NORMANDISCHE KIPFILETS - 4 pers
WAT NODIG?
4 kipfilets zout en zwarte peper uit de molen 6 kleine appelen (Elstar), gevierendeeld, geschild en klokhuis verwijderd, overgoten met 1 theelepel citroensap en bestrooid met 2 theelepels suiker 2 eetlepels boter 2 eetlepels plantaardige olie 8 eetlepels calvados 8 eetlepels slagroom
HET KLAARMAKEN
Kruid de kipfilets met zout en peper. Verhit de olie en laat daarin de boter smelten. Daarin de kipfilets mooi bruin laten bakken, ongeveer een 7 minuten per kant. Neem de kipfilets uit de pan, leg ze op een warme schaal, bedek ze losjes met aluminiumfolie en houd ze warm in een matig warme oven met de deur op een kier.
Schenk alle vet op één eetlepel na uit de pan. Voeg de appelkwarten toe en laat ze een 3 minuten bakken tot ze aan beide zijden bruin zijn. Schenk de calvados in de man, sorry, in de pan, draai het vuur op een matige vlam en laat de appelen 7 à 10 minuten zachtjes sudderen. Schep de appelen met een schuimspaan uit de pan, schik ze rond de kip en warm houden in de oven.
Laat de rest van het vocht in de pan inkoken op hoog vuur tot er nog 1 eetlepel over is. Voeg slagroom toe en al roerend laten indikken tot ze aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Peper en zout toevoegen. Schep de hete saus over de kip en direct opdienen.
Kleine gekookte aardappelen en een simpele groene salade passen er goed bij.
Smakelijk,
Johan
|