Kippensoep met rode linzen Voor 4 personen
2 kipfilets, in blokjes gesneden olijfolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 1 ui, fijngehakt 1 rode paprika, in blokjes gesneden 1 Spaanse peper, fijngehakt 2 kopjes rode linzen, afgespoeld onder koud stromend water, uitgelekt 2 eetlepels bloem 8 dl kippenbouillon het sap van 1 citroen 1 theelepel paprikapoeder zout peper 1 takje tijm 1 laurierblad
Schroei de kippenblokjes in de hete olijfolie rondom dicht. Voeg ui en look toe, roer om en laat dit kort mee fruiten. Laat dan
Spaanse peper en rode paprika in de pan vallen en laat ze even kort meebakken. Doe de goed uitgelekte rode linzen in de kom.
Bestrooi met bloem en roer alles goed dooreen. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Breng de soep op smaak met
citroensap, paprikapoeder, peper en zout. Werp het takje tijm en het laurierblad in de strijd. Draai het vuur laag en laat de soep 40-50
minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn. Deze keer kozen we een Turkse maaltijdsoep. De soep moet goed heet geserveerd worden, zoals het overgrote deel van de
Mediterrane gerechten. Geef er mooi goudgeel gebakken soldaatjes, croutongskes, bij en geraspte kaas naar keuze : het hoeft echt
geen dure Gruyère te zijn.
Nog een goede raad voor het verwerken van het Spaanse pepertje. Verwijder in elk geval de pitjes, die enkel nodig zijn voor de
plantaardige voortplanting, en zo je het gerecht niet te pikant wil maken de witte zaadlijsten. Was na het snijden van het Spaanse
pepertje, en dat geld ook voor andere soorten pepers, meteen je handen grondig om de capsaïcine die tot in de poriën van je vingers
zit weg te spoelen. Indien je dit vergeet of nalaat kan je bij aanraking van zachte huidweefsels een plaatselijke brand veroorzaken,
waartegen enkel overvloedig spoelen met water helpt. Wanneer je te pikant gegeten hebt helpt water niet : het eten van ongeboterd
brood of yoghurt brengt soelaas.
Johan,
26-05-2009 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|