 |
Het vijverseizoen is over zijn top. Willen wij volgend jaar opnieuw volop genieten van het vijverschouwspel dan zullen wij dit najaar even de handen uit de mouwen moeten steken.
Een aantal vorstgevoelige planten brengen we in september of oktober (in hun mand) naar een dieper vijverniveau. Er is kans dat de weerman nachtvorst voorspelt, zelfs in september. Wij nemen onze voorzorgen en plaatsen o.a. volgende vorstgevoelige planten lager onder water zodat zij beschermd zijn tegen ijs: kleine waterlelies, Sagittaria graminea en Thalia dealbata.
Een aantal tropische planten kunnen onze winters onmogelijk buiten doorstaan. Waterhyacint en watersla zijn tropische drijfplanten, die in de zomer snel groeien maar bij de minste vorst teloorgaan. Het loont de moeite niet voor de vijverliefhebber om deze drijvers binnen te halen. Het is veel beter in de lente een paar nieuwe exemplaren aan te schaffen.
De vissen Blijf uw vissen zo lang mogelijk voederen. Zo zullen zij een goede vetreserve voor de winter kunnen aanmaken, wat helpt om gezond door het koude seizoen te raken. Schakel over op speciaal lichtverteerbaar wintervoer. Koudwatervissen kunnen zonder problemen buiten overwinteren, tenminste wanneer de vijver diep genoeg is. Sluierstaartgoudvissen, waaierstaartgoudvissen, orandas en andere niet winterharde vissen worden binnen in een koudwateraquarium geplaatst.
Vermijd overvloeding blad Hevige bladval vermijden we in de vijver. Wonderlijk gekleurde, gele, bruine en rode blaadjes dwarrelen van de bomen en nestelen zich op het water. Ze vlotten eventjes, beroerd door rimpelwind maar vlug gaan ze zinken. Onder in de vijver ontbinden ze. Rottende bladeren geven methaangas af en kunnen, vooral wanneer de vijver is dichtgevroren, gevaarlijk zijn met vissterfte tot gevolg. Gebruik liefst een fijnmazig net (maaswijdte 0.5 x 0.5cm) waar ook de kleinere blaadjes niet door kunnen. Deze kleine mazen hebben bovendien het voordeel dat vissen nog kikkers erin verstrikt kunnen raken.
Planten knippen of niet De stengels van oeverplanten worden in regel niet afgeknipt. Wanneer wij ze nu verwijderen dan zal onze vijver er maandenlang erg kaal uitzien, zo zonder enig verticaal element. Wanneer wij de beplanting laten staan zullen wij nog lang kunnen genieten van de herfstkleuren en later van winterse berijpte silhouetten. De luchtkanalen in de stengels zorgen ervoor dat ook een gesloten ijsdek er nog steeds mogelijkheid tot gasuitwisseling bestaat tussen water en lucht.
Afgeknakte en in het water hangende stengels van oeverplanten knippen wij wel af, deze zorgen alleen maar voor rottigheid. Wij knippen deze geknakte stengels niet onder water af, maar zon 10 à 15cm boven het wateroppervlak. Dit doen wij o.a. om te vermijden dat er water binnendringt via de holle stengels, wat slecht is voor de wortelstokken in rust.
De pomp waar zij niet kan bervriezen Vijverpompen worden in de late herfst op een diepe plaats in de vijver gezet of ze worden uit de vijver gehaald en ergens vorstvrij bewaard. Men zet ze best ondergedompeld weg (bijvoorbeeld in een emmer water) in een vorstvrije ruimte zoals kelder of garage. Dit voorkomt het vastzitten van bewegende onderdelen. Opgelet: alleen de pomp in het water, de stekker nooit !
|