film: 01.05.2010: Vechten voor onze rechten - eenheidswet 60/61
Achturencultuur presenteert:
Vechten voor onze rechten
Vertoning van film over de staking van de eeuw in 60-61
Zaterdag 1 mei 10 Museum Kortrijk 1302 - Begijnhofpark Vertoning om 11u30 en 14u45
Moest hij nog op deze wereld vertoeven, we hadden hem zeker uitgenodigd op de ontmoeting met Paul Meyer en René Vautier. Frans Buyens is zowat de Vlaamse evenknie van deze militante cineasten. Deze kunstminnende autodidact afkomstig uit de arbeidersklasse, schrijver en filmmaker, politiek criticaster en poëtische vrijdenker, overleed in 1994, haast anoniem, maar zijn levensgezellin en medewerkster Lydia Chagoll doet er alles aan om zijn erfenis levend te houden. Zo werd hun gerestaureerd werk integraal op DVD uitgegeven. "Vechten voor onze rechten" is de eerste film van Frans Buyens, die meteen heel wat stof deed opwaaien: op het festival van Antwerpen werd de film geweerd, maar in Venetië en Berlijn oogstte hij verschillende onderscheidingen. De algemene staking gedurende de winter '60-'61 tegen de zogenaamde 'Eenheidswet' (een reeks van maatregelen die België een nieuwe economische impuls moest geven) van de regering Eyskens, legde het hele land lam. Het filmmateriaal, een subjectieve keuze van beelden uit het verloop van de staking, werd vergaard bij buitenlandse TV-stations en internationale persagentschappen. Buyens' commentaar in direct stijl is gebaseerd op krantenknipsels, toespraken, pamfletten waarvan hij zijn eigen persoonlijke relaas maakt, een virulent antikapitalistisch document dat de arbeidersstrijd een hart onder de riem steekt.
Kroniek van de stakingsgolf die België overspoelde in de winter 1960-61. Die zogenaamde staking van de eeuw was gericht tegen de Eenheidswet van de rooms-blauwe regering Eyskens. Wat oorspronkelijk een kortfilm had moeten worden, groeide uit tot een sterke compilatiefilm die internationale waardering oogstte.
In eigen land zorgde hij voor controverse: de Walen en de communisten vonden dat hun rol te weinig uit de verf kwam. Partijen en vakbonden wilden zelfs dat regisseur Buyens zijn film herzag.
Paul-Henri Spaak boycotte de vertoning van de film in het buitenland. Toen Vechten voor onze rechten uiteindelijk in première ging in de zaal van de dierentuin zong het publiek na afloop spontaan de Internationale.
Meer info: Frank Mulleman achturencultuur@hotmail.com 0486/67 44 54
Maandmenu april 2010: Poulet aux quarante gousses dâail
Poulet aux quarante gousses dail
Kip met veertig teentjes look Voor 5-6 personen
1 braadkip van 1,5 kg zout 2 takjes verse tijm 2 takjes rozemarijn 2 takjes salie 2 malse selderijstengels met blad 2 takjes peterselie 40 teentjes verse, jonge knoflook, ongepeld 3 eetlepels olijfolie vers gemalen peper geroosterde sneden boerenbrood
Bestrooi de kip aan binnen- en buitenkant met zout. Stop 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 takje salie, 1 takjes selderij, de peterselie en 4 van de knoflookteentjes in de kip. Doe de rest van de kruiden in een ovenschaal met deksel. Giet er de olie over, strooi zout en peper en leg de teentjes look erbij. Wentel de kip door de olie, zodat ze rondom ermee bedekt is en zet het deksel op de ovenschaal. Zet de schaal in een oven van 200 °C en laat de kip 1u45 bakken.
Doe de gare kip over op een dienschaal en schik er de teentjes look rond. Doe de saus over in een sauskom. Breng alles ter tafel met de pas geroosterde en goed hete sneden boerenbrood. De eters pletten de knoflook tot het velletje openspringt en smeren een snee brood in met de heerlijke, geurige knoflookpuree.
Dit recept is een klassieker uit de Provence. Drink dus gerust een glaasje pastis terwijl de kip in de oven verblijft.