Of je nu van hun muziek houdt of niet, je kan er niet omheen dat Scala een fenomeen is geworden.
Sinds pianisten Stijn en Steven Kolacny er in 1996 enkele zangeresjes bijhaalden, is de groep steeds maar blijven groeien. Begonnen met zo'n twintig vrouwelijke koorknaapjes, telt de lijst van Scala ondertussen al meer dan 200 zangeressen. In een decennium tijd werden tientallen concerten in het buitenland gespeeld, van Frankrijk tot Japan, terwijl er in de vitrine van de broertjes Kolacny al twee gouden platen schitteren.
Voor de release van Paper Plane , de nieuwe worp van Scala, bedachten de broers nu een primeur in België. Voor de eerste keer in onze vaderlandse muziekgeschiedenis, biedt een groep immers zijn cd helemaal gratis op zijn website aan. Iets wat dus om een woordje uitleg vraagt.
Steven Kolacny op focus: 'Ik wil toch eerst nog eens benadrukken dat de nieuwe cd wel degelijk in de winkels zal liggen vanaf 19 september. Daar bestond geen twijfel over. We hebben een breed publiek dat onze platen koopt, en het is dus maar logisch dat we aan die vraag ook tegemoet willen komen.'
'Maar de reden van onze actie is tweeërlei. Onze groep - die sowieso al een buitenbeentje is in het muziekspectrum - kan echt op heel wat applaus rekenen in het buitenland. Deze actie leek ons dan ook een gemakkelijkere manier om die mensen opnieuw aan te spreken, eerder dan er weer voor te zorgen dat de plaat ook in Hongarije, Polen of Israël verschijnt. We doen deze keer alles in eigen beheer, en het is gewoon een stuk eenvoudiger als die mensen maar naar onze website hoeven te surfen om onze muziek te leren kennen.
Nu de cd vandaag op het net staat, blijkt de actie trouwens een regelrechte hit. Ik zag bijvoorbeeld dat Paper Plane al drie keer in Vaticaanstad is gedownload. De paus luistert op dit moment dus wel misschien naar onze songs (lacht) !' 'En de tweede reden is dan natuurlijk dat de platen niet meer verkopen zoals vroeger. Ik las deze week nog in een interview een mooie quote van Bart Peeters. Die zei dat er een generatie aankomt die denkt dat een cd zoiets is wat je gratis bij de kranten krijgt. Het klinkt ludiek, maar het klopt wel, denk ik. Steeds meer jongeren hebben nog nooit een rooie cent uitgegeven aan een plaat, en dus moet je daar proberen op in te spelen.
|