Antikater Brunch
Ik vroeg aan de redacteur van de menu's iets korts en klein om een kater te bestrijden... Ik had zo het gedacht... hoe maak je een bloody-merrie of zo... enkele lijntjes... maar neen, hier volgen twee geschreven bladzijden met een klein handschrift!
Namens Achturencultuur de beste wensen, strijdbare, voor het nieuwe jaar en vooral een goeie gezondheid!
Volgens Plinius de oudere werd een kater het best bestreden door het eten van twee rauwe uileieren. Andere Romeinen hielden het bij uilenoogjes of schaapslongen aan het spit...
Maak zoveel mogelijk van tervoren klaar en serveer alles in buffetvorm. We veronderstellen dat meerdere huisgenoten en de eventuele gasten een houten kop zullen hebben!
Guljaslevers, alias Goulash (ja, 'y is soep!)
Nodig?
- 600 gr rundsvlees (nek of schouder) in blokjes van 1.50 cm - 1 grote ui, gesnipperd - 50 gr vetstof, liefst smout - een halve theelepel karwijzaad - 1 teentje geperste look - paprikapoeder - zout - 1 wortel, in blokjes - 2 fijngesneden paprika's - 1 gevierendeelde tomaat - 2 takjes bladselerij, gesnipperd - 400 gr aardappels in blokjes - tagliatelle - water
Verhit de vetstof in een pan met een inhoud van 3 liter en fruit daarin de ui glazig. Bak karwijzaad en look kort mee. Haal de pan van het vuur. Voeg het vlees, de paprikapoeder en wat zout toe. Roer om. Zet de pan terug op het vuur, deksel erop en laat het vlees zachtjes stoven. Indien nodig, een beetje water bijvoegen. Doe wortel, peterseliewortel, de paprika's, tomaat en selder in de pan wanneer het vlees halfgaar is. Blus met 1,5 liter water en als alles afgedekt 15 tot 20 minuten sudderen op een klein vuurtje. Voeg dan de aardappelen toe. Wanneer deze gaar zijn kan je nog altijd wat lintmaccaroni door de soep brokkelen. Laat de soep nog een 5 minuten op het vuur staan
Serveer de soep gloeiend heet. Deze Hongaarse lekkerij gaat goed samen met wit brood, gedroogde scherpe paprika's en rode Kadarka-wijn.
Ingelegde haringen in zure roomsaus
Nodig?
- 4 ingelegde haringen - melk - 4 bijngehakte augurken - 2 appels, in kleine stukjes - 1 ui, in ringen gesneden - 1/4 l zure room - sap van 1 citroen - 1 eetlepel azijn - 2 eetlepels olie
Verwijder de graten, de staart en het buitenste velletje van de haringen. Snij ze in 4 stukken. Laat ze een uur zwemmen in melk en daarna laten uitlekken. Doe de stukken haring in een kommetje en voeg er de augurken, appels en ui toe. Meng het citroensap, azijn en olie door de zurend room. Giet dit mengsel over de haringen en laat alles een uurtje trekken. Serveer op een geroosterd sneetje brood.
Aardappelsalade
Nodig?
- 500 gr in de schil gekookte aardappel, gepeld, in plakjes of stukjes gesneden - 250 gr gepelde garnalen - 2 hardgekookte eieren - fijngehakte dillesaus: 100 gr mayonaise, 100 ml verse room, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel porto, peper en zout
Prak de gepelde hardgekookte eieren met een vork fijn. Men het ei met de garnalen voorzichtig door de aardappelen. Roer en nu de saus door en garneer met dille.
Dit alles kan altijd aangevuld worden met verschillende kaassoorten in blokjes gesneden op een plank, versierd met witte en blauwe druiven, diverse worstjes uit Wenen, Frankfurt,... met mosterd, plakjes gerookte zalm en/of heilbot op saladeblaadjes met daarnaast schijfjes citroen en tenslotte een schaaltje kaviaar, aan de rand bestrooid met uisnippers.
je kan natuurlijk ook nog altijd dit gerecht klaarmaken op 31.12 van het nieuwe jaar en zo, bij een gematigd alcoholgebruik, ben je zeker katervrij op de eerste dag van het nieuwe jaar!
Smakelijk,
Achturencultuur,
01-01-2007 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|