De bruggepensioneerde economiewatcher ( 6 April 2018)
De zogenaamde handelsoorlog tussen Trump en de rest van de wereld begint stilaan een bloedbad te veroorzaken op de wereldwijde beurzen.
Koop aandelen terwijl het bloed door de straten loopt, of vang nooit een vallend mes op, dit zijn twee uitspraken die elkaar tegenspreken maar die veelvuldig worden gebruikt in de financiële wereld. Probleem is dat vandaag geen enkele beursanalist nog een juiste prognose kan geven hoe het verder zal verlopen, gewoon omdat er zoveel onzekere factoren zijn waar we in het korte verleden weinig of niks mee te maken hebben gehad. Ik bedoel hiermee de extreem lage rentevoeten en een handelsoorlog, hoe gaan de beurzen reageren bij de minste renteverhogingen. Lage rentevoeten die door het ECB en de FED werden geïnstalleerd om de economie terug te doen opleven na de bankencrisis, maar vooral om de intrestlasten van de verschillende noodlijdende overheden (waaronder ook Belgie)met veel staatschuld wat te verlichten. Een gevoelige renteverhoging brengt niet alleen overheden in gevaar, maar ook zogenaamde zombiebedrijven die dankszij de lage rentevoeten nog net hun kop boven water houden. Volgens de NBB heeft Belgie veel zulke zombiebedrijven, dit was één van hun noodsignalen in hun laatste jaarverslag. Maar goed het is niet enkel Trump die de boeman is, Europese politieke onzekerheden spelen ook mee. Vooral in Europa kijkt men uit naar de moeilijke regeringsvorming in Italië, toch een land met een enorme staatschuld en niet zon solvabele banken. Italie derde economie van Europa is te groot om gered te worden met Europees geld klinkt het, als het daar misloopt dan komt we heel dichtbij het einde van de euro, en misschien wel de Europese Unie, maar goed dit nu wel heel extreem doemdenken. In Frankrijk zijn grote en lange stakingen aangekondigd tegen de besparingsmaatregelen van President Macron, blijkbaar weegt dit ook op het beurssentiment, het door stakingen geteisterde air-France is nu al 50% beurswaarde verloren tegenover 3 maanden terug. De vakbonden van Air-France hebben deze week terug een aantal stakingsdagen aangekondigd, ze willen een gevoelige loonsverhoging, probleem is dat Air-France eigenlijk niet meer kan concurreren tegen de lage kosten maatschappijen. Ik vrees dat de directie van Air-France niet zo vlug op de looneisen zal ingaan, tenzij er bij de low cost vliegtuigmaatschappijen ook grote stakingen uitbreken om loonsverhogingen te bekomen. Accor (hotelketens) = -11% tegenover 3 maanden terug, Vinci(-13%),Sodexco (-55%). Duitsland het voornaamste Europees exportland naar de VS deelt ook in de klappen (Siemens= -25% tegenover 3 maanden terug) ThyssenKrup(-30%). In Belgie houden Colruyt en Delhaize tamelijk goed stand, de rest moet er ook aan geloven met toch een gemiddelde koersdaling die al boven de 12 % ligt tegenover 3 maanden terug, Bekaert moet al meer dan 20% inleveren tegenover 3 maanden terug, en de neergang lijkt niet te stoppen. Bekaert noteert op zijn laagste punt sinds jawel 2 jaar. We spreken dan nog niet over de afhandeling van de Brexit, die ook voor de nodige problemen kan zorgen.
Een zekerheid, gezien de verkoopgolf op de beurzen zal de effectentaks de verhoopte 156 miljoen niet opleveren.
Intussen vandaag Vrijdag kondigt Trump nieuwe invoerheffingen aan tegenover China, gisteren was er kleine opleving op de beurzen, na geruchten over gesprekken tussen de 2 grootheden vandaag zal dit waarschijnlijk terug teniet worden gedaan.
Wist ge,
· Volgens een studie van het sociaal bureau is er in Belgie weinig personeelsverloop, niettegenstaande de vele vacatures verandert slechts 5,75 %(cijfers 2017) van de werknemers van werk, tegenover 5,18% in 2016. Het lage personeelsverloop is volgens Securex deels te maken met het aantal 50 plussers die honkvast aan een bedrijf zijn verbonden.
· Toelagen aan ziekenfondsen hangen in de toekomst meer af van re-integratie langdurige zieken, m.a.w ziekenfondsen moeten meer inspanningen doen om langdurige zieken aan de slag te helpen. (uitgelekte nota Maggie De Block)
· De Duitse industriële productie vertoont in het eerste kwartaal een gevoelige daling, analisten rekenden op een stijging.
· In Frankrijk zijn 1298 Belgische bedrijven actief, goed voor een tewerkstelling van 134000 werknemers
· 100 jobs weg bij Teleflex Medical in Tongeren, het distributiecentrum verhuist naar Frankfurt. Telelex is een Amerikaans bedrijf van Medische apparatuur.
· De koekjesfabrikant Poppys (Zonnebeke) ooit begonnen in Ledegem, telt nu zes bakkerijen in Belgie, een in Frankrijk en Zweden, en telkens twee in Nederland en de VS. Poppys exporteert naar bijna 60 landen en telt meer dan 1000 werknemers.
· Het Budget alle wielerploegen en organisatoren wereldwijd bedraagt 600 miljoen , dit is evenveel als het budget van Real Madrid. De rijkste ploeg is Team Sky( 35 miljoen) , Quick Step doet het haast met de helft minder 18 miljoen, Lotto-Soudal 15 miljoen.
· Sinds de Brexit noteert het pond 12% lager tegenover de euro
· De dollar noteert 14% lager tegenover 1 jaar terug
· 21.767 jobs gingen in 2017 verloren door faillissementen , 10160 in Vlaanderen,7100 in Wallonië en 4500 in Brussel
· Open Vld wil geen sociale woningen meer in Brussel, sociale woningen trekken armoede aan volgens de Open VLD
· Ontex, AB Inbev en tal van andere Belgische bedrijven zullen hun producten aanbieden via de Chinese é-commercegigant Alibaba , hiermee hopen ze een stukje van de Chinese markt te veroveren.
· Er zijn in Belgie 129 erkende wijnboeren, goed voor 845.817 hectoliter wijn, een stijging van 16% tegenover 2016
· Bij Koramic investment, eigenaar Christian Dumolein en gekend voor zijn vele Callcenters telt 6000 werknemers, het bedrijf wordt geleid door Michel De Coster ook nog gekend als de bassist van DE MENS
· Een bedrijf die de loonnorm (1,1% loonsverhoging in 2 jaar) wordt in praktijk nooit gestraft, moeilijk te bewijzen klinkt het bij de sociale inspectie. Een promotie of het aanpassing van de functie kan heel gemakkelijk de loonnorm omzeilen.
· Amazon kan niet in Belgie opereren onder hun naam, de domeinnaam Amazon.be is in handen van verzekeraar Baloise, tenzij ze een aardig centje overhebben om de domeinnaam van Baloise te kopen.
· Werknemers van de NMBS krijgen in 2020 een nieuw kostuum (kostprijs 6,8 miljoen)
· Energiepact : kernuitstap in 2025????? Jaar na jaar zal worden bekeken of de kernuitstap houdbaar is pas dan gaan we naar een volledige kernuitstap ( Jan Jambon NVA)
· Walibi is het duurste pretpark in Belgie, een ticket kost er 37,5, Bobbejaanland 37,Plopsaland 36,5, Bellewaerde 31. Ieder pretpark doet nu en dan eens promotiedagen en de prijzen liggen dan soms tot 40% lager, die info kan je vinden op hun website
· De bioscoopgroep Kinepolis draagt Marleen Vaesen en Sonja Rottiers voor als onafhankelijk bestuurders. Joost Bert legt zijn mandaat neer als CEO en wordt benoemd als voorzitter van de raad van bestuur. De familie Bert is referentieaandeelhouder van Kinepolis. Vaesen was tot begin dit jaar CEO van de groentengigant Greenyard van Hein Deprez. Haar ontslag bij Greenyard kwam als een verrassing. Hein Deprez nam voorlopig zelf haar plaats in. Het ontslag van Vaesen volgde op de mislukte overname door Deprez van de Amerikaanse fruitgigant Dole. Maar volgens een aantal waarnemers is dat niet de reden voor het ontslag van Vaesen. Met name de intrede van de twee kinderen van Deprez in het bedrijf zou meer hebben doorgewogen dan het mislukte Dole avontuur.
·
Alternatieve tewerkstellingswijzen? Welkom in het tijdperk van de extras, flexi-jobs en andere (meer) flexibele contracttypes

28-03-2018
De bruggepensioneerde economiewatcher ( 6 April 2018)
De zogenaamde handelsoorlog tussen Trump en de rest van de wereld begint stilaan een bloedbad te veroorzaken op de wereldwijde beurzen.
Koop aandelen terwijl het bloed door de straten loopt, of vang nooit een vallend mes op, dit zijn twee uitspraken die elkaar tegenspreken maar die veelvuldig worden gebruikt in de financiële wereld. Probleem is dat vandaag geen enkele beursanalist nog een juiste prognose kan geven hoe het verder zal verlopen, gewoon omdat er zoveel onzekere factoren zijn waar we in het korte verleden weinig of niks mee te maken hebben gehad. Ik bedoel hiermee de extreem lage rentevoeten en een handelsoorlog, hoe gaan de beurzen reageren bij de minste renteverhogingen. Lage rentevoeten die door het ECB en de FED werden geïnstalleerd om de economie terug te doen opleven na de bankencrisis, maar vooral om de intrestlasten van de verschillende noodlijdende overheden (waaronder ook Belgie)met veel staatschuld wat te verlichten. Een gevoelige renteverhoging brengt niet alleen overheden in gevaar, maar ook zogenaamde zombiebedrijven die dankszij de lage rentevoeten nog net hun kop boven water houden. Volgens de NBB heeft Belgie veel zulke zombiebedrijven, dit was één van hun noodsignalen in hun laatste jaarverslag. Maar goed het is niet enkel Trump die de boeman is, Europese politieke onzekerheden spelen ook mee. Vooral in Europa kijkt men uit naar de moeilijke regeringsvorming in Italië, toch een land met een enorme staatschuld en niet zon solvabele banken. Italie derde economie van Europa is te groot om gered te worden met Europees geld klinkt het, als het daar misloopt dan komt we heel dichtbij het einde van de euro, en misschien wel de Europese Unie, maar goed dit nu wel heel extreem doemdenken. In Frankrijk zijn grote en lange stakingen aangekondigd tegen de besparingsmaatregelen van President Macron, blijkbaar weegt dit ook op het beurssentiment, het door stakingen geteisterde air-France is nu al 50% beurswaarde verloren tegenover 3 maanden terug. De vakbonden van Air-France hebben deze week terug een aantal stakingsdagen aangekondigd, ze willen een gevoelige loonsverhoging, probleem is dat Air-France eigenlijk niet meer kan concurreren tegen de lage kosten maatschappijen. Ik vrees dat de directie van Air-France niet zo vlug op de looneisen zal ingaan, tenzij er bij de low cost vliegtuigmaatschappijen ook grote stakingen uitbreken om loonsverhogingen te bekomen. Accor (hotelketens) = -11% tegenover 3 maanden terug, Vinci(-13%),Sodexco (-55%). Duitsland het voornaamste Europees exportland naar de VS deelt ook in de klappen (Siemens= -25% tegenover 3 maanden terug) ThyssenKrup(-30%). In Belgie houden Colruyt en Delhaize tamelijk goed stand, de rest moet er ook aan geloven met toch een gemiddelde koersdaling die al boven de 12 % ligt tegenover 3 maanden terug, Bekaert moet al meer dan 20% inleveren tegenover 3 maanden terug, en de neergang lijkt niet te stoppen. Bekaert noteert op zijn laagste punt sinds jawel 2 jaar. We spreken dan nog niet over de afhandeling van de Brexit, die ook voor de nodige problemen kan zorgen.
Een zekerheid, gezien de verkoopgolf op de beurzen zal de effectentaks de verhoopte 156 miljoen niet opleveren.
Intussen vandaag Vrijdag kondigt Trump nieuwe invoerheffingen aan tegenover China, gisteren was er kleine opleving op de beurzen, na geruchten over gesprekken tussen de 2 grootheden vandaag zal dit waarschijnlijk terug teniet worden gedaan.
Wist ge,
· Volgens een studie van het sociaal bureau is er in Belgie weinig personeelsverloop, niettegenstaande de vele vacatures verandert slechts 5,75 %(cijfers 2017) van de werknemers van werk, tegenover 5,18% in 2016. Het lage personeelsverloop is volgens Securex deels te maken met het aantal 50 plussers die honkvast aan een bedrijf zijn verbonden.
· Toelagen aan ziekenfondsen hangen in de toekomst meer af van re-integratie langdurige zieken, m.a.w ziekenfondsen moeten meer inspanningen doen om langdurige zieken aan de slag te helpen. (uitgelekte nota Maggie De Block)
· De Duitse industriële productie vertoont in het eerste kwartaal een gevoelige daling, analisten rekenden op een stijging.
· In Frankrijk zijn 1298 Belgische bedrijven actief, goed voor een tewerkstelling van 134000 werknemers
· 100 jobs weg bij Teleflex Medical in Tongeren, het distributiecentrum verhuist naar Frankfurt. Telelex is een Amerikaans bedrijf van Medische apparatuur.
· De koekjesfabrikant Poppys (Zonnebeke) ooit begonnen in Ledegem, telt nu zes bakkerijen in Belgie, een in Frankrijk en Zweden, en telkens twee in Nederland en de VS. Poppys exporteert naar bijna 60 landen en telt meer dan 1000 werknemers.
· Het Budget alle wielerploegen en organisatoren wereldwijd bedraagt 600 miljoen , dit is evenveel als het budget van Real Madrid. De rijkste ploeg is Team Sky( 35 miljoen) , Quick Step doet het haast met de helft minder 18 miljoen, Lotto-Soudal 15 miljoen.
· Sinds de Brexit noteert het pond 12% lager tegenover de euro
· De dollar noteert 14% lager tegenover 1 jaar terug
· 21.767 jobs gingen in 2017 verloren door faillissementen , 10160 in Vlaanderen,7100 in Wallonië en 4500 in Brussel
· Open Vld wil geen sociale woningen meer in Brussel, sociale woningen trekken armoede aan volgens de Open VLD
· Ontex, AB Inbev en tal van andere Belgische bedrijven zullen hun producten aanbieden via de Chinese é-commercegigant Alibaba , hiermee hopen ze een stukje van de Chinese markt te veroveren.
· Er zijn in Belgie 129 erkende wijnboeren, goed voor 845.817 hectoliter wijn, een stijging van 16% tegenover 2016
· Bij Koramic investment, eigenaar Christian Dumolein en gekend voor zijn vele Callcenters telt 6000 werknemers, het bedrijf wordt geleid door Michel De Coster ook nog gekend als de bassist van DE MENS
· Een bedrijf die de loonnorm (1,1% loonsverhoging in 2 jaar) wordt in praktijk nooit gestraft, moeilijk te bewijzen klinkt het bij de sociale inspectie. Een promotie of het aanpassing van de functie kan heel gemakkelijk de loonnorm omzeilen.
· Amazon kan niet in Belgie opereren onder hun naam, de domeinnaam Amazon.be is in handen van verzekeraar Baloise, tenzij ze een aardig centje overhebben om de domeinnaam van Baloise te kopen.
· Werknemers van de NMBS krijgen in 2020 een nieuw kostuum (kostprijs 6,8 miljoen)
· Energiepact : kernuitstap in 2025????? Jaar na jaar zal worden bekeken of de kernuitstap houdbaar is pas dan gaan we naar een volledige kernuitstap ( Jan Jambon NVA)
· Walibi is het duurste pretpark in Belgie, een ticket kost er 37,5, Bobbejaanland 37,Plopsaland 36,5, Bellewaerde 31. Ieder pretpark doet nu en dan eens promotiedagen en de prijzen liggen dan soms tot 40% lager, die info kan je vinden op hun website
· De bioscoopgroep Kinepolis draagt Marleen Vaesen en Sonja Rottiers voor als onafhankelijk bestuurders. Joost Bert legt zijn mandaat neer als CEO en wordt benoemd als voorzitter van de raad van bestuur. De familie Bert is referentieaandeelhouder van Kinepolis. Vaesen was tot begin dit jaar CEO van de groentengigant Greenyard van Hein Deprez. Haar ontslag bij Greenyard kwam als een verrassing. Hein Deprez nam voorlopig zelf haar plaats in. Het ontslag van Vaesen volgde op de mislukte overname door Deprez van de Amerikaanse fruitgigant Dole. Maar volgens een aantal waarnemers is dat niet de reden voor het ontslag van Vaesen. Met name de intrede van de twee kinderen van Deprez in het bedrijf zou meer hebben doorgewogen dan het mislukte Dole avontuur.
·
Alternatieve tewerkstellingswijzen? Welkom in het tijdperk van de extras, flexi-jobs en andere (meer) flexibele contracttypes

28-03-2018
De werkorganisatie evolueert voortdurend en ons arbeidsrecht moet blijven inspelen op de behoefte aan flexibiliteit van werkgevers en werknemers in de arbeidsrelatie. De klassieke opdeling werknemer/zelfstandige beantwoordt niet altijd meer aan de vereisten van de arbeidsmarkt en de vraag naar alternatieve oplossingen op het terrein neemt almaar toe. De laatste jaren wordt ook de wetgever steeds creatiever, maar de concrete resultaten op dat vlak zijn vooralsnog vrij mager.
Toch hebben de actoren op het terrein er een aantal mogelijkheden bij gekregen. Kent u ze?
Alternatieve tewerkstellingswijzen
Hoewel bij 90% van de Belgen met een arbeidsovereenkomst het een overeenkomst voor onbepaalde duur betreft, bestaan er mogelijkheden om flexibeler te werken. Hierna geven wij u een beknopte inventaris van de bestaande mogelijkheden.
|
Bijzondere aspecten van de overeenkomst
|
Bezoldiging en sociale en fiscale behandeling
|
Flexi-jobs (De werknemer mag een uitzendkracht zijn)
|
- Een werknemer die ten minste 4/5 bij één of meer andere werkgevers tewerkgesteld is of gepensioneerd is, mag bijverdienen via een flexi-job - Voorbehouden aan sommige sectoren (handel, horeca, kapper,
) - Raamovereenkomst + overeenkomst voor bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk, hetzij voltijds, hetzij deeltijds
|
Flexiloon: ten minste 9,18 euro/uur + sectorale voordelen + flexi-vakantiegeld (// bediende)
Geen sociale bijdragen, maar wel een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%
Geen bedrijfsvoorheffing
|
Extra (De werknemer mag een uitzendkracht/student zijn, maar die statuten mogen niet op hetzelfde moment gecombineerd worden)
|
- Een gelegenheidswerknemer wordt aangeworven voor een maximumduur van 2 opeenvolgende dagen bij dezelfde werkgever - Horecasector - Overeenkomst voor bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven werk (een schriftelijke overeenkomst is niet altijd vereist)
|
Zelfde bezoldigingsmodaliteiten als het vast personeel
Sociale bijdragen berekend op een uurforfait (≤ 5 uren) of een dagforfait (> 5 uren) Contingent voor de werknemer (50 dagen/jaar) en voor de werkgever (200 dagen/jaar)
Bedrijfsvoorheffing (33,31% voor de prestaties geleverd gedurende max. 50 dagen kalenderjaar)
|
Uitzendkracht (De werknemer mag een student zijn)
|
- Een uitzendkracht verricht tijdelijke arbeid (om welbepaalde redenen) in het kader van een overeenkomst voor uitzendarbeid voor een werkgever (het uitzendkantoor) bij een derde (de gebruiker)
- Verboden in sommige sectoren[1] en beperkt in bepaalde sectoren / ondernemingen - Overeenkomst voor bepaalde duur (met een proefperiode van 3 dagen) of opeenvolgende dagovereenkomsten voor uitzendarbeid
|
Bezoldiging gebaseerd op de geldende bezoldigingen bij de gebruiker
Gewone sociale bijdragen
Bedrijfsvoorheffing bepaald op 11,11% van de belastbare bezoldiging
|
Overeenkomst voor bepaalde duur
|
- Gewone arbeidsovereenkomst met een contractueel beding dat de duur ervan vastlegt - Schriftelijke overeenkomst - Principe = geen opeenvolgende contracten van bepaalde duur
|
Geen specifieke behandeling
|
Overeenkomst voor een duidelijk omschreven werk
|
- Gewone arbeidsovereenkomst die de aard en de omvang van de te verrichten arbeid preciseert - Schriftelijke overeenkomst - Principe = geen opeenvolgende contracten voor een duidelijk omschreven werk
|
Geen specifieke behandeling
|
Werknemers met een bijzonder statuut
Naast de alternatieve tewerkstellingswijzen kunnen sommige werknemers met een speciaal statuut de werkgever een zekere flexibiliteit bieden:
· de studenten die een team kunnen versterken (mits naleving van bepaalde voorwaarden) voor een loon dat doorgaans door de activiteitensector bepaald wordt. De studenten genieten een contingent van 475 uren per kalenderjaar waarvoor enkel verlaagde sociale bijdragen verschuldigd zijn. Bovendien is er geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd binnen dat contingent;
· de jongeren in alternerende opleiding kunnen eveneens als extra arbeidskrachten ingezet worden tijdens hun praktische opleiding op de werkvloer en dit onder leiding van een ervaren werknemer. Er bestaan tal van overeenkomsten voor alternerende opleiding afhankelijk van de gewesten en gemeenschappen. De wetgever moedigt deze overeenkomsten aan via stimuli, premies en een gunstige sociale behandeling om de praktische opleiding van de leerlingen op de werkvloer in goede banen te leiden;
· de stages voor werkzoekenden (PFI, IBO, overeenkomst alternerende opleiding, instapstage en First stage), die eveneens georganiseerd worden door de gemeenschappen en gewesten, bieden verschillende mogelijkheden voor de werkgever die zijn personeel wil opleiden en dit aan gunstige sociale en fiscale voorwaarden.
De betrokken werkgevers
De wetgever heeft ook een flexibele relatie voor de werkgever bedacht in de vorm van de werkgeversgroepering. Deze groeperingen kunnen opgericht worden door ondernemingen die, om allerlei redenen, geen voltijdse werknemers nodig hebben of niet de financiële middelen daarvoor hebben. Ze delen de tewerkstelling van werknemers en kunnen op die manier hun behoefte aan personeel alsook de daaraan verbonden kost groeperen.
In dat kader kan de arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en de groepering voor onbepaalde duur, voor bepaalde duur of voor de uitvoering van een duidelijk omschreven werk gesloten worden. Bovendien is het de gebruiker die ten aanzien van de ter beschikking gestelde werknemer aansprakelijk is voor de correcte toepassing van de reglementering.
De werkorganisatie evolueert voortdurend en ons arbeidsrecht moet blijven inspelen op de behoefte aan flexibiliteit van werkgevers en werknemers in de arbeidsrelatie. De klassieke opdeling werknemer/zelfstandige beantwoordt niet altijd meer aan de vereisten van de arbeidsmarkt en de vraag naar alternatieve oplossingen op het terrein neemt almaar toe. De laatste jaren wordt ook de wetgever steeds creatiever, maar de concrete resultaten op dat vlak zijn vooralsnog vrij mager.
Toch hebben de actoren op het terrein er een aantal mogelijkheden bij gekregen. Kent u ze?
Alternatieve tewerkstellingswijzen
H
06-04-2018 om 18:08
geschreven door achturencultuur 
|