Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • LP Boon - tentoonstelling - Achturenhuis -
  • Spaanse burgeroorlog
  • bruggepensioneerden eco watcher... deel 154
  • Corona wat?
  • Kafka, gedicht voor 'ik Caroline'
  • De toestand is hopeloos, maar niet enstig!
  • ambtenaren in de frontlinie tegen.... Corona!
  • Corona - stopzetting Achturencultuur
  • Ik Caroline!
  • Opinie: Engagement of Meritocratie?
  • Arm maar proper deel 144
  • sport is de spiegel van de maatschappij - deel 143
  • Nieuwjaar 20 PVDA Kortrijk
  • KWARTDRAAI LINKS (deel 140)
  • voorsmaakje van achturencultuur
  • kwartdraai links 135
  • kwartdraai links 134
  • kwartdraai links deel 133
  • Kwartdraai links 22 nov 19
  • .De bruggepensioneerde economiewatcher( 15 November 2019)
  • KWARTDRAAAI LINKS (deel 127)
  • Amougies 50 jaar geleden... getuigenis
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • ABVV Westvlaanderen
  • Linx+ Westvlaanderen
  • Pittig nieuws uit de stad Kortrijk
  • Ongetwijfeld het beste restaurant in Kortrijk
  • Franse krant - ieder jaar gaan we naar hun feest
  • 1 mei te Kortrijk
  • ACOD
  • de website voor syndicalisten!
  • ACOD West-Vlaanderen
  • Kortrijk, een andere kijk door Frans Lavaert
    Foto
  • uniek reiscafé in Kortrijk - Antipode
  • Reflex
  • ook in ieper bestaat linx+
  • meer dan bommen en granaten... SEMTEX
  • linx+ Harelbeke bestaat ook...
  • unie der zorgelozen kortrijk... sociaal, theater,... en zeer goed!
  • sociaal, links, strijdbaar... pvda!
  • Viva SVV Kortrijk
  • Live @ Kortrijkse gemeenteraad
  • nog een andere visie over kortrijk
  • internationale solidariteit...het FOS
  • een nieuwe wereld in persland... de Wereld Morgen..
  • Vonkisten aller landen....
  • philippe decoenbe blogt
  • MO noord/zuid tijdschrift...
  • 15 decemberbeweging
  • Wakker Kortrijk of satire??
  • Kortrijk scheef bekenen, satire of waarheid?
  • CC Marianne ook in Kortrijk
  • Op reis... Eerst Wegwijzer Brugge effe surfen... Praktische reistips van reizigers!
  • vrijzinnig centrum Mozaïk Kortrijk
  • buda - de betere fim, optredens,... in K-town
  • Pittem en zijn Gaucho's...
  • Marke = Van De Wiele & ferro van het ABVV
  • Cultuur en zijn web
  • granma - de gazet uit Cuba
  • Lieven Vanhoutte beziet het leven, zoals het is...
    Foto
    linx+ links
  • roeselare - de brug
  • foto streuvels Avelgem
  • cc geluwe
  • cc harelbeke
  • cc ieper
  • gaucho's uit pittem
  • cc marianne
  • linx+ westvlaanderen
  • linx+ nationaal
  • De Brug Kortrijk
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wtcsportief
    www.bloggen.be/wtcspor
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    trainermarnix
    www.bloggen.be/trainer
    Zoeken in blog

    achturencultuur
    de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk
    Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
    15-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venusschelpen met spaghetti.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Venusschelpen met spaghetti.

    Het verlof is voor de meesten voorbij, ook voor de redactie van 'Achturencultuur'. Om in de sfeer van de vakantie te blijven plaatste onze meesterkok Johan, gisteren, een parodie op mosselen....

    Vandaag is het mijn beurt... Venusschelpen met noodless, zeevruchten.

    Nodig:

    • spaghetti
    • venusschelpen (of andere zeevruchten met schelp)
    • witte wijn
    • olijfolie
    • veel look
    • peterselie
    • sjalot
    • tomaat
    • kruiden: vers gehakte peterselie, thijm, currie, karkoema (of geelwortel), pilipili of andere sterke rode pepers....

    De schelpen eerst wassen in water, best zout toevoegen.

    De spaghetti koken volgens de aanwijzing;

    In de olijfolie de look en sjalot stoven, dan de diverse kruiden en tomaat toevoegen... Blijf in de pot kijken... en op het gepaste moment de venusschelpen toevoegen en dan blussen met witte wijn.

    Smakelijk,

    Frank,






    15-08-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    14-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de maand: Mosselen op...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Mosseltjes

    Overspoeld door een tsunami van kookboeken allerhande - in de boekenhandel zijn de kookboeken talrijker dan de dichtbundels - kreeg ik in zo'n winkel van bedrukt papier een werkstuk over mosselen in het figuurlijke oog.  Toch eerst eens kijken wat er thuis in de kookbibliotheek zit.
    'Maitre cuisinier' Prosper Montagnè weet ons een en ander te vertellen over dit tweekleppige weekdier.  Meestal wordt het bereid als 'moules à la marinière' : matrozenmosselen of mosselen van de zeeman.

    Boter
    Een ferme opgehoopte eetlepel sjalot
    1-2 takjes peterselie
    1 takje tijm
    1/4 laurierblad
    2 liter panklare schoongemaakte mosselen
    Boter in blokjes
    2 dl droge witte wijn

       Onze Prosper vet eerst een sauteerpan in met boter en doet er dan de ferme eetlepel sjalot in; de takjes peterselie en tijm en het kwart blaadje laurier.  Daarop legt hij de mosselen waarover hij twee eetlepels boter in blokjes verdeelt.  Na het overgieten met de witte wijn, kan nog enige malen aan de witte pepermolen gedraaid worden - het toevoegen van peper betitelt MontagnÈ reeds als 'autre mÈthode'.  Zet de sautoir met deksel erop op een heftig vuur.  De mosselen zijn klaar zodra ze open zijn : verwijder ze meteen van de hittebron en breng ze naar de eters ; laat ze vooral niet te lang op het vuur staan en veranderen in een rubberen bandenfabriek.


       Volgens mij kunnen ze zo op tafel komen, maar een maÓtre cuisinier heeft meer in zijn mars.  Hij houdt de mosslen, na het verwijderen van een schelphelft bij elk, in een timbaaltje warm, verwijdert peterselie, tijm en laurier, roert nog drie eetlepels boter in blokjes door het kookvocht en giet dit over de mosselen. Volgens de reeds genoemde andere manier kan ook nog twee eetlepels visfonds en een scheutje citroensap door de 'cuisson' (het kookvocht) geroerd worden. (Taalkundig gezien is cuisson eigenlijk hetzelfde als 'dinges'.)


       Voor Hongaarse mosselen bereid je matrozenmosselen en doe je 100 g in boter gefruite fijngesneden ui gekruid met paprika bij het kookvocht edoch vervang je de paprika door kerriepoeder dan hebben de mosselen plots de Indische nationaliteit.
       Prosper MontagnÈ eindigt met mosselsoep, eveneens eenvoudig van bereiding.  Zeef het kookvocht van de mosselen en gebruikdat om een 'witte saus' (blanke roux : boter + bloem, etc.) te maken.  Deze veloutÈ kan verrijkt worden met room en/of boter.


       In Thailand doet men eerst 3 gehakte stengels citroengras, 5 gehakte sjalotjes, 20 g basilicum, 4 groene chilipepers in stukjes gesneden, 2 eetlepels vissaus (nam pla of nuoc mam) en twee eetlepels limoensap in een wok en worden de mosselen daarop gestoomd onder deksel. 

      In Maleisië worden eerst 4 rode Spaanse pepertjes, zonder de pitjes, 4 fijngehakte sjalotjes en een gevierendeeld teentje look in een vijzel fijngestampt en met 2 plakjes tamarinde, 2 takjes basilicum, een gekneusde stengel citroengras, 1 eetlepel suiker, wat zout (!?) en 1 l water in een wadjan (dat is ook een wok) gedaan en op het vuur gezet. 

      In Indonesië maakt men een 'marinade' van een losgeklopt ei met peper en zout waarin de gare mosselen 15 minuutjes gemarineerd worden en vervolgens in een koekenpan (bijna een wok) gebakken worden in hete olie tot ze goudgeel zijn.  In Uruguay worden stukjes champignon 5 minuten in boter gebakken, bestrooid met wat bloem, zo'n 4 eetlepels, en wanneer alles goed omgeroerd wordt kan een saus gemaakt worden door beetje bij beetje het kookvocht van de mosselen erbij de mengen.  Kookt het sausje, laat het dan al roerend indikken en breng op smaak met 2 eetlepels cognac, het sap van 1 citroen en wat geraspte muskaatnoot.  Dan gaat traag en steeds roerend de room erbij en tenslotte de mosselen die in de saus warm worden, zonder ze nog te laten koken.


      Zelf kook ik mosselen graag op een bedje van gesneden preiwit, gehakte ui en look, dit alles eerst gefruit in boter tot de ui glazig is.  Brood, wit of bruin, hoort erbij : dat is alleszins gemakkelijker dan frietjes om het vocht op te deppen.

    Johan,

    foto: socfo/frankmulleman - mosselen op Manifiesta





       

    14-08-2013 om 22:56 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    08-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monique Vanhooren
    Monique was militant van ACOD LRB en de stille motor achter Linx+, vooral die van Marke.

    Namens Achturencultuur en ACOD Kortrijk, oprechte deelneming,



    08-08-2013 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Openbare Diensten zijn broodnodig!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2020
  • 05-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Goedemiddag blogmaatje
  • hallo
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Genoten van deze blog...heel apart
  • Bezoekje met link

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs