Eindejaarsmenu
Laten we het eenvoudig houden, de kok moet ook mee aan tafel. Zowel de Bretoense soep als de Baskische kip kunnen een dag van tevoren bereid worden ; de kip smaakt zelfs nog beter na een nachtje trekken. Het nagerecht is Grieks. Alle recepten zijn voor 4 personen en kunnen mits enig rekenwerk aangepast worden voor minder of meer eters. Smakelijk en de beste rode wensen voor het nieuwe jaar.
Romige uiensoep
La mitonnée
300 g uien, gepeld en in plakken gesneden
6 dl melk
2,5 dl kippenbouillon
1 kruidnagel
100 g (oud) witbrood, in blokjes gesneden
Zout en versgemalen peper
65 g boter
Doe de uien, de melk, de kippenbouillon, de kruidnagel en het brood in een soeppan. Breng gezapig aan de kook, leg er een deksel op en laat alles 2u30 sudderen op een laag vuur. Kijk af en toe of de soep niet te snel inkookt. Voeg indien nodig water toe en laat de soep op het vuur tot de uien heel zacht zijn en het brood opgelost is..
Breng de soep op smaak met zout en peper en verwijder de kruidnagel. Steek de soep door met behulp van een mixer of blender. Breng de soep weer tot tegen het kookpunt en roer er net voor het opdienen de boter door.
Baskische kip
1 kip van 1,5 tot 2 kg, in acht stukken
of
4 kippenbouten, eventueel in bovenbout en onderbout verdeeld
5 eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie
12 ferme teentjes look, in dunne plakjes
3 niet te kleine rode paprikas, minus steel, zaadlijsten en zaad, in ringen van 1 cm gesneden
1-2 Spaanse pepertjes, minus zaadlijsten en zaad, in reepjes gesneden
4 dikke plakken niet gerookte rauwe ham (ca. 250 g), in blokjes gesneden
2 grote uien, grof gehakt
1 kg tomaten, ontveld, ontdaan van de zaadjes en kleingesneden
of
1 groot blik gepelde tomaten, uitgelekt en kleingesneden
Eventueel 200-250 g champignons, in grove stukken gesneden
Snufje tijm
Snufje marjolein
Snufje oregano
Bestrooi de kip met zout en peper. Zet een ruime, diepe braadpan op een hoog vuur en verhit daarin 3 eetlepels van de olie. Wanneer de olie heet is ze mag nog niet roken braad je de stukken kip in 5 minuten per kant bruin. Pas op voor aanbranden. Bak de kip desnoods in porties dat is ten andere het gemakkelijkst.
Doe alle stukken kip weer in de pan. Voeg knoflook, paprika, pepertjes en ham toe en verdeel ze met een houten lepel tussen de stukken kip. Zet het deksel op de pan en laat alles op een halfhoog vuur in 45-60 minuten gaar worden. Het spokkende geluid dat je soms hoort komt van het water dat de paprika afgeeft. Roer af en toe alles door elkaar en temper zo nodig het vuur om aanbranden te vermijden.
Verwarm ondertussen in een andere pan de overige olie op een halfhoog vuur. Doe de uien in de pan als de olie heet is, roer om, zet het vuur wat minder en laat de uien in een goede 5 minuten zacht worden zonder kleuren. Voeg de tomaten toe. Kruid met tijm, marjolein en oregano. Laat alles 30 minuten sudderen op een zachte vlam. Indien je de champignons gebruikt voeg je die ongeveer 8-10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Breng op smaak met zout.
(Indien je dit gerecht de dag voordien klaar maakt, laat je alles nu afkoelen en zorg je ervoor dat op oudejaarsavond de beide kommen tijdig opgewarmd worden.)
Doe het tomaten-en-uienmengsel op een verwarmde schotel. Leg daarop het kipmengsel.
Versier desgewenst met fijngehakte peterselie en breng het gerecht meteen ter tafel. Geef er een schaal gewone witte rijst bij of waarom zou je er niet eens een stukje Turks of Marokkaans brood bij eten.
Vanille-ijs met vers fruit
Pagoto me Fruta
2 eidooiers
1 theelepel suiker
2 eiwitten
4 zakjes vanillesuiker
2 dl slagroom
Suiker naar smaak
250 g vers seizoenfruit,
tenminste vier verschillende soorten,
geschild en kleingesneden
2,5 dl zoete witte wijn
8 eetlepels honing
Fijngehakte walnoten
Gemalen kaneel
Klop de eidooiers met 1 theelepel suiker schuimig totdat de suiker is opgelost. Klop de eiwitten met twee zakjes vanillesuiker stijf en schep ze voorzichtig door de schuimige eierdooiers. Klop de slagroom met de rest van de vanillesuiker en suiker naar smaak stijf en schep deze slagroom door het eimengsel. Giet het geheel in een plastic kom en laat het in het vriesvak opstijven.
Doe het fruit in een glazen of roestvrij ijzeren kom in géén geval aluminium ! , giet de wijn erover en laat die 30 minuten intrekken.
Verdeel het ijs en het fruit over 4 dessertbordjes en besprenkel elk bord met 2 eetlepels honing. Bestrooi het geheel met gehakte walnoten en kaneel en serveer meteen.
Johan
01-01-2008 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|