanalen in de stengels zorgen ervoor dat ook een gesloten ijsdek er nog steeds mogelijkheid tot gasuitwisseling bestaat tussen water en lucht.
Afgeknakte en in het water hangende stengels van oeverplanten knippen wij wel af, deze zorgen alleen maar voor rottigheid. Wij knippen deze geknakte stengels niet onder water af, maar zon 10 à 15cm boven het wateroppervlak. Dit doen wij o.a. om te vermijden dat er water binnendringt via de holle stengels, wat slecht is voor de wortelstokken in rust.
De pomp waar zij niet kan bervriezen Vijverpompen worden in de late herfst op een diepe plaats in de vijver gezet of ze worden uit de vijver gehaald en ergens vorstvrij bewaard. Men zet ze best ondergedompeld weg (bijvoorbeeld in een emmer water) in een vorstvrije ruimte zoals kelder of garage. Dit voorkomt het vastzitten van bewegende onderdelen. Opgelet: alleen de pomp in het water, de stekker nooit !
Je krijgt meer zicht op je inkomsten en uitgaven deze week. Door een financiële aderlating kun je voordeel boeken op andere terreinen, die on-verwacht heel winstgevend blijken te zijn.
Je houdt er een appeltje voor de dorst aan over. Laat vrienden met dure plannen eventjes links liggen.
Je zit te piekeren over de egoïstische houding van een vriend(in), maar ga niet meteen in de clinch.
Vandaag is het weer zover "Prinsjesdag". Altijd op de derde dinsdag in september is er Prinsjesdag.Op deze dag leest de Koningin de troontrede voor. Hierin staat het plan dat de regering het komende jaar zal gaan uitvoeren. Waar de regering extra aandacht aan wil geven, bijvoorbeeld de verkeersveiligheid of betere gezond-heidszorg. De troonrede leest de Koningin altijd voor in de Ridderzaal op het Binnenhof.
Je zal je al wel eens de vraag hebben gesteld waarom prinsjesdag altijd de derde dinsdag van september is?
Misschien met deze uitleg begrijpen we er meer over...
Elk jaar vertrekt de koningin naar de Ridderzaal. Daar leest zij de troonrede voor. Meer dan tweehonderd jaar geleden was prinsjesdag de dag waarop Prins Willem V jarig was: op 8 maart. Dit was een feestdag, waarbij iedereen het oranjegevoel kreeg.
Een paar jaar later, in 1815, ontstonden de eerste en de tweede kamer. Zij moesten samen vergaderen over de troonrede. Zij besloten dit op de eerste maandag van november te doen. Veel mensen vonden dit te laat in het jaar, waardoor het uiteindelijk de derde maandag van september werd. Deze dag werd Prinsjesdag genoemd.
Na een paar jaar werd de dag weer veranderd. Veel volksvertegenwoordigers moesten namelijk op zondag al van huis weg om maandag in Den Haag te zijn. Dit beviel hen niet, omdat zondag een verplichte rustdag was. Daarom werd de troonrede verplaatst naar dinsdag. Dit is niet meer veranderd, waardoor Prinsjesdag nog steeds op de derde dinsdag van september wordt gehouden.
Het koffertje Aan het einde van Prinsjesdag komt de minister van Financiën met het koffertje waar de begrotingsnota in zit. Wouter Bos is de minister van Financiën en hij zal de miljoenennota presenteren.
De gekke hoedenparade Op zon belangrijke dag als Prinsjesdag doen de ministers en natuurlijk ook de Koninklijke familie erg hun best om er zo mooi mogelijk uit te zien.
De Koningin draagt altijd een hoed. Veel ministers dragen deze dag ook een hoed, dat staat extra deftig. Sommige ministers dragen een hoed, omdat ze iets willen vertellen. Ze willen bijvoorbeeld aandacht voor de woningnood en dragen dan een hoed met een huis erop. Een paar jaar geleden had een minister zelfs een hoed van een autoband op!
Waarom draagt Koningin Beatrix geen kroontje zoals onze Koningin Paola? Koningin Beatrix heeft een echte kroon, die zij op haar hoofd kan zetten, maar zij draagt die nooit. De Nederlandse kroon is letterlijk een kroon-juweel dat altijd weggestopt blijft. Alleen als het land een nieuwe koning of koningin krijgt, wordt hij even tevoorschijn gehaald.
Maar het is heel belangrijk dat als de Koningin ergens is tussen veel mensen, dat ze goed opvalt. Iedereen wil een glimpje van onze majesteit zien! Daarom draagt Beatrix altijd opvallende hoeden. En je hoeft maar een hoedje te zien om te weten dat dát Koningin Beatrix moet zijn
Vorige week hebben we de 10 fabriekjes besproken, luister naar je lichaam. De aandacht gaat naar de spijsverteringsfabriek.
Dag één: aandacht besteden aan je spijsverteringsstelsel
Je spijsverteringsfabriek bestaat uit je mondholte, speekselklieren, tong, gebit, lippen, keelholte, slokdarm, maag, lever, alvleesklier, dunne en dikke darm. Elk van deze 'haltes' verdient jouw aandacht.
Sommige spijsverteringsenzymen zijn bijvoorbeeld alleen maar in de mondholte te vinden. Als je je eten te snel doorslikt, krijgen deze enzymen geen tijd om hun werk te doen. Zo is je verteringsproces al op de eerste halte niet meer op topniveau, Eet rustig en kauw voldoende zodat je lichaam voldoende speeksel kan aanmaken.
Bedank je tanden voor al hun werk door ze elke dag minstens twee keer te poetsen.
Gun je smaakpapillen de tijd om te proeven wat je aan het eten bent en vervuil je tong niet met junkfood of door te roken: hoe minder goed je proeft, hoe minder snel je hersenen het 'ik ben verzadigd' -gevoel zullen doorgeven.
Ook je keelholte en slokdarm zullen efficiënter werken wanneer ze netjes stukgekauwde en al gedeeltelijk verteerde stukjes mogen trans-porteren dan wanneer ze grote, onhandelbare brokken tot in je maag moeten krijgen.
Net hetzelfde geldt voor je maag. Ook die kan kleine stukken veel beter kneden dan grote.
Voor je voedsel wordt doorgesast naar je darmen, moeten je lever en alvleesklier er nog hun sappen aan toevoegen. Deze twee organen zijn bij vele mensen oververmoeid omdat er nooit een time out is. Vermoeide organen zijn niet meer efficiënt om op de beste manier voedsel te ver-werken.
Vezels tot slot (bv. in groenten, fruit, volkorenbrood of volle rijst) vegen je darmen schoon.
Eenvoudig gesteld is je spijsverteringsstelsel een lang parcours tussen punt A en punt B. Het is aan jou om van dat parcours een efficiënte weg te maken of een ingewikkeld hindernisparcours ...
Vitamine K2 kan aderverkalking tot 20 procent verminderen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek waarvan de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift 'Atherosclerosis' staan. Aderverkalking is een belangrijke risicofactor voor het overlijden aan hart- en vaatziekten.
Menopauze vrouwen Wetenschappers van de universiteit van Utrecht onderzochten bij 564 postmenopauzale vrouwen of dagelijkse inname van vitamine K1 en K2 mogelijk verband houdt met de mate van slagaderverkalking.
De wetenschappers kozen voor postmenopauzale vrouwen omdat die een risicogroep zijn voor osteoporose. Recent is aangetoond dat osteoporose in sterke mate verband houdt met verkalking van de slagaderen.
Vitamine K activeert Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de vrouwen kalkafzetting in de kransslagaderen heeft. Een hogere inname van natuurlijke vitamine K2 - ongeveer 45 microgram per dag - hield verband met 20 procent minder slagaderverkalking, vergeleken met een lage consumptie van vitamine K2 (circa 18 microgram per dag).
De werking wordt toegeschreven aan de activiteit van MGP (matrix Gla proteïne). Vitamine K is nodig om deze belangrijke proteïne te activeren.
Kaas VitaK van de universiteit van Maastricht onderzoekt de werking van vitamine K. "Gefermenteerde kaas levert de grootste bijdrage aan natuurlijk vitamine K2 in onze westerse voeding", zeggen Dr. Schurgers en collega Dr. Vermeer van VitaK.
"Recent onderzoek uitgevoerd door onze groep heeft laten zien dat in proefdieren de aanwezige kalk in de bloedvaten grotendeels kon worden opgelost door het geven van een dieet rijk aan vitamine K2".
"Ons onderzoek in proefpersonen laat verder zien dat de meeste volwassen mensen vitamine K-deficiënt zijn in hun bloedvaten, en dat extra vitamine K2 nodig is om de bloedvaten gezond te houden. Gelukkig zijn er nu supplementen op de markt met natuurlijk vitamine K2." (belga/edp)
Een luier verversen staat niet meteen op het prioriteitenlijstje van de gemiddelde papa. Net als een consultatiebureau of dokter bezoeken met de baby. Wel leuk is spelen en ravotten met de kleintjes. Dat blijkt uit een onderzoek van babyspullenfabrikant Difrax, uitgevoerd in een aantal Europese landen.
Niet veel papa's hebben moeite met de dagelijkse zorg van hun baby. Flesjes en badjes geven, naar de crèche brengen, niets is teveel voor de jonge vaders.
Relatie Erger is dat, volgens het merendeel van de ondervraagden, de relatie met de mama er aan moet geloven. Een groot deel klaagt dat hun seksleven erop achteruit boert en wil graag meer tijd doorbrengen met hun partner. 33 procent voelt zich wél gelukkiger in zijn relatie na de geboorte van een kind. 49 procent merkt geen verschil en 18 procent loopt zeer ongelukkig rond.
Zwangere papa Papa's zijn niet altijd even erg betrokken bij de zwangerschap, zo blijkt. Slechts 35 procent leest voor de komst van de baby over de zwangerschap, bevalling en opvoeding. Daarbij trekken weinigen mee naar de zwangerschapsyoga of kinesist voor de bevallingsoefeningen. Wel zijn de meeste papa's aanwezig bij de geboorte.
Werken Het aantal papa's dat fulltime werkt, daalt van 74 tot 59 procent. Meestal wordt gekozen voor een baan tussen de 32 en 40 weekuren. Kersverse mama's werken vaak nog minder en nemen de meeste zorgtaken voor zich. In meer dan de helft van alle gevallen doet ze thuis meer dan de papa.
Vooral Nederlandse papa's blijven één dag per week thuis voor de kleine en daarmee scoren ze het hoogst binnen Europa. Grootouders (55%) en kinderdagverblijven (36%) zorgen ook voor de ukjes. (lvl)
Leg wat meer concentratie aan de dag op je werk, anders kom je in aanvaring met je baas. Wees niet te streng voor een zeurende collega. Breng eens een doos pralines mee om er wat gezelligheid in te brengen, tenzij ze op dieet is natuurlijk ...
Je partner maakt duidelijk dat je hem de laatste tijd wat verwaarloost en vraagt meer aandacht van jou. Hij voelt zich zo verloren zonder jou ...
Weekoverzicht van 8/09 tot en met 14/09 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Week van vervoering dan moeten we geen beroep doen op de touring
Of je nu van hun muziek houdt of niet, je kan er niet omheen dat Scala een fenomeen is geworden.
Sinds pianisten Stijn en Steven Kolacny er in 1996 enkele zangeresjes bijhaalden, is de groep steeds maar blijven groeien. Begonnen met zo'n twintig vrouwelijke koorknaapjes, telt de lijst van Scala ondertussen al meer dan 200 zangeressen. In een decennium tijd werden tientallen concerten in het buitenland gespeeld, van Frankrijk tot Japan, terwijl er in de vitrine van de broertjes Kolacny al twee gouden platen schitteren.
Voor de release van Paper Plane , de nieuwe worp van Scala, bedachten de broers nu een primeur in België. Voor de eerste keer in onze vaderlandse muziekgeschiedenis, biedt een groep immers zijn cd helemaal gratis op zijn website aan. Iets wat dus om een woordje uitleg vraagt.
Steven Kolacny op focus: 'Ik wil toch eerst nog eens benadrukken dat de nieuwe cd wel degelijk in de winkels zal liggen vanaf 19 september. Daar bestond geen twijfel over. We hebben een breed publiek dat onze platen koopt, en het is dus maar logisch dat we aan die vraag ook tegemoet willen komen.'
'Maar de reden van onze actie is tweeërlei. Onze groep - die sowieso al een buitenbeentje is in het muziekspectrum - kan echt op heel wat applaus rekenen in het buitenland. Deze actie leek ons dan ook een gemakkelijkere manier om die mensen opnieuw aan te spreken, eerder dan er weer voor te zorgen dat de plaat ook in Hongarije, Polen of Israël verschijnt. We doen deze keer alles in eigen beheer, en het is gewoon een stuk eenvoudiger als die mensen maar naar onze website hoeven te surfen om onze muziek te leren kennen.
Nu de cd vandaag op het net staat, blijkt de actie trouwens een regelrechte hit. Ik zag bijvoorbeeld dat Paper Plane al drie keer in Vaticaanstad is gedownload. De paus luistert op dit moment dus wel misschien naar onze songs (lacht) !'
'En de tweede reden is dan natuurlijk dat de platen niet meer verkopen zoals vroeger. Ik las deze week nog in een interview een mooie quote van Bart Peeters. Die zei dat er een generatie aankomt die denkt dat een cd zoiets is wat je gratis bij de kranten krijgt. Het klinkt ludiek, maar het klopt wel, denk ik. Steeds meer jongeren hebben nog nooit een rooie cent uitgegeven aan een plaat, en dus moet je daar proberen op in te spelen.
Ruim 500.000 bezoekers voor 20e Open Monumentendag
De 20ste editie van de Open Monumentendag Vlaanderen heeft gisteren de kaap van 500.000 bezoekers opnieuw vlot overschreden.
Thema dit jaar: monumenten uit de 20ste eeuw. In 210 steden en gemeenten waren meer dan 600 monumenten opengesteld. Verder werd het thema belicht in 550 vaak zeer uiteenlopende activiteiten.
De organisatoren spraken na het sluiten van de deuren van een succesvolle uitgave. "De bezoekersstroom kwam dit jaar op veel plaatsen opvallend vroeg op gang. Op veel plaatsen waar met reservaties werd gewerkt (privéwoningen, bustochten, enz.) waren de besprekingen voortijdig afgerond", aldus woordvoerster Machteld Cattryse. Op nogal wat plaatsen moesten de geplande rondleidingen uitgebreid worden met talrijke extra gidsbeurten.
Deze feesteditie plaatste het meer recente verleden in de kijker. De 20ste eeuw heeft de wereld immers ingrijpend veranderd, met nieuwe technieken, materialen en productiemethoden. Wonen en werken, mobiliteit en communicatie, dienstverlening en vrije tijd kregen een andere inkleding. Er werd door de bezoekers opvallend intens mee gediscussieerd over bijvoorbeeld modernistische en andere "vooruitstrevende" architectuur.Traditioneel wordt aan het slot ook het thema voor volgend jaar bekendgemaakt.
Op zondag 13 september 2009 staat de 21ste Open Monumentendag Vlaanderen in het teken van "zorg": er wordt dan gefocust op gebouwen die te maken hebben met zorg en welzijn, maar uiteraard ook op de zorg voor monumenten. Dit weekend was het ook in Wallonië Open Monumentendag, rond het thema 'patrimonium en cultuur'. In de 175 gemeenten werden meer dan 540 evenementen voorgesteld. De exacte bezoekerscijfers worden maandag bekendgemaakt. Ondanks een druilerige zaterdag, maakten de organisatoren toch een positieve balans op. Vooral zondag maakte veel goed. Vorig jaar lokte het evenement in Wallonië 416.000 bezoekers. (belga/jv)
Alles kan wat minder in de maand september vooral stoppen met planten voeren.
Alle tuinplanten (ook het gras) moeten zich zo langzamerhand gaan voorbereiden op de komende winter. De nu nog sappige scheuten en twijgen moeten uitrijpen om straks minder makkelijk te bevriezen. Voor die omschakeling is tijd nodig en die gaat nu in.
Het punt is dat de meeste meststoffen stikstof bevatten en dat jaagt de groei juist op. Dat dus niet meer geven. Geef ook de kuipplanten geen voeding meer en geef ze in ieder geval minder water. Tegen het eind van de maand moeten de meest vorstgevoelige soorten op hun over-winteringplek worden gezet. Maar wacht daarmee tot de eerste nachtvorst is aangekondigd. Kuipplanten worden nl. vaak veel te vroeg binnen gezet.
Het gras groeit nog volop door, dus je zult moeten blijven maaien. Voer het maaisel wel af. Het verteert nu minder goed en de kans dat het door het vele vocht gaat liggen schimmelen, is groot. Afgemaaid gras kan gewoon in de compostbak.
Prima tijd om groenblijvende heesters en coniferen te planten Plant je ze nu, dan hebben ze nog alle tijd om goed aan te slaan voor de winter komt. Maak altijd een ruim plantgat en plant je nieuwe aanwinsten even diep als ze in de pot of op de kwekerij stonden. Dat is te zien aan de verkleuring op de stam of takken die uit de grond komen. Wat onder de grond zat is bruin, erboven is het wat groenig.
Vroegbloeiende vaste planten (ver)planten Vaak wordt aangeraden om alleen in het voorjaar iets met vaste planten te doen. Dan mag je ze planten, verplanten, delen of scheuren (vermeerderen) enz. Dat is niet verkeerd, maar er kan nu ook veel. Soorten die in het vroege voorjaar volop staan te bloeien, kun je dan beter niet delen. Doe dat liever nu. De grond is nu nog warm, niet droog en de planten kunnen zich voor de winter voldoende van de ingreep herstellen. Haal de planten die je wilt vermeerderen uit de grond, snij of steek de jonge buitenste delen eraf en plant die opnieuw in. Het oude hart gooi je weg. Zo heb je ineens veel meer planten die weer uit zullen groeien. Voordat je inplant wel de grond op de plantplek even verbeteren door er compost of iets dergelijks door te mengen.
Zondagochtend werd voor het eerst dit seizoen in ons land een negatieve temperatuur opgetekend. Op een hoogte van '10 centimeter boven grasland' daalde het kwik in Elsenborn tot 1 graad onder het vriespunt. Dat melde de weerman Eddy De Mey.
De luchtmachtbasis Kleine Brogel in Limburg meldde precies nul graden op eenzelfde waarnemingshoogte. Ook deze nacht van maandag op dinsdag kan het tot vorst aan de grond komen.
De lucht die over onze omgeving uitstroomt is droog en polair van origine. Tijdens heldere en windstille nachten treedt een flinke temperatuurdaling op. De zon maakt overdag veel goed. Het verschil tussen maxima en minima is dezer dagen trouwens zeer groot.
70 liter regen in Alpen In een groot deel van Europa is het momenteel kouder dan normaal, wat lang geleden is. In de Alpen is de sneeuwvalgrens gedaald tot 2000 meter. In het Zwitserse plaatsje Locarno viel in de afgelopen 24 uur liefst 70 liter neerslag per vierkante meter. In Het Italiaanse Villafranca 68 liter. Dit zijn waarden die bij ons gewoonlijk in een hele maand vallen, aldus de weerman.
Op een meisjesschool staan meisjes minder bloot aan sociale wenselijkheid, en scoren ze beter.
Dat meisjes tegenwoordig beter presteren op school dan jongens is al in veel landen aangetoond. In Engeland is daar nog een conclusie bijgekomen: meisjes op een meisjesschool doen het beter in de klas dan leeftijdsgenoten op gemengde scholen.
Van de meisjes op meisjesscholen haalde 56,7 procent bij de examens een onderscheiding. Bij de meisjes op gemengde scholen was dit 48,9 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie Girls' School Association.
Jongensinstituten Nochtans raken ook in Engeland de oude niet-gemengde scholen steeds meer gemend. Opvallend daarbij is dat het vooral meisjesscholen zijn die jongens toelieten, want de bekendste niet-gemengde scholen zoals Eton en Winchester zijn dan nog altijd 'boys only'.
Co-educatie Tegenstanders van de co-educatiegolf spraken al eerder de vrees uit dat meisjes in de aanwezigheid van jongens minder geneigd zijn om hun mening te geven en zich vaak timide en teruggetrokken opstellen. Nu geven de cijfers aan dat ze in elk geval wat hun prestaties betreft beter af zijn zonder jongens.
Niet-sociaal gestuurde keuzes Ook in ons land werd al veel onderzoek verricht naar de materie, vooral omdat scholen sinds een aantal jaren een inschrijving niet mogen weigeren op basis van geslacht. Uit die onderzoeken bleek ook al dat meisjes beter scoren op niet-gemengde scholen, waar ze vaker voor studies als wiskunde en wetenschappen kiezen. In gemengde scholen gebeurt dit minder door de sociale wenselijkheid. Voor jongens geldt het omgekeerde: zij presteren beter op gemende scholen. (belga/edp)
Kleine en grote ongelukjes, ze liggen overal op de loer. Daarvoor hoeft u echt geen gekke dingen te doen. De eerste boodschap in dergelijke gevallen: blijf kalm. Wat u verder wél en niet mag doen bij een ingegroeide nagel.
Een ingegroeide nagel komt meestal voor aan de grote teen. De zijkanten van de nagel zijn sterker gebogen en drukken op de huid die hierdoor geïrriteerd raakt en gaat ontsteken.
Wat je kan doen Eens het probleem bestaat kunt u zelf weinig doen. De arts kan een deel van de nagel wegknippen. Wat u kunt doen om ingegroeide nagels te voorkomen is de nagels recht afknippen net nadat u uit bad of uit de douche komt, .en ze voor het overige zo veel mogelijk met rust te laten. De kromming van de nagels ontstaat vaak door te nauwe schoenen. Die moet u bijgevolg vermijden.
Wat je zeker niet mag doen Niet bijten of peuteren aan uw nagels, geen velletjes aftrekken naast uw nagels. De teennagels niet te schuin afknippen.