Poulet VallÈe d'Auge
Kip met appel uit de Normandie
voor 4-6 personen
1 poularde van 1,5 kg, in 8 stukken verdeeld
1 rinse appel
1 eetlepel olie
50 g boter
2 eetlepels calvados
1 eetlepel water
500 g champignons, gevierendeeld
1,5 dl room
Bestrooi de stukken kip met zout en peper. Schil de appel, snijd hem in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes van 1 cm.
Verhit de olie en smelt daarin de helft van de boter. Bak daarin de stukken kip kort aan. Schep ze om met en houten lepel of spatel. Voeg de stukjes appel toe en blijf omscheppen gedurende 1 minuut. Giet de calvados erbij, flambeer en schud de pan heen en weer tot de vlam gedoofd is. Roer het water erdoor en laat alles 45 minuten stoven op een laag vuur, deksel op de pan.
Smelt de boter in een tweede pan en fruit de champignons op een hoog vuur tot ze goudbruin en droog zijn.
Haal de stukken kip uit de pan en hou ze warm op een dienschaal. Kook het stoofnat in tot het stroperig wordt, roer er de room door en kook de saus al roerend tot een dikke, gladde massa, gedurend zo'n 2 minuten. Voeg de champignons toe ne blijf nog 1 minuut roeren. Giet de saus over de kip en serveer meteen. Geef er frietjes, pommes duchesse of kroketjes bij.
01-04-2012 om 00:00
geschreven door achturencultuur 
|