Snijd de komkommer schuin in plakjes van zon 3 mm dik. Doe ze in een grote kom en bestrooi ze gelijkmatig met zout. Laat dit 30 minuten staan. Giet het water dat uit de komkommerschijfjes getrokken werd weg. Strooi de suiker erover. Hussel alles door elkaar.
Voeg net voor het serveren beide oliesoorten toe en meng alles dooreen. Bestrooi desgewenst met geweekte en grof gehakte gedroogde garnalen.
Wat eet men bij dit Chinese gerecht voor 4 personen ? Wegens de suiker en de sesamolie zal het nogal zwaar zijn ; in China eet men misschien een kommetje rijst erbij. Wie gulzig wil zijn, kan wel twee komkommers bereiden.
Plicht, gehoorzaamheid, discipline, arbeid : het wemelt bij ons van zulk soort woordjes waarachter zich ijdelheid, onmenselijkheid en arrogantie verbergen.
Kurt Tucholsky
Een ding is zeker, revolutie maakt vrouwen mooier.
Cees Nooteboom
Beter dan nutteloos werken is vrijen onder de maan.
Achilles van Acker
Revolutie is als de liefde : voor wie door het sleutelgat toekijkt komt het voor als iets verschrikkelijks, maar voor de twee in bed is het iets grandioos en heerlijks.
Roberto Retamar
De vrouw is bevrijd. Welke vrouw ? De arbeidster zegt u ? Maar de arbeider, is die dan ook bevrijd ?
Nicole Védrès
De revolutie verdampt en wat overblijft is het slijk van een nieuwe bureaucratie.
Geen enkel economisch systeem kan draaien zonder de onbetaalde arbeid van de vrouw. De vrouw in de schaduw doet sympathiek aan, op voorwaarde dat ze in de schaduw blijft.
Marijke van Hemeldonck
Armoede is de vader van revolutie en misdaad.
Aristoteles
Kapitaal is gestolen arbeid.
Auguste Blanqui
Bloed vloeit ook in oorlogen die zijn begonnen om revoluties te verhinderen.
Heinrich Böll
De vrucht van eigen arbeid is de zoetste, zegt de kapitalist. Hij kan het weten. Hij proeft altijd van andermans vruchten.
Georges van Acker
De revolutie vreet haar kinderen niet op, maar volwassenen moeten oppassen.
Kortrijk: 10 juli 2008. Jaarlijks komen de prominenten en andere Vlamingen op 10 juli een hulde brengen aan het monument van de maagd van Vlaanderen in de Groeninghelaan. In 1899 besliste het 11 julicomité om een monument op te richten.
Normaal gezien zou er een optocht zijn van de Grote Markt naar het monument in de Groeningelaan. Dus ik ga er een kijkje nemen in de gietende regen! Wat blijkt nu Ik ben daar alleen! Het mobiele podium staat verscholen onder enkele bomen . Een bordje meldt dat de festiviteiten doorgaan in het historisch stadhuis wegens weersomstandigheden. Een viertal bloemstukken liggen er eenzaam bij en de Vlaamse leeuwen hangen er nog triestiger bij!
Infeite is dit een ludieke situatie het monument staat er 100 jaar, Vlaming wil zeggen moerasvolk, uit de natte en lage gebieden. Doordat de Franse ridders veel te zwaar gewapend waren zakten ze gewoon weg in de modder. Begin juli 1302 hadden ze dezelfde zomer zoals deze nu!
Eren de Vlaamsgezinden hun geschiedenis niet meer?
Vanavond, op 150 meter (onder de bomen), van de plek waar ik deze berichten plaats, de Franskse kan* van de beke*... is er terug een groot feest... 1302!
100 000 handtekeningen aan Leterme - geen resultaat naar 6 % voor verwarming!
Premier Leterme kreeg een petitie van 100 000 ondertekenaars onder zijn neus geschoven.
De eisen waren, op vraag van PVDA, minder BTW op energie (van 21 % naar 6 %) omdat dit een basisproduct is. Ook ABVV staat achter dit idee. Blijkbaar had onze goed bestuurder weinig zin om de petitie in ontvangst te nemen... zie interview en onderstaande tekst.
De Horeca kreeg blijkbaar reeds een vermindering van BTW naar 6 %. Zal de prijs van een pintje of een dagschotel nu met 15 % verminderen? Naar wat ik gisteren hoorde op de radio moet de Horeca een inhalingsbeweging toepassen...!?
Een rechtvaardige fiskale controle is nodig!
Frank Mulleman, Vz ACOD-Kortrijk
Nieuws van de campagne 6 procent btw op energie
::
7 juli 2008
Premier Leterme krijgt eerste 100.000 handtekeningen overhandigd
De petitiecampagne om de btw op gas en elektriciteit te verlagen van 21% naar 6% heeft de kaap van de 100.000 handtekeningen overschreden. Initiatiefnemer Tom De Meester ging die persoonlijk afgeven aan premier Leterme.
Zomercampagne :: Wil jij de nieuwe huis-aan-huisfolder bij je buren in de bus steken?
Leterme weigert om de btw op energie naar 6% te verlagen. Een schande! Wij gaan dus door. Jij tekende de petitie al, wil je ook je buren de kans geven? Wij hebben een kant-en-klare brief klaar. Wil jij er daarvan 100 in jouw straat verdelen? Vele handen maken het werk licht!
De regering haalt de meest absurde argumenten boven tegen de 6% btw op gas en elektriciteit. 'Het mag niet van Europa', 'Ons geld is op', 'De rijken profiteren ervan'. Daar klopt geen letter van! Een antwoord, punt per punt, op de leugens van de regering Leterme.
Honderden helpende handen. Dat is het geheim van de 100.000 handtekeningen. De pvda is een partij die graag de handen uit de mouwen steekt voor de goede zaak. Meer weten?
Kortrijk: 06.06.2008. Parkjazz is een gezellig festival dat er kan zijn van de sponsors en vooral dank zij de vrijwillige hulp van meer dan 100 vrijwilligers.
Naast optredens van enkele 'grote' namen uit de jazz genoten we ook van de Kortrijkse jonge garde uit het Conservatorium. Jammergenoeg waren de weergoden voor de Kortrijkse beloften er niet op de juiste periode... Maar het publiek genoot vanonder de 'Duvel-tent'.
en denken dat de hoofdredactie van deze blog nu een aansluiting op de rest van de wereld heeft vanop het Groeningheveld 1302... aan de Franske kant van de toenmalige 'taalgrens': de beke! Je moet dan ook weten dat een groot deel van de 'Vlamske' troepen uit de streek van Namur waren... maar ja, dit is al zeer lang geleden... meer dan 700 jaar!
Voor propere rivieren en kanalen - BIG JUMP - in K.town: 06.07.08.
Big Jump - Kortrijk 06.07.08
Op zondag 6 juli om 15u springen overal in Europa opnieuw duizenden mensen in waterlopen en meren naar aanleiding van de Big Jump. In Kortrijk springen we voor het tweede jaar op rij in het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Het wordt opnieuw een feest! We nodigen iedereen dan ook graag uit om erbij te zijn. Niet alleen omdat het uitermate plezant wordt, ook omdat de Big Jump een actie is voor zuiver water. Dit jaar is het thema "vissen", of beter, het ontbreken ervan... Iedereen die in en om het water te zien is, helpt onze vraag naar zuiver water kracht bij te zetten. Nodig dus je familie, vrienden en kennissen uit en mis deze buitengewone kans niet!
Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en groeide inmiddels uit tot een actie waar meer dan 250.000 jumpers aan deelnemen op 250 verschillende locaties in 22 landen. Dit internationale succes toont dat heel wat mensen verlangen naar mooie en levende waterlopen.
En in Kortrijk... Vis in de Leie?
In Kortrijk springen we opnieuw in het Kanaal-Bossuit, langs de Vlaanderenkaai, ter hoogte van de de skatebowl en de Groeningebrug... Een beetje voor de monding in De Leie, dus. Op die plaats voldoet het water van het kanaal ruimschoots aan de verplichte normen inzake zwemwater. Dit is heel uitzonderlijk in Vlaanderen en een groot voordeel voor de jumpers! Het Leiewater daarentegen, slechts enkele meters verder, is, niettegenstaande er toch al opnieuw vis in zwemt, van een onaanvaardbaar slechte kwaliteit... Redenen om actie te voeren zijn er nog bij de vleet!
Een uniek programma
Iedereen heeft baat bij zuiver water. We willen iedereen dus betrekken bij deze ludieke actie. Ondermeer daarom gaat de Big Jump in Kortrijk gepaard met een gevarieerd programma voor jong en oud, voor waterrat en droogstoppel, voor activist en recreant,...
Programma:
vanaf 14u
tentoonstelling "Haatweeooh!" (interactief en enkel te bezoeken tijdens de Big Jump!)
(h)eerlijke cocktails (fairtrade cocktails door Oxfam Wereldwinkel Kortrijk)
ligzetels
om 15u
BIG JUMP: We nemen een frisse duik in het kanaal met o.m. Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal. SPRING* JE MEE? Of kom je supporteren? IEDEREEN WELKOM!
* Voor wie springt is schoeisel verplicht!
Europese Kaderrichtlijn Water
De Big Jump wil de Europese Kaderrichtlijn Water meer bekendheid geven. Volgens die richtlijn moeten alle oppervlakte- en grondwateren tegen 2015 een goede ecologische toestand bereiken. Ondanks zware inspanningen en investeringen voor zuivering van afvalwater halen we vandaag bijna nergens in Vlaanderen deze kwaliteitsdoelstellingen. Er komt nog steeds vervuild water in onze rivieren terecht. Het beleid moet meer inspanningen doen. Vooral de gemeenten moeten meer en betere rioleringen aanleggen en in één beweging het regenwater uit het stelsel halen.
Natuurrijke waterlopen Enkel de aanpak van de watervervuiling is niet voldoende. Heel wat waterlopen zijn nog altijd gebetonneerd, ingedamd en/of rechtgetrokken. Daardoor verliezen ze hun schoonheid en verdwijnt de kans op een bloeiende rijkdom aan fauna en flora. Kronkelende meanders verminderen immers de stroomsnelheid van het water en daardoor de kansen op overstromingen. Ze geven afwisselende oevers die op hun beurt leefplaatsen zijn voor tal van planten en dieren.
Bekaert Zwevegem staakt... 'zijn wij de volgende?'
Vandaag, 2 juli 2008, is er geen productie bij staaldraadfabrikant 'Bekaert' te Zwevegem. De afdeling van 'Lanklaar' (Limburg) en Waregem (Westvlaanderen) wil de directie sluiten.De arbeiders van Zwevegem leggen gewoon de boel plat uit solidariteit met hun collega's uit het 'verre' Limburg en het 'dichtere' Waregem. De directie 'beloofd' om het verdwenen werk naar onderandere naar Zwevegem door te sluizen.
Aan het piket vanmorgen kreeg ik het volgende te horen: 'Nu de collega's in de andere afdelingen! Hoe lang zal het duren dat Zwevegem zal moeten sluiten voor de productie in lage-loonlanden?', 'In de veronderstelling dat onze collega's in Waregem naar Zwevegem kunnen komen werken (25 km h/t)... maar wat met onze collega's in het verre Limburg???
Bijna geen enkele arbeider is komen opdagen! Sommige bedienden probeerden om wereldrecords 'fietsspringen' te breken (zie foto 2)! Op naar China (met een deel van de productie?).
Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben. Het komkommerseizoen was voorheen altijd in de zomer voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.
Waar het woord komkommertijd precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Sommigen zeggen dat het een leenvertaling is van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Maar dat is later vervangen door het inmiddels ook weer verdwenen taylor's holiday, en niemand kent nog het woord cucumber time. In het Nederlands wordt het sinds de negentiende eeuw gebruikt; zo had Multatuli het al over "in 't hartje van den komkommertyd".
Varianten van komkommertijd komen in diverse andere talen voor, zoals het Noors en het Duits (Sauregurkenzeit, 'zurebommentijd'). Vrijwel iedere taal heeft wel een woord voor deze karige zomertijd: la morte-saison (Frans), the dull season, the silly season (Engels) en zelfs the big gooseberry time ('kruisbessenseizoen', Amerikaans). In het Zweeds (nyhetstorka, 'nieuwsdroogte') en het Duits (Sommerloch, 'zomergat') bestaan woorden die zelf al een duidelijk negatieve lading hebben.
Tijdens de komkommertijd op deze blog... ga maar regelmatig eens kijken. We proberen iets te doen om de komkommertijd op te vullen!
Op maandag 30 juni, mits een beetje vertraging door ACOD, was het de laatste keer dat er een busje vertrok van Kortrijk naar de kazerne van Tournai. Sinds 1968, dus toen onze huidige minister van oorlog nog zijn plechtige communie niet had gedaan is er al een busje vanuit Kortrijk naar de kazerne/opleidingscentrum van Tournai.
De bus is dagelijks gebruikt door ongeveer een 35 militairen en militairen in opleiding.
De leiding van het leger denkt dat ze een argument hebben Er zijn treinen van Kortrijk naar Tournai! Dit is waar maar de directie weet, of wil niet weten, dat de treinen tussen Kortrijk en Doornik de verbinding niet kunnen/willen garanderen in Mouscron, in beide richtingen! Dit wil dus zeggen dat dit minstens 2 maal per dag 50 mininuten wachten op spoor 1 of 2! (uit ervaring weet ik dat het station van Mouscron nu ook niet zo veel te bieden heeft!).
Het is gewoon schandalig dat er terug een stukje van de sociale salami afgesneden wordt! Maar ja, voor onze Generaal met eigen auto-en-eigen-chauffeur deze mens moet niet thuis zijn voor de kinderen, stellen de actievoerders in hun pamflet.
1 komkommer Olijfolie 3-4 zalmmoten, afhankelijk van de grootte 3 eetlepels droge witte wijn 6 eetlepels room Verse dille Zout
Was de komkommer terdege en droog hem af. Snijd de komkommer in reepjes van 0,5 cm dik en 4-5 cm lang. Haal de naalden van de takjes dille en hak ze grof. Zorg dat je 3-4 eetlepels dille hebt. (Dille heeft een geprononceerde smaak : proef even van de verse dille en pas de hoeveelheid aan, aan je eigen smaak.) Snijd de moten zalm in blokjes van 1-1,5 cm. Verhit de olijfolie in een pan met hoge randen ; dit is omdat er duchtig moet geroerd worden. Bak de komkommerreepjes al roerend op een hoog vuur gedurende 1 minuut. Doe er de kubusjes zalm bij. Roer ze goed om tot ze aan alle kanten gekleurd zijn, maar nog niet doorbakken. Giet de witte wijn en de room in de pan. Roer goed. Laat even meewarmen. Strooi de grof gehakte dillenaalden over het gerecht en roer om. Breng meteen op smaak met wat zout en serveer. Geef er een zeer smeuïge aardappelpuree bij of lintvormige pasta zoals fettucine of tagliatelle. (Tagliatelle zijn zon 2 mm breder dan fettucine. Toen Lucrezia Borgia huwde met Alfonso dEste, inspireerde heur haar de dienstdoende kok tot de creatie van tagliatelle ; heb medelijden met haar kapper !)
Waarschijnlijk komt de komkommer uit Indië. Reeds 3000 jaar wordt de plant geteeld in het westen van Azië. De Summerische legende van Gilgamesj vermeld het eten van komkommer. In de bijbel wordt hij genoemd in Numeri 11.5. Via antieke Grieken en Romeinen kwam hij naar Europa. Colombus bracht de komkommer in 1494 naar Haïti en in 1536 merkte de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier de kokommmerteelt op, op de plaats waar nu Montreal ligt : door hun contact met de Spanjaarden hadden de vermeende Indiërs de plant leren cultiveren en inpassen in hun voedingsgewoonten ; de Mandan en de Irokezen waren succesvolle komkommerkwekers. Heden ten dage is de komkommer wereldwijd verspreid.