Rog met kampernoelies
Op 20 januari 1946 verscheen volgende culinaire artikel in 'Ons Volk'.
Laten we visch eten zolang er is. Het isd gezond en lekker voedsel en als ge den vischverkooper doet opmerken dat zijn waar duur is, antwoordt hij u toch : het vleesch is ook duur, madammeke, en hij heeft geen ongelijk. Daarenboven is het een kwestie van principes : duur vleesch kopen we op de zwarte markt, dure visch op de... niet zwarte. Dat onze beurs ongevoelig blijft voor dit subtiel onderscheidd, is de schuld niet van de visch !
We eten ditmaal rog... met kampernoelis, zoals uit het opschrift blijkt.
We hebben onze kampernoelis duchtig gewasschen in water met azijn, en laten ze, in ander water met anderen azijn, een vijftal minuten koken. We laten ze uitdruppen en hakken ze fijn met peterselie en bieslook. We laten dit aanlokkelijk mengsel zachtjes stoven in een weinig boter. Moest het nu precies lukken dat de kinderen hun rantsoen citroen gekregen hebben, dan persen we zoo 'n half citroentje boven onze kampernoelis uit, zooniet doen we het zonder.
We kuischen en wasschen den rog naar behooren, en zetten hem op het vuur in voldoende water, met weeral een beetje azijn, waarbij we zout, peper, tijm, laurier en ronde schellekens wortel hebben gevoegd. We voegen er den lever bij als het water gaat koken.
We slaan geen oog van de kookpan af, want zoodra het water begint te borrelen, schuiven we het heele geval naar den rand van het vuur toe, en laten het daar een tiental minuten staan. Daarna halen we er voorzichtig den rog uit, leggen hem op een langen, warmen schotel, gieten er de saus met de kampernoelis over en schikken er schijfjes citroen rond. We dienen dit gerecht op, met verwarmde borden.
(Kampernoelies = champignons.)
Het nieuws : BelgiÎ-Belgisch Congo per vliegtuig.
Reeds heeft de Sabena geregelde diensten ingericht op Parijs, Londen en Stockholm en werd weerom de lijn BelgiÎ-Belgisch Congo in gebruik genomen. men rekent er op, dat in den loop van het jaar twee diensten per week op de Congoleesche lijn zullen functionneeren. met het oog op deze zoo belangrijke verbinding met onze kolonie, heeft de Sabena thans verscheidne nieuwe machines besteld, waarvan er reeds enkele zijn aangekomen en in dienst werden genomen. De nieuwe machines zijn ÈÈndekkers met twee motoren, elk van 1.100 PK. Ze kunnen 31 passagiers vervoeren met een vierledige bemanning. De snelheid bedraagt 353 km. op een hoogte van 1.700 m. De lengte van de toestellen is 20 m. en het maximumgewicht 11.000 kg. Al de nieuwe toestellen behooren tot het Douglas D.C. 3 type en zijn niet anders dan de commerciÎele uitgave van het Dakota-type, het militair transportvliegtuig dat het oorlogsrecord bezit van de Transoceanische vluchten. Wanneer de Sabena al de bestelde toestellen in dienst zal hebben genomen zullen er per jaar in beide richtingen 8.000 passagiers per vliegtuig de reis BelgiÎ-Belgisch Congo kunnen ondernemen.
01-02-2013 om 00:00
geschreven door achturencultuur 
|