Typisch Zuidelijk Afrika - Bobotie
Een ovenschotel.
Nodig: (4 personen)
- 500 gr gehakt (lamsgehakt past hier uitstekend bij) - 1 grote ui fijngensipperd - 1 teentje fijne gehakte look - 1 snee wit wit brood, geweekt in melk - 1 eetlepel olie - een stukje gembeer (ongeveer 2 cm) geschild natuurlijk en geraspt - 1 zure appel, geschild en in blokjes gesneden - 50 gr rozijnen - 25 gr amandelschraapsel - 2 à 3 eetlepels abrikozenconfituur - 1 eetlepel suiker - sap van een halve citroen - 1/2 eetlepel kerriepoeder - 1 mespunt kurkuma - 2 eieren - 125 ml melk - 4 laurierblaadjes - een halve citroen in fijne plakjes - worcerstersaaus (toevoegen bij 3)
1. fruit de ui in de olie 2. toevoegen van het gehakt, look, gember, peper en zout en de rest van de specerijen en bak het gehakt rul 3. brood, appel, amandelpoeder, rozijnen, confituur, citroensap en suiker toevoegen en laat het nog een 5 minuten stoven, en toevoegen van peper en zout en worcestersaus. 4. de oven voorverwarmen op 175° 5. ondertussen een ovenschotel invetten van 15 à 20 cm 6. '2 en 3' in de ovenschotel verdelen en glad strijken 7. klop de melk en de eieren los en giet dit over het mengels in de ovenschotel 8. bedek de inhoud van de ovenschotel met de laurierblaadjes en de plakjes citroen 9. het geheel in de oven schuiven en bak de bobotie goudbruin, ongeveer een '45 minuten.
10. ondertussen geniet je van een apero en maak je een kom rijst klaar, salade en voor de liefhebbers een beetje vruchtenchutney...
Dit is een variant van de vele Bobotie's die je kan klaarmaken.... je kan dus altijd het recept aanpassen!
Het is een schotel die ook geschikt is voor grote groepen of voor een familiefeest.
Gemakkelijk en vooral smaakvol....
Frank Mulleman
foto: socfo/frank mulleman
01-05-2007 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|