1 kg schapenborst, in grove stukken 50 gr boter 4 plakken spek, in stukjes gesneden 4 plakken rauwe gekookte ham, in stukjes gesneden 4 wortelen, in plakjes 2 uiten, in ringen 1 teetje look, gehakt een halve liter bier (bv super 64 uit Silly) 1 takje tijm 1 laurierblaadje peper en zout
HET KLAARMAKEN
Bak het vlees rondom bruin in de boter en dan uit de kom halen.
Bak de stukjes ham en spek in het overgebleven vet en houd de spek en ham zoveel mogelijk gescheiden.
Schep de stukjes ham op het spek en leg daarop het schapenvlees. Voeg look, wortelen, uien, tijm en laurierblad toe. Nu komt het moeilijkste... open 2 flesjes bier en met een beweging uit de losse pols, het vlees overgieten. Peper en zout toevoegen. Zet het deksel op de pan, alles aan de kook brengen en dan het vuur laag en laat het vlees gedurende een half uur zachtjes laten stoven.
Dien op en geef er gekookte aardappeltjes bij, bestrooid met gehakte peterselie. Schenk er hetzelfde bier bij dat in het gerecht gebruikt werd.
Super 64 (5,2 %) lijkt sterk op een Engelse pale-ale.
Datum: Zaterdag 23 september 2006 Uur: 12u00 Plaats: Menen, OC De Steiger
De vierde Dag van de Internationale Solidariteit is een feit. SCHRIJF JE NU IN.
Na Oostkamp, Dranouter en Diksmuide zetten we op 23 september onze tenten op in het OC De Steiger in Menen.
Op het programma staan opnieuw tal van ontspannende, sportieve en leerrijke activiteiten op het programma, die jong en oud zullen boeien. Je moet je wel vooraf inschrijven (zie gegevens hieronder).
PROGRAMMA
Vanaf 12u00 - Middagmaal (wereldbroodjes, 3)
Doorlopend vanaf 12u00 tot 18u00 - Tentoonstellingen: "Colombia" en "AIDS in Zuid-Afrika" - Standenmarktje - Start bepijlde wandeltocht (12km) - Start bepijlde fietstocht langs de Kommiezenroute (45km)
Activiteiten, start 14u00 - Kinderanimatie - Historische stadwandeling (duur: 2uur) - Busuitstap: Roubaix en de grensarbeid - Boottocht naar Wervik en Tabaksmuseum
Workshops, start 14u00 - Vakbondswerk in Colombia, levensgevaarlijk - Initiatie Tango - Websites maken voor beginners - 3-D wenskaarten - Etsen
Activiteiten vooravond: 18u00 - Toneel - De Vieze Gasten stellen voor: De millenniumdoelstellingen 18u30 - Dans - Optreden van de jonge gasten van Hypnosis
Avondmaal: Doorlopend tussen 18u00 en 20u00 - Barbecue ( 8 volwassenen/ 6 kinderen)
Salsa-party met DJ Tony vanaf 20u00
VOORAF INSCHRIJVEN VERPLICHT Gebruik hiertoe de flyers in de kantoren of het on-line formulier op deze website (binnenkort online). Je kan ook gewoon Christine contacteren (zie gegevens hieronder)
Meer info: Bij Christine Logier (056 24 05 330) Er worden bussen ingelegd van uit Oostende, Brugge, Roeselare en Harelbeke. Tijdig inschrijven is de boodschap!
Op 28 september richt het Gewest een speciale verwendag in voor gepensioneerden.
Plaats van afspraak is Kortrijk, met op het programma: boottocht op de Leie en bezoek aan het Groeninghemuseum. Samenkomst in het station te Kortrijk omstreeks 8u30 en einde rond 18u.
Prijs: 20 euro per persoon voor plaatselijk busvervoer, aperitief, warm middagmaal, koffie en consumptie.
4 kipfilets zout en zwarte peper uit de molen 6 kleine appelen (Elstar), gevierendeeld, geschild en klokhuis verwijderd, overgoten met 1 theelepel citroensap en bestrooid met 2 theelepels suiker 2 eetlepels boter 2 eetlepels plantaardige olie 8 eetlepels calvados 8 eetlepels slagroom
HET KLAARMAKEN
Kruid de kipfilets met zout en peper. Verhit de olie en laat daarin de boter smelten. Daarin de kipfilets mooi bruin laten bakken, ongeveer een 7 minuten per kant. Neem de kipfilets uit de pan, leg ze op een warme schaal, bedek ze losjes met aluminiumfolie en houd ze warm in een matig warme oven met de deur op een kier.
Schenk alle vet op één eetlepel na uit de pan. Voeg de appelkwarten toe en laat ze een 3 minuten bakken tot ze aan beide zijden bruin zijn. Schenk de calvados in de man, sorry, in de pan, draai het vuur op een matige vlam en laat de appelen 7 à 10 minuten zachtjes sudderen. Schep de appelen met een schuimspaan uit de pan, schik ze rond de kip en warm houden in de oven.
Laat de rest van het vocht in de pan inkoken op hoog vuur tot er nog 1 eetlepel over is. Voeg slagroom toe en al roerend laten indikken tot ze aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Peper en zout toevoegen. Schep de hete saus over de kip en direct opdienen.
Kleine gekookte aardappelen en een simpele groene salade passen er goed bij.
Vorige maand lieten we je de Chinese keuken proeven. Deze maand gaan we op reis naar Griekenland.
WAT NODIG?
1 kg witte visfilets het sap van 1 citroen 2 theelepels zout 1/4 theelepel peper 250 gr fijngehakte ui olijfolie 4 vleestomaten, gevild en klein gesneden 1 glas droge witte wijn 2 tomaten, in plakjes gesneden 3 eetlepels gehakte bladpeterselie 2 teentjes look, gesnipperd
HET KLAARMAKEN
Leg de visfilets in een ovenschotel, overgiet ze met het citroensap en strooi er zout en peper over.
Fruit de uien in ruim olijfolie tot ze zacht zijn, maar niet laten kleuren. Voeg de fijn gesneden tomaten, de look en de droge witte wijn toe. Laat dit zo'n 45 minuten pruttelen. Verdeel dit mengsel over de vis en bedek het met de plakjes tomaat. Strooi er de bladpeterselie over en giet er nog royaal olijfolie over.
Zet de onafgedekte ovenschotel gedurende 45 minuten in een op 190° voorverwarmde oven.
maandmenu juni 2006 - gesmoord rundsvlees met look
GESMOORD RUNDSVLEES MET KNOFLOOK - 6 personen
Het is een Chinees gerecht met véél look...
WAT NODIG?
1 kg riblappen of schenkel zonder bot 4 eetlepels soja- of maïsolie 200 gr gepelde knoflook 3 eetlepels dry sherry halve theelepel zout 2 theelepels suiker 2 eetlepels dondere soyasaus 1 eetlepel lichte soyasaus 6 dl heldere bouillon 1 à 2 theelepels aardappelmeel 1 eetlepel water 8 lenteuien
HET KLAARMAKEN.
Het vlees snijden in blokjes van een 4 cm
Verhit de wok op een hoog vuur tot deze gaat roken. De olie toevoegen en laat deze rondvloeien. De teentjes look toevoegen en bakken al omscheppend tot ze goudbruin zijn. Het vlees toevoegen (2 à 3 minuten) roerbakken. De sherry toevoegen en blijven rondscheppen tot de helft is ingekookt. De wok van het vuur nemen.
Schep de inhoud van de wok over in een zware braadpan of een vuurvaste casserole. Breng op smaak met zout, suiker, de 2 soorten soyasaus en de bouillon er bij voegen.
Breng tot kook en dan op een zacht vuurtje voor een anderhalf uur tot het vlees zacht is en de meeste look in de saus is opgenomen. Vul zo nodig wat water bij en regelmatig omroeren. Als het klaar is moet er ongeveer een 3 dl saus over zijn. Desnoods maak je dit een dag vooraf klaar. Na een nachtje rusten zal de smaak nog beter zijn.
De schoongemaakte lenteuien in stukjes van een 2,5 cm snijden.
Het vlees met de saus aan de kook brengen. Voeg met water aangemaakte aardappelmeel toe en roer tot de saus gebonden is. Dan de lenteuien toevoegen en nog wat laten inkoken (deksel op!).
Aangezien 1 mei voor ons de aanleiding is voor het nieuwe jaar... een volledig menu, van voorgerecht tot dessert uit Cuba.
Voorgerecht: Sopa de Camerones (garnaalsoep voor 6 personen)
- 500 gr middelgrote rauwe zoetwatergarnalen - 3 eetlepels ongezouten boter - halve liter water - 1 middelgrote fijngehakte ui - 1 teente gesnipperde look - 3 grote vleestomaten, gevild, ontpit en grof gehakt - 1 laurierblad - 2 kruidnagels - 6 nieuwe aardappels, geschrabt en gehalveerd - 1 liter melk - 2 maïskolven, elk in 6 kolven gesneden - 2 geel van ei
Pel de zoetwatergarnalen en hou ze apart. Verhit 1 eetlepel van de boter en bak daarin de garnaalschalen gedurende 2 à 3 minuten. Giet er een halve liter water bij. Laat alles koken tot de helft van het verdampt is. Zeef de garnalenbouillon.
Verhit de overige boter en fruit ui en look tot de ui zacht is, maar niet bruin kleurt. Voeg tomaten, laurierblad, kruidnagels en de garnalenbouilllon toe. Laat het geheel 15 minuten sudderen met het deksel op de kom. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels en voeg de aardappelen toe. Laat nogmaals een 15 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Voeg garnalen, maïskolven en melk toe gedurende 5 minuten (niet langer!) met het deksel op de kom. Opletten: de melk mag niet overkoken... Dus op tijd de kom van het vuur nemen!
Klop de eigelen zachtjes. Schep er lepel voor lepel 3 à 4 eetlepels van de soep bij en meng ze met de eigelen. Roer dit mengsel door de soep om ze te binden. Doe dit op een laag vuur, want de soep mag niet meer koken!
Serveer de soep in diepe borden.
Smakelijk!
Hoofdgerecht: Pollo con Pina (kip met annanas) voor 6 personen
- 6 stukken kip - 2 eetlepels vers limoen - 3 eetlepels olijfolie - 1 gesnipperde ui - 2 teentje look, gesnipperd - 3 sprietje biesloop, fijngehakt - 3 verse tomaten, gevild, ontzaad en in stukjes - 60 gr rozijnen - 1 theelepel vers geraspte limoenschil - 3 eetlepels bruine rum (GEEN Bacardi) - 1 theelepel zout - 1/2 theelepel zwarte peper - 1/4 theelepel fijngehakte Spaanse peper - 750 verse ananas, in stukjes en wat extra ringen apart
Marineer de kip 30 minuten in limoensap met peper en zout. Verhit de olijfolie en braad de kip rondom bruin. Schep de kip uit de pan. Fruit ui, knofloop en bieslook in de overgebleven olie. Voeg de kip weer toe en laat ze op een zacht vuur garen. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng het geheel op smaak. Giet er zo nodig wat water bij en laat alles 5 minuten sudderen.
Schep het gerecht op een schaal en garneer met de apart gehouden ananasringen. Serveer warm en geef er rijst en een verse groene salade bij.
Smakelijk!
Dessert: Brood- en suikerpudding (voor 4 persomen)
Dit recept kunnen wij publiceren dan zij mevrouw Marente de Moor en de heer Julio AZrroyo, chef-koks van Fidel Castro.
- 225 gr bruine suiker - 3 sneden oud wit brood, zonder korst, in blokjes van 1 cm - 2 kopjes melk (ongeveer een halve liter) - 1 vanillestokje - 1 snuifje zout - 3 opgeklopte eieren - 1/4 theelepel geraspte muskaatnoot - 40 ml rum (GEEN Bacardi)
Smelt de suiker in een zware pan totdat hij donkerbruin is. Giet de siroop in 0,3 liter heet water. Bedek de bodem van een goed ingevette schotel met de broodeblokjes. Verwarm de melk met het vanillestokje, snij het vanillestokje in de lengte door, schraap de vanille eruit en voeg die samen met het zout bij de melk. Voeg de melk al roerend aan de geklopte eieren toe. Schenk de gekarameliseerde suiker over het brood. Giet er het melkmengsel bij. Strooi er de geraspte muskaatnoot over. Zet de pudding in een bain-marie en bak hem gedruende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190° C.
Debat - vrij 19 mei 2006: 'Is er in het vernieuwde Kortrijk nog plaats voor de senioren?'
Senioren Afdeling Kortrijk - panelgesprek
op vrijdag 19/5/2006 van 14u30 tot ...
De senioren van ACOD afdeling Kortrijk organiseren op 19 mei om 14u30 een panelgesprek met als thema "Is in het vernieuwde Kortrijk nog plaats voor senioren?". In de nabije toekomst breekt men het hart van de stad af.... nee, niet voor senioren-flats of sociale huisvesting, maar om winkelcentra te bouwen... Hierover een debat.
sprekers: Philippe De Coene - Marc Lemaitre - Eddy Van Lancker
Aansluitend is er een koffietafel.
Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht voor 15 mei bij Gilbert De Mullie.
Naar jaarlijkse gewoonte kan je je belastingsaangiften laten invullen, gratis en voor niks, in het Textielhuis... een service van Achturencultuur en ACOD-Kortrijk.
Invullen belastingaangiften
Data : donderdag 15 juni 2006 en dinsdag 27 juni 2006 telkens van 17u30 tot 19u30. Plaats : Textielhuis, Rijselsestraat 19, 8500 Kortrijk
gemiddeld slaapt de mens 24 jaar en 4 maanden, werken neemt 7 jaar in beslag, televisiekijken doet hij 5 en een half jaar. Bidden doen we 2 volle weken! Hoeveel tijd besteed de mens in totaal aan orgasmes?
a 16 uur b 16 dagen c 16 weken
Met deze eerste vraag werd de quiz 2006 van Achturencultuur geopenend... en zo werd ook verder de toon gezet!
Ieder jaar komen we tot eigenaardige vaststellingen... Harelbekanen zijn blijkbaar het best onderlegd in de Kamasutra en communisten kennen het best de geheimen en bijzonderheden van de patroonheiligen.
Hieronder de uitslag:
1 44 punten : Platform Zero 2 42 : Beriberi and the mellow Johnnys 3 36 : De Geuskes 4 32 : 3 + 1 = 5 : Kwistet 6 30 : De Walibi's 7 28 : De Marianne 8 27 : Je ne vièvre plus 9 26 : José Marti & Cie.
De opbrengst voor het derde wereldproject van ABVV-westvlaanderen was 80.
Tot volgend jaar...
Frank,
ah ja, de oplossing is a.
De sfeerfoto's kan je zien op de website van ABVV Westvlaanderen (zie links).
Achturencultuur ziet de lente en vooral de zomer in aantocht komen...
=250 gr in de schil gekookte aardappelen in de vorm van kubusjes =250 gr vlezige paprika's, in blokjes =500 gr vlezige bonktomaten,gevild, in blokjes =2 kleine uien, fijngehakt =1 bosje fijngehakte peterselie =1 bosje fijngehakte dille =50 gr rozijnen, half uur geweekt en uitgelekt =2 tot 3 dl zure room =3 eetlepels olie =zout en peper
Meng de aardappels, paprika's en tomaten voorzichtig in een mooie, elegante slakom. Meng daar behoedzaam uien, peterselie, dille en rozijnen onder. Kruid de salade met peper en zout. Roer de olie door de zure room, schenk dit mengsel over de groenten en meng nogmaals voorzichtig. Laat de salade dan even rusten...
Serveer deze salade bij vis of vlees, gebakken of geroosterd naar keuze....
Johan, Hoofdredacteur van het sporadisch, zelfbedruipend,in eigen beheer, uitgegeven culinair tijdschrift 'Circus Cuisine'(oplage: nog geen dozijn - aantal lezers: meer dan een dozijn)
ESTOFADO DE CHACARERO (of te in het skoon Vloms een stoverie voa dedie die werkn up t land)
Nodig voor 10 gewone eters
500 gr rundsvlees
500 gr lam
500 gr kipfilet
Oregano#
Gemalen komijn#
Chilipoeder#
Een long-drink glas# olijfolie
Een long-drink glas witte wijn
500 gr sjalotten
Minstens 4 teentjes (maat 47) look, en om beter resultaat te hebben de lange tenen mogen door de lookpers
1 blik gepelde tomaten, zo een grote doos..
500 gr geblancheerde sperziebonen, waarvan er minstens 4 nog één staartje overhouden Niet dat het iets doet aan de smaak, maar om het gesprek nadien levendig te houden.
1 kilo aardappelen
Peper en zout
#: het kan nooit genoeg gekruid zijn en een beetje olijfolie meer kan ook geen kwaad om alles goed te laten schuiven
Nu het klaarmaken
Je begint volledig ontspannen met het snijden van het vlees, zo stukjes van enkele vingers dik, en je legt deze in een grote ovenschotel Het eerste gedeelte van dit proces kan je vermijden door eens goed te praten met uw beenhouwer
Strooi er de oregano, komijn, chilipoeder, sjalotten, look erover en meng het geheel met de olijfolie
De ovenschotel afsluiten met een deksel of met aluminiumfolie.
De ovenschotel minstens 2 uur in de oven plaatsen op een grote 120 C).
Ondertussen heb je voldoende tijd om de geschilde aardappelen ne keer kort te koken en om de sperziebonen te blancheren.
De aardappelen en de bonen samen met de witte wijn doormengen met het vlees het geheel nog minstens een half uur in de oven plaatsen